Vilka ärter används till ärtskott? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vilka ärter används till ärtskott?

Vilka ärter använder man som frö när man ska odla ärtskott? Köp vanliga svenskodlade gula ärter, de gror fint och ger läckra skott att skörda.

Ärtskott i växthuset

I mitten av september står frodiga och jättegoda ärtskott skördeklara i mitt tunnelväxthus. Jag odlar dem i en bred rad rakt ner i jorden. Foto: Ida Sjöö.

 

Det här är den kanske vanligaste frågan om ärtskott som jag får: Vilka ärter används till ärtskott? Så nu ska jag besvara den och hoppas att svaret blir lätt tillgängligt när undrande odlare googlar för att få veta mer.

Svaret är: Alldeles vanliga gula torkade ärter från matbutiken. Såna som används för att till exempel koka ärtsoppa. De brukar finnas i mindre kartonger som rymmer 500 gram torkade ärter. Det är dessa ärter som används som utsäde/frö när du ska odla ärtskott hemma. Du känner säkert igen när du ser bilden nedan, eller varianter från annan leverantör.

 

Bli medlem på sarabackmo.se och se livevideos från min trädgård varje dag

 

Ärtor att använda till ärtskott

Så här ser de gula ärterna ut som jag använder till sådd av ärtskott. Foto: Ida Sjöö.

 

Utomlands är ärter ofta delade i halvor när de säljs torkade för matlagning, men det problemet har inte vi. Vi kan köpa gula ärter i mataffären och använda som utsäde till ärtskott. Det är så bra! Jag är noga med att välja svenskodlade ärter, så att ärterna inte transporterats onödigt långt. Det är också ett plus att alltid gynna svenska lantbruksföretag när vi kan.

För att odla ärtskott behöver du inte förbereda ärterna på något sätt alls. De behöver inte blötläggas eller fixas med på annat sätt.

På bilden nedan ser du hur jag strösslat ut ärterna på jorden i en stor frigolitlåda i mitt tunnelväxthus. Jag täcker dem oftast inte med jord, för att jag är lat. De växer upp fint ändå. På översta bilden i inlägget ser du ärtskott som växer i en jordbädd i tunnelväxthuset, där sådden täcktes med jord. Det går alltså bra med både jord på och inte. Anledningen till att jag täckte med jord just där är för att ärterna skulle kunna gro utan att sniglarna skulle förstöra.

 

Ärtor som ligger och gror i frigolitback

En sådd av gula ärter rotar sig rakt på jorden och ger fina ärtskott senare i höst. Foto: Ida Sjöö.

 

Svenska gula ärtor

Ärterna som används är alldeles vanliga gula ärter, såna som man brukar koka ärtsoppa på. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer:

Guide: Odla ärtskott inomhus i smart låda
Q&A: Lyckas med ärtskott inomhus
Odla ärtskott på hösten
Ärtskott är alltid rätt - odla utomhus

 

Se video: 

Odla ärtskott inomhus
Guide för att odla ärtskott i godislådor
Så odlar jag ärtskott i pallkrage

 

Ärtskott är väldigt enkelt att odla och jag hoppas att du provar en sådd. Skotten kan odlas på många olika platser och dessutom under hela året. De är supergoda att knapra på och är vackra detaljer i och på maten.

Nedan är tips på var du kan odla ärtskott vid olika tider på året:

Vinter: Inomhus på fönsterbrädet eller under växtbelysning
Vår: I backar, krukor och land i växthus, senare delen av våren utomhus på samma sätt
Sommar: Som ovan
Höst: Som ovan under tidigaste hösten, men senare gärna på fönsterbrädet

Lycka till med din sådd!
/Sara Bäckmo

13. september 2021