Ostkaka på squash - Falsk ostkaka
Den här vackra ostkakan är bakad med squash. En småländsk klassiker som är uppskattad av många.

Ingredienser
- 1 kg skalad squash (går även bra med pumpa)
- 4 ägg
- 1/2 -1 dl socker
- 4 msk vetemjöl
- 1 dl mald mandel
- 5 st rivna bittermandlar
Det här receptet är ett läsarbidrag från Britt Johansson. Britt skriver: "Eftersom du bor i Småland, där jag en gång föddes, så vad passar väl bättre än Ostkaka? Gjord på Squash som det lätt blir alldeles för mycket av. Det är mald mandel i smeten, tyvärr ingen miljövänlig produkt, hasselnötter är kanske bättre och har inte heller provat med solrosfrön. Ostkakan är verkligen god och den går utmärkt att frysa för senare fester!"
Att göra ostkaka på squash är ett fint sätt att laga en småländsk klassiker och dessutom få användning för en del av all squash som trädgården producerar.
Gör så här:
Koka squashen mjuk i lite vatten och låt den rinna av.
Mixa squashen.
Blanda ägg, socker, vetemjöl, mald mandel och bittermandlarna.
Rör sedan ner squashen i smeten och häll upp i en smord form.
Grädda i 200 grader i 45 minuter.
Servera med vispad grädde och god sylt som sig bör!
Recept: Britt Johansson
Foto: Maria Fors Östberg

Hej.
Stämmer det att det inte ska vara nån mjölk i? Intressant ny variant i så fall.
Hälsningar
Sofia
Nu har jag provat. Jättegod! Fast och bra i konsistensen. ?
/Sofia
Hej Sofia,
bakade Du utan mjölk och grädde?
Vänliga Hälsningar
Anne
Ja ingen mjölk i denna! Perfekt för oss som inte tål mjölk!
Jag är i chock! Att det kan smaka så likt vanlig ostkaka?! Minst lika gott!!!
En liten fundering bara... Ska jag riva squashen eller skära den i små bitar innan jag kokar den eller hur ska jag göra?
Helt underbar ostkaka, nästa gång har jag nog i några hackade mandlar för lite crunch.
Jag håller med ovanstående, SÅ god och helt otroligt att den kan smaka så likt vanlig ostkaka med så mycket squash och utan mejeriprodukter. Tack så mycket för det suveräna receptet, det här kommer jag göra igen!
Undrar oxå om man bara kan riva squashen istf att koka. Har gjort det med ett annat recept som dock hade mjölkprodukter. Denna blev så lös å synd koka å hälla bort en massa vitaminer.
Tror ni att den går att frysa? Någon som provat?
Det står i receptet att den går bra att frysa
Supergod, vilket roligt sätt att ta tillvara zucchini på! Jag hade lite vaniljsocker i och skippade bittermandlarna.
Så fantastiskt god denna blev! Jag tog gula zucchini och fick en vacker färg på kakan. Tack för receptet!
Ska det vara1 dl mandel som sedan mals eller 1 dl sedan mandeln har malts?😊
Supergod ostkaka har gjort den flera gånger. Och enkelt att göra den