Bygga: Växthus av fönster - del 1

Äntligen gör jag slag i saken och bygger det växthus jag drömt om så länge. Det blir cirka 10 kvadratmeter stort och byggt av nytt virke och gamla fönster, som jag sparat.

Påbörjat bygge med reglar framför ett hus.

Här är mitt nya växthus placerat, framför huset med utsikt över köksträdgården.

 

Jag bygger ett växthus! Jag har aldrig förut byggt ett växthus eller en byggnad i den storleken, från grunden och helt själv. Det är en dröm som jag haft sedan jag var tjugo och nu orkar jag bara inte skjuta upp längtan efter att bygga längre. Jag bara gör't!

Växthusbygget dokumenteras till en rejäl video, men jag tänkte också berätta lite kort i ett inlägg vad jag har på g. Jag får göra uppdateringar under byggets gång sedan, så du kan följa.

 

Detaljbild på regler i ett bygge.

Med tanke på att jag aldrig byggt något av den här storleken förut, och dessutom är helt ny med att hantera en kapsåg, så är jag väldigt nöjd med att sno ihop stommen till mitt nya växthus.

 

Växthuset byggs på framsidan av tomten, längs gången upp mot vårt hus sett från vägen. Det blir en del av det staket och de odlingslådor jag redan byggt, som så att säga ska rama in odlingen på framsidan. Och dölja det som finns bakom...

Jag har i femton år samlat gamla fönster till det här bygget. De har tidigare stått på vinden, men eftersom vi sedan ett år renoverar både vinden och övervåningen har alla fönstren från marschera ut i lekstugan. Barnen hatar mig för det. Därför är också hela barnaskaran oväntat positiv till växthusbygget - de kommer nämligen snart att kunna använda lekstugan för lek.

 

Växthus eller lusthus

Det är oklart om växthuset ska kallas för växthus eller lusthus. Kanske blir det något mittemellan. Jag vill bygga ett hus av glas, som ska vara ljust och fint, där jag kan krukodla växter. Jag har tidigare tänkt på det som mitt aubergine-hus, till exempel. I huset och utanför ska det finnas plats för min man att sitta och dricka kaffe och läsa bok, det är hans bästa avkoppling. Jag saknar så att ha plats för honom i trädgården, så att vi alla kan vara ute och göra sånt som vi gillar. Det är alltså ett av målen med huset.

I växthuset vill jag också ha rejäla möjligheter att hänga upp amplar och sätta små krukor med projekt på väggen på fint sätt. Och jag vill ha ytor att förvara plantor på våren.

Eftersom jag är min mors dotter är min dröm att ha en vedkamin i huset. Jag har en pytteliten kamin som jag hoppas kunna installera så småningom, det är ingen brådska. Min mor har vedkaminer överallt och älskar att elda. Hon har till exempel en vedkamin i hytten på sin båt (ej en ångbåt, även om hon var kapten på ångbåten Kuriren när jag var liten), som min pappa byggt.

 

Marken

Här där växthuset byggs har det tidigare gått en smal grusadväg; från vägen genom byn, förbi huset och ner till ladan. Marken är hårt packad sedan några hundra år och omöjlig att gräva för en grund. Dessutom ligger berg i dager.

Ett av mina bekymmer med det här projektet är att bygget blir "för stort" när jag börjar planera för hur grund ska gjutas och så vidare. Jag klarar helt enkelt inte det själv, tankemässigt eller att jobba rent fysiskt inom rimlig tid. Därför har jag rådgjort med en kunnig person och bestämt mig för följande:

Jag bygger en fet ram av tungt och hållbart virke, som ställs på marken. I den förankras regler som bär upp bygget. Utanför ramen (så det inte snor plats för viktigare saker inuti) slås jordankare ner där det är möjligt, stolpar förankrar bygget. Eftersom jag inte kommit till det momentet än kan jag inte tala om hur många jordankare det blir.

Ramen är byggd av kraftig asp. Varför jag valt det kan du läsa i inlägget om odlingslådorna jag byggt.

 

Läs mer: Bygga - Odlingslådor av kraftigt virke

 

Växthuset är 4 meter långt och drygt 2 meter brett. Cirka 2,50 meter högt. Och med en liten "låda" utbyggd på baksidan av växthuset. Varför då? Jo, här har jag kvällssol. Planen är att ha ett öppningsbart fönster i "lådan" och så kan jag sitta och njut här av något som luktar gott i skymningen, och dricka te och elda i vedkamin.

 

Baksidan på bygget med en massa reglar.

Här på baksidan av växthuset är den lilla "lådan" där jag ska dricka te och blicka ut över baksidan av trädgården i kvällssolen.

 

Klurigt och roligt

Tja, det är ungefär här jag är just nu. Jag jobbar med att sätta upp reglar för både väggar och tak, med mål att lägga på tak i veckan.

Det är otroligt roligt att bygga!

Jag har inte gjort någon ritning innan jag startade bygget. Varför då? Eftersom jag inte byggt något förut fattar jag helt enkelt inte hur jag ska rita eller mäta för att det ska bli rätt. Regel si och så, ska sitta si och så, mot en annan regel med andra mått och mot ett fönster som är si brett och ett annat som har andra mått. Det blir för krångligt och ytterligare ett moment som stoppar upp. Nu bara kör jag!!!! Det är skitkul. Och än så länge har jag inte sumpat något väldigt viktigt eller skadat mig. Jag känner att jag gör framsteg, lär mig och blir mer och mer hoppfull om att mitt bygge kommer att gå vägen.

Jag ser det här som mitt första bygge, i en rad av flera. Jag kommer att lära mig massor! Det svåraste just nu är att hela bygget måste anpassas efter alla fönster, som har helt olika mått. De är olika höga, breda och tjocka. Det är därför det är så svårt att göra en färdig plan från början. Smartare att bygga och forma efterhand, det passar mig bäst.

En del som följer på Instagram tycks tro att jag hux flux bygger ett korthus av glas i trädgården utan att ha tänkt något alls. Så är det inte. Även om jag inte har den kunskap och kapacitet som skulle göra bygget enligt regelboken eller mest stabilt eller snyggast eller mest hållbart, så har jag förstås förhört mig om saker och ting innan jag började och sedan avgjort vad jag har möjlighet att genomföra. Och jag älskar att jag gör det, istället för att sitta och vänta på att nån annan ska fixa saker åt mig, eller oroa mig maximalt för att jag inte duger.

Du ska få mer info om materialval, se skiss på bygget och hur jag gjort, i senare inlägg och videos.
/Sara Bäckmo

26. juli 2020

22 svar till “Bygga: Växthus av fönster - del 1”

 1. Elin skriver:

  Precis så byggde jag mitt växthus också. Bara körde! Och jag har inga speciella byggkunskaper men det blev ett växthus som jag älskar och njuter av varje dag. Det var många som kom med synpunkter och pekfingrar eftersom jag inte byggde helt enligt byggnormerna. Det gjorde mig irriterad och ledsen. Men mitt växthus blev fantastiskt och hållbart ändå! Och jag har fullt förtroende för att ditt också kommer bli det!

 2. Helen Andersson skriver:

  Hej Sara!
  Du är ju bara så underbar! Du filurar och bygger och förverkligar utifrån din drömmar.
  ❤️

 3. T Eva Ch Isacsson skriver:

  Jag blev tvungen att riva mitt pga bygglovsregler....

 4. T Eva Ch Isacsson skriver:

  Ett gott råd - var noga med måtten och räta vinklar!!
  Det blir allt svårare på slutet att "få till det" om inget är i räta vinklar!

 5. Pia Bergh skriver:

  Underbart att se det du gör. Alla går utom småbarn och tennsoldaten sa alltid min mormor. Lycka till.?

 6. Nina skriver:

  Så kul att vi får följa ditt bygge på nära håll, mer detaljerat än på Instagram. Tack för det! Jag blir så inspirerad av dig och ditt byggande, det är så roligt att följa.

  Jag byggde en grind förra sommaren, en sån där gammaldags som finns till vissa hagar. Det var jättekul att lyckas med det, så jag fick blodad tand och byggde en stor odlingslåda av gamla takstolar också. Nu blir jag sugen på att göra en portal in till odlingen från trädgården, så som du har gjort. Hinner dock inte det i år men det är ju aldrig försent att göra det.

  Bry dig inte om alla besserwissrar på sociala medier, som måste påpeka både det ena och det andra! Det är med dem som med alla odlare som inte kan acceptera det går att odla på vintern...
  Du behöver verkligen inte försvara dig, de lär väl bli överbevisade vad det lider. Du är ju verkligen superbra på att få omöjliga saker att fungera ?

 7. Irene skriver:

  Så himla roligt att läsa om alla dina projekt!
  Blir glad av det!
  Ditt lilla lusthus/växthus kommer med all säkerhet bli superbra!
  Så härligt att läsa hur snyggt du tacklar dumma kommentarer på instagram. Hoppas det inte tar för mycket energi av din glädje o kämparglöd.
  Till sist Tack för ett trevligt ”sommarprat”.

 8. Madde skriver:

  Har precis börjat följa dig efter att hört ditt sommarprat, visste inte att du fanns innan. Nästa sommar har jag bestämt mig för att bygga ett växthus själv utan inblandning av mannen som alltid berättar hur fel jag gör när vi nu renoverar. Det ska bli mitt eget, snett och fult kanske men mitt eget. Så att du visar detta här nu är helt underbart och jag tar det som ett tecken att jag ska våga. Tack för all inspiration.

 9. susanne.wheelan skriver:

  Så kul att du med gillar att bygga. Det kommer att blir skitbra 🙂
  Jag byggde ett litet växthus på 2qm flera år innan jag började med ett 15qm. Så roligt. Jag gjorde ritningar, många olika ritningar, men använde bara måttet för att få plats med alla fönster och dörrar. Sedan mätte jag under tiden jag byggde. Bygget tog mig tre somrar att färdigställa. Livets mindre roliga överraskningar kom i vägen. Men så skönt att ha något att ta tag i under den tiden. Jag odlar i krukor och lådor med hjul. Massa tomatplantor och aubergine 🙂 Byggt ett smalare bord att sitta vid och arbeta vid. Jag la ut bygget på odla med Sara, och fick positiv respons. Så värmande:-)

 10. Malin Skillby skriver:

  Superkul! Det kommer ju bli underbart!

 11. Lars M. H. Ravneng skriver:

  Det blir spännande att följa ditt bygge? Så trevligt att du tänker på din mam när du bygger detta, det kommer han nog att uppskatta?

 12. Inger Löved Bates skriver:

  Du är bara för härlig! Det kommer att bli jättebra!

 13. Kari Hjertholm skriver:

  Jeg heier på deg. Så gøy at du har begynt å bygge växthus/drivhus for både dyrking og ro!

 14. Åsa Karnéus skriver:

  Jag ser fram emot att följa dina videor på bygget. Jag ska bygga ett lite mindre växthus på 6 kvadrat och det blir också anpassningar längs med vägen, för annars kör jag fast i planering - och då blir det helt enkelt inte av.

 15. Mia skriver:

  Så underbar du är! Du vågar pröva och erkänna att du inte behöver ritning. Häftigt!!
  Och så duktig!

 16. Nina skriver:

  Underbart med något ”eget” som blir exakt som du vill ha dé. Haha, har själv 4 barn och 7 barnbarn så jag fattar hur de väntar .,..Kul att följa dig.,.,
  En fråga från okunnig.,.,
  Hur sökte du bygglov hos kommunen när Du nu bygger på frihand? Behövde de inte ett färdigt mått med längd, bredd och höjd tänker jag

 17. Pär Moberg skriver:

  Jepp, det där har jag också gjort! Jag ville ha solceller på min tomt, och skulle bygga något att sätta dem på, så varför då inte ha ett växthus under, tänkte jag? "För att det blir mörkt där", kanske då vän av ordning skulle svara. Men det struntade jag i. Något måste det väl gå att odla där! Jag visste att det låg massvis med gamla fönster på min morfars vind, så det var bara att köra på! Men jag fick rita och tänka ganska mycket först, för jag behövde ju måttanpassa husets storlek så att taket blev perfekt för att sätta upp solcellerna på. Och, som du skriver, för att jag hade så många olika storlekar på fönster. Jag satsade på lärk till stommen, för att slippa tryckimpregnerat virke. Förutom de gamla fönster jag hade, så fick jag också måttbeställa en hel del rutor till de platser i huset som "blev över" där det inte fanns fönster att stoppa i.
  Det har tagit mig tre somrars hårt arbete att få det färdigt. Själva bygget tog "bara" första sommaren. Men sedan har gamla fönster som legat 40 år på en vind den egenheten att när de kommer ut i friska luften igen, så faller kittet sönder och ramlar av. Så jag fick kitta om större delen av fönstren. Och jag fick ju också kitta alla de rutor som jag fått måttbeställa. Att sedan tejpa alla rutor för att kunna måla ett hus som till större delen består av fönster är ett gigantiskt arbete. Jag är glad att jag inte insåg när jag satte igång hur mycket jobb det skulle bli... Men i juni blev det äntligen klart! Jag har gudskelov kunnat odla där under tiden, och det växer bra trots att det inte är så ljust där! Tomater och vin är det som går bäst, men även pumpa funkar bra när den får krypa på marken längs "fötterna" på tomaterna, verkar det som.

 18. Helene skriver:

  Go for it ?
  Härligt att bygga något man gjort själv

 19. Hej
  Så fint det blev. Ska göra liknade i vårt hus. Min fråga är om grunden. La du bara de tjocka planken av ask rakt ner på marken? Du skrev du använde markskruv använde du inte dem till ramen eller var det bara till stolparna? Ska själv bygga på en flak bergknalle.

 20. Matilda Persson skriver:

  Hej Sara!
  Vad hr du för golv i växthuset? Är det träflis? Någon speciell sort?

 21. Christina Andersson skriver:

  Ska bli spännande att följa dig med bygget. Vi har byggt ett växthus tidigare i vårt gamla hus. Nu nytt hus och nytt växthus planeras. Gamla fönster finns och tegel. Plasttak skivor finns för bra ljusinsläpp allt återvunnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *