Allt om bokashi! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Allt om bokashi!

Bokashi är ett sätt att ta hand om köksavfall genom att kompostera matrester och annat avfall som köket producerar. Här beskriver jag vad bokashi är och vilka fördelar som finns med det här sättet att kompostera.

Färdig bokashi-kompost ligger i landet.

Så här kan bokashi-kompost se ut då den grävs ner i landet. Matresterna har varvats med kutterspån i just den här hinken och fermenterats. Nu gräver jag ner i landet.

 

Under sommaren har många varit nyfikna på att kompostera med bokashi. Jag började kompostera med bokashi hösten 2012 och har sedan dess sett hur intresset ökat för varje år. Bokashi är nästan som en egen liten rörelse och omfamnar många, helt oavsett hur vi lever, bor och eventuellt odlar. Vi möts i ett gemensamt intresse om att ta vara på den resurs som, främst, hushållskomposten innebär.

I det här inlägget berättar jag kort fakta om bokashi, vad det är och hur det går till att kompostera. Jag har också listat tio fördelar med bokashi, som är avgörande för att jag fortsätter att använda den här metoden till vårt hushållsavfall. Jag är förresten så nördig att jag hämtar allt grönsaksskräp från byns lanthandel två gånger i veckan och komposterar i en slags storkompost.

I texten nedan länkar jag också till tidigare artiklar jag skrivit om bokashi. Det finns också en hel serie om bokashi på min YouTube-kanal där jag visar hela förloppet med komposten; från hur hinken fylls och till dess den blivit jord.

 

Läs mer: 10% rabatt på bokashi-hinkar och bokashi-strö hos bokashi.se

 

Under 2023 har du som läser Skillnadens 10% rabatt hos bokashi.se på startkit med bokashi-hinkar och bokashi-strö. Använd länken ovan för att läsa mer!

 

Sara tar av locket på en hink från bokashi.se.

Olika slags hinkar kan användas till bokashi-komposten. Vanliga tiolitershinkar funkar bra. Själv tycker jag om dessa stora komposthinkar med tätslutande lock och tappkran.

 

Tre vanliga frågor om bokashi

Vad är bokashi?

Bokashi är en metod för att kompostera köksavfall. Matavfallet packas i en hink med lock, tillsammans med ett strö som är preparerat med särskilda mikroorganismer. Dessa fermenterar/mjölksyrar kökskomposten i en syrefri miljö. Hinken står inomhus i rumstemperatur och jäser i två veckor, därefter grävs komposten ner i landet, packas i pallkragar fylls upp i stora krukor. När det är varmt utomhus bryts komposten ner till färdig jord på cirka 4 veckor, kortare om kökskomposten är mer finfördelad.

 

Se mer: Bokashi - från kökskompost till jord

 

Hur kommer jag igång?

För att börja kompostera med bokashi behöver du en tiolitershink med tätslutande lock. Det finns särskilda komposthinkar för bokashi att köpa. De har en tappkran i botten så att överflödigt "kompost-vatten" kan tappas ur, hinkarna rymmer mer än tiolitershinkar och är väldigt hållbara, men det är inte alls nödvändigt för att komma igång.

Du behöver köpa ett särskilt strö som är preparerat med mikroorganismerna som startar upp processen. Utan dessa kan du inte komma igång med den fermenteringsprocess som ger bokashi.

I hinken läggs en riven tidning i botten, för att fånga upp kondens och lakvatten, och över den varvas sedan matavfall med bokashi-strö. När hinken är full läggs lite mer tidningspapper på toppen. Locket ska vara på under tiden komposthinken väntar på att fyllas. När den är full ska den jäsa inomhus i rumstemperatur i två veckor.

Efter jäsprocessen grävs komposten ner direkt i landet och därefter kan du odla i jorden som täcker komposten.

 

Vad kan jag lägga i bokashi-komposten?

Alla råvaror som används i köket vid matlagningen. Det enda du ska hålla dig ifrån är rinniga mjölkprodukter och större mängder jord. Annars funkar till exempel citrusskal, bananskal, skaldjur, köttben, kycklingskrov, fiskrens, gammal jäst, grönsaksrester, bröd och hur många andra saker som helst. Det går också bra att kompostera hushållspapper och äggkartonger, även om detta mest är användbart för att binda kondens snarare än att ge näringsrik jord senare.

 

Läs mer: Dunderodling med bokashi

 

Sara häller ut en hink med bokashi i en grop.

Komposten kan användas på många olika sätt. Här gräver jag ner kompost i ett land där jag ska sätta vitlök till hösten.

 

10 fördelar med bokashi

1. Kretslopp med egen gödsel

En egen odling som kan gödslas med egen, näringsrik kompost, är det ultimata kretsloppet. Beroende på vad du komposterar blir näringen i komposten olika, vilket ger en allsidig gödsling till jorden.

 

2. Passar litet hushåll

Det är lätt att kompostera bokashi i ett hushåll som inte producerar så stora mängder kompost. Det går utmärkt att fylla en hink under längre tid och resultatet blir precis lika bra som i ett hushåll med större mängder kompost från köket.

 

3. Snabbt jord

Jämfört med en vanlig trädgårdskompost blir bokashi-kompost jord på bara några veckor. Från skräp till odlingsbar jord på bara fyra veckor är suveränt för oss som odlar. Det gör att vi kan minska behovet av köpt jord till exempelvis krukor och pallkragar.

 

I en kruka fylls det på med bokashi.

Bokashi kan lätt fyllas i stora krukor, som toppas med cirka tio centimeter jord. Inom kort tid har komposten omvandlats till jord i krukan. Fotograf: Maria Fors Östberg

 

4. Lätthanterlig kompost

Genom att kompostera köksavfallet i hinkar som löpande grävs ner i trädgården eller töms i stora krukor, reduceras det stora och tunga arbetet med att vända en vanlig kompost.

 

Läs mer: Kompostera bokashi i krukor

 

5. Gödsel direkt i landet

När jag gräver ner kompost i landet kan jag lätt ge hungriga växter en extra dos näring på ett begränsat område. I pallkragar där kål eller bladgrönsaker ska växa kan man gräva ner mer bokashi, och mindre till exempelvis bönor och ärter.

 

6. Minskar transportsträckor i trädgården

Med bokashi bär man sin kompost direkt från köket ut i landet, istället för att ta omvägen om komposten. Under ett år blir det många turer som sparas.

 

7. Ger ett lakvatten

Om du komposterar i en särskild hink för bokashi-kompost bildas ett lakvatten, ett slags vatten som bildas när kompostmaterialet fermenteras. Detta kan bland annat användas i odlingen som extra näring och för att stärka mikrolivet i jorden.

 

Läs mer: Använd lakvatten från bokashi

 

8. Flexibelt sätt att kompostera

Bokashi-metoden är otroligt mångsidig. Framför allt är det toppen för den som odlar hemma, oavsett var. Om du odlar på balkongen fyller du dina krukor och större tråg med bokashi-kompost och kan snart sluta köpa jord. I en större trädgård kan du fylla komposten i rännor i odlingsbäddar eller bygga upp nya olingsplatser med till exempel bokashi i en pallkrage. Och du kan också kompostera större mängder och ta tillvara på kökskompost från din arbetsplats eller lokala mataffär.

 

Läs mer: Kompostera bokashi i stora tunnor

 

9. Binder kol

Det finns miljömässiga fördelar med att kompostera med bokashi. Kortfattat handlar det om att begränsa mängden koldioxid som komposter vanligtvis släpper ut i luften. När bokashi som grävs ner i jorden stannar kolet kvar där och kommer växterna till nytta. Dessutom mår jorden bra av de bakteriekulturer som fermenteringen för med sig och som når jorden då komposten grävs ner.

 

 

10. Det är kul!

Bokashi har blivit en hel rörelse. Fortfarande är metoden ganska ny, vilket gör att vi alla upptäcker och lär oss tillsammans. En slags kompost-gemenskap växer fram där vi peppar och inspirerar varandra. Och i slutänden bygger vi fantastisk jord som vi kan odla vår mat i. Det är otroligt kul!

 

Läs mer: Sex sätt att använda bokashi under vintern

 

Vad kan gå fel?

Visst kan det gå fel också med bokashi, precis som att det kan blir fluginvasion och dålig lukt i en alldeles vanlig kompost. Det vanligaste felet är dock inget fel. Innehållet i komposthinken ser likadant ut efter att det stått och fermenterats inomhus i två veckor, det har inte blivit jord. Det är helt i sin ordning. Kompostmaterialet har däremot börjat förberedas för nedbrytning på sätt som inte syns; det har spjälkats, alltså trasats sönder så att komposteringen går väldigt snabbt när materialet kommer i kontakt med mikroorganismer som finns naturligt i jorden.

Om jäsningsprocessen blivit fel kan komposten lukta illa. Det beror oftast på att det blivit för blött i hinken eller för att för lite strö använts.

Precis som i en vanlig trädgårds-/kökskompost kan det under den varma årstiden kläckas fluglarver i komposten. Det är äckligt, men inget farligt. Det beror på att flugor kunnat ta sig in i hinken, den har alltså inte varit helt lufttät eller så har ägg följt med kompostmaterialet ner i bokashikomposten. Gräv ett hål och töm komposten någonstans där du inte tänkt odla just precis nu. Det blir jord och flugorna försvinner snart.

I vissa odlingar uppstår problem med att djur nosar reda på komposten och börjar gräva. Sätt i system att täcka nedgrävd bokashikompost med ett nät den första tiden så brukar det lösa sig. Kompostgaller är mycket bra till detta. Skulle råttor eller andra gnagare vallfärda till komposten kan du överväga att kompostera i en sluten behållare. I sammanhanget är det viktigt att påpeka att dessa problem inte är unika för bokashi, utan dessvärre uppstår också vid vanlig kompostering av en del rester från köket.

 

En odlingsplats med rödmålade pallkragar och grönsaker.

Min nya pallkrageodling består i huvudsak av gammalt ogräs och bokashi-kompost som jag varvat i pallkragarna.

 

Massor med fina lökar ligger på torkning.

Bananschalottenlök 'Longor' har odlats i ett land där jag grävde ner bokashi-kompost förra hösten innan löken sattes.

 

En frodig kruka med massor av basilika.

Basilika är en av alla bladgrönsaker jag odlar i stora krukor i växthuset, som fyllts med bokashi-kompost innan sådd eller plantering.

 

Precis som med alla saker som är nya kan det kännas krångligt och kanske till och med lite onödigt att hålla på och dutta med bokashi. Det blir ju jord hur som helst, förr eller senare. Jag var själv ganska skeptisk när jag började kompostera för åtta år sedan, men redan när jag såg resultatet från den första komposthink jag grävde ner i jorden var jag helt fast. Hoppas att du fått några av dina frågor besvarade om vad bokashi är och att det hjälpt dig en bit på vägen i beslutet om att kanske våga prova.

Vill du veta mer om hur du kan odla grönsaker hemma får du gärna läsa mer på min blogg. Jag skriver om grönsaksodling som passar både trädgårdar, uteplatser, balkonger och kolonilotter. Välkommen till Skillnadens Trädgård!
/Sara Bäckmo

29. juli 2019