Gödsla med nässelvatten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gödsla med nässelvatten

Efter tre veckors puttrande i tunnan har det blivit dags att gödsla med nässelvatten i min grönsaksodling. Jag passar på en dag när det ligger regn i luften.

Nässelvatten är läskigt. Det luktar skunk. I flera dagar. Det gäller att välja tidpunkt för hanteringen med omsorg. Bäst är att sikta på några mulna dagar, gärna med regn. Bäst är om det har regnat innan gödselvattnet ska ut i jorden, för då är jorden fuktig och vattnet sipprar ner med lätthet. Om det är en stekhet dag lägger sig vattnet hellre på ytan och rinner iväg om det är bar jord som vattnas. I en täckodling är det fuktigt under översta lagret nästan jämt så där är det lättare.

 

Nässelvatten i en tunna.

Den 18 juni fylldes den här tunnan med nässlor och vatten. Sedan dess har den stått och puttrat i köksträdgården. Emellanåt har jag rört om och skuffat omkring på nässelhögen med en stor pinne så att allt ska dränkas i vatten ordentligt. Nu luktar innehållet riktigt äckligt. Bland det värsta som kan hända är att det stänker vatten upp i ansiktet. Det händer ändå alldeles för många gånger och i slutet av hanteringen har jag blivit lite immun mot stanken.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Växtdelar lyfts upp ur nässelvattnet.

När jag ska använda vattnet lyfter jag först upp de gamla växtdelarna och lägger i en tunna bredvid. Eftersom jag gärna tar tillvara på det mesta av saker och ting fyller jag upp också den här tunna med vatten och låter det dra ytterligare ett tag. Sedan vattnar jag ut också detta vattnet och lägger nässeldelarna runt växter som behöver lite extra. Som squash eller pumpa.

 

 

Nässelvatten hälls över i en vattenkanna.

Vattnet som blir kvar i den stora tunnan är en häxbrygd som liknar nån slags soppa med alger. Den är simmig och grönbrun. Mycket koncentrerad. I min tunna går det i ungefär 37 liter. Det ska spädas drygt 1/10, vilket kommer att ge mig nära 400 liter nässelvatten. Med en liten bytta häller jag över lagom dos i vattenkannor och fyller på med vatten. Det underlättar att hälla i vattnet från en annan vattenkanna istället för att använda vattenslangen. Det blir nämligen en väldig massa skum när vattenslangen sprutar ner i nässelvattnet och det är svårt att fylla upp hela kannan då.

Jag använder kannor utan stril när jag vattnar med nässelvatten. Det finns mängder av slamsor från nässlorna i vattnet och det är lätt att det tar stopp. Det går snabbt och lätt att vattna utan stril och jag behöver inte hålla på och rensa igenproppade små hål.

 

 
 

Nässelvatten luktar riktigt illa och framkallar ingen särskild aptit för den som rör sig i trädgården dagen då det använts och kanske tillochmed några dagar efter det. Därför väljer jag att vattna när det är dåligt väder och ingen vill vara ute och röra sig i trädgården. Jag är noga med att inte gödselvattna de grönsaker jag vet att vi ska använda de kommande dagarna, till exempel morötter, sallat, rödbetor eller annat. Däremot vattnar jag allt annat. Inte på grönsakerna. Det är jorden som ska gödslas och jag vattnar därför mellan plantorna.

Jag brukar göra två omgångar nässelvatten under sommaren. Med årets nya odlingsyta kanske jag skulle behöva tre laddningar. Det går att använda nässelvatten både på friland och i växthus och odlingstunnlar. Egentligen är det bara stanken som sätter begränsningarna. När det gäller tunnlarna så vattnar jag gärna där också, men bara i bäddar och krukor där jag inte skördar just precis nu.

 

Rotselleri och lök växer i djupbädden.

 

Nässelvattnet är ett fint komplement till den näring jorden får genom täckodling. Det är helt gratis och mycket näringsrikt. Helt enkelt ett bra sätt att gödsla en köksträdgård hemma. Rotsellerin i långa djupbädden har fått en dos och kommer att få en ny giva i slutet av sommaren. Den växer mycket under hösten och behöver en kick då.
/Sara Bäckmo

10. juli 2015