Rabarbercurd

Sugen på något sötsurt och gott? Gör en curd av rabarber. Passar utmärkt på både ostbrickan, buffén eller som fyllning i din favoritkaka.

Smörig, rosa rabarbercurd i ett vackert glas.
Ingredienser
 • 1 rågad liter skivad rabarber
 • 1 dl vatten
 • 2 ägg
 • 2,5 dl strösocker
 • 50 g smör

Jag använder rabarber hela sommaren och skördar gärna mycket och ofta, så att det kommer nya, spröda stänglarna. Rabarbercurd passar strålande som lyxigt pålägg eller som fyllning i kakor och tårtor och är mycket praktiskt eftersom den går att frysa. Hemmagjord curd är också en mycket uppskattad gå-bort-present!

Gör så här:
Koka rabarbern tillsammans med vatten tills rabarbern blivit mjuk och pressa sedan genom en finmaskig kökssil. Purén som bildas blandas med ägg och socker i en kastrull och värms, utan att koka, tills den tjocknar. Rör i smör och häll upp i en burk.

Rabarbercurd kan frysas och användas senare. Var dock försiktig med att göra dubbel sats, ibland blir proportionerna tokiga och svåra att parera med precis rätt temperatur i kastrullen för att få fin konsistens.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Smörig, rosa rabarbercurd i ett vackert glas.

3 svar till “Rabarbercurd”

 1. Christina Selander skriver:

  Rabarber curd. Skillnaden trädgård

 2. Helena Ericsson skriver:

  Hej!
  Testade detta och det blev inte alls bra. Antar att jag kokade rabarbern för kort tid, för det enda som kom ut genom silen var saft, trots att jag bytte till en med grövre maskor.
  Kan det möjligen också vara så att man bara ska använda gulorna av ägget? Det smakar liksom lite omelett om den färdiga soppan...
  Hälsningar Helena

 3. Ingrid Wilander skriver:

  Hej! Hur länge håller den sig i oöppnad burk i kylen tro ?
  Mvh Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *