Stäng menyn

Äppelsmör på farmors vis

Av alla mumsiga recept med äpplen är nog detta favoriten. Äppelsmör som min farmor Elise brukade laga – ett syrligt och friskt, fast mos. Ljuvligt gott!

En skål med hemmalagat äppelsmör.
Ingredienser
  • 1 kg äpplen
  • 1 1/4 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl vatten
  • strösocker (se beskrivning för mängd)
  • 1/2 citron, rivet skal och saft

Min farmor Elise gjorde ett gudomligt gott äppelsmör, som hon och farfar Kalle åt varje kväll på sitt grahamsbröd. Äppelsmör är som äppelmos men mer likt gelé i konsistensen. Hemma hos oss är det höstens godaste mellanmål.

Gör så här:
Välj i första hand äppelsorter som blir bra mos, annars blir äppelsmöret grynigt.
Skala och skär äpplena i klyftor.
Koka helt mjuka i en vidbottnad kastrull tillsammans med vinäger och vatten.
Passera massan genom en finmaskig kökssil.
Lägg äppelmassan i en kastrull tillsammans med 1 dl socker för varje deciliter äppelmassa.
Tillsätt salt och citron.
Sjud massan länge, minst en timme, tills konsistensen blivit mycket fast. Det ska vara nästan som gelé. Testa genom att lägga en klick på ett fat och låt svalna.
Glöm inte att röra hela tiden så att äppelsmöret inte bränner vid.

Häll upp på rena, varma glasburkar. Om du vill kan äppelsmöret kryddas med timjan, mynta, rosmarin eller andra favoritkryddor.

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård. Om du gillade den här artikeln kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!

 

En skål med hemmalagat äppelsmör.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg