fbpx

27. februari 2019

Grönkålspaj med ädelost och valnötter

Paj med gröna blad blir matig och god med ädelost och nötter. En perfekt rätt som du kan justera efter vad som finns i ditt skafferi.

Härlig grönkålspaj med ädelost och nötter.
Ingredienser
  • Pajdeg:
  • 100 gr smält smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • lite salt
  • 2,5 kryddmått bakpulver
  • Fyllning:
  • 300 gr mangoldblad
  • olivolja
  • 4 ägg
  • 3 dl visp- eller mellangrädde
  • svartpeppar
  • salt
  • 140 gr (1 paket) ädelost
  • 1,5 dl hackade valnötter

Utöver att vara min vän har Lotti Ekberg varit min mentor rent yrkesmässigt sedan jag började jobba på Sveriges Television vid drygt 20 års ålder. Hon har varit och är en viktig förebild för mig, som kvinna i mediebranschen. En av hennes fantastiska meriter är att som tonåring ha jobbat med inspelningarna av Vi på Saltkråkan! Det här är Lottis paj, med pajdeg på hennes mammas vis. Originalet är gjort på mangold men det går precis lika bra med grönkål som här eller med spenat. Jag äter den och hoppas innerligt att jag ska vara lika cool, företagsam och härlig som Lotti när jag passerat 70!

Använd gärna hemodlade pumpakärnor istället för valnötter om du har.

Gör så här:
Smält smöret till pajdegen och låt svalna något.
Blanda mjöl, salt och bakpulver för sig.
Blanda i detta i det smälta smöret. Det blir en ganska fet deg som direkt går att trycka ut i en osmord pajform med en slev eller händerna.
Nagga och ställ in i kylen.

Värm ugnen till 225 grader.
Skölj och rensa bort de grova delarna av mangolden, hacka resten grovt.
Bryn mangolden i olja i en stekpanna.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter, ta ut ur ugnen och fyll på med brynt mangold.
Krydda.
Finfördela ädelosten och strö den över mangolden.
Strö sedan även över de hackade valnötterna.
Vispa ägg och grädde och häll över.
Grädda i ca 25 minuter.

Låt svalna några minuter och servera gärna med en syrlig sallad med rödkål och äpplen.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Härlig grönkålspaj med ädelost och nötter.

3 svar till “Grönkålspaj med ädelost och valnötter”

  1. katinka skriver:

    Åh, mums, perfekt middagstips! Jag som inte äter vetemjöl gör ett frasigt pajskal på kikärtsmjöl istället.👍🤪

  2. bergstromsmaria2 skriver:

    Har nu gjort din paj men lite modifierad.
    Hade inga valnötter så det blev flagad mandel samt Nyzeeländsk spenat & Mangold från frysen.
    Blev en tub med ädelost & halverade körsbärstomater & lök & lite hackad ost över som var kvar i kylen.
    Står Nu & gräddas i ugnen. Luktar makalöst gott i huset just nu & alla är hungriga.
    Du förgyller vår matsedel varje vecka. /Mia

  3. Greta Engebretsen skriver:

    Kjempegodt 👍har lagd noe lignende med spinat. Mums🥘du har fine og enkle oppskrifter, takk for det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *