Enkla tips för att odla tomater

Tomater är tacksamt att odla hemma - både utomhus, i växthus och i fönstret. De kan odlas rakt ner i jorden och i krukor. Läs om enkla tomattips och kom igång med din odling.

Tomater i olika färger och former ligger och skiner tillsammans i en stor korg.

Foto: Maria Fors Östberg

 

En av de vanligaste grönsakerna att odla hemma är tomater. De är särskilt uppskattade för att de kan odlas enkelt i krukor, och därför passar att ha på så många olika platser. Du behöver inte ha en trädgård för att odla tomater. Du kan odla dem på balkongen, uteplatsen, i växthus, trapphuset, i trädgården och till och med inomhus. Om du är helt ny odlare kan det vara bra att känna till några grundläggande saker om tomater innan du sätter igång. Här kan du läsa tio bra nybörjartips för dig som vill odla tomater.

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

1. Köpa plantor eller så egna från frö

Det är jätteroligt att så tomater från frö. Det är lätt att få tag i olika sorter och prova olika färger och former av tomater. Om du tycker det är krångligt att odla från frö första gången kan du köpa färdiga plantor i trädgårdsbutiken. De finns till försäljning under våren. Köp inte plantor för tidigt. Många sorter blir stora och mår inte bra av att stå inomhus länge. Det är bättre att köpa plantor senare på våren, ganska kort inpå att de ska planteras utomhus. Tomater som odlas från frö brukar sås 8 veckor innan de planteras ut. Om du odlar tomater i fönstret inomhus kan du så plantorna när som helst. Tänk på att tomater som odlas inne på vintern bör ha växtbelysning för att växa bra.

 

Läs mer: Köpa plantor på nätet

 

 

2. Höga och låga sorter

Tänk noga på var du vill odla dina tomater och vad för sort som passar på platsen. Om du odlar utomhus har du troligen plats för höga tomater, men om du odlar på mer begränsade platser bör du välja lägre sorter. Det finns högresta tomater som blir två meter och mer än så. Det finns också busktomater som blir lägre, alltifrån 60 cm till 120 cm. Lägre busktomater behöver inte bindas upp runt ett växtstöd, medan högre tomater måste ha stöd för att inte knäckas och förstöras. Förutom dessa höga och mellanhöga sorter finns små kruktomater som bara blir några decimeter höga, samt ampeltomater med hängande växtsätt.

 

 

 

3. Tål inte kyla

Om du är ny odlare ska du helst välja att förodla dina tomater inomhus på våren. Plantorna kan frysa sönder om de ställs ut när det är kallt. Även om de skulle klara en köldknäpp riskerar plantorna att hämmas i tillväxt och få svårt att växa vidare. Detta är något du måste tänka på om du till exempel odlar tomater från frö. Börja inte att så för tidigt, eftersom det kan bli svårt att hitta plats till tomaterna när de blivit större. Plantera inte ut dina tomater förrän risken för frost helt försvunnit. Du kan förvara plantor i växthus och uterum, men behöver då ha en plan för hur du ska skydda tomaterna om det blir frost. Se videon nedan för tips om hur du avhärdar.

 

 

4. Starta i krukor och plantera ut

Tomater sås i små krukor inomhus på våren. De vill ha det varmt och ljust. Om tomaterna sås direkt på friland på våren eller sommaren är det risk att de skadas om det blir kallt och/eller inte hinner växa och ge skörd. Tomater ska helst planteras om några gånger när de startas inomhus, så att de har en bra storlek på krukorna, anpassade efter plantans storlek. Välj en liten kruka först och plantera om till något större sedan. Undvik att välja en jättestor kruka på en gång, då är det risk att plantorna växer dåligt. Ofta växer plantor bäst i krukor av plast, eftersom de håller fukten bättre än lerkrukor, även om de inte är lika fina.

 

Länk: Undvik stora krukor vid omplantering

 

 

5. Ska växa en och en

Tomater bildar rejäla plantor som ska producera massor av frukt under säsongen. Det kräver både vatten och näring i jorden. För att tomatplantorna ska växa optimalt planteras de alltid en och en i krukor - ej flera i samma kruka eller flera som står tätt, tätt på samma växtplats ute. Om de står packade tätt i samma kruka eller på samma växtplats ute blir det ont om näring och vatten i jorden, det blir trångt bland stammar och blad, svårt att binda upp plantorna bra och mindre ljus till växterna. Därtill torkar inte fuktiga blad lika bra i luften och därmed ökar risken för svampangrepp och annat. Sätt alltid tomater en och en. Lagom avstånd mellan plantorna är 40-50 cm.

 

Tomater i upphöjda bäddar

Tomater blir stora och höga på sommaren och behöver plats för att utvecklas. Plantorna sätts en och en i krukor och en och en i landet när det är dags att plantera ut. Foto: Ida Sjöö.

 

6. Plantera djupare

Tomater har den egenheten att de lätt bildar nya rötter längs stjälken. Eftersom tomaterna lätt bli rangliga när de förodlas kan vi nyttja plantans förmåga att bilda nya rötter och helt enkelt dölja den rangliga stjälken i jorden. När vi planterar om växten sätts tomaten djupare än den stod tidigare. Från stjälken skjuter nya rötter ut och hjälper plantan att bli stadig och frodig. Om stjälken är mycket lång kan den till och med ringlas som en orm ner i krukan och täckas med jord. Tänk på att toppen av plantan ej ska täckas med jord, den ska titta upp över ytan.

 

Läs mer: Tips för att plantera om tomater

 

 

7. Behöver stor kruka

Stora tomatsorter kräver en hel del jord för att växa bra. Jorden är en reservoar för näring och vatten. I en vanlig hemodling är det bra att odla tomater i stora krukor, hinkar eller rakt ner i jorden på friland eller odlingslådor. I små krukor torkar plantorna ut lätt och det blir snabbt brist på näring. Höga tomatsorter eller så kallade busktomater odlas i minst tio liter jord, helst uppåt 20-30 liter. Små kruktomater klarar sig bra i mindre krukor.

 

8. Tjuva

De flesta vanliga tomatsorter växer med en huvudstam rakt upp. Från stammen bildas blad, blomklasar och sidoskott. För att plantan ska utvecklas bäst och ge rejält med skörd av tomater tas de små sidoskotten bort. De stjäl energi från plantan och brukar därför kallas för tjuvar. När vi plockar bort sidoskotten kallas det för att vi tjuvar tomaterna.

Små kruktomater och de sorter som kallas för busktomater har ett annat växtsätt. Dessa tomater tjuvas ej. De växer fritt och blir till formen buskigare än de högväxta tomaterna.

 

9. Behöver gödslas

Precis som alla andra växter vi odlar i köksträdgården behöver också tomaterna gödslas. Det finns många olika specialgödsel för just tomater, men mitt råd är att undvika det. Det finns många fina gödsel som kan ersätta köpta näringsblandningar. När plantan är liten gödslas den i första hand genom att vi planterar om den. Den nya jorden vi tillför innehåller näring. Behövs tillskott passar det bra att gödsla med vatten blandat med kiss (en del kiss - tjugo delar vatten till exempel). Senare under säsongen kan kompost, täckmaterial eller stallgödsel läggas runt plantorna som extra tillförsel av näring, om det ser ut att behövas.

 

10. Odla på friland

Glöm inte att tomater växer oerhört bra på friland. Många tränger ihop sina tomater i växthus på rutin, för att vi ser att tomater i odlas så i kommersiella växthus. I vårt klimat trivs tomater mycket bra utomhus och kan i vissa fall ge större skörd där än i växthus. Du kan prova att odla alla sorter utomhus, men också läsa på fröpåsen efter rekommendationer om växtplats.

Mina råd för att odla tomater utomhus är:

 • sätt inte ut plantorna för tidigt
 • var noga med att tjuva, beskära och toppa
 • odla ej potatis på samma tomt
 • täckodla odlingsplatsen för jämn och varierad gödsling, samt jämn fukt i jorden

 

Läs mer: Odla tomater utomhus

 

Lycka till med dina tomater! Om det är något ytterligare du undrar över kan du alltid söka efter information här på sarabackmo.se. Använd sökfunktionen genom förstoringsglaset, det nås genom menyn om du läser på mobilen, eller via startsidans vänstra hörn om du läser på datorn.
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

15. november 2021

Ett svar till “Enkla tips för att odla tomater”

 1. Ljiljana Ilievska skriver:

  Hej Sara,
  Jag odlar grönsaker på friland som jag gödslar med naturgödsel samt kompost. Just nu bygger jag lådor som jag tänker lägga kompost samt årets nedfallna löv från trädgården. En väninna sade till mig att jag inte ska lägga i komposten valnötslöv. Enligt henne mår inte jorden bra av det. Är det sant? Jag bor i en by i Nordmakedonien och här växer det valnötsträd överallt.
  Tacksam om du kan svara mig.
  Vänliga hälsningar,
  Ljiljana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *