Gödsla inomhus med kiss

"Hjälp! Mina plantor inomhus behöver gödsel. Vad ska jag använda?" Jag gödslar alla mina plantor med världens smartaste gödning - kiss.

Plantor står och trängs under växtbelysning.

Inomhus under trappen står en del av mina inomhussådder.

 

Det är mer än lovligt trångt i min förodling inomhus nu. Växtbelysningen räcker inte till och i helgen började jag flytta bort stora tråg med plantor till söderfönster utan ljus. I början av april brukar ljuset utomhus vara tillräckligt för att plantor i ordentligt ljusa fönster ska klara sig. Det får bära eller brista.

När inomhusodlade växter kommit upp en bit i storlek är det dags att börja gödsla. Det görs för att plantorna ska få energi att växa i sina, ofta ganska små, krukor ännu en tid.

I en liten bytta med till exempel såjord finns väldigt lite näring. När plantorna skolas om sätts de i plantjord av något slag, som oftast innehåller lite mer näring än såjorden. Men tro mig, många plantor växer i rekordfart inomhus där det är varmt och mysigt. Och rätt som det är tar näringen slut, ofta fortare än man tror. Alltså gödslar jag alla växter inomhus så de ska kunna växa vidare i fin takt tills det är dags för dem att komma ut.

 

Vad, hur och när?
Jag brukar börja vattna inomhusplantor med flytande gödning ungefär en vecka efter att de planterats om i planteringsjord i lite större kruka. I vissa fall behöver jag vattna också innan omplanteringen. Jag har inget särskilt schema för när jag gödslar eller hur ofta. Jag går på känn och gödslar där jag tycker att det ser ut att behövas för stunden.

Många undrar vad jag gödslar med, hur mycket och hur ofta.

Jag använder uteslutande kiss, samt lakvatten från bokashi-kompost. Det senare får jag skriva mer om vid annat tillfälle. Kiss är den ultimata gödningen. Det innehåller det som växterna behöver, bland annat kväve, fosfor och kalium - samma ämnen som finns i gödsel som köps i butik. Fast kiss är gratis. Gödningen är väldigt lätt för växterna att suga upp och det märks snabbt resultat. För den som månar sitt lilla kretslopp på hemmaplan och vill ha enkel, billig gödsel är kiss verkligen kanon! Det är perfekt att gödsla tidigt på säsongen när bladverken ska växa till.

Men för många kan det till en början låta ytterst märkligt att gödsla med sin egen urin inomhus - på plantor som senare ska ätas upp. Det kan vi återkomma till senare.

 

Späd med vatten
Kiss som används som gödning inomhus ska spädas med vatten. Ju mer vatten desto svagare gödning och desto mindre risk att det luktar kiss inomhus. Det finns studier som visar att det är mer fördelaktigt för plantor, både grönsaker, blommor och krukväxter, att gödslas med svag dos ofta, än stark dos mer sällan.

Det brukar anges att en del kiss ska spädas med tio delar vatten vid gödsling, men för den som vill vattna inomhussådder skulle jag nog säga att en del kiss till tjugo delar vatten är bättre. Och att vattna ofta. Uppskattningsvis är kanske var tredje vattning en slags gödning i min inomhusodling. Då jäklar växer det!

 

Grönsaker som gillar näringsrik jord

 • Kål
 • Aubergine
 • Rotselleri
 • Purjolök
 • Kronärtskocka
 • Tomat
 • Paprika

 

Hur gör man?
Vi har en potta i badrummet och lyckligtvis små barn som använder den. Efter var gång fyller jag pottan ungefär till hälften med vatten och häller över i en vattenkanna eller pet-flaska. Och så vattnar jag ut det direkt.

Ibland kissar jag på pottan själv om det kniper. Senare på säsongen har vi en kombinerad vattenkanna/potta som vi använder flitigt, men så här tidigt har jag inte användning för så mycket gödning inomhus att det är lönt att ställa in den i badrummet. Just nu står kanna i tunnelväxthuset och jag har precis börjat kissa där när jag är ute och använder kissvattnet för att gödsla i mina odlingsbäddar. Det återkommer jag till i ett senare inlägg.

När vi inte har pott-barn räcker det fint om jag själv kissar i en liten hink eller plastbytta en gång om dagen eller så och vattnar ut till krukväxter och inomhusodlade grönsaker och blommor.

 

Tips för gödselvattning

 • Vattna bara lite åt gången så att det inte rinner ut och blir stående på fatet
 • Gödsla inte växter som står på värmematta
 • Gödsla inte i självbevattnande tråg
 • Låt inte kisset stå och dra i väntan på användning
 • Undvik att gödsla på bladen

 

Tre kålplantor under växtbelysning i ett fönster.

Kål är näringskrävande växter och växer jättefint med gödning av kiss inomhus.

 

Tre vanliga frågor
Luktar det inte illa? Nej, under förutsättning att kisset späds ordentligt, inte är gammalt och inte värms upp på till exempel en värmematta, golvvärme eller i en sådd som står på annat varmt ställe. Jag tror inte att någon besökare hemma hos oss tycker att det luktar skumt trots att jag vattnar både krukväxter och grönsaker med kissvatten varje dag.

Fast det går väl inte att använda om man äter mediciner? Det här får förstås varje enskild person ta ställning till och avgöra vad som känns bra från fall till fall. Det har gjorts studier och sammantaget verkar rådet vara att det endast finns fog för att undvika kiss som gödning om man använder väldigt ovanliga mediciner.

Kan man gödsla för mycket? Inomhusodlade små plantor är känsligare än stora växter utomhus som växer i mycket jord som kan ta hand om näringen. Om det blir för mycket näring är det risk att plantorna kroknar, så håll igen lite. Eller - gör det inte så du ser var gränsen går? Oftast är vi för dåliga på att gödsla, det går att kräma på ganska bra.

 

För nybörjaren

 • Prova att vattna på växter som du ska äta först i slutet av sommaren, om du tycker det känns läskigt och ofräscht
 • Säg inte till familjen att du provat att gödsla med kiss
 • Kissa i ett litet kärl som du sedan kan slänga direkt om du inte vill diska ur
 • Låt en särskild diskborste hänga i badrummet som du använder till din potta
 • Använd en mild såpa till att diska ur pottan

 

Det är kontroversiellt att gödsla med kiss. Många tycker det är äckligt. Känns inte fräscht. Säkert gör det sitt till att det bär emot att hantera sitt eget kiss, som vi annars inte har någon kontakt med alls. Många menar att kiss är det bästa gödningsmedlet vi har! För mig känns det helt naturligt att använda den resursen - också inomhus. Det är ju egentligen här jag behöver den som mest, eftersom jag inte kan täckodla eller använda kompost som gödning på samma vis som i landen.

För dig som vill läsa mer vill jag återigen tipsa om Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkta infoblad om att gödsla med urin. Du hittar den som pdf här: Gödsling med urin.

Varje gång jag skriver om kiss som gödning kommer det många kommentarer, ibland ganska fräna ord och uppmaningar som riskerar att göra andra odlare rädda och tveksamma. Mestadels bygger de kommentarerna på människors föreställningar, snarare än fakta. Om du känner för att skriva en kommentar om att något skulle vara farligt eller dåligt med att använda kiss som gödning vill jag först att du läser infobladet ovan och därefter söker mer information från en trovärdig källa om du tycker det behövs. Därefter ska jag gärna bemöta ditt spörsmål.

Till alla som ändå känner sig nyfikna på att prova att gödsla med kiss en första gång - bara gör det. Du kommer antagligen väldigt snart att se resultat. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

 

19. mars 2018

25 svar till “Gödsla inomhus med kiss”

 1. Hanna skriver:

  Åh så smidigt, jag vattnar med kissvatten på sommaren, men har inte ens tänkt tanken att man kan göra det nu också. Plättlätt att samla kiss när man har små barn!

  Utomhus har jag lärt minstingen att han bara får kissa i min vattenkanna. Barn är ju påhittiga, och jag har fått hålla mig för skratt SÅ många gånger när de små försöker få in snoppen i pipen på vattenkannan 😛 (har bara grabbar i varierande åldrar)

 2. Maud Steinrud skriver:

  Fantastisk gödning, jag använder både inne och ute. Gratis och tar aldrig slut ☺

 3. Lisbeth Halse skriver:

  Eg synest det er supert! Tusen takk for at du skriv om det så naturleg, det er jo det det er. Men eg seier ingenting til familien, då...

 4. Ingela skriver:

  Har hört om detta förr..
  Men då heter det Gullvatten.

 5. Josefine skriver:

  Men t.ex. hönsgödsel som består av träck och urin tycker många känns bättre? För vår del älskar jag guldvatten och nässelvatten.
  Tack Sara för din underbara blogg, dina böcker!

 6. Birgit Sunnanbo skriver:

  Angående läkemedel och miljöpåverkan kan du läsa allmänt om det på http://www.fass.se/LIF/menydokument?userType=0&menyrubrikId=2432 och http://www.janusinfo.se/Beslutsstod/Miljo-och-lakemedel/ De tester som görs där är läkemedlens påverkan på vattenmiljö, men det är troligen en bra indikator på hur dina odlingar påverkas av läkemedel. Hur enskilda läkemedel påverkar miljön kan du se om du söker upp aktuellt läkemedel i Fass för förskrivare.

 7. Anneli skriver:

  Vilken bra och nyttig artikel Sara!
  Kiss är ju det mest naturliga egentligen, men under det senaste århundradet har den "moderna" människan velat slippa sitt avfall.
  Sakta vänder vi åter blicken och skall lära oss att ta tillvara istället för att kasta och spola bort.
  Har prövat att vattna inne med lakvatten, dock blev det lite stark dosering, till tonåringarnas entusiasm (nooot hehe)....Nu skall här guld vattnas under cover.

 8. autumn1983 skriver:

  Angående kommentaren om läkemedels miljöpåverkan i vattenmiljön vill jag bara påpeka att problematiken med läkemedel i just vatten är att det inte bryts ner utan påverkar vattenlevande organismer. I jord fungerar nedbrytningen mycket bättre. Läs mer här om du är intresserad av forskning i ämnet. https://www.ivl.se/toppmeny/pressrum/pressmeddelanden/pressmeddelande---arkiv/2016-09-06-ny-studie-om-lakemedelsrester-i-jordbruksmark.html
  Tack för ett bra inlägg!

 9. […] Läs mer: Gödsla med kiss inomhus Läs mer: Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss […]

 10. […] jag om hur jag gödslat plantorna med kissvatten medan de stått inomhus i sina krukor. I det här inlägget berättar jag mer om hur jag använder kiss som näring i inomhusodlingen. Det är en supermetod! […]

 11. Ylva Olofsson skriver:

  Använder också guldvatten både inne och ute men hur länge på säsongen ska man hålla på? Växter ska ju "mogna av" på höstkanten sägs det men vill ju inte sluta för tidigt om man inte behöver.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Helt rätt att inte bombardera växtplatser med för mycket kiss i slutet av växtsäsongen. Vattna gärna där du odlar, men sedan kan du ju välja ut några särskilda områden som du boostar lite extra, till exempel nästa års kål-land eller komposten.

 12. Jenny skriver:

  Vilken underbar blogg!
  Denna metod använde min farfar som gödning till tomatplantorna,och resultatet:otroligt frodiga starka plantor med mängder av tomater.

  Tack för inspirerande läsning,håller på att starta upp till att i så stor utsträckning som möjligt bli självförsörjande så alla tips m.m är guld värda!

  Mvh Jenny

 13. Gunnel Andersson skriver:

  Hej! Går det att ge även till citronträd o orchideer?

  • Citrus trivs i en jord som innehåller mycket järn och har lågt pH-värde. Urin ger för mycket kväve och för lite järn, dessutom stiger pH-värdet. Därför är specialgödselmedel bäst till citrus.
   Hur det är med orkidéer vet jag tyvärr inte.

  • Enligt Sara på ”Odla.nu” går det utmärkt att vattna orkidéer med guldvatten men med ganska svag lösning, 1/20 eller till och med 1/30. Hellre lite och oftare än mycket och sällan.
   Gödsla orkidéerna mars/april till september och det kan räcka med varannan vecka, då orkidéerna är inte så näringsintensiva.

 14. Susanne skriver:

  Underbart!
  En liten historia:
  En kväll iträdgården för flera år sedan pratade jag med grannen som var ute och vattnade. Jag fick vårkänslor för cirkusen hade just kört förbi, det kändes på doften! Han bara log glatt och först efteråt förstod jag att det var han som vattnade med guldvatten. ?

 15. Jo medisiners kemikalier bryts ner i jorden men växster är snappa att ta upp vatten och näring så mycket kan finnas I växsten som inte jorden har hunnit ta hand om.I komposten som ligger 1år är det mesta borta.Avlopsdekalier som går genom en biogas anläggning är fria från medisinrester.

 16. Petra skriver:

  Vill tipsa om pottan "Pimpinett" som har en mycket praktisk design. Med lock, och pip som är mycket praktisk för att hälla över i en vattenkanna el.likn.

 17. Maria Bergström skriver:

  Har fungerar jättebra här i massor av år, trots att jag har drivit en blomsterbutik i tio år. ??
  Använder inget annat hemmavid trots alla näringsflaskor jag haft på jobbet.
  Nu när jag avslutat detta arbete finns näringen när jag så behöver den & inga köp behövs göras.
  Ser såå fram emot våren då jag just fått 4 st nervblockader gjorda i ländryggen & börjar på att kunna röra mig sakta sakta.
  Trädgården väntar ju - två diskbråck eller inte. Lever på hoppet att få springa runt med mina kisskannor i odlingen ? igen.?

 18. Linnea skriver:

  Konstig fråga kanske, men har precis fått lite feeling med en hydroponisk odling inne så här i vintertid, och köpt flådig näringslösning till den. Men i det fallet funkar väl inte guldvatten? Det blir väl supersunkigt snabbt?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag vet att det experimenteras en del med det. Problemet är att lösningar med kompostvatten, urin och annat behöver rörelse i vattnet för att inte orsaka dålig lukt och så. Går säkert att få till på annat vis också, men jag har inte känt mig manad att prova. Det kan bli förfärligt äckligt.

 19. Anki skriver:

  Tack för alla dina inlägg och tips Sara, så värdefulla att ta del av! Ett litet tips från mig är IKEAS (vet tyvärr inte vad den heter) stapelbara vattenkanna i plast, ganska smal modell med lång pip, går utmärkt att kissa direkt i, och fyller man sedan med vatten blir blandningen mellan 1/10 -1/20.

 20. Per skriver:

  Att det skulle vara äckligt med kiss förstår jag inte alls. På vår tomt så springer det katter, hundar, rådjur och allehanda andra djur. Tycker sniglar och hundbajs är betydligt äckligare än någon människas kiss. Som min dotter konstaterade: skogen är gjord av smuts!

  Dottern (samt vissa av hennes vänner) brukar ofta gödsla direkt på plats. Hon vet (och instruerar eventuella vänner) att inte kissa på samma ställe varje gång och vilka plantor som tenderar att vara lite känsliga: smultron och jordgubbar tål inte så mycket, så där får man se till att man sprider ut det väl för annars så dör plantan man siktar på. Jag har demonstrerat effekten av övergödning: vi kissade på samma fläck på gräsmattan och en vecka senare var där en stendöd fläck omgiven av det frodigaste gräs jag sett.

  Jag räknar med att jag får dra nytta av barnens bidrag något eller ett par år till innan den moderna prydheten kickar igång. Själv är jag för gammal för att bry mig, så är det sommar och fint väder kan man lika gärna sikta på något som kan dra nytta av det 🙂

 21. Lotta Potta skriver:

  Låter toppen! Ska våga börja jag med efter några års funderingar men då även jag " under cover" det var en bra ide! 😅
  Mvh Lotta Potta 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *