Stäng menyn

'Vorbote 3' utplanterad i tunnelväxthuset

Äntligen är de första kålplantorna i jorden - utomhus i tunnelväxthuset. Även om det inte är särskilt varmt räknar jag med skördestart i april.

Fina gröna kålplantor i svarta krukor i tunnelväxthus.

De här fina plantorna har vuxit upp inomhus, efter sådd i januari. Omskolade två gånger.

 

Vilken lycka att äntligen få bära ut mina fina plantor! Savoykål 'Vorbote 3' är en av favoriterna för tidig skörd och jag har vårdat de här fyra plantorna sedan sådden i januari. Visst ser de läckra ut!?!

Plantor är omplanterade två gånger och har gödslats ofta med svagt kissvatten från första omplanteringen. Läs mer om detta i Gödsla inomhus med kiss. Mestadels har de stått under växtbelysning i ett fönster, i rumstemperatur. Precis som tidigare år har planen varit att få ut dem i tunnelväxthuset i mars för att kunna börja skörda yttre blad i april och hela huvuden i maj.

 

En kvadratmeter jord inom en träram, med några gröna blad som växer i.

I den här gamla varmbänken där jag odlat vintersallat ska savoykålen nu växa. Jag lyfte bort träramen och krattade ut all jord jämns med odlingsramen som kantar bädden.

 

Vackra kålplantor i matt grön färg i en bädd med svart jord i tunnelväxthus.

De fyra plantorna ska stå tätt i kortänden av en bädd. Eftersom de skördas blad för blad utifrån och in så är det inget problem att de står tätt.

Nu är de planterade där en av förra årets varmbänkar var. Fin mylla här, förhoppningsvis med mycket näring kvar i jorden. Har också gödslat lite vid planteringen, med kissvatten. Ute blåste snön horisontellt samtidigt! Lätt overkligt så här sista dagarna i mars.

Läs mer om min tidiga kålskörd: Kålskörd i maj.

Den här savoykålen växer väldigt fint trots att temperaturen är låg. Just nu har vi enstaka plusgrader dagtid och minusgrader nattetid, men i tunnelväxthuset är det varmt och mysigt så snart solen lyser. Uppåt tjugo grader blir det lätt. Så snart solen går ner sjunker det till några plusgrader. Eftermiddagen då kålen planterades var det +5 grader i jorden och jag räknar med att det håller sig nätt och jämt, men inte helt, frostfritt när det blir minus ute.

 

En vacker planta utan kruka, där rotsystemet tydligt syns mot jorden.

Så här fina är plantorna efter nästan precis åtta veckor inomhus. Den här storleken är perfekt för kål att bli utplanterad!

 

Senare i veckan ska jag spela in en ny video med uppföljning av kålen vi följer från sådd till skörd (februarisådd av spetskål 'Early Jersey Wakefield') och då ska jag berätta mer om hur jag resonerar kring den här tidiga kålen vad gäller växtplats, gödsling och annat. Jag ska också skriva mer om hur jag jobbar, eller inte jobbar, med avhärdning av mina plantor.


Kunde inte låta bli att göra en liten video också alldeles efter planteringen. Jag blir hög av kål! Det är nåt med kålplantor som jag bara älskar. Får inte nog. Jag kan sitta och titta på plantorna i evigheter - de blir bara vackrare och vackrare. Just nu är den utplanterade savoykålen präktigast av allt i tunnelväxthuset, där övriga grönsaker i vinterodlingen är antingen pluttiga eller skruttiga. Men bäst av allt är ju att det inom kanske fyra veckor eller så är dags för skörd!
/Sara Bäckmo

27. mars 2018