Frys sockerärter till vintern - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frys sockerärter till vintern

Det är en skatt att ha sockerärter i frysen till vinterns omeletter och fisksoppor. En näve ärtskidor i maten gör mig på bra humör och nu är det dags att börja bunkra.

Sockerärter är ljuvliga att plocka fram ur frysen när sommaren sedan länge gett sig av. Det är som att plocka fram lite juni-juli och lägga i maten. Underbart grönt och gott. Det är lätt att odla mycket sockerärter och lika lätt att frysa dem.

 

Så här gör jag
Efter skörden skär jag bort det lilla fästet från ärten där den suttit fast i plantan. Sedan kokar jag upp lätt saltat vatten, lagom mycket att täcka skörden. Ärterna läggs i det kokande vattnet i bara några sekunder, för att sedan hällas i ett durkslag och spolas i kallt vatten. Det här momentet kallas för att förvälla.

Sockerärterna får rinna av ordentligt, eller läggs på en kökshandduk och torkar upp där. Sedan lägger jag ärterna på en bricka eller plåt med bakplåtspapper och stoppar in i frysen. När de frusit till är det lätt att ösa ner ärterna i en fryspåse, då har de blivit styckfrysta och kan lätt hämtas i den mängd de behövs till matlagningen. Mycket praktiskt.

För variationens skull gör jag gärna en påse med hela ärtskidor och en påse med strimlade, på längden eller snedden. Stora sorter av sockerärter är finare att strimla än de små.

 

Sockerärter ligger i ett tråg av plast.

Den stora sockerärtan 'Carouby de Maussane' är härlig att strimla tunt.

 

Varför förvälla?
Att hastigt koka upp och sedan kyla grönsakerna är en slags förberedelse innan infrysning. Det görs för att smak, konsistens och utseende ofta förbättras. En del tycker inte alls att till exempel sockerärter blir bättre om de förvälls först, men det tycker jag. Tricket är att i princip bara doppa dem i kokande vatten. Om de kokas för länge blir de inte alls lika fina och goda när de används.

Frysta sockerärter är inte alls som färska då de tinats och ska användas. De är lite sladdriga i konsistensen. Allra bäst är de om de läggs frysta rakt ner i maträtten, eller steks hastigt direkt från frysen. Tina inte, är alltså mitt tips - tillaga direkt istället.
/Sara Bäckmo

 

Sockerärter i olika byttor på en lastpall.

De små sockerärterna är av den låga sorter 'Norli' som ger tidig skörd.

25. juni 2016