Rödbetsbiffar med fetaost

Det bästa med dessa rödbetsbiffar är att de kan frysas råa och enkelt tas fram och stekas som ett slags "halvfabrikat".

Rödbetsbiffar på hög och i hamburgerbröd.
Till 15 rödbetsbiffar
  • ca 500 gram råriven rödbeta
  • 1 ägg
  • 2-3 dl grovt rågmjöl
  • 150 g tärnad fetaost
  • 100 g hackade nötter eller kärnor

Mina rödbetsbiffar gör jag dubbel sats av när det finns gott om betor. Och så fryser jag in bollar av smeten, som ännu inte är stekt. Världens godaste till lunch med grönsaker efter säsong. Eller som vegetarisk burgare med yoghurtsås och ett berg av groddar.

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en smet.
Rulla femton stora bollar.
Lägg i stekpanna med lite olivolja och stek dina rödbetsbiffar tills de fått fin färg.

Vill du frysa till senare läggs rödbetsbiffarna på en bricka med bakplåtspapper och ställs i frysen. Låt dem frysa till och lägg sedan i påse. Ta sedan fram en timme innan matdags, låt tina och stek dina rödbetsbiffar. Gudomligt gott, snabbt och enkelt. Riktigt bra snabbmat på hemodlat grönt!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

31 svar till “Rödbetsbiffar med fetaost”

  1. Doris Andersson skriver:

    Jättegoda, vi åt dom som hamburgare, med en god yoghurtsås, gurka och salad.

  2. De här måste jag testa göra åt mina barn som älskar rödbetor! Det känns som att jag har odlat alldeles för lite av dem egentligen 😉

  3. Emma skriver:

    Kan man använda ngt annat än råg om man undviker gluten?

  4. Kerstin skriver:

    Jag använder lite bovete mjöl som är naturligt glutenfritt.
    Om man fräser upp de rivna rödbetorna och sedan blandar allt i en skål när det frästa fortfarande är varmt blir biffarna fasta och fina.

  5. Cecilia skriver:

    Mycket goda, tack för inspirationen! ??

  6. Christina Germundsson skriver:

    Detta såg Jättegott ut, det måste jag prova när vegetariandottern kommer hem...?
    Men, jag kan inte låta bli att fundera på en sak också... Kan man använda detta reseptet som bas, men byta ut rödbetorna mot andra grönsaker, om man ska göra grönsaksbiffar på lite blandade grönsaker tex blomkål och majs och lite annat smått och gott...???

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja, det tror jag du kan prova. I alla fall rotsaker som du kan riva. De kletar ju ihop sig lite tillsammans med mjölet. Du får prova dig fram och berätta hur det går!

  7. Maria fma skriver:

    Såg goda man kan nästan inte sluta äta dem. Tack så Jätte mycket.

  8. Susanne Karlsson skriver:

    Vilka goda rödbetsbiffar (jag hade hackad mandel i mina) som dessutom höll ihop när jag stekte dem! Serverade till yoghurtsås med vitlök, och med favoriten spetskål i ugn som sidorätt, blev farsdagsmiddagen riktigt välsmakande. Och nu äter jag resterna så här på måndagen:)
    Tack för receptet!
    /Susanne Karlsson

  9. Emma skriver:

    Wow vilket toppen recept! Med en yoghurtdressing med rostad vitlök, chevréost, honung och svartpeppar på hembakade hamburgerbröd med rostad lök i blev detta en riktigt smarrig fredagsmiddag ?

  10. Sandra Svensson skriver:

    Jag älskar de här biffarna. Har skördat och rullat bollar, hystat in i frysen och nu har jag fräsch snabbmat att ta fram när jag vill!

  11. Marianne skriver:

    Supergoda men första gången jag gjorde dem stekte jag dem för tjocka så de smakade "degigt" pga rågmjölet. Gången efter plattade jag till dem mer så de blev tunnare och då blev de perfekta! Ätit dem både med klyftpotatis och feta/gräddfilskräm och i ett pitabröd som enkel lunch. Och så smidiga att frysa in och ta fram vid behov =D

  12. Ulli skriver:

    Jättegott! Tar solrosfrön istf nötter. Gör 9 biffar av en sats och steker i ugnen, 225 gr i ca 20 min. Fryser dem och äter sedan som hamburgare, värmer i micron.

  13. Hackar du solrosfröna?

  14. Jennie skriver:

    Faktiskt de godaste rödbetsbiffar jag ätit. Så lätta att steka också!

  15. Jennie skriver:

    Faktiskt de godaste rödbetsbiffar jag ätit. Så lätta att steka också!

  16. Annika skriver:

    Hur länge ska de stekas, ska de genomstekas?
    Med vänlig hälsning,
    Annika

  17. Pernilla skriver:

    Tack Sara för att jag trots allt inte behöver äta upp hela rödbetsskörden själv! Vi odlar rödbetor för första gången i år och det har bara varit jag som ätit pga att de smakar "för sött"(!). Detta recept med fetaost och nötter/frön (jag använde solrosfrön) råder helt bot på det.

  18. Mia skriver:

    Kanongod!! Tack för tips och recept ☺ / Ja allting i det stora hela ☺ / Du är en fantastisk inspiratör. Blir sååå peppad när jag läser och ser dina videos. Har själv nu börjat med både täckodling / Kompostrering och bokashi / kallbänkar och vinterodling och plastbackar! Och det är Tack vare DIG ☺?? / såå stoort TACK!

  19. Ulrika skriver:

    Jättegoda! Vi prövade dem idag. Som tur är har vi två gånger till som vi får äta. Sen blir det nya. Kommer säkert göra igen. Tack att du delade!

  20. Eva skriver:

    Kanongoda,har blivit en favorit.😋

  21. Malin skriver:

    Supergoda! Jag använda finriven hårdost (istället för feta), grovt dinkelmjöl (istället för rågmjöl) och hela solrosfrön i smeten, samt panerade dem i sesamfrön för extra "crunch". Jag stekte dem på 250 grader i ugnen ca 20 min så sköter de sig nästan helt själva medan tillbehören görs i ordning. Första gången hade vi pitabröd grönsaker och yoghurt-/Creme fraichesås med feta eller vitlökssås för dem som inte gillar feta. Andra gången hade vi bulgur, sås och grönsaker. Gott båda två.

  22. yvonne forsman-mann skriver:

    Fantastiskt goda rödbetsbiffar ! Till och med maken som inte är någon grönsaksvän gillade dem ! Mina 4 vegebarn är överförtjusta 🙂 Har även gjort dem med andra rotsaker, med lika gott resultat ! Stort TACK !

  23. Marianne skriver:

    Inget salt eller peppar i receptet?

  24. Christina Evaldsson skriver:

    Jättegoda, en favorit. Tack!

  25. Annelie skriver:

    Jättetack för ett fantastiskt recept. Hade inte grovt rågmjöl hemma så det blev hälften fint rågmjöl o hälften havregryn, gick jättebra det också efter att smeten fått svälla en stund. Serverade med kokt havreris, förvälda gröna bönor och yoghurtsås smaksatt med riven pepparrot och rårivet äpple. Vilken festmåltid.

  26. Eva Margareta Hansson skriver:

    Tack! Låter väldigt gott! Kan man använda kokta rödbetor? Jag har kokat för många....!

  27. Maria Jansson skriver:

    Testade i somras, skippade ägget (allergi i familjen) och tillsatte riven squash som vi hade mycket av, blev supergott!!

  28. Abel Liselotte skriver:

    Testa att steka med kokosolja, det blir supergott.

Lämna ett svar till sevendays.fi/lagombackan Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *