6 grönsaker för din pallkrage - Sara Bäckmo
Stäng menyn

6 grönsaker för din pallkrage

Vad passar i en pallkrage? Det mesta, egentligen. För att göra det enkelt för dig att komma igång har jag listat sex användbara grönsaker att starta med.

Morgonljus över ett rött hus med grönsaksodling framför.

Min vackra pallkrageodling frodades sommaren 2019, fylld av användbara grönsaker och blommor.

Några av oss har redan varit igång och odlat ett tag i år, medan andra får ett infall om att börja odla nu när sommaren tar fart. Mycket bra! Juni är en fin tid att börja så och inom några veckor kan du skörda dina första grönsaker.

I många trädgårdar är det pallkragar som gäller. Jag tänkte ge några tips på grönsaker som du enkelt kan fylla en pallkrage med, för att snabbt komma igång utan att behöva göra de stora planerna själv. Om du inte har pallkragar kan du använda en del av ett land i ungefär samma storlek; 80 cm x 120 cm.

 

6 grönsakstips

De här grönsakerna har jag valt. De passar allihop att så nu i juni, direkt i jorden i pallkragen, och de ger en fin skörd som passar till lite av varje.

  • sockerärter
  • brytbönor
  • sommarmorötter
  • sallat
  • rödbetor
  • dill

 

Närbild på sockerärter på en planta.

Sockerärter finns i olika färger och höjd.

 

Brytbönor i olika färger ligger bredvid varandra.

Vackra brytbönor i olika färger, nyss skördade. Det lilla stjälkfästet nyps av och så förvälls bönorna hastigt innan de fryses in.

 

Ett knippe späda morötter ligger på marken med grön blast.

Sommarmorötter nyskördade på försommaren. Dessa är spädare än morötter som beskrivs som sena eller som vintermorötter.

 

Sådden

Så dina grönsaker i sex rader från ena kortänden till den andra. Låt sockerärterna växa i ena kanten så att de inte tar så stor plats mitt i pallkragen.

På sommaren kan det vara klurigt att få sådden att gro, om det till exempel är varmt och torrt. Ett knep är att vattna jorden några gånger, med några timmars mellanrum, innan du sår fröerna. Då är chansen större att fröerna gror bra.

Dra upp sex fåror, jämnt fördelat över pallkragen, strössla ut fröerna i raden och lägg tillbaka jorden. Brytbönor, sockerärter och rödbetor sås med några centimeters mellanrum i raderna, övriga fröer kan sås tätt. Stirra dig inte blind på exakt hur långt det ska vara mellan fröerna, lär dig att gå på känsla.

 

Ett litet huvud cossallat av sorten intred är delat i mitten.

Det här är en ljuvlig sallat som heter 'Intred', en liten romansallat med röda blad. Den kan odlas ganska tätt och passar utmärkt i en pallkrage.

 

Knippen av vackert röda och gula betor ligger på marken.

Fina små betor skördas på sensommaren och hösten, från sådd gjord i juni. Glöm inte bort att också blasten går att äta.

 

En tät mörkt grön rad av dill som är cirka 8 cm hög.

Dillen är utströsslad i en tät rad med många, många frön bredvid varandra. När dill sås på det sättet märks inte att några frön aldrig tar sig - det blir oftast en tät och frodig rad.

 

Tänk på att

  • bara välja morötter som heter sommarmorötter eller tidiga morötter
  • vattna lite varje dag tills fröerna grott
  • sätt stöd till sockerärterna så fort de syns över jordytan
  • täck gärna jorden med gräsklipp när växterna blivit några centimeter höga
  • både rödbetsblast och morotsblast är ätlig och kan användas i sallader
  • dill växer upp på nytt efter att du skördat

 

Grönsaksodling i pallkragar framför ett rött hus.

I en pallkrage kan du odla precis hur som helst; i rader, i block, en grönsak per pallkrage, eller så som jag gjort - allt mixat tillsammans.

 

I min köksträdgård hemma på Skillnadens odlar jag i lite större skala, helt enkelt för att vi är en stor familj. Men pallkragarna kan du skala ner och odla precis så mycket eller lite som du önskar.

En liten pallkrage med grönsaker kan göra stor skillnad för ett odlarhjärta. Och om du har tur får du mersmak och vill ganska snart odla mer. När du behöver tips på olika grönsaker kan du söka här på min sajt efter fakta om hur du gör olika odlingsbäddar eller odlar vissa grönsaker. Använd förstoringsglaset på förstasidan (via dator) eller i menyn (via telefonen).

 

Bli medlem på min blogg och få fler tips

 

I videon nedan visar jag pallkrageodlingen jag byggde förra året och delar fler tips om hur du kan anlägga, odla och gödsla i pallkragar. Videon har svensk text.

 

 

Läs mer:

Den lilla köksträdgården - tips om hur du gör en ny liten köksträdgård
Lyckas med sådden av sallat
Vad är växtföljd? - lång artikel om hur växtföljden fungerar
Odla mat snabbt - tips på 8 grönsaker som ger snabb skörd
Gödsla gratis - gör ditt eget gödsel 

 

Om du har en fråga kan du ställa den i min Frågelåda, där jag svarar på läsarfrågor varje vecka. Lycka till med din nya pallkrage!
/Sara Bäckmo

11. juni 2020

4 svar till “6 grönsaker för din pallkrage”

  1. Gunnel Andersson skriver:

    Hej Sara! Jag har röd salladslök, sommarmorötter o sockerärtor i min pallkrage. Lade dit gräsklipp mellan raderna o hade fiberduk på först. Problemet när jag tog bort fiberduken blev att koltrastarna älskar att krafsa runt fm efter mask o då drar de upp bl a salladslöken. Så kan det bli ....... fiberduken på igen.

  2. Elin Andersson skriver:

    Hej. Jag undrar vilka fördelar vs nackdelar det finns med att plasta insidan av pallkragen. De befintliga lådorna som står i vår nya trädgård står även på markduk, hur tänker du kring det? Mvh Elin

  3. Lena russell skriver:

    Dubbla pallkragar är fantastiska för folk med rygg och/eller knäproblem utan dem hade jag fått köpa alla mina grönsaker. Nu har jag 40 dubbla och odlar massor i dem.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja, alla typer av upphöjda bäddar och lådor är jättebra för den som behöver det! Jag har sett magnifikt kreativa odlingar som odlas av odlare med rullstol. Det är detta jag tycker är så fantastiskt med odling - det går att göra på så väldigt många olika sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *