Gödselvatten av nässlor

Jag gör gärna gratis gödselvatten av nässlor under sommaren. Växten innehåller mycket näring som kommer grönsakerna till gagn genom ett illaluktande vatten.

En köksträdgårdjord som odlas intensivt, med skördar som avlöser varandra under hela säsongen, måste hela tiden matas med näring. Utan näring utarmas jorden och klarar inte av att producera välmående grönsaker.

Min jord täckodlas till största del, men jag har också en del ytor som är svåra att täcka under hela säsongen. Det är till exempel odlingslådor där grödorna byts flera gånger under säsongen. Då kan det vara svårt att ha ett mer permanent täcke på platsen. Istället gödslar jag lådan genom att gräva ner material med jämna mellanrum, dessutom gödselvattnar jag under säsongen.

Gödselvatten kan lätt göras av eget kiss, ett annat sätt är att använda växtdelar. Nässlor är välkända för att innehålla mycket näring, särskilt kväve. Så här lätt gör jag gödselvatten av nässlor.

Nässlor växer fint på en stor hög i trädgården.

1. Jag river av nässlorna längs marken, det gör inget om det kommer med gräs eller andra växter.

 

Nässlor packas i en tunna

2. Nässlorna packas i en tunna, genom att trycka till ordentligt kan jag fylla så mycket som möjligt.

 

En tunna med nässlor och vatten.

3. Sedan fyller jag tunnan med vatten innan locket sätts på. Viggo luktar för att kontrollera "stinket", som han säger.

 

Nu ska vattnet stå här och blir riktigt äckligt de närmsta veckorna. Jag låter det stå i två veckor ungefär och försöker komma ihåg att röra om nån gång emellanåt med en lång pinne. Det gäller att andas med munnen under tiden för det luktar verkligen skit. Barnen kallar det för stinkvatten.

Det är bra att ha en så här stor tunna ståendes i närheten av odlingen. Då behöver jag inte bära och skvimpa omkring det illaluktande vattnet då det är färdigt om två veckor. Så länge ingen snubblar på tunnan och välter ut hela klabbet funkar det fint att ha den vid min arbetsbänk vid köksträdgården. Men det är förstås en chansning. Nu ska det få puttra här en tid och bli riktigt slemmigt och geggigt. Sen ska du få se hur jag använder härligheten.

Det är en bra tid att göra det här vattnet nu i början av sommaren. I början av juli behöver till exempel vitlöken en extra dos gödning då den sätter igång att bilda klyftor. Och lite allt möjligt annat i köksträdgården behöver en kick efter att ha bott in sig i jorden. Egentillverkat gödselvatten är alldeles gratis och kräver inga transporter eller annan energi än den naturen kan tillhandahålla för att bli till. För bra för att låta bli att användas!
/Sara Bäckmo

20. juni 2015

16 svar till “Gödselvatten av nässlor”

 1. kerstin skriver:

  Klokt bra och gratis. Har man gjort det en gång blir andra lite lättare...första gången silade jag av nässlorna ordentligt men slängde äckepäcklet alldeles för nära min köksbänk......det gör jag inte om!

  • Sara Bäckmo skriver:

   He, he. Nä, det skulle inte jag heller göra. Jag brukar vattna på kvällen, då har det lagt sig till dagen därpå. Mer om det när det är dags. Hälsningar Sara

 2. Anna Kronsell skriver:

  Jag har just vattnat i odlingstunneln med gödselvatten på nässlor och vallört, fy sjutton vad det stinker! Hade ingen tunnel förra året, så upplevde inte stanken lika illa. Du som har erfarenhet av tunnelodling: Lägger sig stanken i tunneln eller bör man undvika nässelvatten där?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det lägger sig! Men det märks garanterat mer eftersom lukten inte kan pipa iväg ut i luften på samma sätt som på friland. Håll ut! Hälsningar Sara

 3. Anders Andersson skriver:

  Lukten går att komma tillrätta med genom att tillsätta en näve bokashiströ i tunnan, 🙂

  /Anders Andersson

 4. Ett tipps bara
  Om man tar en gjutesäck och stoppar ner brännäslan i och en tunna med kran så sliper man geget

 5. Ulrika skriver:

  Kan man göra gödselvatten på annat med? Typ blasten från rädisor och morötter som man annars slänger i komposten? (Vi bor i radhus så har gemensam kommunal kompost, så det som slängs i den kan man inte använda.) vi har inte plats för egen kompost men en gödselhink kan jag få plats med 🙂

 6. Britt-Marie skriver:

  Jag satte gräslök med blom i vatten inomhus. Efter en vecka stinker vattnet massor då jag inte bytt. Löken blir slemmig. Undrar om det också bli bra till gödselvatten?

 7. Lena Carlsson skriver:

  Jag använder nässlor och åkerfräken i min näring. Använder det även till växter inne.
  Man kan koka te på åkerfräken som är mycket rikt på kisel. Huden blir som en barnrumpa när man baddar på hudirritationer.

 8. Jenny Marchant skriver:

  Kan nässelvatten bli för gammalt? Jag har en hink med nässelvatten som har stått 6-8 veckor, vågar jag använda det eller kan växterna ta skada?

 9. […] kombinerar täckodling med gödselvatten av olika slag och får en näringsrik jord till växterna där de kan trivas riktigt […]

 10. Helén Johansson skriver:

  Hej.
  Jag odlar uppländsk vallört och gör jag gödselvatten på det.

 11. Inger Torstensson skriver:

  Ska inte nässelvattnet spädas ut? Jag brukar blanda en del nässelvattnet och nio delar rent vatten. Lukten blir inte riktigt lika stark.

 12. Jessica Eknäs skriver:

  Hej Sara!
  Kan man ha i hur mycket nässlor som helst i en hink med vatten eller kan det blir FÖR mycket näring för växterna?
  (sedan 1 del näring/9 delar rent vatten när det är klart)
  Mvh,
  Jessica Eknäs

 13. Mia Askenbom skriver:

  Går det inte att lägga nässlor som marktäckare eller gräva ner i jorden, så att de naturligt släpper näring vid nedbrytning?

 14. Ingeborg Margrethe Møller skriver:

  Og når tønden med nældevand er brugt, fordeler min mand de stinkende nælder på jorden i køkkenhaven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *