Förebygg angrepp av potatisbladmögel - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Förebygg angrepp av potatisbladmögel

Potatisbladmögel är svår att skydda växterna helt från, men det finns en rad åtgärder som kan minska riskerna. Här går jag igenom några av de vanligaste.

Skördebild med potatis, lök och sallat.

Tidiga sorter av potatis hinner ofta ge skörd innan potatisbladmöglet angriper. Ett bra val för den som vill få skörd trots smitta.

 

Förr eller senare kommer de flesta som odlar i kontakt med potatisbladmögel. Först brukar man stå som ett frågetecken och undra varför det ser så konstigt ut i landet. När potatis och tomater efter en kort tid tappar livsgnistan, medan annat står friskt och frodigt bredvid, börjar man ana oråd.

Själv drabbades jag första gången 2012 då hela potatislandet oförklarligt vissnade ner. I den jorden hade det aldrig odlats potatis förut och runtomkring trädgården fanns ingen alls som odlade potatis. Av min syster, som odlar på Irland där smittan varit ett faktum under mycket lång tid, fick jag veta om potatisbladmögel och blev förskräckt. Nu drabbas potatis och tomat olika intensivt nästan varje år.

Hur potatisbladmögel sprids kan du läsa i tidigare inlägg, länk nedan. Det kan vara bra att ta reda på mer om just smittspridningen, eftersom det finns en utbred föreställning om att smittan endast sprids via luften. Så är det inte!

Dessvärre är potatisbladmögel mycket svårt att bekämpa när smittan väl visat sig. Det går fort för just den här sortens bladmögel att bryta ner växten och kort efter att smittan blivit synlig är plantan på väg att dö. Observera att det finns andra typer av bladmögel, till exempel mjöldagg och gråmögel.

 

Läs mer: Så sprids potatisbladmögel

 

Generella råd för potatisbladmögel

Viktigast är att försöka förebygga smittan så gott det går. För de flesta är det helt orealistiskt att bocka av alla tillgängliga råd för att i förväg minimera riskerna, man får göra så gott man kan. Jag delar upp mina tips i generella råd och därefter ett gäng specifika råd för både potatis och tomat.

 

Fyraårig växtföjd

Potatisbladmögel kan överleva i jorden i minst tre år, så det är en god idé att satsa på att rotera grödorna flitigt och inte odla potatis och tomat i samma jord år efter år. Se till att odla minst en fyraårig växtföljd, alltså att grödorna inte återkommer oftare än vart fjärde år på samma växtplats.

Mer om växtföljd finns att läsa i min längre artikel om ämnet. Där skriver jag bland annat om hur du som har en liten kompakt odling kan tänka.

 

Läs mer: Växtföljd i köksträdgården

 

Välj växtplats noga

Vissa växtplatser är kanske extra utsatta, beroende på var i trädgården de finns, hur vinden blåser och hur du har odlat dessa platser tidigare. Tänk noga på hur du placerar grödorna så du minskar riskerna. Generellt brukar det vara färre angrepp på tomater som odlas i växthus. Rekommendationen är också att se till att det är ett stort avstånd mellan tomater och potatis i den egna trädgården, om du vill odla bägge grödorna samma säsong. Bäst är att inte odla både tomater och potatis i samma trädgård.

 

Odla i ny jord

Eftersom potatisbladmögel kan smitta via jord är det en god idé att odla tomaterna i ny köpt jord om du tror dig ha smittan i marken. Du kan dryga ut den köpta jorden med bokasi-kompost, det brukar tomaterna gilla. Köpt jord passar i det här sammanhanget bäst till att odla i stora krukor, eller rakt ner i den köpta säcken, det funkar fint till både potatis och tomater. I pallkragar eller andra odlingslådor går det åt väldigt mycket jord och det kan bli kostsamt om du varje år tänker byta ut jorden.

 

Ta bort smittade växtdelar och bränn

En förebyggande åtgärd är också att konsekvent ta bort och förstöra växtmaterial som drabbats, helst så tidigt som möjligt. Om växtmaterialet ligger kvar i odlingen är risken stor att smittan sprids vidare ner i jorden. Kompostera inte smittade växtdelar. Komposteringsprocessen förstör inte smittan, oavsett om du använder en vanlig kompost eller bokashi. Jag föredrar att lämna smittat växtmaterial till återvinningscentralen och där be personalen att bränna det.

 

Läs mer: Bokashikompostera inte växtdelar med potatisbladmögel

 

Plantera luftigt

Potatisbladmögel drabbar ofta plantor när vädret är varmt och fuktigt. En varm och torr period märks inga angrepp alls. Sommaren 2019 var kanon, ända tills det regnade en vecka i sträck - då drabbades växtplatserna hårt på bara några dagar. Det kan förebygga att sätta plantorna luftigt så att bladverken lättare torkar upp efter till exempel ett regn, snarare än att försöka knö in så mycket som möjligt på en liten yta där fukt ligger kvar på bladen längre tid.

 

Odla tidiga sorter

Både för tomat och potatis gäller att tidiga sorter ofta hinner ge skörd innan smittan slår till. Satsa därför på tidiga sorter och odla dem gärna en bit från övriga.

 

Råd för potatis

 • Välj sorter som är resistenta mot bladmögel, det ska stå i en bra sortbeskrivning (Sarpo Mira, Orla tex).
 • Undvik att gödsla med för mycket kväverika gödsel (hönsgödsel, urin, gräsklipp tex).
 • Sätt potatisen så att vinden inte blåser mögelsporerna i riktning mot tomaterna.
 • Kompostera aldrig smittad potatisblast, risk finns att smittan sprids till jorden.
 • Köp alltid nytt kontrollerat utsäde. Använd ej utsäde från tidigare smittad odling.

 

Råd för tomater

 • Välj sorter som är resistenta mot bladmögel (Crimson Crush F1 tex.)
 • Välj tidiga, små tomater som växer snabbt.
 • Undvik att gödsla med mycket kväverika gödsel (hönsgödsel, urin, gräsklipp tex).
 • Plantera tomaterna i säckar med köpejord, alltså ny frisk jord varje år.
 • Plantera tomaterna luftigt.
 • Ta bort bladmassa allteftersom, nerifrån och upp.

 

Läs mer: Tjuva, beskär och toppa tomater

 

Bokashi, EM-A och potatisbladmögel

Potatisbladmögel är ett aggressivt bladmögel som skiljer sig en hel del åt från andra bladmögel och är extra besvärligt just på grund av att det sprider sig så snabbt och är så livskraftigt. Kunniga personer jag talat med säger att det inte finns några belägg för att fermentering av smittade växtdelar minskar smittspridningen av bladmögel.

Däremot finns det de som menar att förebyggande behandling med bokashi och EM skulle kunna ha effekt både på jorden och växterna. Jag är inte tillräckligt kunnig om exakt hur effektiva mikroorganismer (EM) påverkar. Jag har varit nyfiken på att prova detta, men tycker det är svårt att få till ett bra sätt att hantera plantor och jord så att det blir värt arbetet. Jag odlar en stor trädgård med väldigt många plantor och snor ihop odlingen lite på trekvart, det får bli lite som det blir. För just mig är det då svårt att få in momentet med att spraya plantor och jord si eller så vid vissa tillfällen. Ytterligare en faktor som gör det svårt är att det är så många faktorer som avgör hur smittan beter sig och om jag misslyckas i ett litet led så blir det där extra arbetet rätt meningslöst. Suck. Kanske är det något jag får satsa på att utforska då barnen blivit större.

Hoppas att du blivit lite klokare av den här serien inlägg om potatisbladmögel här på Skillnadens. Jag lär ha anledning att återkomma i ämnet, eftersom jag själv fajtas med skräpet varje år. Och alltid har en ambition om att göra liiiiiiiite mer för att minska problemen.

Dela gärna med dig om du har tips som du tror kan fungera för andra!
/Sara Bäckmo

 

24. oktober 2019

12 svar till “Förebygg angrepp av potatisbladmögel”

 1. Mia Bengtsson skriver:

  Här i Tyskland där jag bor odlar många sina tomater i "tomathus", som är som växthus fast utan väggar (alltså bara tak). Ofta är dessa hemsnickrade av spillvirke och gamla fönster eller plast av olika slag. Detta lär hålla regn och dagg från att hamna direkt på bladen och sporerna kan därför inte gro lika bra. Har du testat något liknande i din trädgård? Har du haft större framgång i tunnelväxthus än på friland?

 2. Vad har du för erfsrenhet av biokol?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har inte använt biokol särskilt mycket. Jag vill ju helst inte köpa en massa prylar till trädgården. Och eftersom jag har så grymt bra jord har jag valt att inte göra några särskilda satsningar på det just nu. Min trädgård är ju så stor så det ska rätt mycket till för att jag ska kunna få någon större nytta tror jag. Jag har dock provat i en bädd, en nyanlagd bädd i utsatt område där solen ligger på en hel del. Där tycker jag att jorden höll sig fuktig och fin på ett väldigt bra sätt under sommaren, trots att jag inte täckodlade där. Min gissning är att det berodde på biokolen jag myllat ner, men jag vet inte säkert.

 3. Emma skriver:

  Hej Sara,
  Tusen tack för dessa artiklar om potatisbladmögel - har hittat mycket information och tips inför nästa år?

  I år var första gången jag själv drabbades och jag tycker att det var fruktansvärt- jag upptäckte det tidigt på potatisen och klippte ner blasten direkt och slängde den så jag var inte riktigt beredd på att tomaterna i en helt annan del av trädgården skulle bli så hårt drabbade

  Men det blev att elda upp i princip alla tomater i år?

  Nu ska jag göra upp en plan och verkligen göra allt jag kan för att minska risken för att drabbas lika hårt nästa år//Emma

 4. bergstromsmaria2 skriver:

  Du läste mina tankar. Inlägget kom precis som jag önskat. Önskar gärna mer tips om resistenta tomater.
  Tänk att jag hann se nästan hela livesändningen i dag på Saras Kitchen garden. Mera live, mera live?????
  /Mia

 5. Kors i taket. Jag har haft problem med potatismögel i många år och nästan slutat odla potatis. I år satte jag därför inte så många. 10 st av tre sorter, alltså 30 plantor. Till min stora förvåning uteblev angreppen av potatismögel. Tyvärr har jag ingen aning om vad jag gjorde rätt eller om det bara slumpen som varit generös.

 6. Ylva Schlüter skriver:

  Hej!
  Nybörjare och undrar över hur långt emellan tomat och potatis är. Står överallt att man ska ha långt avstånd, men hittar ingen info om hur långt det är, 10 meter, 20 meter eller mer?

 7. […] Lär dig odla potatis i kruka Odla potatis i täckodling Förebygg angrepp av potatisbladmögel […]

 8. […] Läs mer: Förebygg angrepp av potatisbladmögel […]

 9. Jessica skriver:

  Måste man byta ut all jord, till nästa års potatis? Är potatisen giftiga å?

 10. Lisa Yore skriver:

  Det blir väl en lite annorlunda tänk eftersom potatis bladmögel drabbar tomater att inte odla någon av de, potatis/tomat på 4 år. Jag hade aldrig problem innan jag använde tomatplantor på friland.
  Man kan tänka sig att bara odla tomater i växthus och bara potatis i grönsaksland.
  Kan känna själv att jag måste vara noggrannare med vad som hamnar i komposten.
  Tack för bra information!

 11. […] Läs mer:  Vanligaste potatissjukdomen - potatisbladmögel […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *