Vitlök skördad i pallkrage

Så fint vitlöken har vuxit i år! Det börjar bli dags att skörda de tidigaste sorterna nu. Jag har plockat upp ett helt gäng stora vitlökar ur min pallkrage och gläds åt skörden.

En blå back med färsk vitlök i.

En back med vitlök kommer lastad. Den sattes här i pallkragen förra hösten och är skördeklar nu i juli året därpå.

 

Lagom till att vitlöken från förra året är slut på flätan, är det dags att skörda vitlök i trädgården. Det är en fantastisk känsla att se hur förra årets och årets skörd hakar i varandra! Jag känner mig alltid väldigt nöjd som odlare när jag lyckas med det.

Vitlök är en av de grönsaker som är lätt att bli självförsörjande på också i en ganska liten trädgård. I alla fall till en början. Risken är stor att du som ny odlare vill äta mer och mer vitlök när du upptäckt hur god den hemodlade vitlöken är. Och då behöver du odla lite till. Jag odlar totalt 20 sättvitlökar, med drygt tio vitlökar i varje sättlök. Det blir minst 200 vitlökar per år ungefär.

 

 

En del vitlök skördar och äter jag färsk, så jag har alltså inte 200 fullstora vitlökar varje år. Det beror lite på hur de vuxit och hur jag skördat. På våren kan jag skörda vitlök som är mer lik purjo, både i utseende och användning. På försommaren skördar jag gärna färsk vitlök, som börjat klyfta sig. Och senare på sommaren är det dags att plocka upp vitlök att torka. Har jag valt rätt sorter att odla har jag vitlök som utan problem håller sig fin och fräsch till dess vitlöken skördas nästa år. Clédor är en av mina favoritsorter för långlagring.

I pallkragen hemma på Skillnadens skördade jag nyss 34 fullstora vitlökar. Innan dess har jag nog skördat drygt tio färska vitlökar i olika storlekar. Dessvärre kommer jag inte ihåg vad sorten heter, men det är en rysk sort.

 

Halslök och topplök/ormlök

Det finns många olika sorters vitlök och de har lite olika växtsätt. En del vitlök bildar det som kallas för ormlök, en slingrig och spetsig extralök i toppen av växten. Och andra sorter bildar det som kallas för halslök. Sorten jag odlat här i min pallkrage bildar halslök. De små lökarna som utvecklas både på stjälken och i toppen, kallas också för bulbiller. Halslöken brukar ofta vara större än topplöken och kan självklart ätas. Du kan också odla dem vidare och senare få stora vitlökar. Jag visar hur i videon nedan.

 

När är det dags för skörd?

Många har hört av sig och frågat när det är dags att skörda vitlök. Hur ser man det? Vitlök är, precis som flera andra löksorter, väldigt lätta att se när de är skördeklara.

Det första tecknet är att blasten ändrar färg. Från att ha varit piffigt grön, börjar den se lite solkig ut och bli mer gul i färgen. Då kan man ana att något är på gång.

Därefter tippar stjälken. Från att ha varit stadig och upprätt börjar de vingla och är till slut helt sneda eller till och med vikta. Skörda helst när bara några enstaka lökar tippat, vänta inte tills alla lagt sig ner.

 

Upprätta vitlöksplantor med grön blast.

Titta så stolt och fin den här vitlöken är. Fasta stjälkar, med bara lite gult i topparna. Inte redo för skörd än. Dessa växer i en bädd i min lilla köksträdgård på Berghem.

 

Vitlöksblast som ligger längs marken.

I den här bädden har vitlöken kroknat och blasten ser risig och gul ut. Dags att skörda. Också denna vitlök växer i lilla köksträdgården på Berghem.

 

Om sommaren är blöt och kylig är det en bra idé att inte sega med skörden när vitlöken visar att den är färdig. Om löken står kvar länge i jorden kan de yttre skalen bli angripna och helt enkelt börja förmultna, särskilt om du täckodlar och har gräsklipp och annat som ligger nära runt löken. Om löken blir kvar länge i jorden är det också risk att klyftorna spricker upp, för att växa vidare, och då blir löken mycket sämre att lagra.

 

Om du vill veta mer om hemodlad vitlök kan du läsa mer här:

 

Ett knippe färsk vitlök bredvid en torkad vitlöksfläta.

Det här är vad som är kvar av förra årets vitlök. Kul att tänka att det jag skördat nu ska räcka fram till nästa sommar.

 

Frågor och svar

Min vitlök är liten. Varför?

Vitlök tillhör de mest näringskrävande grönsakerna i köksträdgården. Om vitlöken inte blivit stor är det nog i första hand för att det inte funnits tillräckligt med näring i jorden. Jag gödslar alltid innan jag sätter vitlöksklyftorna på hösten, sedan gödslar jag på våren med massa gräsklipp och sedan på senvåren och försommaren med olika typer av gödselvatten.

 

När ska man sätta vitlök?

Vanligtvis sätter vi vitlöksklyftorna på senhösten, lite beroende på var i landet vi odlar, innan frosten kommer. Det finns de som lyckats odla jättefin lök genom att sätta klyftorna i början av året också, om jorden inte frusit.

 

Kan man sätta vitlök som är köpt i mataffären?

Ja det kan du, men jag råder dig att låta bli. Köpt vitlök är ofta behandlad på olika sätt. Till exempel kan den vara behandlad för att inte gro och då är det ju lönlöst att försöka odla den. Slöseri med tid och energi. Dessutom kan den föra med sig smittor till jorden, som du absolut inte vill ha. Se min video om att så frön och plantera grönsaker från matbutiken för mer info.

 

Stående bild med en rejäl bunt vitlök med grön blast.

Alla vitlökssorter jag odlar har mjuk (soft neck) och flätbar blast. Vitlök med hård blast (hard neck) kan inte flätas.

 

Min vitlök ska får torka upp nu, på en luftig och torr plats utomhus eller inomhus. En del av den kommer jag att fläta och hänga i köket. Andra torkar jag och förvarar utan stjälk i en korg eller en papplåda. Sorterna med bäst lagringsduglighet håller sig fint över nästa sommar, om de inte blivit uppätna innan dess.
/Sara Bäckmo

13. juli 2020

2 svar till “Vitlök skördad i pallkrage”

  1. Minna skriver:

    Hej! Tack för bra tips med vitlök! Har provat på att odla för andra gången nu. Första gången misslyckades, för jag satte klyftorna i jorden på våren. Andra gången lyckades fint - hoppas jag - då jag sådde på hösten, två veckor före frost ungefär. Nu har de växt till sig. Köpte vitlök från mataffären som hade skott. Den var tyvärr kinesisk, men den ser ut att ha trivts bra här (zon IV i Finland) ändå. Verkar inte ha sjukdomar heller. Ville bara berätta att det kan lyckas med mataffärens vitlök också. 🙂

  2. Agneta skriver:

    Jag tvättar av lökarna före torkning, ska man inte det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *