Fem grönsaker du kan så i januari - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fem grönsaker du kan så i januari

Har du drabbats av odlingslängtan? Även om det är tidigt på året finns ätbart att så till flera olika växtplatser. Här är fem tips på grönsaker och en bonusblomma.

En spenatbädd i tunnelväxthuset sedd ovanifrån.

Vanliga odlingsbäddar i växthus kan fyllas med tätt sådda spenatfrön som växer upp till otroligt vackra mattor av blad som kan skördas under några veckor tidigt på våren.

 

Kliar det i grönsaksfingrarna? Med ett nytt år för fötterna och därtill en hel plantor i odlingstokiga vänners flöden på sociala medier, är det inte lätt att stå emot. Det är klart att du ska så något! Det kommer med största sannolikhet att göra dig glad, förväntansfull och kanske lite klokare.

Men vad ska du så? Det är fortfarande tidigt på året och det gäller att vara nog med val av grönsaker och framförallt med att välja bra platser till dina sådder.

Här är fem av mina ätbara favoriter att så i januari. Och en bonusblomma. Jag har valt växter till olika odlingsplatser, som passar oavsett om du bor i villa med trädgård, har växthus eller odlar i lägenhet och kanske har en balkong.

 

Bli medlem på sarabackmo.se och få podd, långläsning och erbjudanden!

 

En stor kruka fylld med illgröna spenatblad.

Den här spenaten är sådd under vintern i en stor kruka i växthuset. Bilden är tagen i april, då har jag redan hunnit skörda några veckor. Jag odlar i zon 3 söder om Växjö.

Spenat

Spenat är den bästa grönsaken av alla att så på vintern - utomhus. Fastän det blir kallt och snöigt så klarar sig fröerna i jorden. Du kan till och med raka bort snön ovanpå jorden i en pallkrage och strössla ut fröerna på den frusna ytan, täcka med lite tinad jord från en påse och sedan vänta på vår. Spenat gror när det bara är 4 grader varmt i jorden och ger mycket tidig skörd. Du kan så i bäddar på friland, i pallkragar i växthus, i krukor i växthus eller i krukor och tråg på en balkong. Spenat passar dock inte så bra att odla inomhus på vintern, eftersom den är lite kinkig vad gäller ljus. Den tål inte för mycket ljus, då går den i blom.

 

Läs mer: Odla egen babyspenat hemma

 

 

Dill i pluggbrätte

Här har jag sått dill i det som kallas för pluggbrätten. Då sås dillen med många fröer i en liten hög i varje cell, så att ett kluster av plantor växer upp tillsammans. Hela pluggen sätts ut på växtplatsen senare.

 

Dill

Ibland är dill lite svår att odla på sommaren, den kan gro dåligt och många tycker den är allmänt krånglig. Ofta blir det bättre vid sådd på vintern. Strössla ut fröerna på jorden eller så tätt i rader, så som jag beskriver ovan för spenaten. Tänk på att både dill och spenat behöver näringsrik jord. Om du inte gödslat jorden innan sådd är det stor risk att bägge grönsakerna växer mycket dåligt. Gräv ner kompost, djurgödsel eller vattna med någon typ av näringslösning så att det finns bra med näring i jorden till växterna. Dillfröer fryser inte sönder när de sås på vintern. De gror inte lika tidigt som spenat, men ger en mycket god och väldoftande skörd tidigt på året. Dill kan sås och odlas inomhus under växtbelysning.

 

Läs mer: Tips för att odla dill

 

 

Ett knippe späda morötter ligger på marken med grön blast.

Sommarmorötter nyskördade på försommaren. Dessa är spädare än morötter som beskrivs som sena eller som vintermorötter. Sådden är gjord på vintern.

 

Morot

Morötter som sås på vintern brukar ge skörd på senvåren eller försommaren, beroende på var du bor. Vintersådd ger cirka en månads tidigare skörd, jämfört med sådd på våren. Så sorter som beskrivs som tidiga morötter eller sommarmorötter i rader, eller genom att glest strössla ut fröerna på jorden. Du kan så i bäddar på friland, i pallkragar, i bäddar i växthus eller i rejält tilltagna krukor och hinkar. Tänk på att morötter blir långa och behöver djup jord. Det finns också små runda sorter, till exempel 'Paris Market', som går att odla i balkonglådor. Morotsfröer tål att ligga i kall och frusen jord utan att förstöras. Det är svårt att lyckas med morötter inomhus, men om du vill prova kan det vara bra att känna till att morotsblast är ätlig. Om du skulle misslyckas med själva morötterna alltså...

 

Läs mer: Vintersådd av små morötter

 

 

Ett genomskinligt tråg med jord och gröna blad med vita stjälkar.

Pak choi är en underbar mikrogrönksak med långa, smala och krispiga vita stjälkar.

Pak choi

Om du inte har egen trädgård, eller om den är fullständigt täckt av snö nu, kan det vara roligt att odla något som kan skördas inomhus. Mitt bästa tips för snabbväxande blad inne är pak choi. Den går att använda både färsk och tillagad och är lätt att odla mycket av. Du behöver dock ha växtbelysning, som står på 12-14 timmar om dygnet. Så fröerna tätt i till exempel gamla godislådor med hål i botten och räkna med skörd cirka tre veckor efter sådd. Samma slags sådd kan du göra och ställa ut på balkongen. Fröerna gror på våren och ger tidig skörd utomhus.

 

Läs mer: Odla pak choi som mikroblad

 

 

En tomatplanta i grå lerkruka.

Det här är en liten sorts tomat som kallas för kruktomat. Den är sådd i december och gav skörd från april inomhus. På sommaren fortsätter plantan att ge skörd utomhus, ända in på hösten.

 

Kruktomat

I januari börjar många av oss att så grönsaker som sedan ska planteras ut i köksträdgården eller planteras i krukor som ska stå ute. Högväxta tomater sås vanligtvis på våren, men redan i januari kan du prova att så några plantor av sorterna som kallas för kruktomater. Min favorit är en sort som heter 'Vilma'. Så till exempel fem frön (inte för många, för de tar stor plats inomhus även om plantorna är förhållandevis små) i en kruka. Plantera om till enskild kruka när plantorna blivit lite större. Tänk på att du måste ha växtbelysning om du ska odla inomhus på vintern. Annars blir plantorna klena och har svårt att växa bra. Kruktomater som sås nu i januari kan ge skörd från maj, beroende på sort.

 

Läs mer: Odla tomater inomhus

 

 

Köksträdgården en tidig morgon i juli.

De rosa blommorna i förgrunden av bilden är en låg sort av blåklint, 'Tom Pouce Pink', som passar fint att odla som kantväxt.

 

Bonusblomma: Blåklint

Några av er vill kanske så något blommande till trädgården också, så här kommer ett tips om sommarblomma att så i januari. Blåklint! De flesta associerar blåklint med traditionell blå blomstertuss. Men visste du att det finns otroligt många olika färger? Nästan svart, vit, rosa, röd, lila. Och så alla möjliga olika nyanser av blå. Otroligt vackra! Blåklint är dessutom en ätlig sommarblomma och passar verkligen att odla i köksträdgården.

 

Läs mer om blommor på Skillnadens blommor

 

Så blåklint i rader direkt i landet, eller i krukor, tråg och backar utomhus eller i växthus. Fröerna gror tidigt och ger många plantor. Om du sått direkt i landet behöver du inte plantera om växterna, det behöver du dock göra om du sått i olika byttor. Blåklint tål till och med att övervintra utomhus i delar av Sverige, den är hyggligt köldtålig. Ett supertips för blåklint är att toppa plantorna. Då kommer de att grena sig fint och ge fler blommor.

 

Ett knippe nyskördade grönsaker i olika färger ligger tillsammans.

Så här vackra färger kan skörden innehålla på senvåren. Målla, blåklint, morot och svartkål från vintersådd och mangold från övervintrade plantor.

 

Om du vill läsa mer om att så och odla i januari kan du kika här:

Läs min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt
Vintersådd för rookies
Elva nördiga tips om vintersådd
Tio favoriter för vintersådd
Vintersådd spenat i Lappland

 

Lycka till med din odling!
/Sara Bäckmo

09. januari 2021