06. april 2020

Marmelad av citronskal

God som godis är denna underbara citronmarmelad gjord på citronskal. Servera till rykande varmt te och ett gott bröd, hembakat är godast så klart.

Glasburkar med citronmarmelad och citroner
Ingredienser
  • 2 kg citronskal
  • 8-10 dl vatten
  • 24 dl strösocker

Gör så här:
Väg de tinade citronskalen och räkna ut hur mycket vatten och socker du behöver till din mängd citron.
Lägg citronskalen i en matberedare och finhacka, eller hacka för hand. Det är inte gott med för stora skalbitar i marmeladen, så se till att det verkligen blir finhackat.
Lägg citronskal och vatten i en kastrull. Välj den mindre mängden vatten om skalen är rejält blöta efter frysen och den större mängden om skalen är färska.
Låt koka i 30 minuter.
Rör i socker och koka i 15 minuter till.

Samtidigt som du börjar koka citronskal och vatten ställer du in burkar och lock i ugnen på 100 grader. Sterilisera burkarna i 30 minuter. Fyll burkarna med den varma marmeladen och förvara svalt. Du kan också frysa marmeladen för att vara säker på att den håller sig länge.

Om du gör mycket marmelad kan du få god användning för den på andra sätt än på smörgåsen:

  • Mixa marmeladen till en slät smet och blanda i en glass-smet – det blir en underbart god citronglass.
  • Du kan också hetta upp den släta smeten och blanda i en klick smör och en äggula och få en fusk-lemoncurd.
  • Citronmarmeladen är också god som sås/creme till efterrätter.


Läs mer: Frysa citroner och citronskal

 

Recept & foto: Sara Bäckmo

 

Glasburkar med citronmarmelad och citroner

8 svar till “Marmelad av citronskal”

  1. Rädisan skriver:

    Jag blir riktigt glad när man kan göra ätbara saker på sånt som annars skulle slängas. Just citroner går väl inte åt i mängder i mitt hushåll men lime, apelsin och clementin desto mer. Visst borde väl detta recept funka bra även för dessa citrusfrukter?

  2. Elin Grønsveen skriver:

    Hei Sara, tusen takk for inspirasjon og oppskrift! Jeg "reddet" en pose litt slitne klementiner fra bokashien i kveld og laget marmelade! Den ble litt mild i smak så jeg presset i saften fra en sitron og la i en kanelstang. Nydelig!

  3. eva emilsson skriver:

    24 dl, 2,4 liter socker det låter väldigt mycket. Är det så?

    • Ann-Christine Medén skriver:

      Det är ju till 2KG citronskal så det behövs. Jag delade receptet i 4 för jag hade inte så mycket skal. Blev suverän! Sååå fruktig o god! Man tar ju så lite åt gången på mackan.... Jag har alltid fått lära mig att det blir beskt om man använder det vita på citronskalet men icke! Jättebra recept! TACK SARA 🥰

  4. Anna skriver:

    Nu har jag gjort marmeladen, men min blev jättebesk! Vad har jag gjort för fel?

  5. Anna skriver:

    Hej! Brukar du ha kvar eller ta bort det vita inkråmet efter tex pressad citron? Tänkte testa att göra marmelad på skal från blodgrape. Mvh Anna

  6. Jonas Hansell skriver:

    Hej,
    Det var en speciell känsla att få hem 2 lådor från Ekoodlaren i sydeuropa, tack för tipset.
    Fann en variant på receptet som byggde på att jag klyftade de hela citronerna, och ner i matberedaren. Pillade ur de flesta kärnorna, ska vara mer noggran med det nästa gång.

    Så, mer citronsaft och fruktkött, och minskade lite på vatten. Lite mer åt creme hållet jmf med marmelad. Beror nog även på hur finmalt det görs.
    25% av sockermängden vat ’syltsocker’ med pektin, blev något lös, däremot Magisk arom.

  7. Birgit skriver:

    Tack för ett fint recept. Det är helt underbart att göra marmelad av "rester".

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *