Blommor till skolavslutning i kyrkan - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Blommor till skolavslutning i kyrkan

En stund i trädgården med sekatör, fågelsång, gummistövlar och lugn. Knipsa sommarblommor och knyta ihop. Dofta och göra fint. Sommarlovet är här!

Färgglada buketter mot en gul dörr, bredvid ligger gula pumpor.

Två buketter med sommarblommor och grönsaker blandat.

 

Idag är det skolavslutning för mina stora pojkar. Dagen innan avslutningen har alla barnen med sig buketter till skolan som byns kyrka sedan smyckas med. Här är årets buketter.

 

Jag tycker det är vackert med avslutning i kyrkan, även om det är länge sedan jag själv lämnade Svenska kyrkan. Det känns högtidligt och jag tycker mycket om tanken på att barnen övat och längtat efter att få visa upp sina sånger och andra inövade alster. I vår by görs avslutningen jättefin i den vackra byggnaden och eftersom vi endast är där vid dessa tillfällen känns det speciellt. Jag blir alltid lipfärdig när barnen sjunger och tycker det är vackert. Lärarna på vår skola är så himla duktiga på att entusiasmera barnen och få alla drygt trettio barn på den lilla skolan att klämma i. Idag ska ett av barnen sjunga själv och jag har blivit ombedd att filma.

 

En färgglad blomsterbukett bredvid gula pumpor.

Inga proffsbuketter direkt men kan ändå se framför mig att de blir fina i kyrkfönstret en sommardag.

 

Sommarblommor i morgonljus

Dagen innan skolavslutningen går jag en tidig morgonrunda och försöker få ihop varsin bukett till barnen som de kan känna sig stolta över. Blommor som de tycker om, från vår trädgård, gärna med något ätbart i. I årets buketter finns riddarsporrar, löjtnantshjärta, libbsticka, röd målla och hallon till exempel.

Ännu blommar inte så många av mina ettåriga sommarblommor, men senare på sommaren är det underbart att samla blommor i bukett. Det är bara till våra sommarfödelsedagar, min och dotterns, som vi brukar plocka mycket blommor annars, vi har inga bra platser att ha vaser på där de får stå utan att vältas omkull av nyfikna barn eller stora hundsvansar. Min dröm är att ha ett vackert arbetsrum där jag alltid ska ha växter från trädgården i vas, oavsett årstid. Och i år odlar jag massor av jätteeterneller som dottern och jag ska frossa i efter att vi torkat dem.

 


Pumporna på bilden är nakenfröpumpa Olga, en pumpa som odlas för sina skalfria kärnor. Dessa är kvar sedan förra årets skörd i augusti och vid ett särskilt valt tillfälle ska jag skörda kärnorna och laga något gott.

Till skolavslutningens gemensamma fika med de andra familjerna på skolgården har jag gjort jättestora chokladbollar till barnen, blandat svartvinbärsbladssaft och packat massor av jordgubbar. När vi kommer hem ska vi baka rulltårta med blåbärstry och äta med glass. Och till kvällen har barnen önskat tacos. Nu är det sommarlov!
/Sara Bäckmo

14. juni 2018