12. augusti 2020

Blåbär - därför ska du odla dem!

Det är så underbart att ha egna blåbär i trädgården. Buskarna tar inte stor plats och ger fantastisk skörd av stora goda bär. Odla dem!

En hand håller upp en tung gren med blå blåbär.

Vissa grenar är så tyngda av mogna blåbär att de lägger sig platt ner.

 

Vissa saker jag skördar i trädgården känns vardagliga och sådär allmänt behövliga, som morötter och potatis och spenat. Andra växter levererar ätbart som får mig att flyga och ropa tjoho och vilja ställa till med kalas. Så är det med blåbär.

En del som följer mig i sociala medier förstår inte alls poängen med att odla blåbär i trädgården; de växer ju vilt i skogen. Men tro mig, de flesta som väljer att odla blåbär hemma omvänds snabbt. Trädgårdsblåbär är något i särklass! Det ger en känsla av lyx i vardagen och med ett helt gäng buskar planterade blir skörden rejält stor. Bären kan inte jämföras med skogsblåbär, se dem som ett eget bär och ett komplement till skogens skörd. Vi som tycker tiden tryter när det är blåbärsdags i skogen älskar att ha dem i trädgården!

Det finns väldigt många sorter att välja mellan, jag har nog ett femtontal olika. Just i år tycker jag att sorterna Reka och Bonus gett väldigt goda bär, men jag gillar verkligen alla. Dessvärre är mina äldsta sorter utan namnlapp, så jag vet inte vilka de är annat än att de är goda.

 

Bli medlem och följ arbetet dag för dag i Skillnadens Trädgård

 

En hand håller plockade blå bär.

Trädgårdsblåbär är stora, även om storleken också varierar mellan olika sorter. Det går mycket snabbt att plocka några liter!

Skillnad på bären

Trädgårdsblåbär smakar inte exakt som blåbär vi plockar i skogen. Du har säkert någon gång köpt stora blåbär i matbutiken, i en liten plastask? Det är samma typ av blåbär; amerikanska blåbär/trädgårdsblåbär. De har inte fullt lika koncentrerad smak som skogsblåbär. Men de är oerhört goda. Förutom smaken är en skillnad också att odlade blåbär blir så väldigt mycket större. Ett enda blåbär kan vara 2 cm i diameter.

Årets skörd började redan i juni i tunnelväxthuset, där tre buskar gav tidig skörd. En del av karten förstördes i maj när det var frost, så skörden blev ganska liten. I juli skördade vi de första bären på friland, från de tidigaste sorterna, och nu fortsätter skörden till dess bären är uppätna eller förstörs av frost under hösten.

 

Blåbärsbuske fotograferad ovanifrån med en skål bär under.

När bären blivit helt mogna trillar de av busken och ner på marken. Jag försöker att plocka lite varje eller varannan dag innan de trillar ner.

 

En stor klase med blåbär på en buske.

Trädgrådsblåbär är ganska fasta i konsistensen och trycks inte ihop på samma sätt som skogsblåbär efter att de plockas. De kan förvaras i kyl i uppåt en vecka och fortfarande vara lika fina.

 

Tänk på att

 • plantera flera sorter bredvid varandra, blommorna pollineras bättre då
 • plantera alltid blåbär i ogödslad torv eller rhododendronjord - aldrig vanlig trädgårdsjord
 • blåbär ger bäst skörd i soligt läge
 • plantorna har ytliga rötter, var noga med vattningen så de inte torkar ut

 

För att undvika uttorkning kan du till exempel täcka marken med träflis, bark eller bös från skogen. Täck inte med halm, hö eller annat som vi vanligen använder i täckodling. Blåbär är surjordsväxter och kommer inte att trivas på en växtplats där de står planterade i jord, eller om de täcks med material som förmultnar till vanlig jord.

 

Måste man beskära blåbär?

Vanligtvis behöver vi inte beskära blåbär något särskilt. Efter några år brukar vissa grenar bli kala nertill och väl förvedade, de kanske börjar hänga och se risiga ut. Då klipps dessa bort. Från plantans bas bildas nya skott som växer upp till grenar som ger bär. Om plantan är väldigt tät kan också en del kvistar som växer inåt buskens mitt tas bort.

 

En skål med blåbär vid en buske.

Lyckligtvis har jag inte problem med fåglar som snor bären, men väl fyra barn och en hund som gärna mumsar. Jag försöker göra lite regler om plockning, att barnen får mumsa vissa dagar, så att jag också kan plocka lite till oss alla och till frysen.

 

Sticklingar av blåbär

En hel del av er som följer är nyfikna på att föröka blåbär med sticklingar, kanske efter att ha sett mina experiment. Jag har i flera omgångar tagit sticklingar för att försöka hitta sätt som funkar för oss amatörer. Som exempel tog jag 120 sticklingar i våras, som du kan se i videon nedan. Av dessa har jag fått totalt tre plantor som överlevt. Av experimentet jag gjorde för några år sedan fick jag ett trettiotal plantor, men då använde jag ett rotningshormon som (visade det sig) inte är godkänt för användning i Sverige.

 


Mitt bästa tips till dig som vill odla blåbär i trädgården är att köpa plantor. En enda planta kan ge 5-10 liter per år och det är så värt pengarna att köpa plantor i trädgårdsbutiken. Att ta egna sticklingar är ett kul experiment men sannolikheten är mycket liten att du får de plantor du behöver inom rimlig tid. Dessutom belastar det buskarna att ta den mängd sticklingar som behövs för att få resultat.

 

En liten blåbärsplanta.

Den här busken är en av sex blåbärsbuskar från mitt experiment med att ta sticklingar 2017. Den fick sitt första bär 2019 och ett fåtal bär i år. De är väldigt goda, trots att jag inte har en aning om vilken sort det är.

 

Blåbär till mycket

Min skörd i veckan blev 3 liter blåbär från mina äldsta buskar. Det är bara en bråkdel av vad som finns på buskarna, så vi har många skördetillfällen kvar. De yngsta buskarna ger bara enstaka bär att smaka ännu. Det tar några år för buskarna att etablera sig, så man får ha lite tålamod.

Jag äter helst blåbären precis som de är, men älskar också att använda dem i bakverk och torkade i müsli. Tipsar om två fina recept som du kan prova om du har gott om blåbär, från skogen eller från odlade buskar:

Hemgjord blåbärsglass
Blåbärskaka med vallmofrön

 

Kulor av läcker blåbärsglass i små skålar

Blåbärsglass är lika gott med blåbär från skogen eller blåbär från trädgården. Fotograf: Maria Fors Östberg.

 

Blåbärskaka med vallmofrön. Fotograf: Maria Fors Östberg.

 

Om du ännu inte har blåbär i trädgården så är det en utmärkt tid att plantera alla typer av bärbuskar och träd nu på sensommaren och hösten. Då brukar det vara lite fuktigare i jorden och det behöver plantorna för att etablera sig bra. Tips för planteringen kan du läsa nedan.

 

Läs mer: Tips för att plantera blåbär

 

Nu fortsätter jag att plocka bär från buskarna. Det vi inte klarar av att äta upp lägger jag i en påse eller låda i frysen, utan socker eller tillagning. De är otroligt goda att ta fram och smaska på, lite som kalla karameller, och perfekta i frukostfil och gröt. Och till pannkakor!
/Sara Bäckmo

14 svar till “Blåbär - därför ska du odla dem!”

 1. Elisabeth skriver:

  Nu gick en sak upp för mig! Jag har under en tid noterat och undrat över fenomenet att just trädgårdsblåbär verkar irritera somliga, på ett sätt som inte så många andra grödor gör. Är det någon mer än jag som lagt märke till det? Att när någon, t.ex. Sara, nämner trädgårdsblåbär så kommer det som ett brev på posten ett gäng kommentarer som är rätt vresiga i tonen och som handlar om att vilda blåbär minsann är godare. Och det kan man ju absolut tycka, inget konstigt i det, men jag har undrat över varför just blåbär verkar vara särskilt triggade. Jag har spekulerat i om det är en generationsgrej, en besvikelse över att "dagens ungdom" inte är ute i skogen tillräckligt, eller något åt det hållet. Men nu undrar jag om det inte också kan handla just om de där små plastbyttorna i matbutiken. Besvikelsen över dem? Kanske de här som kommenterar lite surt helt enkelt aldrig har ätit hemodlade, utan bara smakat några inplastade, trötta exemplar från kyldisken? Och så förstår de inte att en näve pinfärska solmogna, saftiga bär från busken i trädgården ju är en helt annan femma! Så kanske det är?
  Väldigt goda är de, hursomhelst. Både trädgårdsblåbären och skogsblåbären. Det är ju himla härligt att man inte behöver välja mellan dem, dessutom. Jag är glad åt min lilla blåbärsodling i köksträdgården och ger mig gärna ut med bärplockaren ockå. Alla bär vill jag ha. Mums!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi hi, det här är ju bara världens bästa kommentar att läsa! Att nån annan än jag skriver det är ännu bättre =) Tack Elisabet! Jag funderar också på detta varenda gång jag skriver nåt om blåbär. Hur kommer det sig att det liksom retar upp en del? Vi får fråga nästa gång vi ser en sån kommentar.

 2. Agneta skriver:

  Bara en liten undran - är odlade blåbär lika nyttiga som de vi plockar i skogen?

 3. Magdalena skriver:

  Jag fick en planta Amerikanska blåbär igår och håller fortfarande på att fixa i trädgården med grävning och grusning för dränering klarar sig plantan i kruka nån månad innan plantering?

 4. Fredrik skriver:

  Hej Sara,

  Jag köpte mig två blåbärsplantor till balkongen i somras efter att ha blivit inspirerad av dig!

  En fråga helt utanför detta område men som jag är nyfiken på - hur går det för ditt frösådda olivträd? 🙂

  Med vänliga hälsningar

 5. Stefan Lyberg skriver:

  Hej
  Jag har 5 olika sorter blåbär planterade på friland. Plantorna är satta i surjord. Det är första sommaren efter plantering .
  Tyvärr bildades bara ett tjogotal bär på samtliga buskar tillsammans. Innan de hunnit mogna , blev dom uppätna av fåglar.
  Hur gör du ? Skydda med nät eller...? Gödslar du ?
  Trevligt att höra din åsikt som "proffs"
  Hälsar Stefan i Åhus.

 6. Lotta Peterson skriver:

  Hej
  Vi har ett antal blåbärs buskar och även s k blåbärs try som är bra mycket surare än de vanliga trädgårdsbären. Våra buskar som endast har något år på nacken har ändå gett dryga litern vilket vi är väldigt glada för. Just detta år är det gott om bär i skogen så det har blivit mången liter därifrån också som passar bra till filen men trädgårdsbären är allt trevliga att småäta när man tar paus i allt trädgårdsarbete om inte annat.
  Jag har inte hört några "vassa" kommentarer mer än att det finns en oro över att de här trädgårdsbären kan förstöra våra inhemska skogs blåbär genom kors pollinering
  Är det någon som vet om det kan ske?
  undrar/hälsar
  L8 i Värmland

 7. Jag har 5 buskar med blåbär som jag älskar. Jag älskar både blåbär i skogen och mina buskblåbär. Det ena förtar liksom inte det andra!!! Dessutom är blåbären som man äter från busken inte att jämföra med de helt smaklösa som man köper i affären! Roligt också att de är så fantastiskt stora och fina och jag blir förundrad varje gång. I år har jag även plockat 10 liter "vanliga blåbär" i skogen. Älskar att fylla mina förråd med diverse godsaker!
  Tack för en väldigt fin blogg!
  //Berith

 8. Lola skriver:

  Går det att odla blåbär i Karibien eller måste de ha vintervila?

 9. Christina skriver:

  Jag har lyckan att ha både skogsblåbär och trädgårdsblåbär i min trädgård 😄

 10. mirre skriver:

  Har många olika amerikanska blåbär i trädgården,tagit sticklingar på dem,och varenda en växer nu så det knakar! =) kommer ha enormt många blåbärsbuskar att plantera ut i vår...

 11. Christina skriver:

  Hej Sara,

  Jag har några buskar trädgårdsblåbär av olika sorter, på olika platser i min trädgård som stått 2-3 år men de vill sig inte. Växer inte särskilt bra och ger inga bär.
  Har du något bra tips på vad jag ska göra som kickar igång tillväxten ordentligt??

  //Christina

  • Ulla skriver:

   Mina buskar stod 3 år med endast en handfull bär varje år. Sen köpte jag blåbärsgödni ng och var generös med det. Då tog det fart. Nu i höstas hade jag en liter per buske och äntligen har de börjat växa!
   Sen slänger jag alltid ut kaffesumpen till dem. Jag är ingen kaffedrickare, men man har ju gäster ibland… . Försurar väl alltid jorden lite…

 12. Sandra skriver:

  Jag har ett gång blåbärs buskar i olika sorter. De ger olika mängder skörd. Jag undrar då en av mina buskar blivit så hög om man ska klippa ner den är nog 2-3 m hög Ska man låta den växa el toppa? Hur isåfall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *