Gödsla med nässelvatten

Efter tre veckors puttrande i tunnan har det blivit dags att gödsla med nässelvatten i min grönsaksodling. Jag passar på en dag när det ligger regn i luften.

Nässelvatten är läskigt. Det luktar skunk. I flera dagar. Det gäller att välja tidpunkt för hanteringen med omsorg. Bäst är att sikta på några mulna dagar, gärna med regn. Bäst är om det har regnat innan gödselvattnet ska ut i jorden, för då är jorden fuktig och vattnet sipprar ner med lätthet. Om det är en stekhet dag lägger sig vattnet hellre på ytan och rinner iväg om det är bar jord som vattnas. I en täckodling är det fuktigt under översta lagret nästan jämt så där är det lättare.

 

Nässelvatten i en tunna.

Den 18 juni fylldes den här tunnan med nässlor och vatten. Sedan dess har den stått och puttrat i köksträdgården. Emellanåt har jag rört om och skuffat omkring på nässelhögen med en stor pinne så att allt ska dränkas i vatten ordentligt. Nu luktar innehållet riktigt äckligt. Bland det värsta som kan hända är att det stänker vatten upp i ansiktet. Det händer ändå alldeles för många gånger och i slutet av hanteringen har jag blivit lite immun mot stanken.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Växtdelar lyfts upp ur nässelvattnet.

När jag ska använda vattnet lyfter jag först upp de gamla växtdelarna och lägger i en tunna bredvid. Eftersom jag gärna tar tillvara på det mesta av saker och ting fyller jag upp också den här tunna med vatten och låter det dra ytterligare ett tag. Sedan vattnar jag ut också detta vattnet och lägger nässeldelarna runt växter som behöver lite extra. Som squash eller pumpa.

 

 

Nässelvatten hälls över i en vattenkanna.

Vattnet som blir kvar i den stora tunnan är en häxbrygd som liknar nån slags soppa med alger. Den är simmig och grönbrun. Mycket koncentrerad. I min tunna går det i ungefär 37 liter. Det ska spädas drygt 1/10, vilket kommer att ge mig nära 400 liter nässelvatten. Med en liten bytta häller jag över lagom dos i vattenkannor och fyller på med vatten. Det underlättar att hälla i vattnet från en annan vattenkanna istället för att använda vattenslangen. Det blir nämligen en väldig massa skum när vattenslangen sprutar ner i nässelvattnet och det är svårt att fylla upp hela kannan då.

Jag använder kannor utan stril när jag vattnar med nässelvatten. Det finns mängder av slamsor från nässlorna i vattnet och det är lätt att det tar stopp. Det går snabbt och lätt att vattna utan stril och jag behöver inte hålla på och rensa igenproppade små hål.

 

 
 

Nässelvatten luktar riktigt illa och framkallar ingen särskild aptit för den som rör sig i trädgården dagen då det använts och kanske tillochmed några dagar efter det. Därför väljer jag att vattna när det är dåligt väder och ingen vill vara ute och röra sig i trädgården. Jag är noga med att inte gödselvattna de grönsaker jag vet att vi ska använda de kommande dagarna, till exempel morötter, sallat, rödbetor eller annat. Däremot vattnar jag allt annat. Inte på grönsakerna. Det är jorden som ska gödslas och jag vattnar därför mellan plantorna.

Jag brukar göra två omgångar nässelvatten under sommaren. Med årets nya odlingsyta kanske jag skulle behöva tre laddningar. Det går att använda nässelvatten både på friland och i växthus och odlingstunnlar. Egentligen är det bara stanken som sätter begränsningarna. När det gäller tunnlarna så vattnar jag gärna där också, men bara i bäddar och krukor där jag inte skördar just precis nu.

 

Rotselleri och lök växer i djupbädden.

 

Nässelvattnet är ett fint komplement till den näring jorden får genom täckodling. Det är helt gratis och mycket näringsrikt. Helt enkelt ett bra sätt att gödsla en köksträdgård hemma. Rotsellerin i långa djupbädden har fått en dos och kommer att få en ny giva i slutet av sommaren. Den växer mycket under hösten och behöver en kick då.
/Sara Bäckmo

10. juli 2015

26 svar till “Gödsla med nässelvatten”

 1. Mervi Fält skriver:

  Hej! Är så imponerad över dina odlingar. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper. Läser och tar till mig. Nu en fega om nässelvattnet/gödseln. Kan man använda det som gödsel till pelargoner och andra sommarblommor?
  Hälsningar Mervi

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nässelvatten är kanon till det mesta, men passar bäst att använda till utomhusväxter eftersom det kan föra med sig lukt just när det vattnas. Till inomhusblommor har jag använt barnens pott-innehåll och blandat med vatten istället. Det luktar ingenting och är mycket bra gödning. Hälsningar Sara

 2. Åsa skriver:

  Hej
  Med tanke på lukten är det kanske mindre lämpligt att använda i ett villaområde. 🙁
  Skulle det funka att lägga nyplockade nässlor direkt på bädden som täckmaterial istället eller ger det inte tillräckligt med näring?
  Tack för en inspirerande blogg!
  Hälsningar
  Åsa

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det är inte för inte vi kallar det för stinkvatten. Men det luktar mest när det ligger i sin hink/tunna och är outspätt. När det är spätt och vattnas i landet försvinner lukten inom rimlig tid och jag tror knappt att grannarna kommer att märka något. Då måste de i princip stå över bädden. Nässlor i täckodlingen är kanon! Bara att skörda under säsongen och lägga på, det är mycket fin näring. Ta dem innan fröställningarna utvecklats bara och se till att det inte följer med några rötter. Hälsningar Sara

 3. Frida skriver:

  Hej Sara! Är det någon vits att hälla i nässelvatten i djupgrävda bäddar innan det har såtts/planterats i dem? Att näringen kanske stannar kvar i några veckor där och ger näring åt odlingen sen? En tanke bara - hade varit enkelt om det fungerade. Håller på och gräver några bäddar nu. =)

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är alltid bra att vattna med nässelvatten =) Jag vattnar gärna ut om jag har över. Men oftast blir det att jag vattnar när det väl står grönsaker i bäddarna. /Sara

 4. Sara Lundström skriver:

  Vad är skillnaden mellan att göra gödning med vallörtsblad och nässlor? I näring alltså? Vi har massor av båda "ogräsen". ?

 5. Susanne Åkerberg skriver:

  Hur ofta kan man vattna med nässelvatten på samma ställe? Vill ha lite större rabarber.. 🙂
  Mvh Sussi

 6. Michael Källman skriver:

  Hörde av person som borde veta, men kan å andra sidan inte hitta samma information på webben, att nässelvatten är utpräglad 'kvävegödsling' som passar bäst för att stimulera grön tillväxt, men mindre bra för att stimulera tillväxt av frukt, bär o blommor. Läser man dina råd gör du inga sådana reservationer. Tacksam om du vill kommentera.

 7. Anna Toresson skriver:

  Jag har nu färdigt nässelvatten. Letar på
  odlingssidor hur ofta man ska vattna men hittar inget svar. Hur gör du?

 8. Ingbritt skriver:

  Vad gjorde jag för fel med mitt nässelvatten, fick ingen effekt. En hink 10 l full med nässlor, slog på vatten fick stå i en vecka, läste att det räckte. Vattnade mina morötter som var lite för ljusa i blasten. Inget hände till slut tog jag outspätt utan effekt.
  Men när de fick annan gödsel piggade de till och började växa.

 9. Britt-Marie skriver:

  Ett litet tips. Lägg nässlorna i en stor tvättpåse, bara att plocka upp när det är klart

 10. Gudrun skriver:

  Jag vräkte i en säck med kol som fick ligga i ett par månader i den stinkande sörjan för att ladda sig med näring. Grävde ner det i landet sen. Tror det kan funka!

 11. Katinka skriver:

  Nässelvatten kan göras lukfritt och trevligt att använda. Googla på ”luktfritt nässelvatten bokashi” så hittar du receptet. Jag provade sommaren 2019, fungerade superbra. Jag använde en tunna på 120 liter, mycket större än vad som står i receptet. Det fungerade ändå. När jag hällde ut det sista ur tunnan i vintras luktade det lite sämre, men inte skunk. Rekommenderas!

 12. Monica Engström skriver:

  Kan man använda vattnet som hälls bort då man förvällt nässlor till att gödsla med. Eller är det förstört av kokningen ?

 13. Nina skriver:

  Hej, googlade på nässelvatten och kom hit till din information. Jag har en hink med nässlor och vatten sedan några veckor. Har rört om då och då, men glömt de senaste dagarna och nu var det vitt mögel i. Nu söker jag information om jag kan använda det ändå eller om det är förstört och kommer att förstöra min odling...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det kommer inte att förstöra din odling. Rör om, blanda en del nässelvatten med tio delar vatten och vattna på jorden. Det blir kanon!

 14. Elsie Henriksson skriver:

  Har en hink m locket, har stått så några veckor. När jag nu öppnar locket är fet mögel?
  Kan jag använda nässelvattnet?

 15. Hanna Jansson skriver:

  Hej ? Jag undrar om jag även kan vattna t ex rosor och klematis med nässelvatten?

 16. Ola Rosenquist skriver:

  Hej!
  Kan man hälla överblivet nässelvatten i komposten? Vi har en varmkompost med blandat trädgårds- och hushållsavfall.
  Ska det i så fall spädas?

 17. Veronica Andersson skriver:

  Hej!
  Bor i södra Skåne.
  Undrar hur länge på året man kan vattna med nässelvatten?
  Har även börjat göra boccaschi eller vad det heter...
  Kan man vattna med det hela året?
  Till slut..
  Vad är bästa näringen för frukt o bär som odlas i kruka?
  Mvh
  Veronica

 18. Marita Nyvall skriver:

  Hej Sara 😊
  Om man gör nässelvatten på sensommaren då nässlan har bildat fröställning,kan man använda dem till vattnet i alla fall och även rötterna om man drar upp dem?

 19. Margareta axelsdotter skriver:

  Hej Sara, tack för allt man får lära sig av dig.
  Jag undrar; om man inte har tillgång till så mkt nässlor, kan man göra stinkvatten på annat då? Typ kirskål som det kryllar av. Eller annat?

 20. Inger Vilborg skriver:

  Hej Sara, jag instämmer med Margareta och har en liknande fråga. Jag har fått in humle på flera håll i trädgården och sliter hela tiden av dessa lianer. De är sträva ovh borde innehålla en hel del kisel. Skulle man kunna använda dem för att göra nässelvatten? Har gjort en omgång, men är lite tveksam till att använda det. Det stinker i alla fall lika illa som nässelvatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *