Frysa in i mjölkpaket

Mjölkpaket är en given favorit i frysen eftersom de är så lätta att packa tillsammans. Här får du tips på vad du kan frysa in i mjölkpaket på praktiskt vis.

Två mjölkpaket med fruset innehåll i en frysbox.

Två liter prima rabarberdricka väntar på att bli glögg nu i jul. Det är perfekt att frysa dryck i mjölkpaket.

 

Flera av er som sett innehållet i vår frys de senaste dagarna har undrat över mjölkkartongerna. Vad har jag i dem? Förutom att det faktiskt går utmärkt att frysa mjölk (dock gillar jag inte att dricka upptinad mjölk, men väl till matlagning funkar det fint), är förpackningarna suveräna till allt rinnigt som ska frysas in. De har ju lock! Så här kan du frysa in i mjölkpaket.

 

Vad kan man frysa?

Den som odlar själv har massor av saker från trädgården som passar att frysa i mjölkpaket. Här är några förslag.

 

Juice-must-saft

Eftersom jag föredrar att göra dricka som inte innehåller så mycket socker från start gör jag gärna mer eller mindre osötade safter i saft-maja på sommaren. Osötad saft har noll hållbarhet, den börjar jäsa på direkten, och därför passar den bra att frysa. Rabarberdricka, plommondricka, äppeldricka, äppelpektin och körsbärsdricka brukar jag frysa i mjölkkartonger. Perfekt att ta fram och söta lagom när det är barnkalas eller specialfika. Jag brukar också ta fram saft nu till jul och koka egen glögg på. Det passar till alla safter från trädgården, med traditionell kryddning till förstås.

 

Mixad tomat

Jag älskar att ha kartonger med mixad tomat i frysen och mjölkkartongerna är suveräna till detta. Ofta har jag mycket att ta hand om på en och samma gång när jag skördar tomater och det är inte alltid tid till att hålla på och koka ketchup såna grejer just då. Jag brukar langa ner tomaterna i matberedaren och köra till en smet som jag fryser in i kartongerna. När det vankas köttfärssås eller soppa som behöver tomater som grund är det bara att ta fram och använda.

 

Soppor

Att frysa in en bra soppgrund med smakrika örter och blandade grönsaker är en smart försäkran om lunch/middag en dag när fantasin tryter. Gör ett storkok, mixa ner grunden och häll i kartonger.

 

Mos

Om jag gör större mängder mos fryser jag gärna in osötad mos. Den är allra godast tycker jag! Äppelmos brukar jag fylla till hälften i en mjölkkartong.

 

Bär

Små bär som blåbär och vinbär passar fint att frysa i mjölkkartonger.

 

Övrigt

Alla möjliga maträtter, överbliven frukt, buljong och vispade ägg - det mesta passar att frysa i mjölkkartonger. Tänk bara på att de inte funkar som en vanlig burk med lock, där du till exempel kan öppna och ta fram den mängd gröna ärter du för tillfället behöver. När du fryser in behöver det vara en mängd du har användning för inom några dagar efter innehållet tinat.

Ett tips är också de större pappersförpackningarna till yoghurt och fil som rymmer 1,5 liter. De är jättebra att fylla med soppgrund till storkok när vänner kommer på besök! Eller äppelklyftor i lagom mängd till en god kräm när huset är fullt av barn med kompisar.

 

Rengöra kartongerna

Jag brukar skölja ur kartongerna med lite diskmedel några gånger direkt efter att de tömts på mjölk. Sedan ställer jag dem upp och ner så att de får torka ordentligt. Locken sköljs också ur. Om det skulle finnas någon liten mjölkrest kvar i en nyligen tömd och ursköljd förpackning är det ingen panik.

 

Märkning

Det är enkelt att märka innehållet med två korta ledord på mjölkkartongens skruvlock. Använd en vattenfast penna. Det går också bra att skriva direkt på kartongen, men ibland bråkar pennan lite om det hunnit bli fuktigt på kartongens utsida.

 

Försluta förpackningarna

Enklast är förstås att använda kartonger som har skruvlock. Öppningen är oftast lagom bred för att en liten tratt ska gå ner så att innehållet kan hällas i. Locket skruvas igen och sedan är det klart.

Om du fryser mos, sylt, grytor eller annat kan du behöva öppna själva kartongen och hälla i innehållet. Då viker jag igen kartongen som förslutning och tejpar ett varv runt hela förpackningen, eller sätter en liten lina runt.

 

Att få ut innehållet

Smidigast kan tyckas vara att låta innehållet tina i själva kartongen och sedan hälla ut det, så brukar jag göra med saft till exempel. Men mixad tomat, squash, paprika eller mos av frukt och bär tycker jag blir bäst om jag gör så här istället:

 • spola den frysta kartongen under fingervarmt vatten en kort stund
 • klipp upp kartongen upptill och riv en öppning uppifrån och ner
 • kläm ut innehållet rakt ner i en gryta eller lägg i en bunke

På det viset blir inget kvar inuti som måste klämmas ur på sätt som kladdar och frustrerar.

Jag brukar inte bunkra mjölkkartonger i massor för att ha till infrysning. Vi konsumerar 12 liter mjölk per vecka (det vet vi exakt eftersom vi specialbeställer standard eko-mjölk till vår lanthandel och hämtar där, tillsammans med affärens grönsaks-skräp till bokashi, två gånger per vecka) och jag har aldrig behövt vara utan kartonger när jag väl behövt dem.

Hoppas du fått några tips på vad du kan frysa in i mjölkkartonger! Har du några egna tips att dela med dig av får du gärna kommentera.
/Sara Bäckmo

11. november 2019

19 svar till “Frysa in i mjölkpaket”

 1. nyfiqen skriver:

  Åh, vilket bra tips! För en hel del infrysningar såsom bär så styckfryser jag de och packar i fyrkantiga plastburkar men exv saft har jag ju i petflaskor och runda förpackningar tar ju mer plats. Nästa år ska jag använda mjölförpackningar.

 2. Katinka skriver:

  Det här är verkligen ett supertips. Jag undrar ofta hur vi kommer att se tillbaka på den här tiden om några år. Tiden när förpackningar fyllde våra sopor.
  De fyrkantiga mjölkförpackningarna sparar dessutom plats i frysen.
  Ett tips när det gäller att ha ordning i frysboxen. Jag håller med, det är omöjligt.
  Men om man har plats i källaren, eller någonstans där man inte störs av ljudet från frysen, så är restaurangfrysar ett alternativ. Vi köpte två skåp x 360 l (priset är hälften mot vanliga frysar). De öppnas med dörr och är rostfria, så man kan ha listor med magnet på utsidan dörren.

 3. Yvonn Landeholm skriver:

  Jättebra tips!
  Man kan också använda mindre kartong/ gräddförpackningar när man har mindre mängd än en liter. Bär tex.
  Hälsningar Yvonn ☺

 4. Anette Palbrant skriver:

  För ensamhushåll eller som lunchlådor är gräddförpackningar toppen för enportionsrätter. Eller skär mjölkkartonger på mitten eller önskad storlek och tryck ner överdelen över underdelen.

 5. Kerstin skriver:

  Vilket fantastiskt tips⭐️Tack Sara ?

 6. Kristina skriver:

  Min mamma frös alltid in i mjölkpaket. Ett tips är att klippa lös översta biten, så stor kartong man vill ha. Klipp ner varje hörn, så att dom går vika inåt. Sätt i en plaspåse, häll i det du ska frysa, förslut plastpåsen. Vik in flikarna och tejpa. Skriv på tejpen. Fördelen är att varje paket blir som en kub, som är lätt att stapla i frysen.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Fast poängen med kartongen är för mig att jag inte behöver använda plastpåsar ju =)

   • Maria Schultz skriver:

    Hej Sara! Har precis upptäckt din sida här och blev jätteglad. Jag bor i lägenhet m balkong (o inglasad) men är mkt ute i naturen o plockar vilda ätliga växter o svamp, äpple och bär som jag hittar.
    Har haft hus och trädgård tidigare, är uppvuxen på landet med en mamma som odlade mkt.
    Det jag vill tipsa om är: jag använder själv mjölkpaket till att frysa ner mat i. Även sådant som jag plockat ute. Jag vill inte heller använda plastpåsar men gör det dock lite grann, bl a vid brödbak. Men i mjölkpaketer har jag plastpåsar till soppa, bär o fruktmos....och diskar plastpåsarna o hänger på tork...vänder dem ut o in efter en timme ca så de torkar på båda sidor! Detta lärde jag mig av en bondkvinna där jag växte upp!
    Andra tipset är: gröna ärtor och allt som är i små bitar kan du lösfrysa på bricka, fat, ugnsplåt osv. Sen hälla i mjölkkartong som du bara skakar till när du tar fram den ur frysen och häller ur så mkt du behöver....I och med lösfrysning så blir det ingen hel klump....! Ska bli skoj o spännande att följa denna podd o dig ???

   • Marie-Louise Karlberg skriver:

    Praktiskt! Har fyllt mjölkkartonger med plastpåsar med bär för frysen. Det här verkar enklare!

  • Annika skriver:

   Jag gör så, men utan plastpåse. Man får bara,se till att de kan stå riktigt när man fryser in dem för annars finns risk att det läcker. Men när det väl har frusit så är det ju inga problem.
   Då kan man ju själv reglera hur stor burk man vill ha/ behöver.

  • Annika skriver:

   Precis så gör jag fast utan plastpåse som är helt onödig. Om man tejpar ordentligt håller mjölkkartonger tätt utan innerpåse.

 7. Trine skriver:

  Bra tips! Jeg bruker også melkekartonger til innfrysning, men aller mest bruker jeg det omplanting av planter. Sparer hele året slik at jeg har mange. Mye bedre med firkantede potter enn med runde, tar mindre plass.

 8. lin skriver:

  MMen kära du det har jag gjort i 40 år.

 9. Karin Oker-Blom skriver:

  Frysa in i petflaska
  Det går jättebra att frysa in t ex saft i de små petflaskorna - man fyller till nedre delen av halsen och sen klämmer man ihop flaskan tills saften är ändå upp till korken och då skruvar man fast locket. På det viset kan innehållet frysa utan att flaskan spricker.
  OBS om saften är het när flaskan fylls så KRYMPER FLASKAN medan du fyller den och saften rinner ut. Det undviker man om flaskan står upp till halsen i kallt vatten när den fylls. Låt flaskan ligga kvar i det kalla vattnet tills den svalnat.
  Karin

 10. Karin Oker-Blom skriver:

  Fylla och försluta mjölkkartong
  Jag river upp mjölkkartongen i toppen och när jag fyllt den så försluter jag toppen med häftklammer.
  Fryst lock
  Om jag vill frysa små förpackningar med tex äppelmos, litet sås mm så fryser jag i pappmuggar och när innehållet har frusit häller jag på fem mm vatten som får frysa som lock på toppen. Det lustiga är att innehållet tinar fortare än vattnet så om det inte står alltför länge så kan man lyfta av det frusna vattnet, just som ett lock.
  Karin

 11. Marita Nyvall skriver:

  Jag fryser in Saskatoon bär och blåbär i mjölkförpackningar med kork.
  De fryser inte ihop och går att skaka ut genom korken, pöörfekt👍

 12. Gerd Persson skriver:

  Superbra tips Sara! Det tar jag till mitt (hjärta). Då jag såg bilden tänkte jag på min grönkål som snarast måste räddas. Skära bort botten. Klämma ihop grönkålen. Försluta med gladpack och gummiband. Tusen tack för Dig Sara! Hälsningar till Philip och hela barnaskan!

 13. Frida skriver:

  Bra tips! En liten fråga: varför fyller du bara mjölkkartonger med äpplemos till hälften?

 14. Malin Butler Sjögren skriver:

  Jag vill tipsa om att skära fryst äppelmos! Ta fram mjölkpaket låt tina lite skär upp ena änden och skiva moset och lägg på ex gröt. Mums! Kan även ätas i handen. Så har vi gjort sen jag var liten 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *