01. januari 2015

Yes, jag klarade det!

Glad grönsaksodlare som klarade förra årets utmaning - Sara Bäckmo. 
Den här dagen avslutar förra årets odlingsprojekt, nämligen att vara självförsörjande på grönsaker under sju av årets månader. 

Vår familj har inte köpt några grönsaker sedan slutet av maj 2014. Alla grönsaker vår trebarnsfamilj ätit under juni-januari har kommit från den här köksträdgården! (Läs mer: Klimatutveckling på hemmaplan.)

Jag odlar grönsaker på en 400 kvadratmeter stor yta av vår tomt. Köksträdgården är i stort sett sammanhängande och jag valde den här storleken därför att den, plus minus ett gäng kvadratmetrar, skulle kunna rymmas i en ganska ordinär villaträdgård nästan var som helst i Sverige. 

Det här projektet skapade jag under en tid i livet då jag arbetade både heltid och deltid. Jag var höggravid, nyförlöst, ammande. Under åren som gått har jag klarat av att fixa familjelivet, ha en nära relation till min man, arbeta och samtidigt mått bättre själsligt än någonsin förr i livet. Om jag klarade att skapa den här odlingen för att producera mat i min trädgård, så kan nästan vem som helst göra det samma. 

Om du är nyfiken på att förvandla din tomt till ett dignande trädgårdsskafferi så tycker jag att du ska odla sånt du gillar att äta. Skippa det andra, till en början, och satsa på sånt du vet att du, eller ni, tycker om att äta. Då kommer du att vilja odla ännu mer!

Gräv upp en ordentlig yta, för det blir roligare att odla när skörden är stor. Istället för att ta in tio morötter som råkade bli något på en mycket liten yta så kommer det att kännas mer angeläget att odla då du skördar morötter från egna landen under tio månader!

Sist men inte minst. Satsa på att täckodla din köksträdgård! Det finns mycket att läsa om den här fantastiska metoden att odla grönsaker med. Jag använder själv täckodling i större delen av köksträgården och det gör bland annat att jag kan lägga min ganska dyrbara tid på roligare saker än att rensa ogräs till förbannelse och fundera över hur jag ska få hem nog med gödsel till grönsakerna.

Vi äter fortfarande grönsaker från den här köksträdgården och det kommer vi att kunna göra ända tills skörden börjar igen i mitten av mars. Jag älskar mitt trädgårdsskafferi och ser fram emot en ny säsong med alla utmaningar och erfarenheter som ligger framför mig!

Hoppas att du finns med under säsongen! God fortsättning!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *