25. juni 2016

Frys sockerärter till vintern

Det är en skatt att ha sockerärter i frysen till vinterns omeletter och fisksoppor. En näve ärtskidor i maten gör mig på bra humör och nu är det dags att börja bunkra.

Sockerärter är ljuvliga att plocka fram ur frysen när sommaren sedan länge gett sig av. Det är som att plocka fram lite juni-juli och lägga i maten. Underbart grönt och gott. Det är lätt att odla mycket sockerärter och lika lätt att frysa dem.

 

Så här gör jag
Efter skörden skär jag bort det lilla fästet från ärten där den suttit fast i plantan. Sedan kokar jag upp lätt saltat vatten, lagom mycket att täcka skörden. Ärterna läggs i det kokande vattnet i bara några sekunder, för att sedan hällas i ett durkslag och spolas i kallt vatten. Det här momentet kallas för att förvälla.

Sockerärterna får rinna av ordentligt, eller läggs på en kökshandduk och torkar upp där. Sedan lägger jag ärterna på en bricka eller plåt med bakplåtspapper och stoppar in i frysen. När de frusit till är det lätt att ösa ner ärterna i en fryspåse, då har de blivit styckfrysta och kan lätt hämtas i den mängd de behövs till matlagningen. Mycket praktiskt.

För variationens skull gör jag gärna en påse med hela ärtskidor och en påse med strimlade, på längden eller snedden. Stora sorter av sockerärter är finare att strimla än de små.

 

Sockerärter ligger i ett tråg av plast.

Den stora sockerärtan 'Carouby de Maussane' är härlig att strimla tunt.

 

Varför förvälla?
Att hastigt koka upp och sedan kyla grönsakerna är en slags förberedelse innan infrysning. Det görs för att smak, konsistens och utseende ofta förbättras. En del tycker inte alls att till exempel sockerärter blir bättre om de förvälls först, men det tycker jag. Tricket är att i princip bara doppa dem i kokande vatten. Om de kokas för länge blir de inte alls lika fina och goda när de används.

Frysta sockerärter är inte alls som färska då de tinats och ska användas. De är lite sladdriga i konsistensen. Allra bäst är de om de läggs frysta rakt ner i maträtten, eller steks hastigt direkt från frysen. Tina inte, är alltså mitt tips - tillaga direkt istället.
/Sara Bäckmo

 

Sockerärter i olika byttor på en lastpall.

De små sockerärterna är av den låga sorter 'Norli' som ger tidig skörd.

11 svar till “Frys sockerärter till vintern”

 1. Daria Driman skriver:

  Tack för tipset! Jag gissar att det borde fungera på vaxbönor med?

 2. Sara skriver:

  Tack för tips! När du tar fram dom ur frysen sen, ska de kokas en stund då?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag brukar använda dem i matlagningen ja, men lägga i dem alldeles i slutet så de inte kokar utan bara värms upp. /Sara

 3. Karin skriver:

  Det vatten en grönsak naturligt innehåller fryser ju till is i frysen och då expanderar vattnet/isen och kärlväggarna sprängs och konsistensen på grönsaken blir mycket svampig och "blöt" när den sedan tinas. Jfr när tex. sallad eller något annat råkat hamna på en för kall plats i ett kylskåp och frusit till. Den delen av tex. salladen blir alldeles förstörd. Genom att förvälla, förhindras att vattnet i växten spränger växtens kärlväggar lika mycket. Jag vet inte riktigt varför... det kokande vattnet ändrar luftinnehållet i grönsaken och något verkar hända med vattnet i växten med. Det blir ju fortfarande lite svampigt vid frysning men inte lika mycket som vid oförvällda grönsaker. Vidare verkar det som förvällningen stoppar aktiviteten hos de enzymer som är aktiva i en grönsaks nedbrytning. Denna nedbrytning är inget hälsoproblem i.o.m. frysningen men kan försämra smak och färg något.

 4. Birgitta Olsson skriver:

  Du som fryser in eller lagrar/bunkrar på annat sätt. Använder du dig aldrig av torkning i maskin eller ugn?? Har själv planer på att köpa en el-tork typ Evermat och undrar om du har någon erfarenhet?

 5. Mari Schoultz skriver:

  Hej
  Tack 🙂 Detta ska jag göra
  Underbart att du lär oss en massa nyttigheter!
  Mari

 6. […] Så sockerärter på vintern Skörda sockerärter ofta Frysa sockerärter till vintern […]

 7. […] Läs mer: Så här fryser du sockerärter […]

 8. Birgitta Stålhandske skriver:

  Tack för bra infrysningstips. Sockerärtor är ju ganska dyra att köpa och att odla egna är inte bara gott utan ekonomiskt också 😃

 9. Ulla-Britt skriver:

  Tack för hjälpen jag fick här då jag sökte på sockerärtor. Vi brukar äta dom råa i sallad eller smörstekta i vanliga fall...men nu har vi fått en stor skörd som måste tas omhand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *