Att lagra lök

Jag trodde det var bluff och båg för ett gäng år sedan när familjens vän Birger demonstrerade hur han lagrade lök. Han viftade med en pappkartong och pratade om att ha den ståendes. Inomhus. Full med lök.

Gul, torkad lök med frasigt skal ligger i solen.

Den gula löken torkar i solen varma dagar tills blasten blivit torr och går att pilla bort.

 

Jag var skeptisk och trodde att det åtminstone skulle behövas någon form av behandling eller så för att löken skulle hålla sig fin. Tji fick jag.

Alla sorters lök är värdefulla i en köksträdgård, särskilt de fleråriga löksorterna förstås. Men gul lök är också fint att odla mycket av - den är nämligen, precis som Birger visade mig, mycket lätt att lagra länge. Det krävs inga jordkällare, frysboxar, exakt tempererade förråd eller konserveringsmetoder. Det är i stort sett bara lök och ett hem som behövs. Därför odlar jag så mycket lök jag kan. Allt som skördas kan användas.

Lök hänger för att torka längs en faluröd fasad.

Nu hänger löken utmed fasaden under några dagar för att torka upp innan jag tar in den.

 

Löken skördas när blasten börjat vika sig och tappa stinget. Då är jag noga med att låta löken, alltså hela plantan, torka ordentligt ute eller inne. När den färska löken torkar lär blasten på något sätt korka igen infarten till löken och minskar risken för att den blir dålig. De yttre lagren av löken torkar också upp och bildar det prassliga orangebruna höljet som omger själva löken. Jag torkar löken så noga jag kan, och sedan lite till för att vara på den säkra sidan. Bäst blir den om den får ligga luftigt och inte på hög huller om buller.

 

Putsar lök och blast

Nästa steg inför förvaringen brukar jag göra när blasten är så prasslig att jag kan dra av den. Det tar några veckor att torka och går lika bra att göra ute i torrt läge, men bäst förstås inomhus. När löken är torr lyfter jag in den och fnasslar av blasten, klipper av eventuella rotdelar och putsar bort överflödigt skal. Sedan lägger jag dem i en låg kartong, eller snarare flera kartonger eftersom det brukar bli mycket lök.

Så här skrev jag i ett tidigare inlägg om lök:

 

"När all blast torkar ihop till en fnasig massa gnuggar jag lökarna i händerna så jag putsar bort både blast, jord, onödigt lökskal och annat. Sedan lägger jag dem i korgar eller kartonger och förvarar i rumstemperatur. Under soffan i vardagsrummet, på ett skåp eller hängandes i taket. Med jämna mellanrum går jag igenom och tar eventuellt bort eller lägger fram för användning om det är någon som börjar se skruttig ut. Om mycket lök börjar bli dålig samtidigt fryser jag in den istället. Olika lökar har olika lång lagringstid och jag har valt sorter som ska hålla sig länge.

Gul lök går också att fläta, i alla fall de lökar där inte blasten helt vittrat sönder. Det ser fint ut med en lökfläta i köket."

 

Gula lökar i olika storlekar ligger på ett fat.

Egenodlad lök är fin att ha liggandes på ett fat i köket. Den ska inte förvaras i kylen.

 

Ja, precis så enkelt är det. Gul lök är underbar att ha mycket av eftersom den är så enkel att lagra! Birger hade förstås rätt. Olika sorters lök har olika egenskaper när det gäller lagring. Precis som med alla andra grönsaker gäller det att välja lök med omsorg och inte bara sättlök som sättlök. Välj en sort att odla som är "lagringsduglig" som det ofta står på påsen. Då finns ett bra komplement till salladslök eller andra lökar som odlas för att ätas på direkten. 'Sturon' är till exempel en lök som beskrivs med "enastående lagringsegenskaper", det är ju användbar info till den som vill ha lök att lagra länge.
/Sara Bäckmo

 

21. augusti 2015

13 svar till “Att lagra lök”

 1. Terttu Alahannu skriver:

  Det är SÅ gott att springa ut till landet att hämta en pinfärsk lök till maten ! Med stolthet kan jag säga att oftast behöver vi inte köpa många lökar under året och de egenodlade håller bättre de köpta

 2. Åkes tips med att fylla en pallkrage med sättlök och skörda genom gallring har varit fantastiskt. Här har vi inte köpt en enda lök sedan första veckan i maj och fått avnjuta "salladslök", färsklök och nu en stor skörd på ett 60-tal fullstora lökar som hänger för att torka^^ Får se hur länge de räcker nu innan vi måste köpa igen. Kanske blir värt att köra en pallkrage lök till nästa år.

 3. Josefin skriver:

  Kan man ha dem i flera lager i korgarna/kartongerna när de väl är torra, eller är det bäst att bara ha ett lager?

 4. Ulrika Lindstedt skriver:

  Hej!
  Har i år fått mycket sork i trädgårdslandet, de gräver gångar där jag täckodlat! Har någon annan fått problem med sork, vad kan man göra? Har köpt sorkfällor, men ännu har ingen sork nappat.
  Ulrika Lindstedt i Luleå

  • Bengt Sandkvist b. Sandkvist@hotmail.com skriver:

   Hej jag betade en råttfälla med morot och lade den vid ett sorkhål lade en låda över.
   Jag har tagit 4 sorkar, hoppas det inte finns fler.

 5. […] Schalottenlöken är i minsta laget. Men det gör mig ingenting alls. Hade jag vattnat hade löken vuxit bättre och med all sannolikhet också stått längre i landet. Dessutom har jag helt missat att gödsla, jag trodde helt enkelt att den skulle stå betydligt längre innan skörd. Men hallå - skörd i juni är ju grymt bra! Nu tar jag upp all lök och torkar, så som jag beskriver i inlägget Att lagra lök. […]

 6. Ann-Kristin skriver:

  Vi torkar löken i garaget då det oftast är för fuktigt i luften på hösten. Vi förvarar lagret i garaget i en trådställning, garderobsbackar med en tidning i botten. Luftigt och lätt att hålla isär sorterna. Sen tar vi in och har hängande korgar över en arbetsbänk i köket. Potatislöken är vi mest rädd om så den ligger inne hela tiden och vi har fortfarande egen lök ytterligare nån dag samtidigt som årets lökar börjar vara stora nog. Egen lök är godare och mer lagringsduglig än de köpta. Stor skillnad.

 7. Maria Havnesköld skriver:

  Har försökt odla gul lök men då fått en vit mask i löken vad beror det på och hur kan jag åtgärda det?

 8. Johan Falk skriver:

  Varför inte låta löken vara kvar i marken? En varm vinter som 2019/2020 grävde jag upp sista löken någon gång i mars. Likadant med potatisen...
  Blir det en stabilt kall vinter med snö hela perioden så går det också bra att låta lök, potatis och rödbetor vara kvar i marken och skörda efterhand...
  De sämsta förhållandena för denna metod är när temperaturen pendlar mycket mellan minus och plusgrader... Fördelen med metoden är att man inte behöver göra allt skördearbete på en gång och sen får problem med lagringsutrymme om man har stor skörd...

  • Sara Bäckmo skriver:

   För att det lika väl kan gå åt pipan, det är det enkla svaret. Det är inte säkert att varken lök eller potatis övervintrar bra. Potatisen ruttnar lätt i jord som är för kall. Här i zon 3 är vintern aldrig stabil, så den metoden är inte gångbar här alls.

 9. Jenny skriver:

  Hej ,
  Vill bara tacka för fina råd 😍 får ta tag i min lök för den är så som du beskrivit den . Dags o leta kartong och korg första året för mig med lök att lagra så jag slukar all information jag kan om den biten 🤗🌞

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *