Äppelmust i råsaftcentrifug

Den godaste äppelmusten gör jag själv, gärna från mogen fallfrukt som lämnat trädet för egen maskin.

Flaskor och glas fyllda med äppelmust.
Du behöver
  • äpplen
  • fruktpress/råsaftcentrifug
  • flaskor eller burkar

Lycka är att ha hemgjord äppelmust att skåla in det nya året med, tillsammans med barnen. Om trädgården gett oss mycket äpplen gör jag så mycket must jag orkar och fryser eller pastöriserar och sparar till speciella tillfällen.

Gör så här:
Samla mogna äpplen, gärna olika sorter. Fallfrukt funkar fint. Tvätta frukten och putsa bort dåliga delar. Skär i mindre bitar.
Kör äppelbitarna i råsaftcentrifug och häll därefter juicen i ett durkslag med en tunn kökshandduk i. Sila på så sätt bort en del av det grumliga som bildats när fruktsaften separerats.
Låt äppelmusten stå över natten i ett kärl i kylskåpet och häll sedan av den klara vätskan, om du vill ha musten utan grums.
Häll äppelmusten i burkar eller flaskor av plast och stoppa i frysen om du har så det räcker och blir över.

Att pastörisera must:
Ett annat sätt att lagra musten är att pastörisera den. Häll musten i en kastrull och hetta upp till 75 grader. Håll musten vid denna temperatur i 15 minuter. Därefter hälls musten på perfekt rena/steriliserade och varma flaskor eller burkar (jag tycker det är lättare att använda burkar eftersom de är enklare att rengöra), också locken måste vara rena. Låt musten stå tätt tillsammans och täck gärna flaskorna/burkarna med en filt så att de svalnar mycket långsamt. Därefter kan musten sparas mycket länge.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

11 svar till “Äppelmust i råsaftcentrifug”

  1. caroline skriver:

    Du har möjligtvis inga tips på vad man kan göra med äppelskröfset som blir över?

    Tack för en underbar sida!!

    Mvh,
    Caroline

  2. Anette skriver:

    Djurfoder. Grisar, kor och fåglar älskar det.

  3. Humlan skriver:

    Den pastöriserade musten - behöver den stå i kylskåp?

  4. Lisa Thunberg skriver:

    Vi brukar köra morot och urkärnade äpplen i råsaftcentrifugen och ha skröfset i degen till matbröd. Det brödet har dock lite lättare för att mölgla.
    Mvh Lisa

  5. Lisa Thunberg skriver:

    Vi blandar i skröfset från urkärnade äpplen och morötter i degen till matbröd. Det brödet tenderar tyvärr att mögla lite fortare än "vanligt" bröd.
    Mvh Lisa

  6. Pernilla skriver:

    Vilken råsaftcentrifug använder du? Har du tips om någon bra som du vet fungerar bra att göra just äpplemust i?:)

    • Johanna skriver:

      Pernilla
      Jag har en OBH Nordica (6749) och den funkar bra till äppelmust. Tycker den är lättanvänd också. Mitt tips är att kolla begagnat, väldigt många verkar ha köpt råsaftcentrifuger när det va "inne" och sedan använt dom ett par gånger som mest.

  7. Elin skriver:

    Måste man kärna ur äpplena innan man lägger dem i råsaftscentrifugen?

    • Matthias skriver:

      I våran centrifug från Philips går det bra att stoppa i hela äpplen med kärnor, mycket smidigt för att slippa manuellt förarbete. Juice från citrusfrukter bör dock göras utan kärnor då dessa kärnor ger en besk smak till juicen.
      Har någon tips på hur äppelmusten kan få en tunnare konsistens utan att bli utspädd?Jag tycker den upplevs lite tjock just nu.

  8. Christin Eriksson skriver:

    Toppen, då får jag användning för vår råsaftcentrifug som bara stått och samlat damm. Kan man hälla upp musten i plastflaskor, sådana man köpt juice i från affären?

  9. Sylvia Petersson skriver:

    Fråga. Hur mycket äpplen går det åt till en liter must, jag tänker att kanske 2 kg äpplen blir en liter men jag vet inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *