14. juli 2014

Vitlök från topplök

Vitlök från bulbiller, sådda 2012 och 2013.

Vilken överraskning som väntade på mig i lilla odlingslådan! Främst var sådden av vitlöksbulbiller tänkt att ge mig tidig skörd av blast till smörgåspålägg men det verkar kunna vara en kombination av flera användningsområden.

Vissa vitlökar ger frösamlingar under sommaren, antingen på stjälken eller i toppen av växten. De som sitter i toppen kallas också för topplök, eller bulbiller. De som sitter på stjälken kan kallas bland annat för halslök. Det finns massor att läsa om det här om du är intresserad, bara att googla. 

2012 började jag så frön från topplökarna. Det gjordes under hösten tidig höst, alldeles efter skörd. Under sommaren 2013 hade fröna vuxit till sig till små runda lökar. Dessa planterades om och har i år bildat små, utmärkta vitlökar med några klyftor i varje lök. Samtidigt satte jag nya bulbiller som nu blivit smålökar. Sorten borde vara 'Sprint'. 

Jag fortsätter att sätta om lökarna i år, både de små runda lökarna och klyftorna. De får nu torka upp lite innan jag sätter dem i jorden igen. Växtplatsen förbereder jag genom att täckodla ordentligt med diverse. Förhoppningsvis har jag en del större lökar att använda under nästa år. Vitlök går ju inte att få för mycket av!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *