Gödsla med kiss - Så gör du guldvatten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gödsla med kiss - Så gör du guldvatten

Hur gör man guldvatten att använda som gödsel i trädgården? Jag brukar kalla guldvatten för kissvatten, så att inga missförstånd sker. Här kan du läsa om olika sätt att blanda kiss att använda till gödsel.

Saras brunbrända fötter bredvid en grön vattenkanna med hjärtformat lock och en toapappersrulle om pipen.

En vattenkanna utformad som en potta hjälper mig att samla värdefullt kiss till odlingen.

 

Få gödsel är så bra, så enkla, så billiga och så effektiva - som kiss. Det här är ett av mina favoritämnen att prata om! Att gödsla med kiss är en metod som använts av människor hur länge som helst, och det är definitivt gångbart än idag. Om du landat i det här inlägget är du antagligen nyfiken på olika sätt att blanda kiss och vatten för att få en bra kombination att gödsla med, men om du behöver en introduktion till ämnet först kan du läsa lite mer i länken nedan.

 

Läs mer: Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss

 

Att göra kissvatten/guldvatten

Att blanda kissvatten/guldvatten är hur lätt som helst! Kiss blandas med vatten. Klart.

De allra flesta av oss som använder metoden håller inte på och mäter mängden kiss och vatten särskilt noga, det blir lite konstigt. Däremot kan det vara en bra idé att försöka hitta någon slags riktlinje att hålla sig till, som förenklar. Och lära sig ungefär hur en bra blandning är till olika växter eller olika växtplatser.

 

 • Ska du vattna utomhus eller i växthus - använd större mängd kiss.
 • Ska du vattna växter inomhus - använd mindre mängd kiss.
 • Ska du vattna stora växter - använd större mängd kiss.
 • Ska du vattna små växter - använd mindre mängd kiss.

 

Färskt kiss som gödsel luktar inte då det blandas med vatten, under förutsättning att du inte vattnar underifrån på fat där vatten blir ståendes. Extra varning för att vattna saker som står på värmematta inomhus, don´t do it! För att vara helt på den säkra sidan rekommenderar jag en svag dos vid gödsling inomhus.

Har du känsliga familjemedlemmar kan det vara en god idé att utelämna detaljer om gödsling, särskilt om du har kids i tonåren...

 

Hur man blandar kiss och vatten

En generell blandning för kissvatten/guldvatten brukar sägas vara 1 del kiss och 9 delar vatten, troligtvis för att man får en praktisk liter att hantera. Själv tycker jag det är enklare att sikta på 1 del kiss och 10 delar vatten, det blir liksom ett mått av varje. Och man vill ju ändå helst ha lite plats till godo i kannan när man blandar såna här mixturer. Helt ärligt känner jag ingen som håller på och mäter sitt kiss på det viset, det är liksom inte så praktiskt i vardagen. Bättre är att hitta en dosering där man lär sig känna igen en bra blandning. Eftersom det är lättare att mäta mer eller mindre vatten, brukar det vara vad jag justerar.

För att du ändå ska få en känsla av vad som kan vara bra få till, kommer här några förslag på doseringar. Själv brukar jag nämligen göra skillnad på var jag ska vattna.

 

GÖDSLA PÅ KOMPOSTEN

 • Outspädd kiss

GÖDSLA UTOMHUS I LANDEN

 • 1 del kiss - 10 delar vatten

GÖDSLA STORA VÄXTER I KRUKA

 • 1 del kiss - 10 delar vatten

GÖDSLA LAND I VÄXTHUS

 • 1 del kiss - 10 delar vatten

GÖDSLA SMÅ VÄXTER I KRUKA

 • 1 del kiss - 20 delar vatten

GÖDSLA KRUKVÄXTER INOMHUS

 • 1 del kiss - 20 delar vatten

GÖDSLA SÅDDER INNE OCH UTE

 • Sådder och växter som nyss grott gödslas ej. De är ömtåliga. De får näring från planteringsjord då de planteras om.

 

Konsten att kissa i rätt bytta

Ja, några tips kanske du har nytta av om du är helt ny inom det här aningen märkliga området. Killar har ju lite lättare att pricka rätt, men för oss tjejer kan det vara klurigare att lätt ordna saken. Här är tre förslag.

 

VATTENKANNA

Själv har jag en vattenkanna utformad för ända-målet (sorry, kan inte låta bli.... är ju från Göteborg...). Kannan heter Guldkannan Towa och är en genialisk svensk uppfinning. Stor vattenkanna, med sittdel ovanpå. Jag har min kanna i växthuset, alltid fylld till hälften med vatten. Jag kissar några gånger och vattnar därefter på jorden i växthuset eller i stora krukor. Proportionerna är oklara, men gissningsvis någonstans kring 1 del kiss och 20 delar vatten.

 

STÅ-POTTA

Det finns utmärkta "stå-pottor" på nätet (kallades visst för "fruntimmerspotta" förr i tiden), googla efter Pipinette. Jag var högst tveksam till dessa först, men använder dagligen på handelsträdgården där vi saknar inomhustoalett. Så smidigt! Pottan har handtag och kläms fast mellan låren medan man står upp och kissar. Utmärkt enkelt att hälla över vätskan i en vanlig vattenkanna sedan.

 

HINK

Mindre femliters-hinkar funkar utmärkt som provisoriska pottor, men jag skickar med en liten varning. Satsa på en rejäl! Jag har själv suttit sönder några stycken och då är jag ändå en hyfsat lätt person. Det är synnerligen obehagligt - särskilt inomhus. Plasten i vanliga hinkar är också känsliga för kallt vs. varmt. Kall hink och varmt kiss=sprucken hink. Inte heller det är så mysigt.

Vill du använda kiss som gödsel är det en god idé att skaffa något som håller och är bekvämt att använda ofta. Annars blir det inte av.

 

Stående bild på höga gröna växter i tunnelväxthus

Min pott-kanna står i växthuset året om och används (i alla fall vår och sommar) i stort sett dagligen.

 

Nedan tipsar jag om fin läsning om kiss som gödsel, i ett informationsblad från Riksförbundet Svensk Trädgård. Läs! Och pinna sedan genast ut i trädgården och kissa i lämpligt kärl!

 

Läs: Gödsling med urin - Riksförbundet Svensk Trädgård

 

Lycka till med gödslingen!
/Sara Bäckmo

22. januari 2023

13 svar till “Gödsla med kiss - Så gör du guldvatten”

 1. Eva Grotander skriver:

  Vad säger du om kissvatten om man äter mediciner? Jag tänker låt bli. P-piller? Jag tänker låt bli. ??

 2. Åsa skriver:

  Tack för tipsen. Hur länge kan kisset stå i hinken? Kan de bli gammalt och inte göra nytta? Klarar de en vecka eller två innan användning?

 3. Sofie skriver:

  Jag har två svarta ganska höga hinkar i varandra. Sådana som blomstreraffärer har snittblommor i. I dessa har jag en vit hink. Det blir ännu stadigare och jag kan se färgen på min urin. Jag kan då ha koll på om jag dricker tillräckligt mycket vatten. En häldokontroll på köpet!

 4. lantz.kristina skriver:

  Såna här artiklar gillar jag! Rakt på sak och enkla att förstå! Ska nu sätta upp en doseringstabell vid min kisshink! 👍
  Men....... ofta dyker det upp ett men! Efter att ha läst den bifogade länken till 'Gödsling med urin - Riksförbundet Svensk Trädgård' så kommer det här med KVÄVE upp! Vilka av mina trädgårdsväxter vill INTE ha kväve!?! 😵‍💫 Frågar en som oftast har problem med de olika 'kemikalierna' som finns runt odling! Vilka är dom, 'var' finns dom, hur används dom, vilka vill ha/inte ha dom!!!!
  Kristina

  • Sofia skriver:

   All växtlighet gynnas av kväve - det är liksom det som växterna lever av. Kvävet gynnar främst det gröna, så för växter där det främst är andra delar man vill ska gynnas (blomning, rötter) kanske man kan behöva komplettera med andra näringsämnen. "NPK" betyder kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) och är de vanligaste näringsämnena i köpegödsel för trädgårdar:

   Kväve (N)
   Kväve är viktigt för tillväxt och ger både gräs och andra växter en grön, frisk färg. Kväve är det näringsämne som växten behöver mest av och vid brist på kväve kan det bland annat leda till att plantor blir bleka och svaga, eller att gräsmattor drabbas av sjukdomar och ser gula och trista ut.

   Fosfor (P)
   Fosfor främjar rotbildning och därmed tillväxt, samt underlättar för växter att kunna sätta knoppar och bilda nya celler. Mörkgröna till violetta blad kan vara ett tecken på fosforbrist.

   Kalium (K)
   Kalium gynnar växternas fotosyntes samt ökar växtens sockerinnehåll, vilket hjälper växten att övervintra. Gulfärgade och torra bladkanter kan vara ett tecken på kaliumbrist.

   (Källa: https://tergent.se/tipsochrad/npk-godsel/)

 5. Marie skriver:

  Ungefär hur ofta kan samma växter få kissvatten?

 6. Lise-Lotte Rudholm skriver:

  Vi kissar i en plasttunna med en toa-sits på, köpt norr om Stockholm (Väsby gård?). Urinen späder vi ut med regnvatten om vi har, och vattnar växter med det både ute och inne.

 7. Kerstin Olsson skriver:

  IKEAs vattenkanna PS 2002 använder jag till detta ÄNDAmål (som ståpotta)!
  Den kostade 10 sek när jag köpte ett gäng. Nu kostar den 19 sek, men är ändå ett fynd.

 8. Lina skriver:

  Haha, skulle just skriva att jag har köpt en vattenkanna från Ikea som verkar vara som skapad för att vara "ståpotta"! Men jag var inte först! Är mycket nöjd jag med!

 9. Mormor skriver:

  Använder Gelatellis 1-litersplastlåda vid vanlig toastol som jag tömmer sedan i en vattenkanna och späder ut i lagomstyrka.

 10. Kristina Andresen skriver:

  Har läst om kissvatten vs medicin.
  Enligt uppgiftslämnare är det inte farligt att använda kissvatten om man äter medicin. Medicinen har ju först passerat kroppen, och blir sedan utspädd med urin och 10-20 delar vatten
  Kristina

 11. Vårblomma skriver:

  Jag använder den urtagbara ”pottdelen” i babybjörns potta och sätter i toalett ringen och kissar där 🙂 lillbarnet kissar på pottan, storbarnet (6år) väljer att kissa på pottan för att samla guldvatten och jag tar ut delen och kissar i den sittandes på toaletten 🙂
  Riktig familjeaktivitet 😅

 12. Katarina Hall skriver:

  Jag sätter en 5 liters hink ner i toaletten. Passar perfekt.
  Lägger ner ringen utan att klämma hinken och sätter mig.
  Sedan sparar jag hinken på toa med lock på och tar med den ut nästa morgon efter morgonkissen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *