Bekämpa sorgmyggor - med potatis

Jag fick tips om att potatis funkar som bete till sorgmyggornas larver. Med potatis på jorden kan jag fånga larver och hindra dem från att äta upp mina plantor. Det funkade!

Små krukor med sådder och potatisskivor som ligger på.

Mitt nya vapen mot sorgmyggor - potatis. Larverna söker sig till potatisen för att äta och där kan jag fånga dem.

 

Jag hör till dem som svurit massivt över sorgmyggor den här vintern och våren. Mina klisterskivor är fullproppade med små flygande kräk och jorden runt plantor och sådder är förmodligen lika översållade av dess larver. Det är otroligt frustrerande! Varje år är det någon av alla skadedjur som utmärker sig lite extra, det är jag beredd på, men aldrig förut har jag haft så stora skador av sorgmyggor.

Sorgmyggorna lägger ägg i jorden. Ur äggen kläcks larver. De är genomskinliga och små först, när du vuxit ett tag är de cirka 5 mm långa. De lever i jorden och äter rötter till växterna vi odlar. Vi märker att vi har sorgmyggor när det flyger svarta små flugor över växtplatserna inomhus och att små växter börjar dö. Eller att de inte ens tittar upp ur jorden efter sådd. Det ser ut lite som ett kalhygge precis då skogsmaskinerna brutit fram: växterna ligger fallna över jorden. Små plantor drabbas värst, de dör omedelbums. Större plantor skadas mer långsamt eftersom de har bättre reserver. Men snart är det bara en liten rottråd kvar som håller dem fast i marken och långsamt försämras status på växten. De växer inte längre, tappar färg och kroknar.

 

Läs mer: Bekämpa sniglar med nematoder

 

Potatisfälla

En läsare såg mina sådder och hörde mig gå på om larverna. Då fick jag tips om att lägga potatis på jorden. Jag har läst om det tipset tidigare men helt glömt bort, så dumt. Jag borde provat tidigare! Potatisbitar lär vara mums för sorgmyggelarver. De kryper direkt till potatisen och äter av den, snarare än av rötterna.

Jag provade. Skivor av potatis lades i några random krukor och sen åkte jag bort några dagar. När jag kom hem och lyfta på potatisskivorna krälade där massor av larver på både potatisen och jorden under. Jag skopade upp jorden med en tesked och lyfte bort potatisen. En ny potatis lades på och nu kan allt börja om. Jag har gjort enkla potatisfällor!

 

Närbild på larver på jorden.

Det är svårt att se, men om du zoomar in kanske du lyckas. På jorden ligger mängder med genomskinliga små larver och i vänstra hörnet syns potatisen som jag försiktigt lyfter på. Larverna har sökt sig till potatisen för att äta.

 

Närbild på gul klisterskiva med svarta små flugor på.

Runtom i mina planteringar har jag gula klisterskivor som fångar sorgmyggor. De är så väldigt många!

 

Vill inte sterilisera jord

En del odlare tycker att det funkar bra att sterilisera sin jord till sådder, för att minska att skadedjur finns i jorden. För egen del tycker jag inte det känns lönt att hålla på med det. I mitt odlarliv blir det ett bökigt steg, eftersom jag oftast gör saker på studs och lite i taget. Jag var på väg att beställa nyttodjur (Nemablom) mot larverna tidigare i våras, men det blev aldrig av. Om nu potatis funkar så bra kanske det blir mitt nya vapen?

Om du vill ha ett annat enkelt tips för att minska sorgmyggor så är det att sätta upp klisterskivor. Den gula färgen lockar sorgmyggorna till sig och så fastnar de i det kraftiga klistret. Men då lever ju larverna kvar i jorden och utvecklas till en ny invasion av flugor. Nu ska jag se om jag får ordning på eländet - med kombinationen potatis och klisterskivor.

Har du provat potatis mot sorgmyggelarver?
/Sara Bäckmo

15. april 2021

55 svar till “Bekämpa sorgmyggor - med potatis”

 1. Simone Truniger skriver:

  Hej Sara!
  Nej, potatisskivor mot sorgmyggor har jag inte försökt. Eller närmare sagt, inte än, då jag inte visste om det. Men inte helt ologiskt. Den gula färgen lockar till sig sorgmyggor.
  Jag byggde för några år sedan en egen sorgmyggsfälla. Jag tog en tom plastburk utan lock. I mitt fall blev det en bearnaisesåsburk. Sedan färgade jag burkbotten gult. Jag fastklistrade helt enkelt ett gult papper på undersidan. Efteråt fyllde jag burken med vinäger, vatten och en skvätt diskmedel. Sorgmyggor dras till vinägern men drunknar i vätskan på grund av diskmedlet. Du kan också tillfoga något sött och fruktig som juice i lockmedlet.
  Jag blev nöjd med resultatet då sorgmyggorna hittade till burken.
  Med vänliga hälsningar.
  Simone

 2. lmohar skriver:

  Nej, men jag ska testa nu!

  • Linda skriver:

   Ska definitivt testa potatis nu, förra året hade jag massor och jag blev både arg och ledsen. Jag som är ny på odling, sticklingar osv hade väl vattnat ihjäl mina stackare.

 3. Cecilia skriver:

  Nej, men jag ska absolut testa nu. Tyvärr har jag också drabbats av dessa sorgmyggor och provat massor av olika tips. Just nu har jag klisterskivor/remsor men ska absolut testa med potatis också.

 4. nathalie.hisinge skriver:

  Jag håller med om att det funkar. Hade stort utbrott förra våren. Blev desperat och testade olika saker. En av dem va potatis som funkade kanon!! Därför åker det ner lite potatis i jorden inne sen dess.

 5. annemild80 skriver:

  Rå eller kokt potatis

 6. ElsMarie Millberg skriver:

  Detta ska jag verkligen testa ?

 7. Mirjam skriver:

  Använder nematoder och det är så smidigt! Vattnar och bara ser hur myggen försvinner. Blöter upp alla plantor dag 1. Vattnar så de är riktigt sur. Sedan dag 2 när planter är super blöt vattnar jag med nematoder. Så effektivt och så enkelt. Jag har t o m spätt ut mer än vad som står på påsen med gott resultat (hade för mkt plant). Viktigt att behandla alla växter med jord. Tycker även det funkat bättre när jag hållit plantan fuktig efter de fått nematoder. Men så nöjd!

 8. Madelene skriver:

  Är det viktigt hur man hanterar potatisen efter att man plockat väck den från jorden? Kan jag slänga den i soptunnan eller blir det att larverna utvecklas till mygg där?

  • Alexandra M-Ludwigs skriver:

   Det undrar jag också! Fick du svar på detta någonstans?
   Jag har även jord över i en påse där jag fick in dem, vad gör man med den?

 9. Angelique skriver:

  Har provat potatistricket i några veckor nu och det har gett bättre resultat än vad nematoderna gjorde. Lite krångligt i pluggbrätten bara men åh så mycket billigare än nematoder!

 10. Anneli skriver:

  Detta ska absolut provas. Potatis fungerar utmärkt om man har hungriga gråsuggor som gärna äter späda plantor också ?

 11. Josefine skriver:

  Vart får man tag på gula klisterpapper?

 12. Linda skriver:

  Ska man ha kokt eller rå potatis?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Rå potatis.

   • Barbro Liliekvist skriver:

    Provar nu med rå potatis. Tänker att de små marodörerna vill åt stärkelsen. Undrar om svartmyrorna har samma mål när de ger sig på penséer och andra växter. Kan samma medicin (rå potatis) lyckas även där. Trött på att köra med nipponfällor.

 13. Karin skriver:

  Jag har lärt potatis någon vecka nu, blev förvånad hur mycket som kröp på undersidan av potstisbiten. Jag körde i tandpetare i potatisen så blev det enklare att placera ut bitarna bland småplantorna.

 14. Helena skriver:

  Stort tack för tipset!

 15. Frida L skriver:

  Wow, detta ska absolut testas! Tycker också att det blir lite för bökigt att sterilisera jorden... men vill ju samtidigt lyckas med sådderna. Tack för ett bra tips!

 16. Karin skriver:

  Jag har använt klisterskivor och nematoder men potatis ska jag absolut testa. Tack för tipset. ☺️

 17. Camilla skriver:

  Har testat o visst tar sig larverna dit men jag misstänker att jag hade lite för många larver i jorden så många plantor dog tyvärr. Trots allt försvann en del larver på det sättet annars kanske det hade gått ännu värre.

 18. lina.ludvigsson skriver:

  Men alltså, vad är det som gör att de är så ruskigt mycket sorgmyggor i år? Har aldrig varit med om maken.. och olika sorters jord. Någon som vet vad det kan bero på?

  • Anette Nilsson skriver:

   Jag har upplevt detsamma. Aldrig någonsin har sådana horder av sorgmygg kretsat i alla mina rum. Nu har jag hängt upp mina gula klisterlappar som på en dag blev fullmatade med mygg. Förstår inte, men misstänker att alla leverantörer i år haft mycket mer ägg i jorden av någon anledning.

 19. Monica skriver:

  Ser att din jord är svagt grönaktig. Det har min också blivit i år. Kan det hänga ihop med sorgmyggorna?

  • Sara Bäckmo skriver:

   På ett sätt ja. Ibland blir jorden fuktigare än man tänkt och då kan det bildas lite alger på ovansidan. Sorgmyggor trivs i fuktig jord.

 20. Kerstin Erman skriver:

  Åhh, då är det inte bara jag! Trodde det berodde på att jag hade många växter som stod ute förra sommaren. Har testat med nematoder utan framgång. Nu blir det potatis!

 21. Marie-Louise skriver:

  Hej
  Detta ska jag testa. Ska man sätta ner potatisen ner i jorden eller lägga ovanpå jord.

 22. Monica Englund skriver:

  Hej, var köper jag gula klisterskivor?

 23. Ingrid skriver:

  Nu ska jag prova detta. Nematoder har jag använt men fortfarande ser jag larver efter 2 dagar. Konstig nog hade jag INGA sorgmygg i år men nu altså ändå larver. Gör ju att jag misstänker att dom kommit med
  jordpåserna ?

 24. Nils skriver:

  Neem-olja verkar funka bra mot de vuxna flugorna, men inte larverna ser det ut som... Ska testa potatis, tack för tips!

 25. Karin skriver:

  Har steriliserat all jord i micron och ändå invasion av sorgmygg i år! Har vattnat med nematoder och har gula klisterfällor. Ändå susar det omkring massor av dem. Har börjat dammsuga upp dem när jag vattnar o de flyger upp. Nu ska jag testa potatisknepet. Tack för tips??

 26. Åsa skriver:

  Jag har provat,men för mig funkar det inte alls med potatis. Det har aldrig växt så dåligt som i år,trodde först att det var fel på fröna . Men tror nu att det är jorden som spökar.
  Nu hoppas man att vintersådderna skall komma upp och rädda upp det. Spännande är det,första gången jag sår så.

 27. Angelica skriver:

  Blir verkligen galen av dessa sorgmyggor! Har aldrig haft förut (som jag märkt av) odlat i många år men haft ett uppehåll senare år. Nu har de invaderat mitt växthus så jag kan inte tänka på nåt annat. Larverna har tagit död på en hel del nysått. Vattnat med nemablom och det minskade ju rejält på sorgmyggen men nu har de återhämtat sig igen. Det räcker ju att några enstaka blir kvar:-( Det blir alldeles för dyrt att vattna med nemablom om man har mycket. Nu har jag beställt hyaopsis och hoppas det ska hjälpa bättre. Nån som har provat? Tusen tack för potatistipset, ska genast prova det. Känner mig mordisk! Är det så att de kommer rikligt vissa år?

 28. Jenny skriver:

  Jag har första gången nånsin haft problem med flygfält och misstänker som flera andra att det är jorden det kommer ifrån.

  För de vuxna kör jag med glasburkar/vattenglas. Droppar flytande honung (ca 1tsk) fyller med varmvatten och slutar med en droppe diskmedel. Ställer de sedan bredvid plantorna som verkar angripna. (I mitt fall hela huset. ?)
  Byter vatten nån gång i veckan, dvs när det ser morbidt äckligt ut med alla flugor.

  Det har minskat ordentligt, men uppenbarligen hinner de yngre av sig.

  Ska prova potatistricket nu, hoppas på det bästa! Annars får det bli nemablom/neemolja.

 29. Victoria Ekman skriver:

  Tack!! Ska testa potatis genast!!
  Jäkla otyg de där sorgmyggorna. ?

 30. Anna-Karin skriver:

  Jag blir tokig på dessa sorgmygg. Kryllar runt varenda planta.. har beställt nemablom, ska försöka mig på potatis knepet nu med. KRYLLAR av dem. Känns hopplöst att få bort dem.. Hur gör ni sen när ni ser larverna under potatisen, fiskar ni upp dem och fyller på med ny jord? Är hyfsat ny på detta att så, sådde förra året då utan några mygg. Så tog ett tag innan jag upptäckte att detta inte alls är bananflugor, så de har förmodligen hunnit lägga en jäkla massa ägg..

 31. Anna skriver:

  Jag blir tokig på dessa sorgmygg. Kryllar runt varenda planta.. har beställt nemablom, ska försöka mig på potatis knepet nu med. KRYLLAR av dem. Känns hopplöst att få bort dem.. Hur gör ni sen när ni ser larverna under potatisen, fiskar ni upp dem och fyller på med ny jord? Är hyfsat ny på detta att så, sådde förra året då utan några mygg. Så tog ett tag innan jag upptäckte att detta inte alls är bananflugor, så de har förmodligen hunnit lägga en jäkla massa ägg..

 32. Therese Becker skriver:

  Hur er det ut på sorgmyggefronten nu för dig? Är de helt väck?

 33. Lena Thermænius skriver:

  Mina sorgmyggor har tagit över och söker sig gärna till min näsa och är inte ett dugg intresserade av den vätska som bananflugorna gärna drunknar i.
  Sorgmyggorna kan jag relativt lätt fånga med handen men inte bananflugorna. Har provat lite med potatisskivor men har inte längre tålamod så nu blir det nematoder.
  Det verkar som att några i denna tråd inte har koll på skillnaden mellan sorgmyggor och bananflugor, därav de motsägande resultaten av olika metoder ...
  Alla metoder är bra utom de dåliga! 😘

 34. Lisa skriver:

  Min mamma brukade sticka ner tändstickans svavel i blomkrukorna men jag vet inte om det kan vara skadligt för plantorna, annars tycker jag att det har fungera ganska bra på blommor om inte angreppet är för stort.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Så gjorde vi när jag var liten med. Och när jag snusade lade jag ibland en prilla i jorden och fick för mig att det hjälpte, ha ha!

  • Carina Pettersson skriver:

   De tog bort svavlet på tändstickorna för länge sedan. Så dagens tändstickor hjälper inte alls mot sorgmyggor

 35. Ronny skriver:

  Kan det fungera att täcka jorden helt med ett par cm sand?

 36. Nilla Bergentz skriver:

  Jaghar hört att tomater och potatis inte är kompisar...? (Vet att de är släkt) Potatis gör att tomater utvecklar "gråmögel". Är detta sant??

 37. Anne Thim skriver:

  Jag provar att hälla rapsolja på ett fat som jag sedan färgar med gurkmeja-oljan alltså- myggorna dras till den gula färgen men fastnar i oljan och drunknar!

 38. Mathias skriver:

  Nemablom , två behandlingar enligt instruktioner .
  Viktigt att jorden är blöt så nematoderna inte dör .
  Två veckor , inte en enda fluga .
  Jag har jättemånga krukväxter inne .
  Men alla sätt som funkar är ju bra 🙂

 39. maria sjöblom skriver:

  Provar nu jag med.Har fått sorgmygg i mitt gul och rödlöks tråg.Tror att gullöken är värst drabbad.
  Den har varit så tanig från början.

 40. Magdalena skriver:

  Hej!
  Tack för tipset. Vad gör man sedan med jorden och larverna? Vart slänger man det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *