Aminopyralid i hästgödsel - kort version - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Aminopyralid i hästgödsel - kort version

En del säger att hästgödsel innehåller bekämpningsmedel som ger grönsaker skador och orsakar störningar i tillväxten. Stämmer det? Jag har intevjuat en expert på Jordbruksverket.

En hög gödsel lagd ovanpå en pallkrage.

Den färska gödseln, mestadels utan strö och halm, har jag också lagt på befintliga täckodlingar i pallkragar och sedan täckt med hö och halm.

 

Sommaren 2019 började en del odlare ställa frågor om aminopyralid i hästgödsel. Den brittiske odlaren Charles Dowding gjorde en räcka videos om köksträdgårdsväxter som plötsligt slutade växa och gjorde resarch som visade på stora problem i England. Hästgödsel innehöll rester av ett växtskyddsmedel som används för att bekämpa ogräs – aminopyralid. Nästan var gång jag nämnt hästgödsel i mina sociala kanaler har någon påpekat riskerna med att använda hästgödsel i odling. Är det något att oroa sig för?

Det här blogginlägget är en förkortad version av artikeln Aminopyralid i hästgödsel. Läs hela artikeln här:

 

Läs mer: Aminopyralid i hästgödsel

 

 

Bakgrund

Aminopyralid är ett ämne som förekommer i växtskyddsmedel inom lantbruket.  Medlen sprutas på åkermark på våren, tidigt i en spannmålsgrödas utveckling och gör att ogräs hämmas i tillväxten eller dör.

Rester av aminopyralid kan följa med halm via till exempel gödsel och på så vis nå en hobbyodlares grönsaksodling. Om vi odlar i gödsel eller täcker odlingen med halm som innehåller aminopyralid är det sannolikt att några av våra mest vanliga köksträdgårdsväxter stannar i tillväxt och att skörden blir påverkad.

I England uppdagades problem då hästgårdar skänkte gödsel till hobbyodlare, gödsel från hästar som ätit foder eller gått på halm som odlats med växtskyddsmedel, som i sin tur innehållit aminopyralid. Jordgubbsodlingar som använde behandlat halm fick också stora skador.

I Sverige godkändes växtskyddsmedel som innehåller aminopyralid 2016.

 

Villkor i användningen

Per Widén jobbar på Jordbruksverket som rådgivare för ogräsfrågor inom lantbruk. Han berättar att Sverige tog lärdom från England när medlen godkändes här och satte villkor för hur halm och gödsel från gårdar fick användas.

-       För att vi inte skulle drabbas av samma problem, bestämdes det att lantbrukare som använder medlet samtidigt ansvarar för att halm från spannmål och gödsel från gården endast får användas på den egna gården eller säljas till förbränning för energiutvinning. Gödsel som kan innehålla det här ämnet får enligt lag alltså inte säljas eller ges bort, berättar Per Widén.

Om en hobbyodlare här i Sverige skulle få dålig tillväxt och problemet tydligt beror på att aminopyralidbehandlad halm förekommit i till exempel gödseln, ja då har en lantbrukare alltså brutit mot reglerna.

Så, hur ser det ut i Sverige? Är det ett problem här och något att oroa sig för?

En rundringning jag gjort till Jordbruksverket, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation) och Kemikalieinspektionen ger inga indikationer på att bekämpningsmedel i halm skulle vara ett problem i Sverige. Det är inte heller något som diskuteras bland odlare, i alla fall inte på så vis att någon verkligen kan slå fast att aminopyralid just är orsaken. Däremot snackas det en del, utan att det egentligen finns säkra belägg, vilket är lite synd. Det kan orsaka onödig oro.

Per Widén på Jordbruksverket påminner oss om att det finns andra orsaker till att växter växer dåligt i just hästgödsel, om det problemet skulle uppstå någon gång.

-       Hästgödsel är ett milt gödsel och om det blandas ut med halm är nog orsaken till dålig tillväxt oftast att det uppstått näringsbrist. Hästgödsel är utmärkt för att bygga upp bra bördighet, men är inte så näringsrikt. Uppblandad med halm drar gödseln energi från sin omgivning till nedbrytningen, vilket ger mindre näring till växten som odlas i gödseln.

Ett exempel kan vara att en stor hink fylls med färsk gödsel och en tomatplanta sätts där i. Då är risken stor att tomaten till slut växer väldigt dåligt, eftersom näringen i gödseln gått åt till att bryta ner halmen.

Porträttfoto på en man i orange tröja

Per Widen, Jordbruksverket.

 

Om du vill veta mer om aminopyralid, hur det används och hur riskerna för oss odlare ser ut, får du gärna läsa min längre artikel om detta. Artikeln finns publicerad som en del av mitt medlemsmaterial, men du som ännu inte är medlem kan köpa artikeln för 15 kronor.

 

Läs mer: Aminopyralid i hästgödsel

 

Det här är den tredje delen i en serie blogginlägg om hästgödsel som jag skrivit. Övriga delar kan du läsa genom länkarna nedan.

Del 1 - Tips om hästgödsel i trädgården
Del 2 - Att använda färsk hästgödsel
Del 3 - Aminopyralid i hästgödsel

I nästa del samlar jag ihop frågor om hästgödsel och svarar på en del av dem. Ställ gärna din fråga bland kommentarerna.
/Sara Bäckmo

 

01. april 2020