Gödsla inomhus med kiss - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gödsla inomhus med kiss

"Hjälp! Mina plantor inomhus behöver gödsel. Vad ska jag använda?" Jag gödslar alla mina plantor med världens smartaste gödning - kiss.

Plantor står och trängs under växtbelysning.

Inomhus under trappen står en del av mina inomhussådder.

 

Det är mer än lovligt trångt i min förodling inomhus nu. Växtbelysningen räcker inte till och i helgen började jag flytta bort stora tråg med plantor till söderfönster utan ljus. I början av april brukar ljuset utomhus vara tillräckligt för att plantor i ordentligt ljusa fönster ska klara sig. Det får bära eller brista.

När inomhusodlade växter kommit upp en bit i storlek är det dags att börja gödsla. Det görs för att plantorna ska få energi att växa i sina, ofta ganska små, krukor ännu en tid.

I en liten bytta med till exempel såjord finns väldigt lite näring. När plantorna skolas om sätts de i plantjord av något slag, som oftast innehåller lite mer näring än såjorden. Men tro mig, många plantor växer i rekordfart inomhus där det är varmt och mysigt. Och rätt som det är tar näringen slut, ofta fortare än man tror. Alltså gödslar jag alla växter inomhus så de ska kunna växa vidare i fin takt tills det är dags för dem att komma ut.

 

Vad, hur och när?
Jag brukar börja vattna inomhusplantor med flytande gödning ungefär en vecka efter att de planterats om i planteringsjord i lite större kruka. I vissa fall behöver jag vattna också innan omplanteringen. Jag har inget särskilt schema för när jag gödslar eller hur ofta. Jag går på känn och gödslar där jag tycker att det ser ut att behövas för stunden.

Många undrar vad jag gödslar med, hur mycket och hur ofta.

Jag använder uteslutande kiss, samt lakvatten från bokashi-kompost. Det senare får jag skriva mer om vid annat tillfälle. Kiss är den ultimata gödningen. Det innehåller det som växterna behöver, bland annat kväve, fosfor och kalium - samma ämnen som finns i gödsel som köps i butik. Fast kiss är gratis. Gödningen är väldigt lätt för växterna att suga upp och det märks snabbt resultat. För den som månar sitt lilla kretslopp på hemmaplan och vill ha enkel, billig gödsel är kiss verkligen kanon! Det är perfekt att gödsla tidigt på säsongen när bladverken ska växa till.

Men för många kan det till en början låta ytterst märkligt att gödsla med sin egen urin inomhus - på plantor som senare ska ätas upp. Det kan vi återkomma till senare.

 

Späd med vatten
Kiss som används som gödning inomhus ska spädas med vatten. Ju mer vatten desto svagare gödning och desto mindre risk att det luktar kiss inomhus. Det finns studier som visar att det är mer fördelaktigt för plantor, både grönsaker, blommor och krukväxter, att gödslas med svag dos ofta, än stark dos mer sällan.

Det brukar anges att en del kiss ska spädas med tio delar vatten vid gödsling, men för den som vill vattna inomhussådder skulle jag nog säga att en del kiss till tjugo delar vatten är bättre. Och att vattna ofta. Uppskattningsvis är kanske var tredje vattning en slags gödning i min inomhusodling. Då jäklar växer det!

 

Grönsaker som gillar näringsrik jord

 • Kål
 • Aubergine
 • Rotselleri
 • Purjolök
 • Kronärtskocka
 • Tomat
 • Paprika

 

Hur gör man?
Vi har en potta i badrummet och lyckligtvis små barn som använder den. Efter var gång fyller jag pottan ungefär till hälften med vatten och häller över i en vattenkanna eller pet-flaska. Och så vattnar jag ut det direkt.

Ibland kissar jag på pottan själv om det kniper. Senare på säsongen har vi en kombinerad vattenkanna/potta som vi använder flitigt, men så här tidigt har jag inte användning för så mycket gödning inomhus att det är lönt att ställa in den i badrummet. Just nu står kanna i tunnelväxthuset och jag har precis börjat kissa där när jag är ute och använder kissvattnet för att gödsla i mina odlingsbäddar. Det återkommer jag till i ett senare inlägg.

När vi inte har pott-barn räcker det fint om jag själv kissar i en liten hink eller plastbytta en gång om dagen eller så och vattnar ut till krukväxter och inomhusodlade grönsaker och blommor.

 

Tips för gödselvattning

 • Vattna bara lite åt gången så att det inte rinner ut och blir stående på fatet
 • Gödsla inte växter som står på värmematta
 • Gödsla inte i självbevattnande tråg
 • Låt inte kisset stå och dra i väntan på användning
 • Undvik att gödsla på bladen

 

Tre kålplantor under växtbelysning i ett fönster.

Kål är näringskrävande växter och växer jättefint med gödning av kiss inomhus.

 

Tre vanliga frågor
Luktar det inte illa? Nej, under förutsättning att kisset späds ordentligt, inte är gammalt och inte värms upp på till exempel en värmematta, golvvärme eller i en sådd som står på annat varmt ställe. Jag tror inte att någon besökare hemma hos oss tycker att det luktar skumt trots att jag vattnar både krukväxter och grönsaker med kissvatten varje dag.

Fast det går väl inte att använda om man äter mediciner? Det här får förstås varje enskild person ta ställning till och avgöra vad som känns bra från fall till fall. Det har gjorts studier och sammantaget verkar rådet vara att det endast finns fog för att undvika kiss som gödning om man använder väldigt ovanliga mediciner.

Kan man gödsla för mycket? Inomhusodlade små plantor är känsligare än stora växter utomhus som växer i mycket jord som kan ta hand om näringen. Om det blir för mycket näring är det risk att plantorna kroknar, så håll igen lite. Eller - gör det inte så du ser var gränsen går? Oftast är vi för dåliga på att gödsla, det går att kräma på ganska bra.

 

För nybörjaren

 • Prova att vattna på växter som du ska äta först i slutet av sommaren, om du tycker det känns läskigt och ofräscht
 • Säg inte till familjen att du provat att gödsla med kiss
 • Kissa i ett litet kärl som du sedan kan slänga direkt om du inte vill diska ur
 • Låt en särskild diskborste hänga i badrummet som du använder till din potta
 • Använd en mild såpa till att diska ur pottan

 

Det är kontroversiellt att gödsla med kiss. Många tycker det är äckligt. Känns inte fräscht. Säkert gör det sitt till att det bär emot att hantera sitt eget kiss, som vi annars inte har någon kontakt med alls. Många menar att kiss är det bästa gödningsmedlet vi har! För mig känns det helt naturligt att använda den resursen - också inomhus. Det är ju egentligen här jag behöver den som mest, eftersom jag inte kan täckodla eller använda kompost som gödning på samma vis som i landen.

För dig som vill läsa mer vill jag återigen tipsa om Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkta infoblad om att gödsla med urin. Du hittar den som pdf här: Gödsling med urin.

Varje gång jag skriver om kiss som gödning kommer det många kommentarer, ibland ganska fräna ord och uppmaningar som riskerar att göra andra odlare rädda och tveksamma. Mestadels bygger de kommentarerna på människors föreställningar, snarare än fakta. Om du känner för att skriva en kommentar om att något skulle vara farligt eller dåligt med att använda kiss som gödning vill jag först att du läser infobladet ovan och därefter söker mer information från en trovärdig källa om du tycker det behövs. Därefter ska jag gärna bemöta ditt spörsmål.

Till alla som ändå känner sig nyfikna på att prova att gödsla med kiss en första gång - bara gör det. Du kommer antagligen väldigt snart att se resultat. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

 

19. mars 2018