Bygga: Växthus av fönster - del 1 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Bygga: Växthus av fönster - del 1

Äntligen gör jag slag i saken och bygger det växthus jag drömt om så länge. Det blir cirka 10 kvadratmeter stort och byggt av nytt virke och gamla fönster, som jag sparat.

Påbörjat bygge med reglar framför ett hus.

Här är mitt nya växthus placerat, framför huset med utsikt över köksträdgården.

 

Jag bygger ett växthus! Jag har aldrig förut byggt ett växthus eller en byggnad i den storleken, från grunden och helt själv. Det är en dröm som jag haft sedan jag var tjugo och nu orkar jag bara inte skjuta upp längtan efter att bygga längre. Jag bara gör't!

Växthusbygget dokumenteras till en rejäl video, men jag tänkte också berätta lite kort i ett inlägg vad jag har på g. Jag får göra uppdateringar under byggets gång sedan, så du kan följa.

 

Detaljbild på regler i ett bygge.

Med tanke på att jag aldrig byggt något av den här storleken förut, och dessutom är helt ny med att hantera en kapsåg, så är jag väldigt nöjd med att sno ihop stommen till mitt nya växthus.

 

Växthuset byggs på framsidan av tomten, längs gången upp mot vårt hus sett från vägen. Det blir en del av det staket och de odlingslådor jag redan byggt, som så att säga ska rama in odlingen på framsidan. Och dölja det som finns bakom...

Jag har i femton år samlat gamla fönster till det här bygget. De har tidigare stått på vinden, men eftersom vi sedan ett år renoverar både vinden och övervåningen har alla fönstren från marschera ut i lekstugan. Barnen hatar mig för det. Därför är också hela barnaskaran oväntat positiv till växthusbygget - de kommer nämligen snart att kunna använda lekstugan för lek.

 

Växthus eller lusthus

Det är oklart om växthuset ska kallas för växthus eller lusthus. Kanske blir det något mittemellan. Jag vill bygga ett hus av glas, som ska vara ljust och fint, där jag kan krukodla växter. Jag har tidigare tänkt på det som mitt aubergine-hus, till exempel. I huset och utanför ska det finnas plats för min man att sitta och dricka kaffe och läsa bok, det är hans bästa avkoppling. Jag saknar så att ha plats för honom i trädgården, så att vi alla kan vara ute och göra sånt som vi gillar. Det är alltså ett av målen med huset.

I växthuset vill jag också ha rejäla möjligheter att hänga upp amplar och sätta små krukor med projekt på väggen på fint sätt. Och jag vill ha ytor att förvara plantor på våren.

Eftersom jag är min mors dotter är min dröm att ha en vedkamin i huset. Jag har en pytteliten kamin som jag hoppas kunna installera så småningom, det är ingen brådska. Min mor har vedkaminer överallt och älskar att elda. Hon har till exempel en vedkamin i hytten på sin båt (ej en ångbåt, även om hon var kapten på ångbåten Kuriren när jag var liten), som min pappa byggt.

 

Marken

Här där växthuset byggs har det tidigare gått en smal grusadväg; från vägen genom byn, förbi huset och ner till ladan. Marken är hårt packad sedan några hundra år och omöjlig att gräva för en grund. Dessutom ligger berg i dager.

Ett av mina bekymmer med det här projektet är att bygget blir "för stort" när jag börjar planera för hur grund ska gjutas och så vidare. Jag klarar helt enkelt inte det själv, tankemässigt eller att jobba rent fysiskt inom rimlig tid. Därför har jag rådgjort med en kunnig person och bestämt mig för följande:

Jag bygger en fet ram av tungt och hållbart virke, som ställs på marken. I den förankras regler som bär upp bygget. Utanför ramen (så det inte snor plats för viktigare saker inuti) slås jordankare ner där det är möjligt, stolpar förankrar bygget. Eftersom jag inte kommit till det momentet än kan jag inte tala om hur många jordankare det blir.

Ramen är byggd av kraftig asp. Varför jag valt det kan du läsa i inlägget om odlingslådorna jag byggt.

 

Läs mer: Bygga - Odlingslådor av kraftigt virke

 

Växthuset är 4 meter långt och drygt 2 meter brett. Cirka 2,50 meter högt. Och med en liten "låda" utbyggd på baksidan av växthuset. Varför då? Jo, här har jag kvällssol. Planen är att ha ett öppningsbart fönster i "lådan" och så kan jag sitta och njut här av något som luktar gott i skymningen, och dricka te och elda i vedkamin.

 

Baksidan på bygget med en massa reglar.

Här på baksidan av växthuset är den lilla "lådan" där jag ska dricka te och blicka ut över baksidan av trädgården i kvällssolen.

 

Klurigt och roligt

Tja, det är ungefär här jag är just nu. Jag jobbar med att sätta upp reglar för både väggar och tak, med mål att lägga på tak i veckan.

Det är otroligt roligt att bygga!

Jag har inte gjort någon ritning innan jag startade bygget. Varför då? Eftersom jag inte byggt något förut fattar jag helt enkelt inte hur jag ska rita eller mäta för att det ska bli rätt. Regel si och så, ska sitta si och så, mot en annan regel med andra mått och mot ett fönster som är si brett och ett annat som har andra mått. Det blir för krångligt och ytterligare ett moment som stoppar upp. Nu bara kör jag!!!! Det är skitkul. Och än så länge har jag inte sumpat något väldigt viktigt eller skadat mig. Jag känner att jag gör framsteg, lär mig och blir mer och mer hoppfull om att mitt bygge kommer att gå vägen.

Jag ser det här som mitt första bygge, i en rad av flera. Jag kommer att lära mig massor! Det svåraste just nu är att hela bygget måste anpassas efter alla fönster, som har helt olika mått. De är olika höga, breda och tjocka. Det är därför det är så svårt att göra en färdig plan från början. Smartare att bygga och forma efterhand, det passar mig bäst.

En del som följer på Instagram tycks tro att jag hux flux bygger ett korthus av glas i trädgården utan att ha tänkt något alls. Så är det inte. Även om jag inte har den kunskap och kapacitet som skulle göra bygget enligt regelboken eller mest stabilt eller snyggast eller mest hållbart, så har jag förstås förhört mig om saker och ting innan jag började och sedan avgjort vad jag har möjlighet att genomföra. Och jag älskar att jag gör det, istället för att sitta och vänta på att nån annan ska fixa saker åt mig, eller oroa mig maximalt för att jag inte duger.

Du ska få mer info om materialval, se skiss på bygget och hur jag gjort, i senare inlägg och videos.
/Sara Bäckmo

26. juli 2020