Marmelad av citronskal

God som godis är denna underbara citronmarmelad gjord på citronskal. Servera till rykande varmt te och ett gott bröd, hembakat är godast så klart.

Glasburkar med citronmarmelad och citroner
Ingredienser
 • 2 kg citronskal
 • 8-10 dl vatten
 • 24 dl strösocker

Gör så här:
Väg de tinade citronskalen och räkna ut hur mycket vatten och socker du behöver till din mängd citron.
Lägg citronskalen i en matberedare och finhacka, eller hacka för hand. Det är inte gott med för stora skalbitar i marmeladen, så se till att det verkligen blir finhackat.
Lägg citronskal och vatten i en kastrull. Välj den mindre mängden vatten om skalen är rejält blöta efter frysen och den större mängden om skalen är färska.
Låt koka i 30 minuter.
Rör i socker och koka i 15 minuter till.

Samtidigt som du börjar koka citronskal och vatten ställer du in burkar och lock i ugnen på 100 grader. Sterilisera burkarna i 30 minuter. Fyll burkarna med den varma marmeladen och förvara svalt. Du kan också frysa marmeladen för att vara säker på att den håller sig länge.

Om du gör mycket marmelad kan du få god användning för den på andra sätt än på smörgåsen:

 • Mixa marmeladen till en slät smet och blanda i en glass-smet – det blir en underbart god citronglass.
 • Du kan också hetta upp den släta smeten och blanda i en klick smör och en äggula och få en fusk-lemoncurd.
 • Citronmarmeladen är också god som sås/creme till efterrätter.


Läs mer: Frysa citroner och citronskal

 

Recept & foto: Sara Bäckmo

 

Glasburkar med citronmarmelad och citroner

18 svar till “Marmelad av citronskal”

 1. Rädisan skriver:

  Jag blir riktigt glad när man kan göra ätbara saker på sånt som annars skulle slängas. Just citroner går väl inte åt i mängder i mitt hushåll men lime, apelsin och clementin desto mer. Visst borde väl detta recept funka bra även för dessa citrusfrukter?

  • Max W skriver:

   Hej, jag provade med bl.a. limeskal i men de blev mycket hårdare än apelsinskalen. Så gissar jag att limeskalen behöver längre koktid. Rekommenderar inte att blanda dem tillsammans med resten av skalen första gången.

 2. Elin Grønsveen skriver:

  Hei Sara, tusen takk for inspirasjon og oppskrift! Jeg "reddet" en pose litt slitne klementiner fra bokashien i kveld og laget marmelade! Den ble litt mild i smak så jeg presset i saften fra en sitron og la i en kanelstang. Nydelig!

 3. eva emilsson skriver:

  24 dl, 2,4 liter socker det låter väldigt mycket. Är det så?

  • Ann-Christine Medén skriver:

   Det är ju till 2KG citronskal så det behövs. Jag delade receptet i 4 för jag hade inte så mycket skal. Blev suverän! Sååå fruktig o god! Man tar ju så lite åt gången på mackan.... Jag har alltid fått lära mig att det blir beskt om man använder det vita på citronskalet men icke! Jättebra recept! TACK SARA ?

   • Petra Gyllinge skriver:

    Jag tog till och med mer socker än i receptet, men ändå blir det bra beskt. Hur gjorde du?

    • Amelie skriver:

     Din kommentar är gammal, men någon kommer säkert förbi och undrar samma sak som du...
     Olika människor är olika känsliga för beska smaker. De som är okänsliga har inga problem med det vita och de som är känsliga tycker det smakar illa. Så troligen gjorde hon ingenting speciellt utan är bara okänslig för beska. Att man inte brukar använda det vita är för de känsligas skull.

 4. Anna skriver:

  Nu har jag gjort marmeladen, men min blev jättebesk! Vad har jag gjort för fel?

 5. Anna skriver:

  Hej! Brukar du ha kvar eller ta bort det vita inkråmet efter tex pressad citron? Tänkte testa att göra marmelad på skal från blodgrape. Mvh Anna

 6. Jonas Hansell skriver:

  Hej,
  Det var en speciell känsla att få hem 2 lådor från Ekoodlaren i sydeuropa, tack för tipset.
  Fann en variant på receptet som byggde på att jag klyftade de hela citronerna, och ner i matberedaren. Pillade ur de flesta kärnorna, ska vara mer noggran med det nästa gång.

  Så, mer citronsaft och fruktkött, och minskade lite på vatten. Lite mer åt creme hållet jmf med marmelad. Beror nog även på hur finmalt det görs.
  25% av sockermängden vat ’syltsocker’ med pektin, blev något lös, däremot Magisk arom.

 7. Birgit skriver:

  Tack för ett fint recept. Det är helt underbart att göra marmelad av "rester".

 8. Nina Isaksson skriver:

  Var så pepp på detta recept och ska nog försöka en gång till men tyvärr vart min sats jättebesk så fick hiva allt. Hoppas på att nästa sats funkar då det känns så fint att använda skalen!

 9. Ninni skriver:

  Hade svårt att finfördela skalen i matberedaren så jag kokade skalen, lite delade, och körde dem i matberedare efter de kokat i 30 min och då gick det jättebra ??

 10. Christina skriver:

  Jag har gjort marmeladen på apelsinskal flera gånger och den blir lite sötbesk i smaken. Vi tycker om när den är det, men föredrar man söt marmelad ska man nog inte använda skalen utan fruktköttet tänker jag.

 11. Linda skriver:

  Hej, jag har fått tipset att avbeska frukterna innan de delas. Har inte testat själv än. Lägg hela frukter i kallt vatten i kylen. Byt vatten flera gånger under några dagar.
  Alla frukter är ju olika beska, så det bästa är väl att äta lite skal och se om det är gott. Ät bara obesprutade eko-citrusskal.

 12. Kristin Jäger skriver:

  Kom ihåg tips till våren… spara citron skivorna från flädersaftstillverkningen, mixa å koka m lite extra socker. Blir fantastiskt gott.

 13. susann.rudberg skriver:

  Samlat citronskal i typ ett år (när jag kommit ihåg det) och tog fram och gjorde marmeladen idag. Den blev SÅ god! Och på skal som jag annars skulle slängt. Häftigt!
  Tusen tack för fint recept!

  • susann.rudberg skriver:

   P.S. det är inte en barnvänlig marmelad då den blir lite besk. För mig som gillar lite småbesk marmelad var den klockren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *