Vitlöksblast i kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vitlöksblast i kruka

När en längtar efter grönt på längden och tvären passar det fint att fönsterodla. Om du har vitlök över kan du odla vitlöksblast att smaksätta maten med.

När en längtar efter grönt på längden och tvären passar det fint att fönsterodla. Om du har ett gäng vitlökar över kan du odla vitlöksblast att smaksätta maten med.

Vitlöksblast är en av mina riktigt stora aha-upplevelser. Inte visste jag att de långa, smala bladen innehöll en sån smakexplosion, men för några år sedan när jag provknaprade en bit från en vitlöksplanta fick jag veta. Ha! Ännu en anledning att odla på hemmaplan - här går det att skörda en variation av grönsaker som grönsaksdisken i butiken aldrig kommer i närheten av.

Det är väldigt enkelt att odla vitlöksblast. Peppra en kruka eller ett tråg fullt med klyftor, toppiga sidan upp, och täck med bara lite jord. Vattna. Det behöver inte alls vara mycket jord i krukan eftersom klyftorna inte ska stå och växa här särskilt länge.

När blasten tittat upp och du ser två tydliga blad från varje planta kan du börja knipsa blad för blad. Skörda inte för mycket, då slutar plantorna att växa.

 

Till vad?
Jag tycker om att ha vitlöksblast på smörgåsen, den smakar underbart gott av en kombination av grönt och vitlök. En sallad, omelett, fisksoppa eller annan mat får också en särskild smak av blasten.

Sedan förra årets skörd har jag kvar många ganska små lökar, som inte utvecklades riktigt bra. De odlar jag blast av nu, i krukor och tunnelväxthus. Längtar redan efter skörden!

Också blast från vitlöken på friland går att äta så småningom. Vitlöken är ju bland det första som står riktigt grönt och fint i köksträdgården tidigt på våren och bara ber om att bli använd. Eftersom jag använder en del blast i maten (tidigt på säsongen gäller det ju att hitta ersättning till den gula löken om förra årets skörd tagit slut i förrådet) odlar jag mycket vitlök för att ha särskilda plantor som jag skördar blast från lite mer frekvent och bryr mig mindre om själva löken.
Här kan du läsa mer om att odla vitlök för själva lökens skull: När är vitlöken färdigEnkelt att lagra hemodlad vitlök och Nästa års vitlök är satt. Vitlök är super att odla mycket av eftersom den går att lagra inomhus väldigt lång tid. I klippet ovan kan du se hur odlingssäsongen går hand i hand när förra årets lök skördades samtidigt som föregående års vitlök fortfarande var fin och fräsch.
/Sara Bäckmo

12. februari 2014