Frysa in i mjölkpaket - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frysa in i mjölkpaket

Mjölkpaket är en given favorit i frysen eftersom de är så lätta att packa tillsammans. Här får du tips på vad du kan frysa in i mjölkpaket på praktiskt vis.

Två mjölkpaket med fruset innehåll i en frysbox.

Två liter prima rabarberdricka väntar på att bli glögg nu i jul. Det är perfekt att frysa dryck i mjölkpaket.

 

Flera av er som sett innehållet i vår frys de senaste dagarna har undrat över mjölkkartongerna. Vad har jag i dem? Förutom att det faktiskt går utmärkt att frysa mjölk (dock gillar jag inte att dricka upptinad mjölk, men väl till matlagning funkar det fint), är förpackningarna suveräna till allt rinnigt som ska frysas in. De har ju lock! Så här kan du frysa in i mjölkpaket.

 

Vad kan man frysa?

Den som odlar själv har massor av saker från trädgården som passar att frysa i mjölkpaket. Här är några förslag.

 

Juice-must-saft

Eftersom jag föredrar att göra dricka som inte innehåller så mycket socker från start gör jag gärna mer eller mindre osötade safter i saft-maja på sommaren. Osötad saft har noll hållbarhet, den börjar jäsa på direkten, och därför passar den bra att frysa. Rabarberdricka, plommondricka, äppeldricka, äppelpektin och körsbärsdricka brukar jag frysa i mjölkkartonger. Perfekt att ta fram och söta lagom när det är barnkalas eller specialfika. Jag brukar också ta fram saft nu till jul och koka egen glögg på. Det passar till alla safter från trädgården, med traditionell kryddning till förstås.

 

Mixad tomat

Jag älskar att ha kartonger med mixad tomat i frysen och mjölkkartongerna är suveräna till detta. Ofta har jag mycket att ta hand om på en och samma gång när jag skördar tomater och det är inte alltid tid till att hålla på och koka ketchup såna grejer just då. Jag brukar langa ner tomaterna i matberedaren och köra till en smet som jag fryser in i kartongerna. När det vankas köttfärssås eller soppa som behöver tomater som grund är det bara att ta fram och använda.

 

Soppor

Att frysa in en bra soppgrund med smakrika örter och blandade grönsaker är en smart försäkran om lunch/middag en dag när fantasin tryter. Gör ett storkok, mixa ner grunden och häll i kartonger.

 

Mos

Om jag gör större mängder mos fryser jag gärna in osötad mos. Den är allra godast tycker jag! Äppelmos brukar jag fylla till hälften i en mjölkkartong.

 

Bär

Små bär som blåbär och vinbär passar fint att frysa i mjölkkartonger.

 

Övrigt

Alla möjliga maträtter, överbliven frukt, buljong och vispade ägg - det mesta passar att frysa i mjölkkartonger. Tänk bara på att de inte funkar som en vanlig burk med lock, där du till exempel kan öppna och ta fram den mängd gröna ärter du för tillfället behöver. När du fryser in behöver det vara en mängd du har användning för inom några dagar efter innehållet tinat.

Ett tips är också de större pappersförpackningarna till yoghurt och fil som rymmer 1,5 liter. De är jättebra att fylla med soppgrund till storkok när vänner kommer på besök! Eller äppelklyftor i lagom mängd till en god kräm när huset är fullt av barn med kompisar.

 

Rengöra kartongerna

Jag brukar skölja ur kartongerna med lite diskmedel några gånger direkt efter att de tömts på mjölk. Sedan ställer jag dem upp och ner så att de får torka ordentligt. Locken sköljs också ur. Om det skulle finnas någon liten mjölkrest kvar i en nyligen tömd och ursköljd förpackning är det ingen panik.

 

Märkning

Det är enkelt att märka innehållet med två korta ledord på mjölkkartongens skruvlock. Använd en vattenfast penna. Det går också bra att skriva direkt på kartongen, men ibland bråkar pennan lite om det hunnit bli fuktigt på kartongens utsida.

 

Försluta förpackningarna

Enklast är förstås att använda kartonger som har skruvlock. Öppningen är oftast lagom bred för att en liten tratt ska gå ner så att innehållet kan hällas i. Locket skruvas igen och sedan är det klart.

Om du fryser mos, sylt, grytor eller annat kan du behöva öppna själva kartongen och hälla i innehållet. Då viker jag igen kartongen som förslutning och tejpar ett varv runt hela förpackningen, eller sätter en liten lina runt.

 

Att få ut innehållet

Smidigast kan tyckas vara att låta innehållet tina i själva kartongen och sedan hälla ut det, så brukar jag göra med saft till exempel. Men mixad tomat, squash, paprika eller mos av frukt och bär tycker jag blir bäst om jag gör så här istället:

  • spola den frysta kartongen under fingervarmt vatten en kort stund
  • klipp upp kartongen upptill och riv en öppning uppifrån och ner
  • kläm ut innehållet rakt ner i en gryta eller lägg i en bunke

På det viset blir inget kvar inuti som måste klämmas ur på sätt som kladdar och frustrerar.

Jag brukar inte bunkra mjölkkartonger i massor för att ha till infrysning. Vi konsumerar 12 liter mjölk per vecka (det vet vi exakt eftersom vi specialbeställer standard eko-mjölk till vår lanthandel och hämtar där, tillsammans med affärens grönsaks-skräp till bokashi, två gånger per vecka) och jag har aldrig behövt vara utan kartonger när jag väl behövt dem.

Hoppas du fått några tips på vad du kan frysa in i mjölkkartonger! Har du några egna tips att dela med dig av får du gärna kommentera.
/Sara Bäckmo

11. november 2019