10. december 2015

Agneta odlar nästan allt - i zon 7

Även om förutsättningarna är andra än i Småland så går det att vara självförsörjande på grönsaker större delen av året i Lappland med.

En välfylld köksträdgård i norr med prunkande odlingsbäddar framför ett rött hus.

 

Även om förutsättningarna är andra än i Småland så går det att vara självförsörjande på grönsaker större delen av året i Lappland med. Agneta Andersson har en kanonfin odling i zon 7 och är nästan självförsörjande på grönt. Jag har bett Agneta att skriva ett gästblogginlägg om hur det är att odla i norr: 

Hur är det möjligt, undrar säkert många. Säsongen här i zon 7 är kort och självklart kallare än i övriga delar av landet vilket gör att jag inte alla gånger kan följa de vedertagna rekommendationerna för till exempel frösådd och utplantering. Men jag har många fördelar av att odla här. Jag har till exempel inga mördarsniglar, det finns många grönsaker som trivs och utvecklas riktigt bra i svalare klimat, jag behöver inte vattna så ofta och mycket av det jag odlar innehåller mer näring än då de odlas på varmare breddgrader.

 

Odlingslådor för nya bäddar
Vår köksträdgård har en yta på drygt 450 kvadratmeter fördelat på två områden och är anlagd direkt på gräsmattan, utan att grässvålen tagits bort. I delen med odlingslådor är området täckt med uppklippt marktäckduk så att maskarna ska kunna göra grovjobbet med grässvålen och luckra och gödsla i bäddarna. Den största delen består av frilandsodling. Vi utökar köksträdgården ungefär var tredje år genom att markduken flyttas till intilliggande gräsmatta. Odlingslådorna flyttas och jorden läggs tillbaks, så att vi kan fortsätta följa växelbrukets turordning. När maskarna jobbat i tre år är det lätt att iordningställa den gamla odlingsytan till friland. Vi djupgräver och matar jorden med trädgårdsavfall, Bokashi och gödsel. Gångarna är kvar på samma ställe, kompakta och lätta att gå och köra skottkärra på.

 

En köksträdgård under uppbyggnad.

Agnetas köksträdgård anläggs rakt på gräsmattan med markväv under gångarna och bäddar inom odlingsramar som senare kan lyftas bort.

 

Jag odlar i byggda odlingslådor och i djupgrävda upphöjda bäddar, där jorden värms fort av vårsolen. Den näringsrika jorden ger växterna allt de behöver och de kan ohämmat växa under hela säsongen. Plantorna får enorm kraft av att det är ljust dygnet runt sommartid och växer därför fort, vilket är viktigt när säsongen är kort.

 

Tidig sådd ger längre växtperiod
Just på grund av den korta säsongen börjar jag så tidigt. Redan i slutet av januari sår jag det som har lång utvecklingstid, till exempel purjolök, blekselleri och rotselleri. Hos mig är det mörkt större delen av dygnets timmar vintertid och därför är extrabelysning viktigt. I slutet av mars-början av april sår jag det mesta inomhus. När plantorna sedan sätts ut använder jag alltid dubbla lager fiberduk som får ligga på till midsommar. Grönsaker som är känsliga för kyla sår jag först i maj och planterar ut under andra hälften av juni, allra helst efter de sista frostnätterna.

Jag har inget växthus och får inte plats med alla plantor inomhus. Därför brukar jag göra så kallade vintersådder under mars-april. Jag sår i flera tråg som placeras i låga blastbackar med hål borrade i lock och botten. De ställs utomhus på en plats i skydd från den starka vårsolen och täcks sedan med snö.

 

Sådder i tråg som står i en ljus plastback.

I enkla plastbackar trängs vintersådderna av bland annat kål, som på det här sättet inte behöver uppta värdefull yta inomhus.

 

Tomatodling i zon 7 - jo, det är möjligt. Jag brukar odla mot gårdshusets vägg. Frilandstomater fungerar jättebra men jag odlar också andra sorter, några nya sorter varje sommar. Men den extremt dåliga sommaren i år gjorde att jag fick sämre tomatskörd än önskat. Vissa år är bättre än andra, vilket naturligtvis gäller för de flesta oavsett zontillhörighet. De tomater som inte hinner mogna ute får eftermogna inomhus. Och det är hur trevligt som helst att få ”skörda” egenodlade tomater i november.

 

Fin kålskörd i norr
Kål tycker jag verkligen är grönsakernas Rolls Royce. Stora präktiga och med en enorm variationsrikedom. De klarar den kalla försommaren och kan liksom rotfrukterna stå kvar länge i landet under senhösten. Jag har faktiskt skördat spetskål ’Filderkraut’ så sent som i början av december. Den var hur fin som helst under ett snötäckt nät. Precis som många andra skyddar jag kålen med insektsnät, främst från kålmalen men även från kålfjärilen. Jag är mycket noga med detta, från det att plantorna sätts ut till dess att det mesta är skördat.

 

Kålplantering i en lång bädd.

Agneta älskar att odla kål och får fina plantor av många sorter, de växer största delen av säsongen under nät.

 

Agneta tittar fram bredvid två små kålplantor i kruka.

För att kålplantorna ska hinna bli stora nog under den korta säsongen är Agneta noga med att förkultivera plantorna så att hon har stora exemplar att sätta ut när det blivit varmt nog.

 

Trots att säsongen är kort hinner jag få tillräckligt stor skörd av de mesta, även om jag bara sår en omgång. Grönsakerna växer olika snabbt och ger skörd vid olika tidpunkter. Så trots att jag inte sår nytt med jämna mellanrum kan jag skörda under en längre period. Att ha tillräckligt stor köksträdgård underlättar också.  Och eftersom jag ofta drar upp fler plantor än jag behöver så finns det alltid plantor att sätta ut där det gapar tomt efter skörd. De sist utplanterade hinner inte bli så stora men små grönsaker är också grönsaker - och himmelskt goda. Spenat och sallat sår jag flera omgångar av.

Nu är det början av december och köksträdgården är täckt med ett lager av snö. Men fortfarande har jag kålväxter kvar, som grönkål och svartkål som står under ett snötyngt nät väl skyddade från rådjur. Det är två månader kvar innan nästa säsong börjar. En skön och viktig tid då jag hinner återhämta mig, samla kraft, beställa fröer och planera.

Avslutningsvis vill jag säga att om du bor i en högre zon och därför tvekar inför att prova odla för att bli självförsörjande så gör du det helt i onödan. Det går, helt klart, att vara självförsörjande under större delar av året också i odlingszon 7.

 

Mängder av olika grönsaker ligger på gräsmattan.

Det här är bara en bråkdel av det Agneta kan skörda under en säsong, så visst är det idé att satsa på att odla mycket grönsaker också i norr!

 

Ett stort tack till Sara för att du hörde av dig till mig med en fråga om jag kunde skriva på din blogg och berätta om mina odlingar, som alltså ligger i en zon där många tror att det inte går att odla i någon större omfattning.
/Agneta Andersson

 

Om Agneta: Bor i Stensele i Västerbottens inland, Lappland. Odlar i zon 7, på gränsen till 8. Blev intresserad av odling genom små köksträdgårdar i hembyn som odlades av farmor och en annan kvinna. Agneta är apotekstekniker till yrket och intresserad av mat och dess ursprung, byggnadsvård, natur, böcker och köksträdgården, som hon odlar tillsammans med sin man.

 

Agnetas bästa sorttips:
Spetskål ’Filderkraut’ - Fin sort som kan skördas så sent som i början av december.
Vitkål ’Langedijker Bewaar’ – En sen sort som kan stå kvar länge under hösten, förkultiveras tidig vår.
Savoykål ’Vertus 2’ - Tidig, snabbväxande sort för nordisk klimat.
Blomkål ’Di Sicilia Violetto’ - En härlig färgklick bland allt grönt, färgen bevaras genom ångkokning.
Kålrot ’Wilhelmsburger’ - Bra odlingsegenskaper för nordiskt klimat och kan lagras länge.
Kålrot ’Brora’ – Växer snabbt, är köldtålig och tål att lagras länge.
Brukale ’Petit Posy’ – Är en korsning mellan brysselkål och grönkål, mycket frosttålig.
Broccoli ’Groene Calabrese’ – En sort som ger många sidoskott, rik skörd i hela landet.
Sibirisk bladraps/grönkål ’Red Russian’ – En sort som passar fint att frysa in.
Rädisa ’Hilds Blauer Herbst und Winter’ – Påminner om rättika och kan lagras flera veckor på sval plats.
Rädisa ’Kulata Cerna’ – Påminner också om rättika. Blir upp till 9 cm i diameter och behåller sin smak även lagrad.
Purjolök ’Elefant’ – En stor sort som kan stå kvar i landet tills snön kommer.
Rödbeta ’Forono’ – En avlång rödbeta som är perfekt för lagring.
Tomat ’Black Russian’ – Hinner mogna och bli stor som en bifftomat.
Morot ’Deep Purple’ – God och härlig lila färg, särskilt fin som färskriven.
Bindsallat ’Little Gem’ – Odlas tidigt under fiberduk, klarar kyla fint.
Piplök ’Evergreen’ – En snabbväxande och lättodlad lök som påminner om purjolök. Tål kyla.
Röd Salladslök ’Noordhollandse Bloedrode’ – En snabbväxande sort som är enkel att odla.

 

38 svar till “Agneta odlar nästan allt - i zon 7”

 1. stig ekström skriver:

  Fantastiskt Allt verkar möjligt bara man provar och inte lyssnar på de som säger att man inte kan odla norr om dalälven Ett stor lycka till o god jul önskar stig

 2. Ann-Louise skriver:

  En fråga, vad är det för insektsnät som används för kålen? Är det fiberduk eller finns det annat nät?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tror att Agneta använder en gardin från Ikea som heter Lill och enkelt kan sys ihop till lagom stora sjok. Fiberduk är inte så bra att använda till kålen, den gillar att ha mycket luft omkring sig, dessutom går duken lätt sönder. Flera nätbutiker har "riktiga" skydd till kålen, bland annat Lindbloms tror jag. Hälsningar Sara

 3. Ingela Thylin skriver:

  Stort Tack till Agneta som delade med sig av sin kunskap och visade sin fantastiska odling.Inspirerande och Imponerande..

 4. Anette Nilsson skriver:

  Kul att läsa om dina odlingar, allt ser så friskt ut! Nu bestämmer jag mig för Filderkraut jag också. Skördar all kål så sent, så de tidiga sorterna hinner spricka. Tack för artikel!

 5. Tuula Ryytty skriver:

  Fantastiskt inspirerande. Undrar bara, de bågar som syns i bilden, var kan man köpa dem eller har du gjort dem själv vilket material i så fall?

 6. Kristina skriver:

  Åh vilket bra inlägg! Och tack för tipsen med olika sorter - nu ska här odlas, en veckas självförsörjning, visst var utmaningen så? TACK!

 7. Agneta Andersson skriver:

  Hej Ann-Louise, jag använder Insektsnät Rantai som finns i flera olika storlekar hos Lindbloms Frö. De är stadiga och håller flera säsonger, klarar av vinterklimat med snö och frost, men är ganska dyra. Nu i sommar prövade jag på några kålbäddar Gardinen Lill, som jag sydde ihop till de längder jag behövde. De var billig och fungerade jättebra under sommaren, men de klarade tyvärr inte av vinterklimat. De blev spröda och ramlade sönder. Jag har ju kvar näten så länge som möjligt under hela senhösten och början av vintern, på de bäddar där jag har kvar något att skörda, som skydd mot rådjur och så att snön ska kunna lägga sig på näten så jag lätt ska kunna lyfta undan näten när jag ska skörda t ex grönkål, kryddor, purjolök mm. Men som sagt, Gardinen Lill var perfekt under sommaren.

 8. Agneta Andersson skriver:

  Hej Tuula, bågarna som jag har över kålbäddarna är gjorda av elrör, finns att köpa i olika grovlekar i bygghandeln. Jag har fäst de i marken trädd på pinnar som slagits ned en bit i marken så bågen blir stadig och inte lägger sig. Har dessutom ett rör fäst över bågen, som stadga för både bågen och själva nätet, så inte nätet faller ned mellan varje båge. Allt fäst med vanliga hampasnören så det lätt kan gå att monteras ned under senhösten/tidig vinter. De går bra att återanvända flera säsonger.
  Hälsningar Agneta Andersson

 9. Jenny skriver:

  Jättebra inlägg. Vilka sorter är det du vintersår?

 10. Agneta Andersson skriver:

  Hej Jenny, jag vintersår många av de sorter som jag även sår inomhus. Olika kålsorter t ex grönkål, svartkål, brysselkål, blomkål, vitkål. Dessutom persilja, dill, timjan, olika sallat, spenat, bladpersilja, salladslök, små runda morötter vars rötter inte är så känsliga, olika sommarblommor som normalt självsår sig på hösten eller som behöver en köldperiod för att gro. Jag väljer också frön som det på påsen står uttryckligen att de rekommenderas att direktsås tidigt, men inte de som möjligen har en känslig rot som kan skadas vid utskolning.
  Hälsningar Agneta Andersson

 11. Lotta skriver:

  Tack för detta inspirerande inlägg! Jag ska testa några av sorterna i min sommarstugeodling i zon V!

 12. Sara skriver:

  Tack så mycket för sort-tipsen! Fantastiskt att du lyckas med tomater utan växthus!

 13. Kan du förklara vintersådderna i backar bättre? Fryser dom inte?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Alla vintersådder fryser, oavsett om de står skyddade i backar, kallbänkar eller helt utan skydd på friland. Fördelen med att ställa sådderna (som görs i vanliga krukor eller tråg/byttor) i backar är att dessa blir som små minidrivhus så snart solens strålar visar sig på våren. Här blir det varmt snabbt och lockar fröerna att gro snabbare än utanför lådan. Det är ett mycket användbart sätt. Fröerna som sås, både grönsaker och sommarblommor, måste tåla att ligga i kall och frusen jord utan att förstöras. Om du googlar på vintersådd hittar du en del info. I Ulla Hasselmarks fina bok Fröboken finns också väl beskrivet hur hon gör, hon har också en blogg på http://frobok.blogspot.se/.
   Lycka till!

 14. Jenny skriver:

  Tack för bra och inspirerande artikel! Blir nyfiken på att testa vintersådd, och nya grönsakssorter!

 15. Isabelle skriver:

  Hej, Agneta!
  Har du någon blogg som man kan följa dig på?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Agneta har ingen egen blogg men brukar vara flitig med att dela inlägg och bilder i gruppen Trädgårdsskafferiet på Facebook. /Sara

 16. Anna Torgnysdotter skriver:

  Äntligen!!! Jag blir jättejätteglad av att få läsa om Agneta i zon 7 ☀️☀️☀️ Och så praktiskt skrivet! Så skönt att höra att du Agneta får börja i januari med det allra tidigaste grejerna, att det är DUBBLA fiberdukar som gäller, att det är extrabelysning som gäller, att du kör vintersådderna i plastbackar med SNÖ ovanpå osv osv. Äntligen någonting handfast gällande grönsaker och köksträdgård från sågott som samma klimatzon som en själv! Så skönt att slippa gissa och översätta allt inspirerande utan kunna ta dina tips rakt av ???

 17. Agneta Andersson skriver:

  Anna, jag blir lika glad som du, för allt fint du skriver, Tack!
  Hos mig växer nu försådderna för fullt, hoppas du också är på G.
  Hälsningar Agneta

 18. Birgitta skriver:

  Så imponerad! Jag odlar också Black Russian iår ute i zon 4, det har gått bra, jättefina o goda tomater. Det blir fler nästa år. Nyfiken på när Du sår dina tomater.. Jag sår "förtidigt" men kan inte låta bli. Man vill ju ha skörd innan frosten.
  Har du fler tomat favoriter för friland?

 19. Frida skriver:

  Så inspirerande att få läsa om någon som också odlar i de högre zonerna! Har du Agneta möjligtvis någon såkalender som du använder dig av? Som visar när det är dags att så alla grödor 🙂

 20. Yvonne Häggström skriver:

  Åå stort tack Sara, köpte din bok i somrars, följer din blogg, dagligen, såå bra, Agneta, äntligen kloka råd för oss norrlänningar. Jag är från Åsele, minns mormors köksträdgård vid Ångermanälven, bor och odlar nu i zon 5, Husum, 500 m från havet, kallt på våren varmt på hösten. Nu ska jag prova vinterodling. Tack igen t'

 21. Helena Ifrig skriver:

  Hej!
  Nu blev jag ännu mer inspirerad att försöka bli självförsörjande på grönsaker. Hoppas att du tar emot besök i din trädgård om man skulle passera. Bor i Ammarnäs (zon 8) och det är ju inte så långt ifrån Stensele 🙂
  Har du ngt bra tips på varför nästan alla mina förodlade kålväxter dör vid omplanteringen? Försöker vara försiktig och inte skada rötterna men de "knorrar" in efter en kort stund. Kan det vara jorden? använder mig mycket av brunnen hästgödsel/blandat med halvbrunnen då jag har mycket av den varan. Är den för stark eller????

 22. Gun Persson skriver:

  Så roligt och inspirerande att läsa ditt inlägg. Jag har mina odlingar utanför Lycksele och har provat mig fram på egen hand. Jag kommer att få nytta av dina tips för att utveckla min hobby. Hälsning, Gun

 23. Ylva skriver:

  Hej! Jag odlar också i zon sju i norra Svealand. Jag brukar säga zon 6-7 men på en zonkarta är det 7. Här har vi inte dom ljusa nätterna på sommaren och knepigare på så vis, men tidigare vårar och varmare höstar än i Lappland. Jag har inspirerats mycket av Agneta och Sara och förra året fick jag igång min strävan efter att bli alltmer självförsörjande. Skriver på min blogg om mina sådder och odlingar. Sök på "Mitt sekelskifteshus "

 24. Sonja Svensson skriver:

  Tack så mycket! Så väldigt inspirerande att läsa och ta del av! Vi bor högst uppe på småländska höglandet, och växtligheten är som den i zon 7. Men vi odlar på! Det blir som en sport! Det ska bara gå! Mycket hamnar i växthuset och i drivbänkar, och vi bygger in små "rum" i trädgården för att ta ner vindens framfart. Att få läsa att ändra också kämpar mot det bistra klimatet emellanåt, och hur det går till, är oerhört inspirerande!

 25. Kerstin Borg skriver:

  Fantastiskt att läsa detta Agneta! Jag kommer själv från Norrbotten och hade en far som odlade i drivbänkar under min uppväxt. Men aldrig på vintern!
  Har genom åren flyttat runt och odlat i allt från zon 1, lätt som en plätt, till nu längs Svealandskusten vid havet zon 4, som möter större utmaningar.
  Jag följer dig Sara och inspireras att testa och utmana på ett sätt som aldrig förr, det är fantastiskt. Egna grönsaker på julbordet, det är så häftigt.
  Att nu få läsa detta inlägg av dig Agneta, det är helt magiskt. Nu finns det inga gränser alls, bara odlarglädje. Tack båda två!

 26. Yvonne Eklund skriver:

  sitter och håller på med planering inför frö köp.Undrar om fröerna som rekommenderas finns att få tag på i de flesta inköpssidor. Bor själv i Rättvik med zon 5-6 Tyvärr tycker jag att jag får mor- otsfluga och fula kålrötter.Är noga med växelbruk -Är det så att flugorna övervintrar och " hoppar runt"?

 27. j_nilsson73 skriver:

  Såå himla roligt att läsa om din odling i norr Agneta! Bor själv i odlings zon6. Har börjat följa Sara under det här året och blivit så sjukt inspirerad, har tom fått sambon intresserad ? Har haft trädgårdsland flera gånger men blir helt knäckt av allt ogräs och dåliga skördar. Så i juni i år hjälptes vi åt att ordna en täckodlad bädd, å som vi har skördat ? Stora frodiga grönsaker i massor. Ja inte morötterna då, stora och tjocka men inte så långa eftersom dom kan nog inte växa nog djupt första året ? Nu är vi så himla sugna att få fram ännu mer grönsaker, mycket vill ha mer ? Vi ska testa med vintersådder och förodla tidigare. Så roligt att även få läsa om någon som odlar och får fram så mycket ännu längre norrut, så imponerad och inspirerad. Tack till både Sara, som fick mig att få upp ögonen för täckodling och till Agneta som visar att det är möjligt att odla mycket i norr ?

 28. asa.jagerholm skriver:

  Man blir ju lycklig och glad i hela kroppen av att läsa Agnethas odlarberättelse. Toppen!!

 29. […] tidigare än i andra zoner. Agneta som odlar på friland i Lappland säger själv att hon börjar så inomhus redan i januari, något som andra oftast gör i […]

 30. Cecilia Arvidsson skriver:

  Finns det möjlighet att göra besök hos Agneta? =)

 31. Ylva Svanborg skriver:

  Jag har planterat två stycken lavendel plantor uppe vid min sommar stuga i Västerbotten/Lappland undrar hur jag kan skydda dom mot vinter kylan, vad kan jag täcka dom med så att dom klarar sig.

 32. Helén skriver:

  Vad är den vita ställning över kålen byggd av? Väldigt inspirerande, vågar kanske mig på att odla mer kål i år.

  • Louise skriver:

   Jag vet inte vad Agneta som skrivit artikeln har skapat sin av. Men jag använde sådana vp-rör som är gjorda att dra elkabel i. De finns på byggvaruhus, är lätta att böja och klarar mycket inkl lättare storm så länge man har tryckt ner de en bit i jorden (ca 10-15 cm).

 33. Louise skriver:

  Det är så oerhört inspirerande med dina odlingar så långt norröver! Heja dig!

 34. Märit skriver:

  Hur är det med jordärtskockor, går de att odla I zon 8? Min son har precis byggt hus i Kiruna och ska anlägga trädgård för första gången. Jag ska ta med massor av olika blommor, buskar etc från min trädgård och testa vad som trivs. Det vore roligt med fleråriga grönsaker. Jag gissar att sparris inte överlever där. Annars vet jag inte så många fleråriga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *