13 tips för grönsaksodling i torka

Hur förbereder man sig för grönsaksodling i ännu en allt för torr sommar? Jag har gjort min strategi klar och har tretton kom-i-håg för att odla när det är torrt. Det blir lite mer fokus på en del saker och betydligt mindre av annat. Målet är en prunkande grönsaksodling - även om det blir lika torrt som 2018.

En frodig grön plantering med röda blommor.

En vacker sommarplantering av dahlia och brytsockerärter klarade sig fint i torkan med hjälp av fuktslang för bevattning.

 

Jag har en rätt stor grönsaksodling, uppdelad på ytor över hela vår tomt. Totalt är ytan jag odlar ungefär 500 kvadratmeter. Förra sommaren var väldigt jobbig rent odlingsmässigt. Jag kände mig överrumplad av torkan och hade inga ess i rockärmen för att klara påfrestningen. Mycket blev dåligt och svårt att hantera. Det gjorde mig ledsen att mitt arbete gick om intet. När jag väl förstod allvaret var det för sent att agera.

Visst, det var en hel del som blev bra också förstås. Men i huvudsak finns det stor förbättringspotential.

 

Läs mer: Odla smart när det är torrt

 

Vårsäsongen 2019 har inletts ungefär som föregående år, med en torkperiod på drygt två månader. I helgen kom ett allt för kort regn, som blev mindre i omfattning och tid för var gång väderprognosen uppdaterades. Från mina stuprör kunde jag fylla exakt fem tio-liters vattenkannor, det var allt. Glädjen var kort. När jag kikade i bäddarna på hur djupt ner fukten letat sig var den översta centimetern av jorden fuktig, övrigt torrt.

I år odlar jag med torka för ögonen och har redan gjort en mängd justeringar för att få ett hyggligt resultat. Här är min strategi för att klara torkan.

 

Närbild på vatten som ligger tätt i droppar längs slangen.

Så här ser det ut när vattnet pressas ut ur fuktslangen.

 

1. Fuktslang och droppbevattning

Det sägs att vattenåtgången minskar med 70 % då droppbevattning används istället för traditionell bevattning med slang, spridare och vattenkannor. Jag har köpt 100 meter fuktslang och har material till många meter droppbevattning att installera. Hela min frilandsodling kommer att förses med bevattningssystem, som i den mån det går läggs under befintligt täckmaterial.

 

Läs mer: Vattna smart med fuktslang

 

2. Solcellsdriven bevattning

Jag har köpt två solcellsdrivna pumpar som ska installeras för att droppbevattna i tunnelväxthusen. Om jag kan är min önskan att försöka få till det system jag planerat för att samla ihop regnvatten från tunnelväxthusen, tills vidare får jag fylla tunnor med brunnsvatten eller regnvatten.

 

3. Vattna lite men ofta

Istället för att vattna rejält vid ett fåtal tillfällen, så som jag gjort tidigare, kommer jag med fuktslang och droppbevattning vattna ca 10 minuter åt gången på varje växtplats några gånger per vecka.

 

4. Grödor på flera platser

Detta är något jag ser gör stor skillnad i min odling på vinterhalvåret och som jag tänker praktisera bättre också på sommaren framöver. Istället för att ha allt av en gröda på en viss odlingsplats ska jag försöka sprida ut den på flera. Viktigt att dessa ligger på olika platser i trädgården där förutsättningarna kan tänkas vara annorlunda. På så vis hoppas jag kunna klara skörd på åtminstone någon plats, om läget blir för krisigt på en av dem.

 

5. Glesare planteringar

Jag har gjort det till en konst att odla tätt i mina fantastiska odlingsbäddar, men nu måste jag odla glesare. Två-tre rader grönsaker blir maximum i bäddarna, så att alla grönsaker växer där fukten når under jorden. Det blir totalt färre plantor än tidigare år.

 

En plätt jord med människor som jobbar böjda med hackor och spadar.

Här jobbar vi årets första arbetsdag i vår gemensamma byaodling.

 

6. Byaodling

Vissa grönsaker lyfter jag helt ur min egen odling och odlar tillsammans med grannarna i vår byaodling. I år odlar vi potatis, majs, lök, märgärter, brytbönor och bruna bönor i byaodlingen. Utöver fem tidiga potatisplantor, samt höstsatt lök och några enstaka brytbönor, odlar jag inga av byaodlingens grödor hemma i år. Det ger mig möjlighet att odla övriga grönsaker något glesare för att få bättre resultat under en förmodat torr sommar.

 

Läs mer: Arbetsdag i byaodlingen

 

7. Törstiga växter i växthus

Jag kommer inte att odla någon sallat på friland, utöver någon sort kanske på norrsidan eller i en lämplig pallkrage. Grönsaker som växer bäst och blir smakmässigt bäst av mycket vatten i jorden och regelbunden vattning kommer jag att odla i något av mina två tunnelväxthus. Där är jorden generellt mycket fuktigare och det är ett bättre klimat för sallat.

 

8. Klokare samplanteringar

Något jag tänkt mycket på är hur olika grönsaker kräver olika skötsel beroende på hur rotsystemen är utformade. En stor tomatplanta kan sträcka sina rötter långt ner i jorden för att hitta fukt. En liten späd sallat har inte den möjligheten. När jag samplanterar nu måste jag tänka annorlunda än tidigare och vara ännu mer noga med att odla växter tillsammans som har ungefär samma krav på bevattning. Tidigare har utrymmet i bädden, högt och lågt, brett och upprätt växande, ovan jord och under jord, varit avgörande. Nu är bevattningen i fokus.

 

Läs mer: Bästa samplanteringen - med jordgubbar

 

9. Färre blommor

Detta är så tråkigt. I år odlar jag färre blommor bland grönsakerna. Förra året tog blommorna mycket av fukten på grönsakernas bekostnad. Jag kommer att plantera enstaka blommor i små kluster på väl valda platser, men inte på samma utstuderade vis vad gäller vackra kombinationer. Jag viger däremot ett större område till kronärtskockor och sommarblommor, som jag hoppas ska bli vackert att se.

 

Läs mer: Rosa sommarblommor att matcha grönsakerna med

 

En stenmur med en lång odlingsbädd täckt med ull nedanför.

Jag använder ull för att täckodla i trädgården. Det håller fukten kvar i jorden på ett mycket fint sätt.

10. Täckodla mer

Täckodling är min största nyckel till framgång på olika plan i den här köksträdgården. Förra året var det dock så torrt att täckodlingen på vissa håll inte gjorde så stor nytta i slutet av sommaren. I år när jag kombinerar med bevattningsystem hoppas jag kunna se bättre resultat, i form av att materialet bryts ner och omvandlas till näring. När det är för torrt i täckodlade bäddar flyr maskar och mikroorganismer de översta lagren i jorden och täckmaterialet bryts inte ner som det ska.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

 

Odlingsplatser täckta med vit fiberduk.

Att täcka en sådd eller plantering med fiberduk gör att fukten hålls kvar lite bättre i jorden den första tiden.

11. Fiberduk vid direktsådd

Ett annat trick för att lyckas med odlingen är att använda fiberduk och täcka merparten av sådder på friland med. Det gör stor skillnad i hur jorden kan behålla fukten när solen gassar och det blåser ljumna vindar. Fiberduken läggs på direkt efter sådd och tas bort då växterna kommit upp en bit ur jorden. Bäst är att ersätta duken med någon form av täckodling.

 

Läs mer: Så morötter i torr jord

 

En jordklump med massor av frodiga små sallatsplantor.

Det är lättare att underhålla en sådd på liten yta, än att vattna och rensa en större yta är fröer såtts direkt på växtplatsen.

 

12. Förodla istället för direktsådd

När jag sår grönsaker direkt i marken krävs rätt maffigt underhåll med vattning och ogräsrensning för att få bra resultat. I alla avseenden är det lättare att så grönsaker i förväg och plantera ut. Då är det större chans att sådden lyckas och jag tycker det är lättare att sköta lite större plantor ute i trädgården, till exempel genom att täckodla.

 

13. Odla i skugga

Förra året odlade jag en mängd fina grönsaker på norrsidan av vår tomt, i en blivande perennrabatt som ligger i skugga nästan hela dagen. Det är endast någon timme på seneftermiddagen och kvällen som det finns lite sol, men en hel del grönsaker växte ändå fint. Bladkål, sallad och morot funkade okej förra året och tidigare har jag också odlat potatis med fullt godtagbart resultat.

 

Läs mer: Årets bästa bladgrönsaker - i skugga

 

Skulle det nu visa sig att sommaren inte blir sådär het och torr som jag förbereder mig för - ja då är ju allt fantastiskt! Då har jag stor möjlighet att fylla upp och odla annorlunda med ganska kort tids förberedelse. Men det känns överlag bra att ha den här strategin klar och jobba utifrån den.

Jag vill gärna höra hur du tänker om torkan och hur du ska klara den i år. Kommentera och dela med dig av dina tips, idéer och frågeställningar så vi andra kan inspireras och få nya infallsvinklar.
/Sara Bäckmo

 

02. maj 2019

18 svar till “13 tips för grönsaksodling i torka”

 1. anesland skriver:

  Biokol er min beste hjelp mot tørke i tillegg til å dekke jorden. Det reduserer vanningsbehovet med opptil 70 %. Biokol, jorddekke og svetteslange er mine 'våpen' mot tørke.

 2. Aila Thorsander skriver:

  Förså så mkt som möjligt, täcka med fiberduk mot vind o sol, och täckodla med kaninströ, finns inte så mkt annat här omkring..vi får hoppas på en lite blötare sommar..häls Aila

 3. Marianne skriver:

  Jag ska så min kål med Back to Eden-metoden och hoppas slippa vattna alls (nästan).
  Ett tjockt lager färsk hästgödsel täckt med träflis. Jag anlade den bädden i vintras. Nu är det väldigt fuktigt under träflisen, trots torkan. Jag har testat det innan ochdet funkar fint. Träflisen neutraliserar kvävet i den färska gödseln och det blir någon form av fint samspel, som håller kvar fukten. Bra film på Youtube om metoden.

 4. Maj skriver:

  Så många bra tips! Jag har sedan 4 år tillbaka 2 ibctankar på 600 l var som samlar upp regnvatten från taket på huset och ett uthus - de är min försäkring mot någorlunda långvarig torka. Till en av dem har jag solcellsstyrd bevattning med svettslang och droppbevattning. Den andra står tyvärr för långt borta för att det ska fungera, så därifrån släpar jag kannor. Dessutom vattnar jag löpande från ett badkar och tunnor som står vid de andra stuprören. Sen täckodlar jag med gräsklipp från vår lilla åker. Eftersom det är stor yta i förhållande till odlingarna finns det mycket material att täcka med. Istället för att ”äng är åkers moder” som man gjorde innan det fanns konstgödsel så blir ”vallåker är odlingens moder” i min odling 🙂

 5. ingalisaadler skriver:

  Kände mig lite knäpp som gick ut och vattnade på min snustorra jord (zon 3) kvällen innan det skulle börja regna men jag inbillar mig att det gjorde så att jorden kunde suga åt sig bättre när regnet väl kom. Annars lätt att mycket av vattnet rinner iväg ju... Sedan har jag täckt även bar jord med fiberduk för att hålla fukten kvar och locka fram ogräset så att det kan rensas bort snabbare. Till krukodling sätter jag stort hopp till biokol i år och funderar också på att prova lera ur Hasselfors nya serie "jordkompisar". Täckodling vore fantastiskt att få till, förra året fick jag knappt ihop något växtmaterial! Så i år siktar jag åtminstone in mig på ett lass tång, i havet är det tack och lov blött och växer även om det blir torka här på västkusten ?. Ja vi får se! Huh.

 6. cattismagnusson skriver:

  Jag har "hittat" en oanvänd brunn på vår mark. Ska lämna in ett enkel vattanprov för att se att det inte är "giftigt" och duger till bevattning av grönsaker. Den här brunnen ligger i ett vattenstråk och har alltid varit full. Hoppas den är det i år också. En pump och en vattentank ska införskaffas och jag hoppas sommaren är räddad!! Tjoho!!
  Cattis

 7. Karla Hård skriver:

  Jag ska prova hemmagjorda "terrakotta ollas" efter ett tips ,man limmar ihop 2 st lerkrukor ,limmar en av hålen med hjälp av ett mynt och gräver ner krukani odlingen. Vattnet sipprar ut långsamt till plantornas rötter som söker sig dit. Det fungerar också med vanliga lerkrukor (21cm i diameter ) med lock där hålet är finbetonggjuten. Sparar 90%av vattnet hemfärd med vanlig bevattning.

 8. Anki skriver:

  Jag hade fiberduk på all frilandsodling utom potatis förra året. Anledningen var egentligen rådjuren men det gjorde otroligt gott för fukten! Kommer att köra samma iår. Viktigt att använda den kraftigare duken. Då hålls fukten kvar under när jag vattnat. Och jag lyfte duken för att vattna för att spara på dropparna.

 9. bergstromsmaria2 skriver:

  Tänker likadant men har ännu ingen bevattning inkopplad. Ska köpa en solcellsdriven droppbevattning till mina "kubiker" som är inkopplade till hängrännorna & vattna växthuset med. Ett himla springande med kannor. Frågan är hur jag ska lösa bevattningen till alla pallkragar.
  Kanske skulle funka det med med samma typ av droppbevattning. Vore ju jättebra då jag även har sparris i dessa. Tanken är att göra höga bäddar av dessa & ta bort kragarna med åren. Antar att fuktslang fungerar bättre i alla större områden med långa & breda land som täckodlas.
  Så lycklig då det äntligen regnar här i dag & jorden fått klara sig utan regn & snö fram till i dag. Hoppas det regnar i flera dagar!!!

 10. Maria skriver:

  Många bra tips, men jag undrar över byaodlingen? Jag förstår behovet av färre plantor/m2, men kör ni samma strategier där, eller ligger den på en fuktigare plats?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Den ligger vid en fastighet med nyborrad djup brunn, där hushållet bara har två personer. De kan vattna hela plätten utan att det påverkar brunnen och vattnet någonting alls. Hemma hade vi problem förra året och vill ogärna råka ut för liknande igen.

 11. […] Läs mer: 13 tips för gransaksodling i torka […]

 12. Erika skriver:

  Tack för bra tips och idéer, förra sommaren gav ju en REJÄL tankeställare.
  Undrar va du tycker om solcellsbevattningen, fungerar den bra? Låter ju magiskt bra om de kan fungera med sol och regnvatten!
  Önskar en glad sommar!

 13. Maria skriver:

  Jag bygger spaljetak, så att allt får ljuset som är under takspaljeerna, men det får ändå "vandrande skugga" / Och sen tackar jag stort för allt Du lärt ut om täckodling och bokashi. Det har gjort att jag nu satsat på det. Så jag hoppas nu att det jag gjort skyddar endel av allting, av att allt har gödning i botten och sen täcket. Bevattningen har inte jag hunnit med att lösa än på ett bra sätt. Men kommer dit sen. Hoppas sålänge att spaljetaket skyddar emot stark sol / och träväggarna samt buskar och några småträd som satts, skyddar emot hård blåst. Odlar i vindpinat område med "död mark" Har satsat på jordförbättring som första steg samt vandrande skugga och väggar, och anlagt bäddar. Ryggen behöver vila ibland också, den gör sig påmind. Allt gott och en fin sommar🌷

 14. Maria skriver:

  Håller på som en iller nu och sätter upp spaljetak över vissa delar. Samt täckodlar och bokashi. Och planterar träd. Allt för att få in lite mer av vandrande sol och få slippa flödande sol i öppet läge. Tomten blir som en sandöken / för mycket sol / för lite träd här. Tack för allt du inspirerar 🌷

 15. Millie skriver:

  Jag odlar i pallkragar som står direkt på mark i zon 2. Har gödslat med färsk hästgödsel och täckt med ensilage under vårvintern. Fukten håller sig än så länge fint i dessa pallkragar. I andra pallkragar fyllde jag på med växtdelar och jord från krukor under hösten och sedan täckt med ensilage och gödslat med kissvatten. Även i dessa pallkragar håller fukten bra trots en månads torka och värme. Mycket organsikt material verkar vara bra för att hålla fukten. Blir lite som att odla i en kompost, men det funkar bra även med direktsådd, då jag gör rader i ensilaget där jag strör lite planteringsjord. För att hålla fukten i krukor så använder jag i stor utsträckning plastkrukor och har ca 5 cm gräsklipp på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *