Beskära björnbär - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Beskära björnbär

Jag tycker det är viktigt att beskära björnbärsbuskarna för att få plantor som är hanterbara i trädgården. Här visar jag hur jag beskär björnbär som växer i mitt tunnelväxthus.

En trist bild på en planta med några grenar.

Det ser inte så inspirerande ut men är grunden till nästa års björnbärs-succé. Så här ser plantan ut efter att den beskurits.

 

Många av er som följer Skillnadens är nyfikna på björnbären jag odlar i tunnelväxthuset. Jag har fått många frågor om hur jag sköter plantorna. Kul! Att odla björnbär i tunneln har varit en riktig höjdare och jag hoppas att fler vågar prova det.

 

 

Generellt verkar folk odla björnbär på platser där de får sköta sig själva, lite som ett vildvuxet buskage. Min främsta björnbärsinspiration har varit min mamma och pappa. I trädgården hemma växte (och växer fortfarande) en vansinnigt stor björnbär längs vår fasad; en vildbjörnbär som de tagit hem och månat som en liten älskling. Ibland växte den till och med in i mitt rum genom vädringsluckan bredvid fönstret. Fiskrens och barnblöjor var gödningen och tricket för att få den största skörden - en omsorgsfull och kraftig beskärning. Den är så kraftig att de flesta baxnar, det har varit tydligt när jag skrivit om det tidigare, då om björnbären jag odlar på friland.

Nu är det rätt tid att skära i björnbären i tunnelväxthuset för att säkra en fin skörd nästa sommar. Så går jag tillväga.

 

Läs mer: Nya plantor av björnbär genom avläggare

 

En risig planta med massor av grenar och ihoptorkade blad.

Så här såg björnbärsbusken ut innan beskärningen. En riktig rishög med ihoptorkade blad och massor av sidoskott i flera meters långa vindor.

 

Så beskär jag björnbär

  1. Efter årets skörd och tillväxt har jag tre stycken huvudstammar på min planta. En av dessa är den stam som gett årets bär. Hela den klipps ner med marken och alla sidokvistar tas bort från "buskaget".
  2. Nu är det två huvudstammar kvar. Hade plantan själv fått bestämma hade det varit betydligt fler, men jag har under säsongen klippt bort allt övrigt som vuxit fram och endast låtit de två kraftigaste bli kvar. Nästa sommar behåller jag bägge, eller bara en, beroende på hur de ser ut att ha klarat vintern.
  3. Huvudstammarna toppas i lagom höjd, jag tycker det är praktiskt att plantans översta sidoskott är ungefär lika långa som jag. Då når jag att skörda bekvämt.
  4. Från huvudstammarna klipper jag bort alla sidoskott utom de som jag nästa sommar vill spaljera. Hela plantan växer med en huvudstam och flera sidoskott som leds ut vågrätt i några meter. Jag sparar tre sidoskott åt varje håll, på varje planta. Sidoskott som växer ut från sidoskotten tas bort. Nu finns endast ett skelett av plantan kvar. Perfekt.
  5. Nästa vår kommer nya skott att växa ut från hela plantan, som har massor av energi till de begränsade växtdelarna. Massor av blomknoppar sätts och det blir stora välsmakande bär.

Resultatet efter beskärning kan du se överst i inlägget, där syns tydligt hur topparna kapats och hur jag behållit sex sidoskott på varje huvudstam.

 

Läs mer: Beskära björnbär på friland

 

En eller två stammar

Jag brukar bara låta en huvudstam växa upp på mina björnbär, då blir plantan hanterlig och det är lätt att binda upp och skörda. Varför behåller jag då två? Jag har varit med om att vintern blivit bedrövligt kall och att växtdelar skadats i kylan. Genom att behålla två huvudstammar har jag råd att förlora en utan att riskera skörden.

 

Recept: Björnbärsmarmelad med citron och vanilj

 

Jag funderar på att prova att odla två huvudstammar nästa år, men är inte säker på att det blir bra. Björnbär är väldigt utrymmeskrävande och även om sorten här ('Black Satin') är en björnbär utan taggar, tar den oerhört stor plats. En stor planta kräver mer beskärning under säsongen, för att inte tala om uppbindning. Vi får se hur jag gör.

Våga ta tag i din björnbär och tukta den! Om du gör det ordentligt kan du också odla björnbär på utrymmen som inte tillåter några stora utsvävningar. Lycka till!
/Sara Bäckmo

29. november 2019