Att plantera rotselleri - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att plantera rotselleri

Bit för bit fylls landen med grönsaker som jag redan hunnit vårda länge då de stått i krukor. Rotsellerin såddes i början av året och har en lång säsong i landen framför sig. Nu är det dags att plantera rotselleri i min täckodling

En svart bricka full med fyrkantiga krukor med gröna växter i.

Ett tråg med rotselleri redo för utplantering i min trädgård.

 

Rotselleri är en av rotsakerna i min trädgård som jag värdesätter allra mest. Den är fantastiskt god! Därtill kan den lagras under lång tid och användas till massor av olika maträtter som vi tycker om att laga. Jag vill med andra ord gärna ha en hel del plantor. Det trixiga är att de tar lång tid att odla och kräver en del pyssel. Sådden ska göras tidigt på säsongen inomhus, plantorna är pyttesmå och ömtåliga och måste planteras om innan de slutligen kommer ut i landen. Men belöningen efter detta är stor.

Årets rotselleri har jag verkligen lyckats bra med, det har jag tänkt varje gång jag sett både sådden och sedan plantorna. Friska fina plantor som vuxit bra trots att det varit ganska kallt på växtplatsen. Efter omplantering har jag haft dem i tunnelväxthuset - hela tiden - och flitigt gödslat med vatten blandat med kiss. Många hör av sig och undrar över rotselleri som är pytteliten trots att de såtts tidigt. Plantorna måste gödslas regelbundet, de är mycket näringskrävande!

 

Ett land med mycket växtmaterial och krukor med gröna tufsar som står på rad.

Innan planteringen brukar jag sätta ut krukorna så att jag ser att de plantorna fördelas jämnt över en rad eller hamnar där jag vill ha dem.

 

Planteras i täckodling

De här små guldklimparna har nu planterats i min täckodling vid cykelstaketet. Eftersom plantorna inte blir så höga får de stå i framkant av bädden, med purjolök vid sidan och höga tomater längst bak.

Eftersom det är lättare att fjäska med plantorna då de står i kruka, än om de är utplanterade på friland där det kanske är kallt, lite för varmt, lite för torrt och allmänt tufft den första tiden, är det bra om man inte sätter ut för små plantor. De har bättre chans att utvecklas väl om de biffat till sig i kruka först, tycker jag. Vänta ett tag med att plantera ut om sellerin fortfarande är väldigt liten.

De här plantorna har ett otroligt fint rotsystem! Bladverket och stjälkarna ser läckra ut och precis under tillväxtpunkten anar man en liten knöl - den som ska bli själva rotsellerin.

 

Läs mer: Plantera purjolök i täckodling

 

En hand håller en rotklump full med vita tunna rötter.

Rotsystemet har fyllt ut hela krukan och börjar titta ut ur dräneringshålen undertill. Det är ett tecken på att det är dags att plantera om, eller ut i landen.

 

 

Läs mer: Vad är tillväxtpunkt?

 

Planteringen är enkel. Jag gräver ett hål och pluppar i plantan. Den ska inte stå så djupt att tillväxtpunkten hamnar under jorden, då växer den kasst sedan. I det här fallet är bädden från början täckt med ensilage och gammalt gräsklipp. Det föser jag åt sidorna innan jag börjar plantera. När plantorna blivit större är det dags att knö täckmaterialet närmare rotknölarna. Täckodling är perfekt till rotselleri eftersom det ger näring åt plantorna hela säsongen och håller fukten kvar i jorden.

 

Frågor om rotselleri

Efter att jag delat en bild på Instagram kom många frågor om rotselleri. Här försöker jag svara på dem.

 

Hur många behöver en familj på tre personer?

Det är svårt att säga. Kanske kan du räkna med att ni i bästa fall använder en knöl varannan vecka från augusti, så får du se hur många du lyckas odla upp? Jag hade nog ett fyrtiotal förra året och de har räckt fram till i vår. I år har jag totalt ungefär lika många plantor.

 

Går det att förvara rotselleri i frysen?

Ja det går att frysa rotselleri, men de ska förvällas först då. Lättast är att lagra dem utomhus i en stuka, alltså nergrävda i jorden. Se min enkla stuka för rotselleri och morot här.

 

Hur ser man skillnad på rotselleri och stjälkselleri?

Det är mycket svårt när plantorna är små, de är identiska. När de är så här stora är det dock lätt att urskilja en liten knöl under rotsellerins tillväxtpunkt. Den saknas på stjälksellerin.

 

Är det för tidigt att sätta ut blekselleri i början av maj?

Det beror alldeles på vädret. Selleri kan frysa sönder om det blir minusgrader, men jag har haft stjälselleri ute i växthuset sedan i februari i min varmbänk (som blev kall i mars) utan problem.

 

Är det hemligheten för lyckade plantor att så i januari?

Selleri har lång utvecklingstid, som det kallas. Den tar lång tid på sig att växa upp till hanterabara plantor. Plantorna jag visar ovan är sådda i janari eller början av februari och har alltså haft nästan fyra månader på sig att bli den här storleken. Jämför det med en böna eller en sallat, så framstår rotsellerin som en riktig snigel. Så ja, tidig sådd är bra. De kan inte stå kvar så länge i landet på hösten eftersom de förstörs om det blir kallt, så därför kan de inte dra nytta av att växa sent på säsongen heller.

 

 

En planta med frodiga gröna blad är planterad i mörk jord.

Rotsellerin kan sättas lite, lite djupare än de stått i krukan, men var noga med att punkten där nya blad växer fram tittar upp ur jorden.

 

Läs mer om rotselleri

Odla läcker rotselleri
Dags att plantera om selleri
Täckodla rotselleri på sommaren

 

Rotsellerin sköter sig själv mer eller mindre hela säsongen och är på så vis väldigt enkel att odla. Stjälkarna kan användas precis som stjälkselleri under hela sommaren, men bladen brukar jag låta bli eftersom de inte är lika goda.
/Sara Bäckmo

27. maj 2019