Stäng menyn

Blåbär - därför ska du odla dem!

Det är så underbart att ha egna blåbär i trädgården. Buskarna tar inte stor plats och ger fantastisk skörd av stora goda bär. Odla dem!

En hand håller upp en tung gren med blå blåbär.

Vissa grenar är så tyngda av mogna blåbär att de lägger sig platt ner.

 

Vissa saker jag skördar i trädgården känns vardagliga och sådär allmänt behövliga, som morötter och potatis och spenat. Andra växter levererar ätbart som får mig att flyga och ropa tjoho och vilja ställa till med kalas. Så är det med blåbär.

En del som följer mig i sociala medier förstår inte alls poängen med att odla blåbär i trädgården; de växer ju vilt i skogen. Men tro mig, de flesta som väljer att odla blåbär hemma omvänds snabbt. Trädgårdsblåbär är något i särklass! Det ger en känsla av lyx i vardagen och med ett helt gäng buskar planterade blir skörden rejält stor. Bären kan inte jämföras med skogsblåbär, se dem som ett eget bär och ett komplement till skogens skörd. Vi som tycker tiden tryter när det är blåbärsdags i skogen älskar att ha dem i trädgården!

Det finns väldigt många sorter att välja mellan, jag har nog ett femtontal olika. Just i år tycker jag att sorterna Reka och Bonus gett väldigt goda bär, men jag gillar verkligen alla. Dessvärre är mina äldsta sorter utan namnlapp, så jag vet inte vilka de är annat än att de är goda.

 

Bli medlem och följ arbetet dag för dag i Skillnadens Trädgård

 

En hand håller plockade blå bär.

Trädgårdsblåbär är stora, även om storleken också varierar mellan olika sorter. Det går mycket snabbt att plocka några liter!

Skillnad på bären

Trädgårdsblåbär smakar inte exakt som blåbär vi plockar i skogen. Du har säkert någon gång köpt stora blåbär i matbutiken, i en liten plastask? Det är samma typ av blåbär; amerikanska blåbär/trädgårdsblåbär. De har inte fullt lika koncentrerad smak som skogsblåbär. Men de är oerhört goda. Förutom smaken är en skillnad också att odlade blåbär blir så väldigt mycket större. Ett enda blåbär kan vara 2 cm i diameter.

Årets skörd började redan i juni i tunnelväxthuset, där tre buskar gav tidig skörd. En del av karten förstördes i maj när det var frost, så skörden blev ganska liten. I juli skördade vi de första bären på friland, från de tidigaste sorterna, och nu fortsätter skörden till dess bären är uppätna eller förstörs av frost under hösten.

 

Blåbärsbuske fotograferad ovanifrån med en skål bär under.

När bären blivit helt mogna trillar de av busken och ner på marken. Jag försöker att plocka lite varje eller varannan dag innan de trillar ner.

 

En stor klase med blåbär på en buske.

Trädgrådsblåbär är ganska fasta i konsistensen och trycks inte ihop på samma sätt som skogsblåbär efter att de plockas. De kan förvaras i kyl i uppåt en vecka och fortfarande vara lika fina.

 

Tänk på att

  • plantera flera sorter bredvid varandra, blommorna pollineras bättre då
  • plantera alltid blåbär i ogödslad torv eller rhododendronjord - aldrig vanlig trädgårdsjord
  • blåbär ger bäst skörd i soligt läge
  • plantorna har ytliga rötter, var noga med vattningen så de inte torkar ut

 

För att undvika uttorkning kan du till exempel täcka marken med träflis, bark eller bös från skogen. Täck inte med halm, hö eller annat som vi vanligen använder i täckodling. Blåbär är surjordsväxter och kommer inte att trivas på en växtplats där de står planterade i jord, eller om de täcks med material som förmultnar till vanlig jord.

 

Måste man beskära blåbär?

Vanligtvis behöver vi inte beskära blåbär något särskilt. Efter några år brukar vissa grenar bli kala nertill och väl förvedade, de kanske börjar hänga och se risiga ut. Då klipps dessa bort. Från plantans bas bildas nya skott som växer upp till grenar som ger bär. Om plantan är väldigt tät kan också en del kvistar som växer inåt buskens mitt tas bort.

 

En skål med blåbär vid en buske.

Lyckligtvis har jag inte problem med fåglar som snor bären, men väl fyra barn och en hund som gärna mumsar. Jag försöker göra lite regler om plockning, att barnen får mumsa vissa dagar, så att jag också kan plocka lite till oss alla och till frysen.

 

Sticklingar av blåbär

En hel del av er som följer är nyfikna på att föröka blåbär med sticklingar, kanske efter att ha sett mina experiment. Jag har i flera omgångar tagit sticklingar för att försöka hitta sätt som funkar för oss amatörer. Som exempel tog jag 120 sticklingar i våras, som du kan se i videon nedan. Av dessa har jag fått totalt tre plantor som överlevt. Av experimentet jag gjorde för några år sedan fick jag ett trettiotal plantor, men då använde jag ett rotningshormon som (visade det sig) inte är godkänt för användning i Sverige.

 


Mitt bästa tips till dig som vill odla blåbär i trädgården är att köpa plantor. En enda planta kan ge 5-10 liter per år och det är så värt pengarna att köpa plantor i trädgårdsbutiken. Att ta egna sticklingar är ett kul experiment men sannolikheten är mycket liten att du får de plantor du behöver inom rimlig tid. Dessutom belastar det buskarna att ta den mängd sticklingar som behövs för att få resultat.

 

En liten blåbärsplanta.

Den här busken är en av sex blåbärsbuskar från mitt experiment med att ta sticklingar 2017. Den fick sitt första bär 2019 och ett fåtal bär i år. De är väldigt goda, trots att jag inte har en aning om vilken sort det är.

 

Blåbär till mycket

Min skörd i veckan blev 3 liter blåbär från mina äldsta buskar. Det är bara en bråkdel av vad som finns på buskarna, så vi har många skördetillfällen kvar. De yngsta buskarna ger bara enstaka bär att smaka ännu. Det tar några år för buskarna att etablera sig, så man får ha lite tålamod.

Jag äter helst blåbären precis som de är, men älskar också att använda dem i bakverk och torkade i müsli. Tipsar om två fina recept som du kan prova om du har gott om blåbär, från skogen eller från odlade buskar:

Hemgjord blåbärsglass
Blåbärskaka med vallmofrön

 

Kulor av läcker blåbärsglass i små skålar

Blåbärsglass är lika gott med blåbär från skogen eller blåbär från trädgården. Fotograf: Maria Fors Östberg.

 

Blåbärskaka med vallmofrön. Fotograf: Maria Fors Östberg.

 

Om du ännu inte har blåbär i trädgården så är det en utmärkt tid att plantera alla typer av bärbuskar och träd nu på sensommaren och hösten. Då brukar det vara lite fuktigare i jorden och det behöver plantorna för att etablera sig bra. Tips för planteringen kan du läsa nedan.

 

Läs mer: Tips för att plantera blåbär

 

Nu fortsätter jag att plocka bär från buskarna. Det vi inte klarar av att äta upp lägger jag i en påse eller låda i frysen, utan socker eller tillagning. De är otroligt goda att ta fram och smaska på, lite som kalla karameller, och perfekta i frukostfil och gröt. Och till pannkakor!
/Sara Bäckmo

12. augusti 2020