Skörda potatis | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fulskörda fin potatis

Att skörda potatis en och en är ett fiffigt sätt att förlänga skördeperioden, särskilt för den tidiga potatisen.

En stor potatis av sorten 'Amour'.

Potatisen kan plockas upp ur jorden en och en, vilket är väldigt praktiskt precis i början av skördeperioden.

 

I år har potatisen på friland fått stå mycket längre än tidigare år utan att drabbas av bladmögel. Nu ser jag spår på enstaka blad av angrepp och snart kommer jag därför att börja kapa blasten. När det är gjort skördar jag potatisen planta för planta. Men fram till nu har jag istället skördat potatisen knöl för knöl. På så sätt har plantorna kunnat växa vidare och gett mig mer att skörda då potatisen fått växa vidare på sin plats.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

En del kallar det här sättet för att mjölka potatisen. Själv säger jag fulskörda.

När jag läste in taltidningar för ett gäng år sedan kommer jag ihåg att en krönika jag läste in för Svenska Dagbladet handlade just om det här skördesättet. Och att krönikören tyckte det var som att våldföra sig på plantan nästan, när han stack ner hela handen till plantans allra heligaste och lirkade loss en och annan knöl. Som ett slags potatissköte som blev förlöst på sin avkomma alldeles för tidigt. Nåt sånt.

Själv har jag inga betänkligheter. Jag skördar järnet. Det är lite av en sport att försöka hitta de stora knölarna och avgöra vilka som är bara lite för små för att få åka upp.

 

Potatisblast och fina lila potatisblommor.

När potatisen blommar brukar det finnas knölar att hämta.

 

Jag börjar skörda min potatis ungefär tre månader efter det att knölarna satts i jord. Ett annat riktmärke kan vara att plantorna blommar. Inte all potatis blommar, så tremånaderstricket brukar vara bäst.

Det jag gör är helt enkelt att jag letar upp plantans fäste i backen. Sedan lirkar jag loss täckmaterialet från jorden och knölar ner fingrar och hand i den (i mitt fall i alla fall) porösa jorden. Så fipplar jag runt lite där i den svala myllan tills jag stöter på en lagom stor potatis. Då tar jag upp den. Jag brukar ta en potatis från varje planta. När jag tagit upp en skuffar jag för täckmaterialet igen så ingen potatis riskerar att bli grön för att solens strålar når genom materialet. När jag hämtat vår mat står plantorna kvar som om ingenting har hänt och växer vidare. Ett riktigt kanonsätt.

 

En potatis ligger på jorden under ett tjockt täcklager.

Under det skyddande täcket av halm och ogräs ligger potatis som jag kan skörda en och en.

 

Så här skördade jag mina åtta plantor i odlingstunneln under den månad de gav skörd från slutet av maj innan bladmöglet drabbade dem. Nya potatisar hann växa ut medan jag skördade grannplantorna.

Men snart är det alltså dags för en mer traditionell skörd, då jag försiktigt gräver eller lirkar upp hela plantorna ur jord eller täckmaterial.

Och vad tror du jag gör när jag dragit upp en planta? Sätter ut något nytt förstås! Eller sår. Ringblommor, krasse, dill, sommarmorötter, rucola, rädisa, asiatiska kålsorter, sallat. Det finns en hel massa grönsaker som trivs i den fina jorden som blir efter att potatis skördats. Låt inte jorden stå tom de fina månader vi har kvar att odla. Sätt eller så nytt!
/Sara Bäckmo

23. juli 2015

9 svar till “Fulskörda fin potatis”

 1. Elin Wigrup skriver:

  Jag skördar min potatis mer traditionellt, men har en praktisk metod för att samtidigt dubbelgödlsa landet, såklart inspirerad av skillnadens!!!

  1. GRÄVA UPP POTATIS. När jag ändå gräver upp potatisen låter jag jorden ligga vid sidan, så det bildas ett rejält dike där potatisen tidigare legat.

  2. JORDISERING. När jag har tillgång till färsk kompost, dvs matrester, grönsaksrens, hushållspapper osv, fyller jag diket med komposten. Stampar och packar ordentligt, det går åt mycket! Sen makar jag tillbaka all jord ovanpå, så en liten ås bildas. Nu har jag satt i gång en jordisering (läs mer på http://www.skurupsborren.se/jordisering-intro.html)

  3. TÄCKODLING. Sedan klär jag in åsen med täckodling. Löv, toppat med blast och gräsklipp. Nu ser jag tydligt i landet var potatisen finns kvar, och var den redan är uppgrävd.

  4. ODLING. När täckodlingen har legat till sig i några dagar och satt sig, så makar jag upp en fåra i mitten, och fyller på med begagnad planteringsjord från sommarens krukodlingar. Sedan sätter jag ut plantor av sallad, mangold, och krasse, eller sår rädisor.

  I ett svep har jag alltså skördat potatis, gödlsat både underifrån och ovanifrån, samt planterat en andra skörd.

  Tack för all inspiration, att utnyttja HELA odlingssäsongen! Och hur viktigt det är att mata jorden!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Väl jobbat! Låter som en supermetod! Precis som du säger går det åt mycket material. Det är svårt att överblicka all som slukas av jorden, tycker jag fått större förståelse för systemet sedan jag började mata min köksträdgård och ser hur mycket som äts upp av jorden. Ska själv ut med barnen i eftermiddag och skörda potatis, men vi ska lyxa till det och sätta jordgubbar på platsen till nästa år. Ytan är redan halmad och klar så det blir ett lätt och kul jobb. /Sara

 2. Margareta Fogelberg skriver:

  Tack Sara Bäckmo för alla dina kloka och värdefulla råd och tips. Nu skall jag till att, som du säger, fulskörda min potatis. Det är så fantastiskt roligt för en gammal tant, ja ren lycka att få något så gott på bordet med denna enkla metod som täckodling ju är.
  Stor kram till dig från Margareta 80+ i Särö

 3. Gunilla Lundqvist skriver:

  Min gamla morfar född 1898. Kallade det att SKATTA potatisen. Jag tycker det är en fin benämning på att utvinna så mycket som möjligt av varje potatis.
  Jag odlar hans mark vidare i Norrtälje och skattar hela försommaren och långt efter midsommar. Många härliga middagar med nyupptagen potatis blir det. ?

 4. Susanne Elfström skriver:

  En ung kille från Afghanistan, uppväxt med jordbruk, protesterade förskräckt när jag grävde upp hela plantan. "Så gör man inte!" Det fanns ju små potatisar som kunde växa sig större!

 5. Karin Östergren skriver:

  Så värdefullt att få ta del av era potatisvanor. Vår potatis blommar men har bara stått 1,5 mån. högst. Känns tidigt att skörda. Så kanske ner och rota lite försiktigt. Fösta ggr i livet jag odlar potatis i stort sätt. Det kanske bara är blad och blommor och noll knölar;.? Återstår att se.

 6. Karin M skriver:

  SÅ inspirerande och vägledande dina sidor är! Stort tack!
  Har för första gången satt mandelpotatisen sent, 1 augusti, i odlingssäckar. Hoppas på sen höstskörd m andra ord, här i skärgårn utanför Sthlm. Blasten är uppe och blommor på gång, så det känns lovande.
  Är det bättre att odlingssäckarna står ute eller ska jag ställa dem i odlingstältet? Eller spelar det ingen roll så länge det inte är frost? Tackar på förhand gör Karin 🙂

  • ettavGudsBarn skriver:

   jag är också nybörjare på potatis. i år är det första året som jag lyckats med lite större, anser jag. änsålänge!

   tänkte iaf göra som tipsas på den här sidan, att så sent och efter skörd av potatisarna. är ju mitten av Augusti nu och du svarade förra året, i början på Augusti så jag tänkte att om du har lust att dela med dig av vad du lärde dig?

 7. Tony Axelsson skriver:

  Vi har satt 6 st knölar med King Edvard i mitten av maj i vårt växthus. Dessa blommar precis dagen före midsommar men det är ju en typisk höstsort.
  Ska se om det finns några därunder. Vänligen Tony Axelsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *