Att frysa majs - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att frysa majs

Det är lätt att frysa majs och lagra en fin skörd till senare. Majs kan frysas både som hela majskolvar och som majskorn. Här visar jag hur jag gör.

Närbild på majskorn och majskolvar.

Guldgul majs från egen skörd av majskolvar förbereds för infrysning.

 

Det är väldigt praktiskt att frysa in majs och skapa ett litet guldgult förråd inför vintern. Oavsett om du odlat majsen själv, köpt på självplock eller kommit över fina kolvar i affären. Du kan frysa kolvarna hela eller i delar eller välja att frysa majskornen.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Frys färska

Det tar förstås betydligt mindre plats att frysa bara kornen, istället för att packa ner alla majskolvar i frysen. Vissa år har jag haft ett sjuttiotal majskolvar att ta hand om efter skörd och då har jag valt att frysa en del som korn.

Majs är en utmärkt lätt grönsak att förbereda för frysen. De behöver inte förvällas eller tas om hand på något speciellt sätt innan de fryses. Det enda du behöver göra är att ta bort de gröna bladen som omger själva kolven.

 

En kniv skär av korn från kolven.

En vass kniv duger lika bra som särskilda majsskalare för att skilja kornen från kolven.

 

Skär av kornen

Det finns olika slags majsskalare som på ett effektivt sätt skiljer kornen från majskolven, men jag har aldrig brytt mig om att köpa en sådan. Det funkar precis lika bra att ställa majskolven på högkant och skära av kornen med en vass kökskniv. Vrid kolven efterhand så att alla kornen skärs av tätt intill kolven. Därefter läggs kornen i en påse eller burk och fryses direkt.

Majskornen kan användas färska direkt från frysen i sallader och matlagning. De har en underbart god smak! Barn brukar tycka de är goda att mumsa på halvtinade, som frysta gula karameller.

 

En hög med gula majskorn.

Majskornen är spröda och doftar milt av färsk majs. Nu är de redo att frysas.

 

Frysa majskolvar

Du kan som sagt också frysa majskolvarna hela. Det är ännu enklare!

 • ta bort de gröna bladen som omger kolvarna
 • hyfsa till ändarna
 • bryt kolvarna i halvor eller tredjedelar om du vill
 • lägg kolvarna i en stor påse och frys in

 

Se mer: Tips för fullmatade majskolvar

 

Majs är en av grödorna jag ser störst nytta med att odla när det kommer till kategorin lätthanterade grönsaker. De sköter sig själva i landet under sommaren och kräver mycket lite arbete när jag förbereder skörden.
/Sara Bäckmo

11. oktober 2019

2 svar till “Att frysa majs”

 1. Cissi skriver:

  Vad heter majsen du odlar?
  Den jag odlade i år smakade inte så mycket så jag tar tacksamt emot tips, tack!
  Hälsningar
  Cissi

 2. Camilla Strand skriver:

  Hej. Jag har skördat min majs nu. Vissa kolvar har gråaktigt lite skrumpna korn här och där. Är det bara att slänga eller kan man äta den tror du. Luktar inget konstigt när jag "öppnar"ett sånt korn. Mvh Camilla Strand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *