Att sätta schalottenlök på hösten

Nu provar jag något nytt - att sätta schalottenlök på hösten. Jag har hittat en sorts som lär funka att sätta i jord redan nu. Det här ska bli så spännande att prova!

Allt jag kan få i jorden under sen höst och vinter nappar jag på. Vitlök - perfekt. Japanska vinterlöken - perfekt. Allt som kan vintersås - perfekt. Jag räknar med att 25 % av min totala odlingsyta är sådd och klar redan när mars gör sitt intåg. Det är en av orsakerna till att jag klarar av att hålla den här köksträdgården så välfylld - jag sprider ut jobbet.

 

sättlök i en hög på jorden

Trots att jag inte vet hur den kommer att bli har jag köpt över ett kilo sättlök, för om det lyckas vill jag ju inte ångra att jag inte satte mer...

 

en hög med sättlök på jorden.

Utsädet var otroligt fint. Varenda klyfta gick att sätta och kändes som ett typiskt bra köp.

 

Bananschalottenlök för hösten
Tidigare i höstas när jag beställde utsäde till vitlök dök jag på en schalottenlök som ska sättas på hösten. Aldrig hört talas om schalottenlök att sättas på hösten, så gissa om jag blev nyfiken.

Löken kallas för bananschalottenlök och den aktuella sorten heter 'Longor'. De flesta butiker som säljer den gör det med anvisningar om sättning på våren, men några få förespråkar också att sätta den på hösten. Så spännande!

Lökarna sätts samtidigt som vitlök, från september i norra Sverige till november/december i södra Sverige. Liksom vitlök sätts den ganska grunt i jorden, där den övervintrar och växer upp på våren och skördas på sommaren. Precis som många andra saker som kommer i jorden under sen höst och vinter lär bananschalottenlök ge skörd något tidigare än sättlök som kommer i jorden under våren.

 

en sättlök ligger på jorden.

Sättlök sätts med den platta änden, där rötterna tidigare suttit, nedåt och den toppiga änden uppåt.

 

Samplantering med bär
Jag har satt min bananschalottenlök i en bädd tillsammans med små plantor av blåbärstry. Och så har jag lagt på ett tunt täcke av gammalt gräsklipp, inte tjockt alls. Över kommer jag också att lägga några kompostaller för att undvika att djur sprätter omkring. Jag har bra erfarenhet av att täcka ett tunt lager över vitlök för att förhindra att den kryper upp ur jorden när tjälen kommer och går. Får se om det gäller också den här löken.

Det blev några lökar kvar efter planteringen och de ska jag sätta i tunnelväxthuset. Gissar att det kan bli en extra tidig skörd där eftersom våren kommer tidigare i den inkapslade och skyddade miljön.

 

En täckodlad bädd.

Nu är bädden färdigplanterad och täckt med ett litet lager gräsklipp och mojs för vintern. Om löken gror tar jag nog bort en del av täcket för att inte hämma löken och täcker sedan på nytt, noga mellan raderna.

 

Fin lök med många "klyftor"
Du som inte odlat just schalottenlök tidigare ska verkligen prova det till våren. Smaken är så fin, ofta mycket mild. Vissa sorter har också mycket goda lagringsegenskaper och håller sig fin efter skörden under lång tid. En liten sättlök stoppas ner i jorden och kommer att växa för att sedan dela sig i flera klyftor under nästa säsong. Vissa sorter av schalottenlök kan ge så mycket som femton nya fina lökar. Just 'Longor' lär kunna ge cirka 6 nya lökar från varje sättlök.

Har du odlat 'Longor' och satt den på hösten? Skriv gärna något i kommentaren, jag är väldigt nyfiken!
/Sara Bäckmo

 

Uppdatering: Så gick det med skörden 2018 av bananschalottenlöken Longor 

12. november 2017

15 svar till “Att sätta schalottenlök på hösten”

 1. Lena i Kusinernas Trädgård skriver:

  Testade förra hösten skördade i juni, goda men ganska tunna..... kanske för kall maj och juni.... testar i år igen... Har också täckt med gräsklipp.... vilket jag också gör med vitlöken

 2. Erika Roos skriver:

  När jag jobbade som kock en gång i tiden beställde jag alltid bananschalotten, eftersom den är så mycket större än vanlig schalottenlök. Mindre pill med att hålla på att skala, fin, mild löksmak.

 3. Anna Tjäder skriver:

  O det måste jag absolut prova! Har en naken plätt som passar perfekt!

 4. margita moreborg skriver:

  var fick du tag på sättlökarna? Ofta tycker jag att de sättlökar som kan köpas på våren har låg kvalitet och inte heller är de anpassade till att odla i svalare klimat med kortare säsonger. Jag skulle verkligen vilja hitta lök som kan planteras på hösten och ätas under tidiga sommaren innan den går i blom, om så är fallet med denna lök.

 5. annatjader161 skriver:

  Hej. Hur har det gått med planteringen? Hittade den inte i höstas, men har nu två påsar som ska ner.

 6. Barbara Ruth Smith skriver:

  Var köpte du de? Jag har hittat bara dom som skickar de vid vår 🙁

 7. Janine Tham skriver:

  Hej Sara!

  Följer din blogg och har även varit på en föreläsning. Tillsammans med hela familjen försöker vi att utveckla vår trädgård 🙂 Nu ville vi gärna pröva att sätta schalottenlök longor på hösten - men hittar bara sajter där man kan beställa sättlök till våren. Har du något tips hur man kan få tag i sättlök nu?

  Tack i förväg för hjälpen! Janine med familj

 8. Lina skriver:

  Jag beställde från Törnviks frö i år.

 9. […] gärna: Att sätta schalottenlök på hösten Överlevde schalottenlöken […]

 10. […] Läs mer: Att sätta schalottenlök på hösten […]

 11. […] Att sätta schalottenlök på hösten Överlevde schalottenlöken vintern? Höstens schalottenlök skördad […]

 12. susanneljungberg24 skriver:

  Hej Sara!
  Ja har defenitivt också köpt på mig 3kg schalottenlök `Longor` Älskar denna lök.. Måste ju ha mycket så mina 3 barn kan få med sig hem 🙂
  Har förberett en bädd med att jag har grävt ner Bokashi 4 spannar.. Sen kommer jag att täcka med ensilage och kompostgaller..
  Jag har inte satt ner dom än, inte säker på när jag vågar sätta ner dom.. Bor i son 1 skåne..
  Kan jag sätta ner dom nu Sara Tror du? Är det kanske för tidigt, vänta någon vecka till kanske..
  Har inte satt ner min vitlök iheller, den väntar jag med till mitten/slutet av November.. Vi har bara haft en natt med frost.. Sen bara plus grader 🙂
  Jag blir så osäker på när man ska sätta ner `Longor` Så är tacksam för lite hjälp här nu 🙂
  Sen undrar jag om man kan använda sin egen lök till nytt utsäde nästa år?
  Ska löken ha mycket vatten?

  Tack snälla för allt Sara 🙂

  Kram Susanne

 13. susanneljungberg24 skriver:

  Hej igen!
  Glömde fråga!
  Kan jag gräva ner Bokashi även till Vitlöken?

  Tack på förhand 🙂

  Kram Susanne

 14. Monica skriver:

  Satte efter att ha läst ditt inlägg om Longo sättlökar i november i pallkrage. Täckte med fiberduk och idag 15e juni låg blasten ner och jag skördade. Fina lökar, 5 till 6 från varje sättlök. Tack Sara för att du inspirerar oss till att våga 🙂

 15. Helena de Jong skriver:

  Satte chalottenlök i höstas, skörden blev fantastiskt med så fina lökar. Har tidigare satt löken på våren men hädanefter kommer jag att sätta på hösten! I år testar jag också att sätta röd och gul lök på hösten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *