Dopp-i-grytan-bröd

På julaftonsmorgonen brukar jag baka jag ett doppebröd med smak av anis, fänkål och pomerans. Min familjs bästa julbröd - mumma till skinkspad och kål!

Dopp-i-grytan-bröd hänger i vita band med en fond av granris och torkade apelsinskivor.
Ingredienser
  • 50 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 0,5 dl sirap
  • 2 tsk salt
  • 2-3 kokta pomeransskal i småbitar eller
  • 2 tsk anis och 2 tsk fänkål
  • ca 750 gram rågsikt

Doppebröd - vårt bästa julebröd och perfekt gott till skinkspad och äta till kål och skinka. Men lika gott med ost och senap till gröten. Eller med honung på till en varm kopp choklad i soffan, när det egentligen är alldeles för sent för att äta.

Gör så här
Smält smöret.
Häll i mjölken och låt vätskan bli fingervarm.
Smula jästen i en bunke,  häll smörmjölken över och rör om tills jästen löst sig.
Bland i resten av ingredienserna och arbeta till en jämn deg.
Jäs degen i bunken i 45 minuter.
Dela degen i fyra lika stora bullar och kavla ut till en kaka som är cirka 2 cm tjock.
Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas eller äggkopp.
Sätt ugnen på 225 grader.
Nagga brödkakorna och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Pensla med sirapsvatten när kakorna nyss kommit ur ugnen.

 

Jag bakar doppebrödet efter frukost på julafton. Hålkakorna penslas med sirap och vatten och får en särdeles god ovansida. Det blir fyra kakor på en deg.

 

Recept: Sara Bäckmo/Ulla Herlitz
Foto: Maria Fors Östberg

Foto: Maria Fors Östberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *