Att odla i toalettpappersrullar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att odla i toalettpappersrullar

Varför misslyckas sådder i toalettpappersrullar? Och vad kan man göra för att det ska funka? Hoppas du har nytta av de här tipsen och vill prova!

Ett tråg med toalettpappersrullar med jord i.

En tjusig sådd av sockerärter i toalettpappersrullar.

 

Jag tycker det är väldigt smidigt att odla vissa grönsaker i krukor som kan grävas ner direkt i landet, alltså planta och kruka tillsammans. Papperskrukor av olika slag komposteras på plats i jorden och det är otroligt fiffigt.

På min YouTube finns en ny video om hur jag odlar i toapappersrullarna. Där delar jag knep för att jord och rulle inte ska mögla. Om du inte har sett videon kan du göra det nedan.

 

 

Glöm inte att prenumerera på min YouTube-kanal om du tycker om mina videos. Använd gärna länken här för att starta din prenumeration: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.

 

Nedan svarar jag på några av frågorna som ställts då videon delats tidigare:

 

Vilken temperatur har du i tunnelväxthuset? Kan fröna stå där fast det är -5 eller kallare eller har du någon värme på där?
Den här videon är bara för att visa principen. Mitt tunnelväxthus är ouppvärmt och just nu är det 3-5 minusgrader, några enstaka grader varmare än utomhus bara. Vissa år har vintersådda sockerärter grott bra och gett fin skörd, så dessa rullar kommer förstås att få ett försök.

 

Hur gör du när du planterar ut; kan hela rullen med plantan sättas ner i jorden eller plockar du ut plantan ur rullen först?
Ja, jag planterar ner hela rullen. Ibland brukar jag riva upp ena långsidan på rullen så att rötterna snabbare kan leta sig ut. 

 

Jag brukar alltid så tomat i tidningspapperskrukor inne - då behöver jag se över vilka andra alternativ jag har alltså. Eller inte sår förresten, utan när jag gör första omplanteringen. Skulle du säga att det är dumt?
Papperskrukor av tidningar använder jag aldrig att så i utan endast till omplanteringar. Helt enkelt för att de lätt blir dåliga efter en tid. Till att plantera om tomater i är de toppen!

 

Före sådden behöver man fukta jorden som man ska så i i vanliga fall och efter sådden behöver man fukta jorden då och då men hur blir det då om man sår i toarullar?
Precis som alla andra sådder behövs fukt för att starta fröerna. Extra mycket fukt behövs till pappersrullarna, av anledningarna som jag nämner i videon. Därför är det bra att ha sådden utomhus där de inte torkar ut lika fort.

 

Kan man på samma sätt plantera gurka och squash?
Det är svårt att plantera saker och ting i rullarna, de är lite för små. Eftersom gurkväxter behöver riktigt varm jord för att gro, skulle jag bara använda det till sådder som görs utomhus i till exempel tunnelväxthus sent på våren när det blivit ordentligt varmt. Inomhussådder av gurkväxter har jag alltid på värmematta för att få bra groning, men där skulle jag inte rekommendera att använda toarullarna.

 

Om man inte har växthus. Kan man ställa ut det under växtduk istället?
Ja, en pallkrage med fiberduk eller lock på funkar ju i princip som ett växthus. Prova det!

 

Är majs en bra gröda att så på detta sätt?
Jag skulle kunna tänka mig att det funkar fint om man kombinerar sådden med en riktigt varm och härlig undervärme eller varm groningsplats. Helst som sagt på en luftig plats, som inte är inomhus. Majs är en kinkig grönsak som kan tuppa av för minsta lilla, bra att ha med sig vid experiment.

 

Tack alla som kommenterat och skickat glada hejarop över videon! Avslutar med ett tips från Lena också, som berättar att hon provat så morötter i pappersrullar. Det funkade fint att plantera ut i landen och gav fin skörd på hösten. Kul!

Så, nu får alla börja samla toapappersrullar till vårens sådder! Lycka till!
/Sara Bäckmo

24. januari 2018