Bekämpa sorgmyggor - med potatis - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bekämpa sorgmyggor - med potatis

Jag fick tips om att potatis funkar som bete till sorgmyggornas larver. Med potatis på jorden kan jag fånga larver och hindra dem från att äta upp mina plantor. Det funkade!

Små krukor med sådder och potatisskivor som ligger på.

Mitt nya vapen mot sorgmyggor - potatis. Larverna söker sig till potatisen för att äta och där kan jag fånga dem.

 

Jag hör till dem som svurit massivt över sorgmyggor den här vintern och våren. Mina klisterskivor är fullproppade med små flygande kräk och jorden runt plantor och sådder är förmodligen lika översållade av dess larver. Det är otroligt frustrerande! Varje år är det någon av alla skadedjur som utmärker sig lite extra, det är jag beredd på, men aldrig förut har jag haft så stora skador av sorgmyggor.

Sorgmyggorna lägger ägg i jorden. Ur äggen kläcks larver. De är genomskinliga och små först, när du vuxit ett tag är de cirka 5 mm långa. De lever i jorden och äter rötter till växterna vi odlar. Vi märker att vi har sorgmyggor när det flyger svarta små flugor över växtplatserna inomhus och att små växter börjar dö. Eller att de inte ens tittar upp ur jorden efter sådd. Det ser ut lite som ett kalhygge precis då skogsmaskinerna brutit fram: växterna ligger fallna över jorden. Små plantor drabbas värst, de dör omedelbums. Större plantor skadas mer långsamt eftersom de har bättre reserver. Men snart är det bara en liten rottråd kvar som håller dem fast i marken och långsamt försämras status på växten. De växer inte längre, tappar färg och kroknar.

 

Läs mer: Bekämpa sniglar med nematoder

 

Potatisfälla

En läsare såg mina sådder och hörde mig gå på om larverna. Då fick jag tips om att lägga potatis på jorden. Jag har läst om det tipset tidigare men helt glömt bort, så dumt. Jag borde provat tidigare! Potatisbitar lär vara mums för sorgmyggelarver. De kryper direkt till potatisen och äter av den, snarare än av rötterna.

Jag provade. Skivor av potatis lades i några random krukor och sen åkte jag bort några dagar. När jag kom hem och lyfta på potatisskivorna krälade där massor av larver på både potatisen och jorden under. Jag skopade upp jorden med en tesked och lyfte bort potatisen. En ny potatis lades på och nu kan allt börja om. Jag har gjort enkla potatisfällor!

 

Närbild på larver på jorden.

Det är svårt att se, men om du zoomar in kanske du lyckas. På jorden ligger mängder med genomskinliga små larver och i vänstra hörnet syns potatisen som jag försiktigt lyfter på. Larverna har sökt sig till potatisen för att äta.

 

Närbild på gul klisterskiva med svarta små flugor på.

Runtom i mina planteringar har jag gula klisterskivor som fångar sorgmyggor. De är så väldigt många!

 

Vill inte sterilisera jord

En del odlare tycker att det funkar bra att sterilisera sin jord till sådder, för att minska att skadedjur finns i jorden. För egen del tycker jag inte det känns lönt att hålla på med det. I mitt odlarliv blir det ett bökigt steg, eftersom jag oftast gör saker på studs och lite i taget. Jag var på väg att beställa nyttodjur (Nemablom) mot larverna tidigare i våras, men det blev aldrig av. Om nu potatis funkar så bra kanske det blir mitt nya vapen?

Om du vill ha ett annat enkelt tips för att minska sorgmyggor så är det att sätta upp klisterskivor. Den gula färgen lockar sorgmyggorna till sig och så fastnar de i det kraftiga klistret. Men då lever ju larverna kvar i jorden och utvecklas till en ny invasion av flugor. Nu ska jag se om jag får ordning på eländet - med kombinationen potatis och klisterskivor.

Har du provat potatis mot sorgmyggelarver?
/Sara Bäckmo

15. april 2021