Att odla vid en väg

Min nya köksträdgård ligger alldeles vid vägen som leder genom byn. Är det farligt att odla vid en väg? Det finns studier på det här, såklart, och här är min slutsats för min trädgård.

En köksträdgård i kvällsljus, alldeles vid en väg.

Här på Berghem ligger köksträdgården alldeles vid vägen, i en sluttning med beteshagar och sjön Åsnen nedanför.

 

Med ett nytt hus i min ägo har jag behövt lära mig och fundera över helt andra saker än jag gör hemma i min "vanliga" trädgård. Trädgården här på Berghem skiljer sig mycket från Skillnadens, bland annat för att tomten mestadels består av berg, för att både hus och tomt ligger precis i anslutning till vägen som passerar genom byn och för att jag mitt i min nya köksträdgård har fastighetens brunn. Hoppsan!

Idag skriver jag mer om att odla vid en väg och återkommer med inlägg om de två övriga ämnena snart.

 

Är det farligt?

Helt ärligt var grönsaksodlingens vara eller inte vara i förhållande till vägen något jag ens tänkte på när jag köpte mitt nya hus i mars 2019. Det var så självklart att odla grönsaker här att jag blev överraskad när någon av grannarna i byn påpekade att det kanske inte var så klokt att odla så nära vägen. Det var också något av det första ni som följer mig frågade om den nya trädgården. Är det inte farligt att odla vid en väg?

Nej. Det är inte farligt att odla vid en väg.

Det är det korta svaret, som så klart kan utvecklas i oändlighet och också lämnar en hel del till oss odlare att grunna över och besluta om.

 

Närbild på frodiga bladgrönsaker och blommor tillsammans.

Rådet för den som odlar vid en väg är att skölja bladgrönsakerna innan de stoppas i munnen. Rotsaker är inte lika utsatta för avgaser.

 

Läs mer: Så byggde jag min paradrabatt vid vägen

 

Två studier

Det finns en gammal rekommendation från 1979 som säger att en grönsaksodling bör ligga minst 25 meter från en hårt trafikerad väg. På en hårt trafikerad väg passerar cirka 3000 bilar per dygn. Det var Livsmedelsverket som kom med den rekommendationen efter en studie, som visade att grönsakerna kunde ta upp bland annat bly från marken. På den tiden användes bly i bensin och därav ansågs det lämpligt med ett slags säkerhetsavstånd.

Fritidsodlarnas riksförbund,  FOR, gjorden på nytt en studie 2003 för att ta reda på mer om hur biltrafik påverkar hemodlade grönsaker nära starkt trafikerad väg. Den gjordes eftersom bly förbjöds i bensin 1995 och det inte klarlagts hur innehållet i grönsakerna förbättrades av det. Du kan läsa en bra sammanfattning av den i länken nedan.

 

Läs mer: Farligt att odla ätligt i stan?

 

Slutsatserna efter deras undersökning är att det vid en starkt trafikerad väg fortfarande är bra att ha ett avstånd på drygt 25 meter mellan grönsaksodling och väg. Och att det förstås är en bra idé att skölja grönsakerna efter skörd.

Om du vill odla vid en väg men känner dig orolig och osäker på om grönsakerna verkligen är tjänliga, så kan du tänka på det där med starkt trafikerad väg. Grönsaker som kontrollerats i studien ovan odlades mitt i Stockholm, vid Hornsgatan där 24 000 fordon (!!!!) passerar ett vanligt dygn. I de grönsakerna ansågs alltså tungmetaller som bly och kadmium hålla sig inom riktvärdena.

Vissa andra ämnen är dock inte studerade så noga att det kan dras tillräckliga slutsatser om hur till exempel avgaser påverkar vår odlade mat. Hoppas att vi får se mer av det framöver!

 

Ett rött hus ligger alldeles vid en asfaltsväg.

Så här nära vägen genom Kalvsviks by ligger min lilla stuga. Men trafiken här är verkligen inte hög och jag bedömer hälsoriskerna som väldigt små när jag odlar här.

 

Risker vid vår byväg

Det ska mycket till för att ens 3000 bilar per dygn ska trafikera vår lilla väg genom byn och jag bedömer riskerna som i princip obefintliga för oss som odlar eller vill odla nära en väg likt vår.

Förstås har vi alla våra käpphästar som vi månar om, men vi måste också ställa saker och ting i proportion till annat och oroa oss för rätt saker. Personligen skulle jag till exempel se högre risker med att låta mina barn växa upp i stadsmiljö än att vi äter grönsaker som odlats vid just den här vägen. Jag har också en del betänkligheter kring att äta importerade grönsaker som kan innehålla både det ena och andra. Till exempel kommer då och då rapporter om hormonstörande ämnen som kan relateras till ej godkända gödselpreparat och liknande i importerade grönsaker och frukter. I jämförelse tror jag att grönsakerna jag odlar här står sig betydligt bättre.

Jag odlar alltså min trädgård här på Berghem med stor behållning och är inte orolig för att den lilla trafik som far genom byn skulle försämra grönsakerna.

Många av er som läser har tankar om det här, det vet jag. Dela gärna med dig! Hur har du resonerat som odlar i stadsmiljö? Har du avstått att odla på grund av trafik? Och känner du dig orolig på grund av farliga ämnen som skulle kunna finnas i grönsaker du äter, hemodlade eller från matbutiken?
/Sara Bäckmo

 

 

13. februari 2020

8 svar till “Att odla vid en väg”

 1. Anna Tjäder skriver:

  Vi bodde i Belgien under tio år och under de åren föddes våra två barn. När de föddes ökade min medvetenhet om matproduktion betydligt, som det ju så ofta gör. Då fanns det inget ekologiskt kött i butikerna och det var en hel del prat om hormonbehandlade djur, så det var bara att börja leta alternativ. Obs att det här är trettio år sedan, så förhoppningsvis har en hel del ändrats.
  Antal personer/kvadratkilometer i Sverige resp Belgien skiljer sig ordentligt och man använder ofta varenda liten plätt att odla på. Även alltså mark som ligger precis vid stora vägar. Kändes inte kul att köpa purjolök, salladsgrönsaker, spenat mm som var besprutad med avgaser från lastbilar, som passerade tre meter från odlingen, så även där var det bara att börja leta alternativ. Så jag håller med; det finns vägar och vägar...
  Orolig? Javars, men jag är nog mer orolig för antibiotikaresistens. Jag kan välja bort importerad och annan mat, om jag tvivlar på kvaliten, och det är sånt stort utbud nu av REKO-mat att det finns rejält med alternativ, som inte alltid är dyrare. Och för att gå in på den debatten - med tanke på vilken ansträngning det är att producera mat, har jag inga som helst problem att betala PRODUCENTEN. Mellanhanden däremot, hoppar jag gärna över. Ursäkta, det var en liten utvikning...

 2. Annie skriver:

  Har ofta tänkt på att det nog odlas i vilka byttor som helst.. undrar vad grönsakerna tar upp för ämnen om man har tomat som växer i en vanlig 10L hink från biltema.. intressant inlägg för en som också odlar vid väg (runt 600 fordon/dygn)!

 3. Mimmi Poijes skriver:

  När jag tänkte anlägga en liten köksträdgård innanför häcken till min egnahemsvilla i Stockholm, ringde jag miljöförvaltningen och ställde denna fråga. Då skulle jag odla knappt en och en halv meter från villagatan. Inga som helst problem sa miljöförvaltningen. Dagens bilbränsle är så pass ”rent” och bilarnas reningssystem/katalysatorer effektiva.

 4. Marianne skriver:

  Idag saltas det väldigt hårt på större vägar i det här landet, av den anledningen hade jag föredragit en buffertzon mot vägen. En "landsbygdstrafikerad väg" är knappast en av de stora miljöbovarna idag, jag hade varit betydligt mer bekymrad om min trädgård gränsade till en fotbollsplan med konstgräsbeläggning. Marken i stora delar av våra historiska städer är också kraftigt förorenad av historiska orsaker, vilket man bör tänka på om man ägnar sig åt stadsodling.
  Fast jag brukar låta bli att plocka björnbären vid vår lilla " matargata" på ön, med runt 550 bofasta själar, det finns bättre snår att välja. Om inte annat eftersom det går färre hundpromenadre förbi dem på småvägarna intill...

 5. Mikaela Nordin skriver:

  Hej!
  Spännande tråd!
  Fråga till dig Sara; kommer du att göra en jordanalys på berghem? Tänker att det hade varit roligt att se hur jorden mår där nu när du nyss flyttat in och hur den har blivit efter några år? När den har blivit matad med nyttoämnen..
  Just med tanke på byavägen och berget. Det skulle kunna vara en kul utmaning till dina följare? Att göra samt presentera sina jordanaylser för varandra? Om man bor vid en stor väg, liten väg, ingen väg, stor/liten stad osv..? En liten undersökning..? Ett frågeformulär (eller en bok!) där vi som medlemmar kan fylla i per månad hur vi gör.. Då kanske vi ser ett svar framöver? Hur mycket miljön påverkar och hur resultatet av vår skötsel påverkar jorden?
  Vad kostar en jordanalys? Hur går man tillväga?

  Jag tror att det finns gift i våra jordar. Även i vår luft. MEN! Jag tror även att det vi planterar hjälper jorden att renas. I luften och i backen. Och som du gör Sara, du matar ju micro/macrolivet järnet med bästa gödslet.. Jag tycker att det verkar som att det sättet att odla gynnar ekologin..? Eller tänker jag galet?

  Tack!
  Mikaela

  Hejja dig Sara! Tack för all inspiration och kraft!

 6. Beata skriver:

  Jag odlar väldigt mycket i stora svarta cementbaljor och svarta biltemahinkar. Kirskålen och vindan har en tendens att att nästla sig in mellan pallkragarna och in genom metallbeslagen.
  Eftersom jag är över 70 år och har en opererad höft så tycker jag det ör så lätt att sitta på en pall och påta på lite högre höjd än direkt i backen. Jag hoppas på många år ännu i mina odlingar.
  Men tankarna kommer ibland att jag undrar om det kanske inte ör så bra att odla i dessa kärl.
  Hästarna dricker ju vatten ur stora svarta tunnor. Dessa tunnor odlar jag mindre träd i. I jorden under trädet har jag tulpaner och andra lökväxter. Det blir så otroligt vackert när lökväxterna kommer upp på denna höjd. De syns på ett annat sätt.
  Är det någon som vet om det är så farligt med grönsaker från dessa kärl?

 7. Emma skriver:

  Hej!
  Jag jag funderar lite över just odling vid brunn och googlade mig hit till ditt inlägg. Har du skrivit något inlägg om odling vid brunn?
  Jag har borrad brunn och funderar på om/vad jag behöver ta hänsyn till om jag gör rabatt ovanför den. Tänker inte sätta träd, men snarare perenner och kanske buskar om det går.
  Det vore intressant att veta om man behöver anpassa på något vis!

 8. Maria Johansson skriver:

  Jag är orolig för att äta importerade grönsaker och frukt och bär naturligtvis. Det känns inte okej alls. Om jag odlar grönsaker eller bärbuskar nära en väg och vet att jag inte besprutar mina grönsaker eller bärplantor med gift så har jag gjort vad jag har kunnat. Resten kan jag inte påverka. Hellre hemodlat än besprutat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *