13 tips för grönsaksodling i torka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

13 tips för grönsaksodling i torka

Hur förbereder man sig för grönsaksodling i ännu en allt för torr sommar? Jag har gjort min strategi klar och har tretton kom-i-håg för att odla när det är torrt. Det blir lite mer fokus på en del saker och betydligt mindre av annat. Målet är en prunkande grönsaksodling - även om det blir lika torrt som 2018.

En frodig grön plantering med röda blommor.

En vacker sommarplantering av dahlia och brytsockerärter klarade sig fint i torkan med hjälp av fuktslang för bevattning.

 

Jag har en rätt stor grönsaksodling, uppdelad på ytor över hela vår tomt. Totalt är ytan jag odlar ungefär 500 kvadratmeter. Förra sommaren var väldigt jobbig rent odlingsmässigt. Jag kände mig överrumplad av torkan och hade inga ess i rockärmen för att klara påfrestningen. Mycket blev dåligt och svårt att hantera. Det gjorde mig ledsen att mitt arbete gick om intet. När jag väl förstod allvaret var det för sent att agera.

Visst, det var en hel del som blev bra också förstås. Men i huvudsak finns det stor förbättringspotential.

 

Läs mer: Odla smart när det är torrt

 

Vårsäsongen 2019 har inletts ungefär som föregående år, med en torkperiod på drygt två månader. I helgen kom ett allt för kort regn, som blev mindre i omfattning och tid för var gång väderprognosen uppdaterades. Från mina stuprör kunde jag fylla exakt fem tio-liters vattenkannor, det var allt. Glädjen var kort. När jag kikade i bäddarna på hur djupt ner fukten letat sig var den översta centimetern av jorden fuktig, övrigt torrt.

I år odlar jag med torka för ögonen och har redan gjort en mängd justeringar för att få ett hyggligt resultat. Här är min strategi för att klara torkan.

 

Närbild på vatten som ligger tätt i droppar längs slangen.

Så här ser det ut när vattnet pressas ut ur fuktslangen.

 

1. Fuktslang och droppbevattning

Det sägs att vattenåtgången minskar med 70 % då droppbevattning används istället för traditionell bevattning med slang, spridare och vattenkannor. Jag har köpt 100 meter fuktslang och har material till många meter droppbevattning att installera. Hela min frilandsodling kommer att förses med bevattningssystem, som i den mån det går läggs under befintligt täckmaterial.

 

Läs mer: Vattna smart med fuktslang

 

2. Solcellsdriven bevattning

Jag har köpt två solcellsdrivna pumpar som ska installeras för att droppbevattna i tunnelväxthusen. Om jag kan är min önskan att försöka få till det system jag planerat för att samla ihop regnvatten från tunnelväxthusen, tills vidare får jag fylla tunnor med brunnsvatten eller regnvatten.

 

3. Vattna lite men ofta

Istället för att vattna rejält vid ett fåtal tillfällen, så som jag gjort tidigare, kommer jag med fuktslang och droppbevattning vattna ca 10 minuter åt gången på varje växtplats några gånger per vecka.

 

4. Grödor på flera platser

Detta är något jag ser gör stor skillnad i min odling på vinterhalvåret och som jag tänker praktisera bättre också på sommaren framöver. Istället för att ha allt av en gröda på en viss odlingsplats ska jag försöka sprida ut den på flera. Viktigt att dessa ligger på olika platser i trädgården där förutsättningarna kan tänkas vara annorlunda. På så vis hoppas jag kunna klara skörd på åtminstone någon plats, om läget blir för krisigt på en av dem.

 

5. Glesare planteringar

Jag har gjort det till en konst att odla tätt i mina fantastiska odlingsbäddar, men nu måste jag odla glesare. Två-tre rader grönsaker blir maximum i bäddarna, så att alla grönsaker växer där fukten når under jorden. Det blir totalt färre plantor än tidigare år.

 

En plätt jord med människor som jobbar böjda med hackor och spadar.

Här jobbar vi årets första arbetsdag i vår gemensamma byaodling.

 

6. Byaodling

Vissa grönsaker lyfter jag helt ur min egen odling och odlar tillsammans med grannarna i vår byaodling. I år odlar vi potatis, majs, lök, märgärter, brytbönor och bruna bönor i byaodlingen. Utöver fem tidiga potatisplantor, samt höstsatt lök och några enstaka brytbönor, odlar jag inga av byaodlingens grödor hemma i år. Det ger mig möjlighet att odla övriga grönsaker något glesare för att få bättre resultat under en förmodat torr sommar.

 

Läs mer: Arbetsdag i byaodlingen

 

7. Törstiga växter i växthus

Jag kommer inte att odla någon sallat på friland, utöver någon sort kanske på norrsidan eller i en lämplig pallkrage. Grönsaker som växer bäst och blir smakmässigt bäst av mycket vatten i jorden och regelbunden vattning kommer jag att odla i något av mina två tunnelväxthus. Där är jorden generellt mycket fuktigare och det är ett bättre klimat för sallat.

 

8. Klokare samplanteringar

Något jag tänkt mycket på är hur olika grönsaker kräver olika skötsel beroende på hur rotsystemen är utformade. En stor tomatplanta kan sträcka sina rötter långt ner i jorden för att hitta fukt. En liten späd sallat har inte den möjligheten. När jag samplanterar nu måste jag tänka annorlunda än tidigare och vara ännu mer noga med att odla växter tillsammans som har ungefär samma krav på bevattning. Tidigare har utrymmet i bädden, högt och lågt, brett och upprätt växande, ovan jord och under jord, varit avgörande. Nu är bevattningen i fokus.

 

Läs mer: Bästa samplanteringen - med jordgubbar

 

9. Färre blommor

Detta är så tråkigt. I år odlar jag färre blommor bland grönsakerna. Förra året tog blommorna mycket av fukten på grönsakernas bekostnad. Jag kommer att plantera enstaka blommor i små kluster på väl valda platser, men inte på samma utstuderade vis vad gäller vackra kombinationer. Jag viger däremot ett större område till kronärtskockor och sommarblommor, som jag hoppas ska bli vackert att se.

 

Läs mer: Rosa sommarblommor att matcha grönsakerna med

 

En stenmur med en lång odlingsbädd täckt med ull nedanför.

Jag använder ull för att täckodla i trädgården. Det håller fukten kvar i jorden på ett mycket fint sätt.

10. Täckodla mer

Täckodling är min största nyckel till framgång på olika plan i den här köksträdgården. Förra året var det dock så torrt att täckodlingen på vissa håll inte gjorde så stor nytta i slutet av sommaren. I år när jag kombinerar med bevattningsystem hoppas jag kunna se bättre resultat, i form av att materialet bryts ner och omvandlas till näring. När det är för torrt i täckodlade bäddar flyr maskar och mikroorganismer de översta lagren i jorden och täckmaterialet bryts inte ner som det ska.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

 

Odlingsplatser täckta med vit fiberduk.

Att täcka en sådd eller plantering med fiberduk gör att fukten hålls kvar lite bättre i jorden den första tiden.

11. Fiberduk vid direktsådd

Ett annat trick för att lyckas med odlingen är att använda fiberduk och täcka merparten av sådder på friland med. Det gör stor skillnad i hur jorden kan behålla fukten när solen gassar och det blåser ljumna vindar. Fiberduken läggs på direkt efter sådd och tas bort då växterna kommit upp en bit ur jorden. Bäst är att ersätta duken med någon form av täckodling.

 

Läs mer: Så morötter i torr jord

 

En jordklump med massor av frodiga små sallatsplantor.

Det är lättare att underhålla en sådd på liten yta, än att vattna och rensa en större yta är fröer såtts direkt på växtplatsen.

 

12. Förodla istället för direktsådd

När jag sår grönsaker direkt i marken krävs rätt maffigt underhåll med vattning och ogräsrensning för att få bra resultat. I alla avseenden är det lättare att så grönsaker i förväg och plantera ut. Då är det större chans att sådden lyckas och jag tycker det är lättare att sköta lite större plantor ute i trädgården, till exempel genom att täckodla.

 

13. Odla i skugga

Förra året odlade jag en mängd fina grönsaker på norrsidan av vår tomt, i en blivande perennrabatt som ligger i skugga nästan hela dagen. Det är endast någon timme på seneftermiddagen och kvällen som det finns lite sol, men en hel del grönsaker växte ändå fint. Bladkål, sallad och morot funkade okej förra året och tidigare har jag också odlat potatis med fullt godtagbart resultat.

 

Läs mer: Årets bästa bladgrönsaker - i skugga

 

Skulle det nu visa sig att sommaren inte blir sådär het och torr som jag förbereder mig för - ja då är ju allt fantastiskt! Då har jag stor möjlighet att fylla upp och odla annorlunda med ganska kort tids förberedelse. Men det känns överlag bra att ha den här strategin klar och jobba utifrån den.

Jag vill gärna höra hur du tänker om torkan och hur du ska klara den i år. Kommentera och dela med dig av dina tips, idéer och frågeställningar så vi andra kan inspireras och få nya infallsvinklar.
/Sara Bäckmo

 

02. maj 2019