En ny odlingsbädd av skräp och kartong - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En ny odlingsbädd av skräp och kartong

Här får du inspiration till hur du kan göra en helt ny bädd för grönsaker eller blommor. Anlägg på våren och njut av en pampig växtplats till sommaren. Massor av bilder och tips finns här!

En vacker grönsaksplantering framför en liten röd stuga med gröna fönster.

I april 2019 började jag anlägga den här bädden. Den är fotograferad här på min födelsedag den 10 augusti. Vilken present va!

 

I min nya trädgård Berghem var jag minsann inte sen med att starta upp den nya trädgården. Två dagar efter att jag fått nycklarna började jag att fixa den första odlingsbädden, helt enligt min tanke om att det viktigaste är att börja odla snarare än att planera in i minsta detalj.

 

Ett rött hus med sliten gräsmatta framför.

Så här såg trädgården ut då jag började anlägga min köksträdgård. Jag fick nycklarna till huset 28 mars 2019 och första dagarna i april började jag anlägga.

 

Den pyttelilla gräsplätten mellan huset och vägen blev platsen jag valde. Den ska rymma en större välvd odlingsbädd och en liten remsa ut mot stenmuren, samt två gångar. Exakt hur jag gjort bädden visar jag i videon nedan, från start till den uppvuxna bädden under sommaren.

 

 

Så gjorde jag

Om du mot förmodan inte vill eller kan se videon beskriver jag kortfattat i punktform här hur jag gått till väga:

 

 • formen markerades hjälpligt med en vattenslang mot marken för att ge mig en bild av hur bädden skulle komma att se ut
 • ett litet smalt dike grävdes runt odlingsbädden och de smala grästorvorna lades med grässidan ner på den nya odlingsytan
 • hela odlingsytan täcktes omsorgsfullt med kartonger och tidningar
 • över pappen lades sedan gräsklipp, växtdelar, ogräsrens, mossa, gödsel och annat organiskt material jag kommit över

 

En gräsmatta där en form med rundade kanter grävts ut.

En kant grävdes runt den nya bädden och "jordkorvarna" lades på den delen som ska odlas.

 

Tidningar och gödsel och gräsklipp har lagts på den nya odlingsbädden.

I den nya bädden lades tidningar mot marken och sedan täcktes dessa med gödsel, gräsklipp och annat.

 

En nyplanterad bädd med små pantor.

Juni: Hela bädden är planterad, rakt ner i täckmaterialat. Grönsaker och blommor om vartannat.

 

Samma bädd som tidigare, med större plantor.

Juli: bevattningssystem har lagts under täckmaterialet och plantorna växer fint.

 

Samma bädd helt fylld av plantor med olika gröna nyanser i bladverket.

Juli: Plantorna fyller ut hela bädden och täckmaterialet syns knappt. Ingen kan ana att en hög av skräp är grunden.

 

Så enkelt är det att göra en odlingsbädd! Inte ett uns jord tillfört vid bygget och även om det visst är en del jobb med att släpa material till platsen är det bra mycket enklare att anlägga så här än att gräva bort gräset helt och tillföra ny jord.

Att anlägga nytt på det här viset bygger på den enkla fakta att gräset under kartongen komposteras då det inte kan växa. Kartongen hindrar ljus och tillräckligt med syra att nå växtdelarna under, de tynar bort och mikroorganismerna i jorden komposterar detta. Bara några månader senare är gräsmattan inte längre en gräsmatta utan på väg att bli jord. Ett år efter att marken är täckt har det mesta av den kraftiga gräsmattan förmultnat och blivit jord.

 

Plantering

Precis som jag visar i videon är det oerhört enkelt att plantera i en sån här bädd. Det går snabbast för växterna att etablera sig om du vid planteringen tillför några nävar jord, men ungefär hälften av den här bädden är planterad utan extra jord. Jag har gjort lite olika beroende på hur stor rotklump jag haft på plantorna, hur fuktigt det har varit på den nya växtplatsen och hur jag bedömt mina möjligheter att vattna. Det är betydligt enklare att tillföra jord, så om du är det minsta tveksam tycker jag du ska välja det alternativet.

Maka ett litet hål i täckmaterialet. Om det är mycket material i bädden kommer du kanske inte ens ner till kartongen, men om det är lite mindre material eller om du har en stor planta (som kronärtskockorna jag planterar i videon ovan) kommer du att behöva krafsa ett hål i kartongen så du kommer ner till gräsmattan under. Det är inte optimalt och du kan behöva passa lite på ogräs som växer upp underifrån, om du gjort din bädd på mark med ogräs. Jag har en del röllika i gräsmattan här och har behövt se upp med den.

Ta bort krukan från plantan och sätt ner den i hålet. Det går precis lika bra att sätta ut bredsådda mindre plantor som lossats från varandra ur ett tråg. Fyll på med jord runt hålet, eller om det är enklast fyll jord i hålet först och peta ner plantan i den sedan.

 

Vattning

En bädd som byggs på det här viset beter sig annorlunda än ett land som bara består av jord. Jord håller kvar och transporterar också fukt. Det gör inte ett luftigt täckmaterial som nyligen lagts på marken. Efter en tid packas det dock ihop och då håller det mer fukt, men till en början inte. Därför måste en sådan här bädd passas lite extra vad gäller vattning.

I första hand behöver du punktvattna varje planterad växt då den satts ut och det är också bra att en gång om dagen se över planteringen. Tro inte att detta innebär väldigt mycket jobb, eller ens är ett måste. Jag besöker inte min nya trädgård varje dag och när bädden gjordes hade jag inget smart bevattningssystem till hjälp, jag vattnade med kanna. Trots att bädden ligger på en plats som är väl utsatt för både vind och sol (stor risk för att torka ut växtplatsen) så klarade sig varenda jäkla växt jag planterade ut, utom två squashplantor och en stackars böna som hamnade för långt ut på kanten.

Några veckor efter planteringen installerade jag ett solcellsdrivet bevattningsystem till den här planteringen. Det ska jag skriva mer om snart. Vill du kika på bevattningen så är det Impecta som säljer produkten och du hittar den via länken nedan. Jag räknar den solcellsdrivna bevattningen som mitt bästa trädgårdsköp 2019!

 

Solcellsdriven bevattning Irrigatia hos Impecta

 

En kraftigt växande plantering av blommor och grönsaker.

Augusti: Trots att bädden inte innehåller någon jord växer allting otroligt bra.

 

Växter i bädden

Ni har frågat efter vad jag odlade i min nya bädd 2019. Det är helt omöjligt för mig att sammanställa exakta sortnamn, eftersom alla växter var såna som blivit över från min odling hemma på Skillnadens och jag inte bemödat mig med att skriva lappar till dem. Men vilka slags växter är lätt att göra en sammanställning av. Jag tror att det här kan ge en del inspiration, hoppas det. Se vilken variation av växter som kan frodas i den här typen av pisslätt odlingsbädd!

 

 • kronärtskocka
 • sockerärter
 • squash
 • romansallat
 • huvudsallat
 • rosenkål
 • svartkål
 • tomat
 • brytbönor
 • stjälkselleri
 • purjolök
 • persilja
 • mangold
 • tomatillo
 • rosenskära
 • amarant
 • narcisstobak
 • luktärter
 • solrosor

 

Tomatillon fick bo här som ett litet test, för att se hur en riktigt värmeälskande växt klarade sig på växtplatsen. Den etablerade sig aldrig riktigt bra och är den enda av växterna, tillsammans med bönan, som  just det här året inte växte tillfredställande på den här platsen. Tomaterna växte bra men drabbades av potatisbladmögel och kålen växte kanon men åts upp av larver, eftersom jag ju inte skyddade växterna med nät eller annan bekämpning. I videon nedan kan du se hur bädden såg ut under högsommaren.

 

 

Frågor och svar

Har planteringen klarat att stå helt oskyddad, eller hur har du gjort för att hålla rådjur och sniglar och andra sabotörer borta?

Bädden har inte täckts eller skyddats något under sommaren utan stått helt som det syns på bilderna. Kålen åts upp av kållarver, förstås, det har också varit en hel del sniglar på besök. I den här trädgården är det väldigt få större skadedjur, som rådjur och harar, då trädgården ligger precis vid vägen. Jag gissar att djuren inte vågar sig hit.

 

Jag undrar om man måste gräva kanterna eller om det går lika bra att enbart lägga markduk direkt bredvid tidningar för att bygga bädden på? Eller är det fördel att gräva kanter?

Det är absolut en fördel att gräva kanterna. Det ger en liten luftspalt mot bädden som effektivt minskar risken för gräs att växa in. Det går att göra bädden också utan att gräva, men då behöver du vara mer vaksam under växtsäsongen eftersom gräset kan bli svårhanterligt om det får övertag.

 

Det växer brännässlor i min gräsmatta, fixar verkligen papp och tidningar att hålla undan dem?

Nässlor är ett ganska svårt ogräs dessvärre. Det går att täcka bort effektivt, men du behöver vara beredd på att hålla efter nässlorna under en till två säsonger. Det är i och för sig ganska enkelt eftersom rötterna är ytliga och lätta att ta bort i en täckodling. Sätt ingenting flerårigt i bädden under tiden, som kan störas när du behöver rensa bort nässlor. Jag har på det här sättet täckt bort bland annat nässlor i en av bäddarna hemma på Skillnadens, det kan du läsa om här.

 

Hela bädden uppvuxen och fotograferad i högsommar.

Prakten som den här bädden levererar går knappt att ta in, när man vet hur torftig gräsmattan den ersatte såg ut några månader tidigare.

 

Massor av blommor och grönt mot en röd husfasad med grönt fönster i bakgrunden.

En odlingsbädd som den här kan börja anläggas när som helst på året, också på vintern om det inte ligger för mycket snö. Skippa att gräva kanten om marken är frusen och mata på med organiska material över marken bara.

 

Nu hoppas jag att du som läser ser potentialen. Ut och samla grejer att bygga en odlingsbädd med och sätt igång så snart du kan. Bygg bädden nu eller senare under våren, plantera och njut av blommor och/eller grönsaker sedan. Lycka till!

Glöm inte att bli medlem på min sajt för att följa huset och trädgården i nya serien Månad för månad, där jag varje månad berättar om mitt jobb med att bygga trädgården. Läs mer och bli medlem här.
/Sara Bäckmo

 

 

16. januari 2020