Att odla borlottobönor i Sverige - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att odla borlottobönor i Sverige

Det är en fröjd att få skörda de vackert spräckliga baljorna av borlottobönor. Inuti gömmer sig en smörig och underbart god böna som är användbar till mycket. Men hur är det nu, går de att odla borlotto i länder med kyligare klimat - som Sverige?

En lerskål med vackert melerade bönor i vitt och rosa.

Borlottobönornas baljor är oerhört vackra, nästan så det är synd att skörda. Höljet tappar dock sin färg när det torkar.

 

Det är sent på säsongen för bönor, så jag har nyligen plockat av alla mina vackra borlottobönor från buskarna och frusit in. Jag tycker det börjar bli dags när baljan börjar kännas lite sladdrig och mjuk. Det är risk att de börjar mögla om de sitter kvar för länge nu när hösten är fuktig och blöt. Helst ska de ju torka, men det borde de gjort för länge sedan om det skulle bli något med det.

Årets skörd blev väldigt liten, men jag hade inte väntat mig annat då bönorna såddes sent och inte fått någon kärlek alls. Dock är jag glad över den lilla bytta som blev och har redan öronmärkt skörden till en läcker bön-röra senare i höst.

 

Borlottoböna

  • hög eller låg böna som främst odlas som kokböna/spritböna
  • vackert rosafläckiga baljor och bönor
  • när bönorna torkar blir de bruna med mörka fläckar
  • lätta att odla
  • ger stor skörd en bra säsong
  • utmärkt att odla för att lagra bönor

Borlotto är alltså en spritböna; en slags böna som odlas för att sprita ur bönan ur baljan och i första hand torka. Men bönan går att äta i många fler stadier och är på det sättet helt perfekt. De späda baljorna kan ätas som brytbönor, de färska (men omogna) bönorna kan pillas ur baljan och tillagas och därtill kan alltså bönorna skördas mogna och torkade och lagras till senare.

 

Läs mer: Varför baljväxterna är så bra

 

Kan man odla borlotto i Sverige?

På Instagram frågade flera om man kan odla borlotto i Sverige och om det är något särskilt man ska tänka på. Ibland tänker jag att det är så bra att ni frågar om grejer, så jag kan plocka upp en tråd och förhoppningsvis göra någon nyfiken på att testa. Tack för uppslaget!

Yes, borlotto går bra att odla i Sverige! Men det finns några saker att tänka på.

I första hand är bönor en grupp växter som vill ha en varm och ganska lång sommar. Runåbergs fröer tipsar om att odla borlotto och andra spritbönor under till exempel fiberduk i mellersta och norra Sverige, för att ge bönorna den värme de behöver för att utvecklas väl. Här i södra Sverige behövs inte det en normal sommar.

Eftersom vårt klimat är lite kärvt så tycker jag att det är viktigt att välja sort med omsorg. En bra start är att välja fröer från någon av våra svenska fröfirmor, som valt ut och provodlat sorter som funkar i vårt klimat. En del bönor som vi köper från utländska fröfirmor har så lång utvecklingstid att de inte hinner bli färdiga i vårt klimat och det är ju förstås snopet. Generellt sett har borlotto ganska kort utvecklingstid. Efter drygt tre månader från sådd brukar plantorna ge skörd här i Småland, zon 3.

 

Ett fat me rosa-spräckliga bönor, varav en balja är öppnad och visar fem släta vita bönor inuti.

Inuti baljan ligger de släta bönorna. De är godast att äta färska, kokta i cirka tio minuter och med en klick smör till.

 

Låg eller hög

Borlotto finns som hög och låg sort. Min erfarenhet är att bägge är mycket odlingsvärda. Om du har lust att ordna några slags "torn" som bönorna kan klänga på är det både vackert och praktiskt att odla borlotto på höjden, då blir det mycket skörd på liten yta. Om du däremot vill slippa arbetet med att binda upp och titta till de höga bönorna kan du välja en låg sort som växer som en liten låg buske. Jag tycker själv att låga sorter är väldigt praktiska eftersom de mer eller mindre sköter sig själva.

 

Läs mer: Att blötlägga bönor innan sådd

 

Förodla borlotto

Jag föredrar att förodla alla mina kokbönor och plantera ut på växtplatsen, gärna en riktigt varm och fin del av köksträdgården. Eftersom jag oftast vill att bönorna ska mogna på sina plantor ute i trädgården behöver de ha en lång och härlig säsong. Sommaren som sådan kan vi ju inte påverka, men väl tiden de står i landet. Jag tycker det är bäst att förodla de här bönorna för att försäkra mig om att de hinner utvecklas. Pluggbrätten är bra att ha till hands för bönor, gärna med djupa celler. Om du inte har pluggbrätten kan du till exempel använda toalettpappersrullar - de är perfekta till bönor. Driv upp plantorna i ett varmt uterum eller växthus, med sådd från början av maj.

 

Läs mer: Odla bönor

 

En porslinsskål med rensade vitaktiga bönor.

Det är lätt att sprita bönorna ur sin balja. Jag kokar bönorna och lägger i frysen.

 

Bönor är en av trädgårdens lättare grönsaker att odla eftersom de inte kräver något särskilt under växtsäsongen, annat än att skördas när det väl är dags. Men då måste man å andra sidan vara på hugget. I första hand brukar jag odla borlotto för att skörda de helt mogna och nästan torkade bönorna, men det måste göras innan baljorna spricker upp och bönan ploppar ur. Om det kniper går det fint att skörda rejält uppsvällda baljor och eftertorka, men dessa är i de flesta fall inte tillräckligt mogna för att använda som eget frö.

Ett tips om du har ont om tid, är att helt enkelt klippa av till exempel låga bönväxter och hänga upp och ner i en papp-påse, eller på en lina i taket med ett lakan under. Där kan bönorna torka, så får man samla upp bönorna som trillar ner och skörda resten direkt från plantorna.

Borlotto kan användas till en mängd olika maträtter. Bakade bönor är en favorit hos oss (recept finns i Skillnadens skörd). Jag använder dem också i sallader, grytor, soppor och jag älskar att göra smaskiga röror på kokta bönor.

 

Läs mer: Långlagra bönor och ärter

 

I år har jag i huvudsak odlat brytbönor och en lima-böna från USA som jag provar för första gången. Men jag tror att det nästa år är dags att fylla på skafferiet med mer borlotto. Det är en jättegod böna och därtill en av de vackraste!
/Sara Bäckmo

09. september 2019