Frysa tomater: så gör du

Med stor skörd och lite tid behövs ibland snabba lösningar. Tomaterna åker i frysen på löpande band och det känns bra att snabbt trolla bort dem - men samtidigt ha dem kvar. Så här gör du för att frysa tomater.

Tomater i olika storlekar och former i närbild.

Tomater i olika storlekar är mycket lätta att frysa färska.

 

Kokta tomater, konserverade tomater, puréade tomater och torkade tomater. Det finns tusen sätt att göra saker och ting på och vad som passar bäst varierar från år till år. Enklast möjliga är att frysa tomaterna färska.

Efterhand som tomaterna mognar plockar jag dem och väntar på några minuter ledigt. Ibland kör jag de färska tomaterna i matberedaren till en sörja, eller så skär jag dem bara i mindre bitar. Små tomater fryser jag hela för sig och kan plocka fram under hela vintern som små karameller och använda i matlagningen.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Fryspåsar med tomater på ett bord.

I påsar, burkar och gamla mjölkpaket går det fint att frysa tomater. De kan frysas hela, i bitar eller mixade.

 

Stor och god användning

Frysta tomater är perfekta att plocka fram till såser, soppor, grytor och annat. Det är också praktiskt att styckfrysa ett gäng tomater i klyftor eller bitar för att senare ha på pizzor eller varma mackor.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Precis som många andra grönsaker som fryses färska blir tomaterna sladdriga efter att de tinat. Slaskiga kanske är ett bättre ord. Men eftersom vi inte använder dem färska i till exempel sallader, utan använder dem till matlagningen så spelar det ingen roll.

Jag hör och läser om flera som har fiffiga sätt för att skala och tillaga tomaterna efter frysning. Fyll gärna på bland kommentarerna om hur du brukar göra.

Läs flera fina recept med tomater i min digitala receptbok Skillnadens mat. 
/Sara Bäckmo

 

 
04. september 2016

21 svar till “Frysa tomater: så gör du”

 1. Benni fra Norge skriver:

  Har mange tomater nå og jeg koker tomatsaus med egendyrket charlottløk, chili og kvitløk. Kokes mange timer. Tar bort skallet først. Jeg liker ikke skall i sausen. Fryser sausen. Jeg har også tørket tomater.
  I morgen skal jeg prøve Camilla Plums henkokte tomater som han lagres på glass 1 år.
  Skal også forsøke ditt tips på å fryse ferske, for å se hvordan det blir. Det tar mye tid å koke alle tomatene.
  Jeg bruker like mye tid på kjøkkenet som i hagen for tiden. Liker best å jobbe i hagen, så tips om enkel foredling av grønsaker mottas med takk.

 2. Johanna skriver:

  Hej Sara! Tack för en fin blogg. Jag undrar hur mycket frysutrymme du har? Min frys är redan full... 🙁

 3. Hej Sara,ett ännu enklare sätt att frysa tomater är att bara lägga dom hela i stora plastpåsar o in med hela påsen i frysen. Sen tar man upp så många man behöver, spolar dom i varmt vatten o tar bort skalet, jättelätt. Med en vass kniv delar man sen tomaterna o i med dom i grytan.
  Gunilla
  Å

  • Jo skriver:

   Jag med gör som Gunilla - stora som små fryses hela - lätt att få av skalet med kokande vatten och de används i matlagningen istället för krossade tomater.

 4. Vera Billing skriver:

  Hejsan, jag har alltid gjort som du - kört dem i matberedaren och sen fördelat i plastpåsar. Men - så har jag noga PLATTAT TILL alla paketen, lagt ut dem i enkla lager i frysen - då fryser de fortast och sen kan de staplas, tar väldigt lite plats i frysen! Och sen, när pastasåsen ska göras, fräser jag bara lite lök och lägger på ett tomatpaket, tinat, det tinar fort (eftersom paketet är platt) under lock och kokar ihop sig med ev. andra ingredienser.
  Jag brukade (när jag hade får) frysa in lammfärs på samma vis, i platta paket, och tina i stekpannan på god värme, skrapade loss det brynta efterhand, saften rann då aldrig ut. Smarrigt och tar minst möjliga plats i frysen!

 5. Marie olausson skriver:

  Jag gör som Gunilla. Hela tomater i en påse ner i frysen. Sen så tar man bara upp så många som behövs. Skalfria snabbt o enkelt under kranen o så bara ner i grytan. Det kan ni som inte odlar men får tomater över. Kasta ner dem hela i frysen. Marie

 6. Gunilla Johansson skriver:

  Jag skållar dom, tar bort skalet och fryser in hela när dom svalnat. Använder i stället för krossad tomat på burk.
  Gunilla A

 7. Kerstin Sofia Cederlöf skriver:

  Hejsan. Jag har sådan tur att jag bor precis i nærheten av Danmarks trædgårds/kockuru Camilla Plum . Hon er fænomenal. Hon konserverer bl.a ved att fylla glasen med færska tomater och olika kryddor, vitløk, basilikum etc. Stænger locket om det er med gummiring, andra låter man stå litet på klem, så fugten kan komma ut. Så sætter hon det hele i ungnen på 100 gr. tills det er gennemkogt, drar till dom øppna locken, læmnar det hela i ungnen att svalna. Færdigt. Allt er steriliseret på en gång. Ganska snyggt blir det också med skafferiet fyldt upp med sådana burkar. Bra tips om man inte har så stor frys, tænkte jag, lissom! Kram Kerstin

 8. Eva skriver:

  Jag kokar hela tomater, ett kryss i varje, med en liten Chili, sen kör jag dem i min gamla äppelvagga (som jag annars har till äppelmos) och vaggar dem där till en slät och fin sås.
  Perfekt på vintern !

 9. Eva skriver:

  När jag skållat tomaterna så torkar jag skalet och mal till fint pulver som används till örtsalt eller bara som tomatkrydda. Jättebra !

 10. […] tomatläsning på bloggen: Eftermogna tomater inne Frys färska tomater Koka tomater till frysen Vintertomaterna […]

 11. Bertil Bengtson skriver:

  I början på juli, när tomatplantorna blir för yviga, klipper jag bort några grenar. Sätter i vatten en vecka och sedan har nya rötter vuxit ut. Gräv ner den nya plantan och snart kommer nya skott och så småningom en otrolig skörd! 🙂

 12. Martina skriver:

  Jag gör som Kerstin, konserverar i ugn efter Camilla Plums recept. Blir kanonbra. Har inte plats i frysen. Hittade en burk kvar från 2015 i skafferiet, den var helt ok. Håller länge med andra ord ☺

 13. Margot Djäkner skriver:

  Ska det inte vara någon vätska i burkarna? Räcker vätskan som blir av tomaterna?

 14. […] tomater och det är inte alltid tid till att hålla på och koka ketchup såna grejer just då. Jag brukar langa ner tomaterna i matberedaren och köra till en smet som jag fryser in i kartongerna. När det vankas köttfärssås eller soppa […]

 15. Annika Wennborg skriver:

  Jag önskar att kunna soltorka tomater men hur gör man det? Bara älskar dom där soltorkade godingarna 😉

 16. Anna Holmqvist skriver:

  Om man ändå ska göra sås av det så är ett enkelt sätt att få av skalen att helt enkelt riva tomaten på grova sidan på ett rivjärn. Tomatköttet blir lagom såsigt på en gång och skalet blir kvar. Bra både när man ska frysa i eller använda direkt. Och skalet kan torkas och malas.

 17. Gun Olander skriver:

  Hittade urkärnade plommon i frysen som jag nu kokt med massa goda tomater och diverse gott från grönsakslådan och kryddhyllan hällde även i buljong och en skvätt vin. Låt småkoka på spisen eller i ugnen mixa till en slät sås och frys in.
  Gott till pizza, köttfärssås, korv i ugn och gratinerade musslor bl a.
  Fantasin får flöda i karenstider.......

 18. Göran Frisk skriver:

  Sparris ihop med tomater att frysa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *