Familjens baljväxtprojekt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Familjens baljväxtprojekt

Egentligen skulle vi inte. Men det var så svårt att låta bli. Och så är det ju så roligt. Särskilt som det formades en gemensam önskan och lite av en utmaning. Som i och för sig inte behöver vara krånglig och komplicerad - så länge vi är två som pillar ur bönorna.

Förra veckan rensad barnen och jag en del av de läckra cannelini-bönorna som senare landade i en magiskt god chili-con-carne tillsammans med hemkokt tomatröra, majs och lök. Jag var portad från köket eftersom jag inte kunde låta bli att nalla av bönorna. Jag hade kokt dem enklast möjliga endast i lättsaltat vatten - det blir allra godast tycker jag eftersom bönornas smak är så tydlig då.

Vi är köttätare. Två dagar i veckan står det kött på matsedeln och vi äter också köttpålägg till frukost, mest leverpastej men också skinka någon gång ibland. Jämfört med många andra hushåll äter vi ganska lite kött. Eftersom våra matkostnader sjunkit så sedan vi började odla riktigt mycket grönsaker hemma kan vi lägga en del pengar på att köpa riktigt bra och närproducerat kött. De två frysboxarna rymmer, mest grönsaker förstås men också, griskött från byns utegrisar, lammkött från väninnans flock och nötkött från en gård inte långt härifrån. Vi äter mycket sällan kyckling och har senaste tiden kunnat hålla oss till de höns jag slaktat själv, men ibland behöver vi komplettera. Utöver kött-dagarna äter vi fisk en eller två gånger per vecka och helt vegetariskt resten.

Vårt sätt att konsumera kött är ingen källa till dåligt samvete och det är inte det som får oss att fundera kring att äta mer baljväxter. Det är helt enkelt gott med bönor och ärter. Och supernyttigt. Den fenomenala bloggen Baljväxtakademin skriver: "Torkade baljväxter är UNIKA eftersom de kan placeras in i varje av de tre delarna i tallriksmodellen: grönsaksdelen, proteindelen och kolhydratdelen!" Baljväxterna behöver inte nödvändigtvis ersätta våra få köttdagar, men våra helvegetariska dagar skulle inte bli sämre om vi använde ännu mer av dem.

 

Bondbönor ligger i sin balja på en röd planka.

Vanliga hederliga bondbönor är jättefin mat. Underbara i biffar och grytor.

 

Små runda svarta bönor inuti en bönskida.

'Black coco bean' är en liten svart kokböna som är mycket god, både färsk och mogen torkad. Fröer finns på utländska frösajter.

 

Vita och rosa bönor ligger på en röd träbit.

Borlottobönor är lättodlade kokbönor, riktigt goda färska, kokade och sedan serverade med smör. Plantorna finns i både höga och låga sorter.

 

Gemensam önskan om mer baljväxter
Det är sällan min man lägger fram önskemål som har med trädgården att göra och kanske är jag därför extra mottaglig för idéer från honom om just det. Nu lyftes önskemålet om att vi ska bli ännu bättre på att äta baljväxter och det är en kul utmaning. Så det här året ska vi utforska hur vi kan klämma in bönor och ärter i vår matlagning och hitta sätt att göra det på som hela familjen gillar. Det blir jätteroligt!

Dessbättre passar den här utmaningen in väldigt bra rent odlingsmässigt. I år har nämligen växtföljden gett mig hela det varma härliga kvarteret med alla djupbäddarna, placerade i ett skyddat läge mellan stenmur och plank, att odla bönor på. Jag har velat fram och tillbaka om hur mycket jag ska odla och landade först i att jag skulle begränsa mig något och inte bli sådär böngalen som det är lätt att bli när alla läckra fröer ligger i små påsar framför en. Men nu har jag en anledning att låta fantasin skena.

Läs och se mer: 
Plantera bönor i täckodlad bädd
Så bönor i toapappersrullar
Laga gratinerade brytbönor

De baljväxter vi använder och har nytta av är: sockerärter, märgärter (gröna ärter), brytbönor, vaxbönor, kokbönor och bondbönor. I år har jag för första gången sedan 2011 köpt frö till skärbönor och har tänkt ge dem ett nytt försök. Första året jag odlade den stora köksträdgården skördade jag jättemycket skärbönor till ingen nytta - vi kunde inte hitta på sätt att använda dem som vi tyckte om. Nu kanske är rätt tid att utforska det mer. Annars är det inga större nyheter jag tänkt mig i utbudet. Bara mer. Och framförallt ett gemensamt fokus på att hitta bra sätt att använda dem på som passar vår matlagning.

 

Gröna ärtskidor ligger i en djup tallrik.

Märgärter (gröna ärter) har varit en av de största aha-upplevelserna för mig. Så mycket godare än de frysta gröna ärterna som finns att köpa i butik. Jag älskar dem!

 

Under veckan ska jag berätta mer om årets bönkvarter och hur jag planerar och odlar det. Och varför bönor är så fantastiska att odla mycket av för den som vill äta riktigt mycket mat från den egna trädgården. Och har du tips på det där med att tillaga skärbönor får du gärna skriva en liten rad i kommentarsfältet...
/Sara Bäckmo

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46496" yos yod yot ]

25. januari 2016

11 svar till “Familjens baljväxtprojekt”

 1. Emma iliopulos skriver:

  Hej Sara
  Jag brukar laga mina skärbönor på grekiskt vis!! Fasolakia heter grytan som serveras med feta. Jättegott!! Du skär bönorna på snedden till lite mindre bitar ca tre fyra per balja. Koka med krossade tomater hackad gul lök och olivolja tills de är mjuka.
  1 kg skärbönor
  1 stor gul lök
  3 tomater eller en burk
  1-2 dl olivolja
  Salt och peppar
  Rensa bönorna och ta bort alla trådar om det finns. Lägg i kastrull med hackad gullök häll på 1 1/4 dl vatten och låt sjuda en stund. Tillsätt olja och tomater salt och peppar späd med 5 dl vatten. Låt koka tills bönorna är mjuka. Du kan också lägga i potatis skurna i stora bitar när bönorna är halvkokta.
  Hoppas ni gillar!
  Tack för alla vackra, underhållande och lärande inlägg. Jag får mycket inspiration och utvecklar mitt odlande hela tiden med hjälp av dig!
  Vänligen Emma Iliopoulos

 2. Karolina skriver:

  Märgärtor!!! Det godaste i hela geönsaksodlingen, jag kan gå och äta hur mycket som helst, har aldrig lyckats odla tillräckligt.
  Mamma gjorde ofta stuvade skärbönor när jag var liten, det tycker jag är gott.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack för tips! Håller med om att märgärter är fina. Har aldrig gillat köpta gröna ärter men är galen i de vi odlar hemma. Hälsningar Sara

 3. Annika skriver:

  Har inget tips om skärbönor men tycker att det blir gott att göra falafel på torkade gula ärter. Om du inte redan har testat har Tareq Taylor ett bra recept.
  I alla fall om man har en assistent med köttkvarn och lagt ärterna i blöt typ ett dygn i förväg. 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Håller med om att falafel är supergott. Går fint att göra på alla möjliga baljväxter och brukar bli gott på våren när jag rensar ur alla torkade och frysta bönor vi inte ätit upp under vintern. Kommer recept senare idag. Hälsningar Sara

 4. Dela gärna med dig av namnen på sorterna du väljer. Jag ska utöka min odling av baljväxter i år då jag börjar få kläm på växelbruk och tar gärna inspiration på odlingsvärda sorter!

 5. Inger Härjerud skriver:

  Eftersom jag har min lilla kolloträdgård måste jag odla bönorna på höjden för att få plats. Folk brukar kanske drömma om en tunnelgång med vindruvor eller rosor, men jag drömmer om en störbönetunnel jag. Har hittills inte odlat tillräckligt med bönor. Nästan ingen böna når kastrullen. Älskar att gå och nalla dem och äta dem som de är. Skärbönor med smör kan en väl inte få nog mycket av?

 6. Maria Ståhl skriver:

  Hej Sara! Jag går också i böntankar. Hittade sojabönor i frysdisken. De var jättegoda. Men eftersom de var importerade från Kina så funderar jag på att så egna sojabönor troligen en sort som heter 'Fiskeby'. Har du erfarenhet av sojabönor? Jag ska prova att odla dem i kallbänk nu till sommaren. JÄTTETACK för all kunskap och inspiration. Jag börjar just nu varje morgon med att först kolla mina sådder sedan spanar jag in Skillnadens trädgård. Det är en toppenstart på dagen. Hälsningar Maria Ståhl Jakobstad, Finland

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Jag har bara odlat Fiskeby en gång tidigare och då blev det ingen skörd alls dessvärre. Har läst om andra som odlat men inte heller fått nån skörd att tala om. I år gör jag nytt försök och hoppas det ska funka bättre. Årets baljväxtkvarter ligger nämligen i full sol och skyddat läge och sojabönorna älskar värme. Håll tummarna! Hälsningar Sara

 7. Yvonne Bashar skriver:

  Hej Sara, jag har odlat ärtor, skärbönor o bondbönor på min tomt i 35 år. Mina favoriträtter med baljväxter är stuvade skärbönor med stekt rimmat fläsk, eller ängamatsoppa med morötter, färska gröna ärtor, bondbönor, hackad färsk persilja, grönsaksbuljong o redd 3% mjölkblandning, blankad med en stor klick smör. Det är perfekt ängamat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *