Vit persika - Ice Peach

Har du hört talas om vita persikor? Fram till förra året var det helt okänt för mig med, men då jag av en slump hittade en planta blev det ändring på det. Nu har jag skördat de första frukterna av vit persika - Ice Peach. De är gudomligt goda!

En liten korg med rosa prasselpapper i under gulvita persikor.

Den vita persikan ser overklig ut i solljuset med sitt gulvita skal och sin stora rundade form.

 

Ibland har man bara en sagolik tur. Jag hade verkligen inte en aning om att det fanns vita persikor, det skulle jag aldrig komma på att googla. Men av en slump snubblade jag över en kruka med pastellfärgade tryck på en plantskola i närheten och etiketten visade just en vit persika - Ice Peach.

Här kan du se en kort video där jag visar trädet och en liten skörd som blev vår efterrätt härom dagen.

 

 

Svagväxande persika till tunnelväxthus

Det här var förra året och jag kastade mig förstås över den där plantan, den enda som fanns. Även om det inte skulle bli nåt var det värt ett försök. Plantan skulle vara svagväxande (vilket betyder att den inte blir så hög och inte växer så fort) och möjlig att odla i kruka, men jag ville odla den i tunnelväxthuset.

Den planterades i augusti 2017 längs en av långsidorna i stora tunnelväxthuset och såg ut att etablera sig fint. Våren 2018 blommade den magnifikt, med massor av vita blommor. Jag gjorde mitt bästa för att hänga med i pollineringen. Med en liten pensel duttade jag mellan blommorna.

Några veckor senare dignade den lilla busken av små kart. Jag plockade bort rätt många, för jag inbillade mig att det var vansinne att försöka få fullstora persikor av så många kart. Ungefär ett fyrtiotal frukter fick sitta kvar.

 

Ett litet träd i ett växthus, bakom stora tråg med små gröna plantor.

Persikoträdet står längs en av långsidorna, planterat rakt ner i marken med flis som täckmaterial runt stammen. Det syns tydligt hur liten plantan var i våras - det är där frukten sitter. Allt annat har vuxit till under sommaren.

 

Närbild på en gren som innehåller ett tiotal frukter.

Grenarna dignar av frukt och då har jag ändå gallrat bort ungefär hälften av alla kart för att inte trädet skulle skadas av för stor tyngd.

 

Vattna träden smart

I tunnelväxthuset är det knepigt med vatten till träden. De sprider ut sina rötter bra under markduk täckt med träflis och det är fuktigt och fint därunder. När det varit torrt och ont om vatten i brunnen har jag behövt vara försiktig med vattningen. En hink med ett hål i sidan har sakta droppat ut vatten invid plantan och hållit den vid god vigör. Se exempel i videon nedan.

 

 

Senare och godare skörd

Ice Peach har mognat långsammare än både Frost och Riga. Det är först nu i augusti som jag tycker att frukterna känns annat än stenhårda. Övriga persikosorter brukar mogna tidigare än så. Redan i juli var Riga uppäten från trädet i tunnelväxthusets andra ände.

Smaken. Smaken. Smaken. Det här är den godaste persika jag ätit! Den vita persikan är krispig och lagom saftig i konsistensen. Och helt vit. Smaken är frisk, lagom söt och heeeeeeeeeeelt perfekt. Inte alls så där sliskigt söt som jag tycker att en del andra persikor kan bli. Mina rödskaliga frukter har en tendens att först vara helt omogna, för att på kort tid slå om och bli nästan övermogna. Ice Peach har hängt kvar kanonfint på plantan utan att bli mjuka eller trilla ner. Jag älskar den här persikan!

 

Närbild på en gren med många läckra persikofrukter

Hela trädet doftar persika när jag går nära och frukterna väcker ha-begär.

 

Ett barn håller fram en liten korg fylld till bredden av persikor.

Att kunna ge barnen hemodlad persika från juli till september går inte av för hackor. Det är underbart att se hur de smaskar!

 

Okänd leverantör och härdighet

När jag köpte trädet sparade jag etiketten för att kunna leta mig tillbaka till leverantören. Dessvärre har jag förlagt den och kan därför inte tipsa vidare till dig som vill be en lokal plantskola att ta hem. Men ge dem gärna sortnamnet och se om de kan få något napp.

Jag kan inte säga något om härdigheten dessvärre, annat än att jag odlar i zon tre och har övervintrat den med fint resultat i tunnelväxthus genom en isande kall och lång vinter. Med tanke på att frukterna mognat  sent skulle jag inte välja att odla den på friland.

 

Närbild på vita persikor som ligger på rad på ett vedträ.

Än så länge har vi inte tröttnat på att äta persikorna färska. Om skörden blir större nästa sommar får jag börja göra sylt.

 

Vita persikor ligger på en rad på ett vedträd.

När det är dags att använda persika i matlagningen ser jag fram emot att göra persikopaj, marmelad, sylt, gifflar med persika och kanel och en god svalkande dricka.

 

Ett krukodlat exemplar lär bli drygt två meter högt och det passar perfekt här i tunnelväxthuset. Jag ska försöka läsa på mer om hur jag beskär den på bästa sätt, men det är nog lite trial and error som krävs innan jag fått kläm på det här med persikobeskärning för tunnelodling. Nåja. Trettiofem mogna persikor kan vi inte klaga på och om det bara blir lika många nästa år är jag jättenöjd. Och barnen med! Alla har väntat på att jag ska skriva det här blogginlägget så att bilderna kan tas och de ääääääääääääntligen kan få med sig varsin frukt till skolan. Jag gissar att de kommer att stila lite, vad tror du?

Flera har hört av sig och undrat om det går att odla persikor utomhus i Sverige och hur det funkar. Det kan jag gärna skriva mer om en annan dag.
/Sara Bäckmo

24. augusti 2018

33 svar till “Vit persika - Ice Peach”

 1. Helene Hanell Öhrström skriver:

  Jag har fått kontakt med Mölnlycke garden center som kan beställa Ice peach till i vår, vet ännu ej pris men ett tips om någon är lika sugen som jag efter att ha läst om den!?

 2. susanneljungberg24 skriver:

  Hej!
  Jag vill absolut också köpa ett träd av denna vita fina Persika 🙂 Kan man ha den utomhus, eller den måste stå inne tro?

  Tack snälla för tipset!

  Mvh Susanne

 3. mariabjurstroem skriver:

  Köpte precis ett sådant träd på Klockaregården i Ör. De har två träd till.
  Prunus persica 'Ice peach'. Zon 1.
  Hoppas den ska klara sig i växthuset!

 4. ljussie skriver:

  Ha! Jag knep det sista Ice peach på Klockaregården nu ;-D

 5. ljussie skriver:

  Nä det fanns visst två kvar på Klockaregården, så nu finns det ett kvar! 🙂 Ska bli så spännande att plantera ut i växthuset!

 6. […] Här kan du läsa om sommarens nyheter i min trädgård: Vit persika - White Peach  Långböna Red Noodle Äntligen svedjerova i min […]

 7. […] Läs mer om 'Ice Peach' här […]

 8. Jonna skriver:

  Kan man ha denna i stor kruka i uterummet tro? En inglasad altan som inte är isolerad eller är det dömt att misslyckas? Hade gärna haft ett sånt träd men har tyvärr inget växthus! 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det lär gå. Jag läste på en del om sorten innan köpet och säljaren betonade också att den skulle funka att krukodlas.

 9. Jonna skriver:

  Perfekt! Tusen tack för svar. Ska genast leta runt och se om jag kan få tag i ett träd till denna säsongen ?

 10. Pernilla Karlsson skriver:

  Hej
  Jag har köpt Ice Peach idag på Solhaga Garden utanför Kristianstad, Skåne.
  Den ska planteras i min odlingstunnel i morgon ☺️ sååå himla roligt!
  Tack för tipset om trädet.

 11. Sara skriver:

  Hej !
  Jag köpte Ice Peach igår på Lidens Handelsträdgård i Lidköping, där fanns många fina att välja mellan.

 12. Maria Pehrsson skriver:

  Och idag fick de in Ice Peach på Trädgårdspaletten i Malmö också!
  Fantastiska små träd,
  /M

 13. Bernd Kuntscher skriver:

  Köpt ett exemplar i Åkersberga för någon vecka sedan. Ska ha den i kruka, ute på sommaren och i förrådet på vintern. Bor i zon 4. Vilken sorts jord vill den ha, kalkrik? Gödsel?

  Mvh,

  Bernd

 14. […] på senare år. Det ska uppenbart ge utsökt skörd och enligt kunniga trädgårdsbloggdrottningen Sara Bäckmo fungera utmärkt att odla i växthus upp till zon 3-4 eller på skyddat läge mot en södervägg […]

 15. Annette strand skriver:

  Hej! Jag vill också ha ett ice peach?. Någon som vet om man kan köpa någonstans i Göteborgstrakten ? Ha en fin sommar??

 16. Annette Sjöblad skriver:

  Vilken är bästa årstiderna art plantera ett ice Peach i växthuset vår eller höst?
  Vilken jord vill den isåfall ha.
  Samt jag bor i zon 4 utanför Degerfors men vet inte vilka trädgårds/plantmarknader som säljer dessa, ska fråga runt lite. Eller vet någon om man kan köpa det på nätet.

 17. Eva skriver:

  Jag letar Ice Peach att plantera nu i vår på frilans. Bor i Helsingborgstrakten. Funderar om det det säljs varianter på den här sorten. Du Sara berättar om vita blommor men rosa blommor på Nyströms trädgård. Och om härdighet ned till 17 minus (Trädgårdstrollet blogg) beroende på grundstam. Vill ju gärna köpa "rätt" träd med bästa förutsättningarna. Har ni också sett olika beskrivningar och vad har ni valt?

 18. Peachpappa skriver:

  Fick precis ett från Cramers blommor. Herregud vad litet det är. Hur stora var era? Det stor inget på webben om att det var en dvärg när jag beställde. Det ser jag först nu på den tyska etiketten. Det står inte vilken grundstam det är tyvärr. Sjukt besviken, ser ju inte ut att klara stå emot tyngden av en enda persika.

  • Cecilia skriver:

   Hej 'Peachpappa'! Har precis också köpt en Ice Peach från Cramers blommor och reagerade på storleken. Har inte planterat den ännu. Intressant att höra hur det har gått för dig - har trädet tagit sig och överlevt vintern?

  • Ulrica Lindberg skriver:

   Köpte ett från cramers i våras men jösses vad litet det var. Odlar i en kruka på balkongen. Visst har den vuxit men kan inte påstå att den växer fort. Min fråga är hur jag ska övervintra den? Vilken kyla tål den? Hur frosttålig är den?

 19. Carolina Hjelte skriver:

  Jag fick tag på två träd av denna sorten idag på blomsterlandet Backaplan Göteborg och jag är så förväntansfull!!
  Jag tänkte ha dem i kruka i mitt nya orangeri. Hur stor kruka tror du att de behöver?

 20. Esad skriver:

  Hej
  Jag köpte en vit persika i Timmersdala trakten.Själv bor jag i zon 2 och jag planterade denna vid en söder vägg ute alltså,och den klarade sig jättefint i vintras och har precicis börjat gå i blom RIKLIGT.
  Mycket glad för det
  Esad

 21. Maud Steinrud skriver:

  Jag har precis fått hem en IcePeach från Cramers blommor. De skickar och är superduktiga på att packa in.

  • Birgitta Kronvall skriver:

   Har idag packat upp ett Ice Peach,från Cramers blommor.Litet sött träd med 5frukter.Synd att 3 fallit av.Skall bli spännande att se hur det artar sig.Tänker ha det i mitt nya växthus till att börja med.Fint inpackat.Birgitta

 22. Erika Österberg skriver:

  Kan man plantera Ice Peach i en stor murarbalja som jag har i växthuset? Eller måste jag gräva ner den i marken? Tacksam för svar 😀

 23. Peter Hennel skriver:

  Hej, planterade Ice peach i direkt i rabatt i växthus i våras. Växer så det knakar och bär enstaka frukt redan nu.

  Hur ska man tänka med beskärning om man vill att det ska växa lite på höjden? Verkar som frukten kommer lågt hängande.

  Vänliga hälsningar
  Peter på Ljusterö

 24. Kerstin Lörqvist skriver:

  Köpte ett Ice peach modell större hos Cramers i maj. Det står i en stor kruka i orangeriet och har vuxit så det knakar. Tyvärr har det fått spinn,men kämpar på med 1 persika som jag väntar med spänning på.
  Jag har beskurit det ” brave and brutal” efter eget huvud.Ska nog ställa ut krukan nästa sommar för att förhindra spinn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *