Gör nya hallonplantor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gör nya hallonplantor

I en etablerad plantering sköter förökningen sig själv - i rask takt. Men hur gör man om man vill ha en ny hallonplantering utan att köpa massa plantor? Här är tips om hur du kan föröka hallon.

Ett litet skott av hallon

Ett litet skott med rötter är allt som behövs för att göra nya hallonplantor.

 

Det här har jag faktiskt inte tänkt på att skriva om tidigare, men blev påmind av en fråga i någon tråd om bärbuskar. De flesta som redan har hallon i trädgården brukar inte grunna så mycket på hur plantorna blir fler, snarare är motsatsen mer intressant. Hur blir de färre?

Men sen förstod jag att förökning av hallon inte är helt självklart. Sår man dem från frö? Tar man sticklingar? Hur gör man om man vill ha en alldeles ny hallonplantering utan att behöva köpa massa plantor.

Innan du läser vidare vill jag tipsa om mitt kanske viktigaste hallon-inlägg. Ta dig tid att läsa det INNAN du planterar hallonen var-nånstans-du-nu-har-tänkt-dig. Läs: Varför, varför satte jag hallonen här?

 
 

Lätt att föröka hallon

Att föröka hallon är bland det absolut enklaste som finns. De är mycket svåra att ha ihjäl och det är ju bra för den som behöver plantor.

I princip är det två sätt som de flesta använder sig av för att få nya plantor, nämligen att dela eller gräva upp för-rymda delar av en redan befintlig planta.

 

Hallonplantor i betesmarken.

Hallon sprider sig lätt och det är enkelt att gräva upp en planta en bit från moderplantan.

 

Dela plantan genom att gräva upp en hel klump hallonspröt och sedan skära den i två eller flera delar med hjälp av spaden. Plantan tar inte stryk av hanteringen utan kommer att hämta sig när den planteras i jorden igen.

Min erfarenhet är att hallonen kan delas när som helst på året (ja, inte när det är fruset i backen förstås), men bäst blir resultatet om hallonspröten klipps tillbaka till några decimeter ovan mark innan delningen. Då behöver de tilltufsade rötterna inte försörja en stor planta med vatten och näring utan kan satsa på att återhämta sig istället. Och förstås är det bättre att göra delningen när inte själva plantan ger skörd för då går man ju miste om den.

 

Läs mer: Ny uppbindning av hallonplantorna

 

Två hallonskott med rotdelar ligger på jorden.

Två små plantor, ovarsamt uppgrävda, redo att sättas i kruka.

 

Gräv upp en liten del av en planta som spridit sig genom att lirka upp ett spröt ur jorden/marken och se till att det finns rötter på den. Klipp ner sprötet och plantera på ny plats. Det tar något eller några år för plantan att bli stor och kraftig, men den kommer att ge skörd fortare än man tror. På bilden överst i inlägget har jag grävt upp ett mycket litet skott, som snabbt kommer att växa till sig med flera skott.

 

Ett tredje sätt att föröka hallon är att ta sticklingar. Jag har provat med flera plantor och fått resultat, om än ganska oregelbundet. Kanske är det färre än hälften som verkligen utvecklat rötter, de andra skrumpnar ihop och dör i krukan. Så de bästa sätten är att dela plantorna, tycker jag.

 

Läs mer: Hallonen är flyttade

 

hallon i kruka

De nya plantorna kan stå i kruka ganska länge och passar fint att bunkra till höstens planteringar i fuktigare väder.

 

Tigg plantor av vänner

Om du suktar efter ett stort hallonland är alltså det enklaste att ge dig ut på jakt efter plantor att nalla delar av. Bäst är förstås att dela plantor du med säkerhet vet ger goda bär. Gräv upp ett skott som tittar upp en bit utanför själva moderplantan. Vill du att den ska bli lite större innan den sätts på sin slutliga växtplats kan den stå i kruka under en tid. Sätt den i luftig planteringsjord så kommer den att växa till sig fint. Låt krukan stå där du alltid kommer ihåg att vattna, eller i skuggigt läge där den inte torkar ut.

De allra flesta ägare till en hallonplantering delar gladeligen med sig av skott till hallonplantor, så känn dig inte generad över att fråga.

 
 

De flesta av mina hallon är från början plantor från ett halvt förvildat snår på baksidan. Alla är med ganska ovarsam hand uppgrävda och flyttade. Efterhand har jag kompletterat med några köpta sorter. Jag är noga med att sköta dem och beskär dem några gånger per år, se gärna klippen ovan.

Lycka till med din hallonplantering! Och kom ihåg - sätt dem inte i köksträdgården! De sprider sig många meter genom lucker jord och det är så trist att behöva rensa från hallonskott fem meter bortanför själva hallonraden.
/Sara Bäckmo

 

 

 

21. april 2017

10 svar till “Gör nya hallonplantor”

 1. Vendela skriver:

  Snart dags att gräva upp de små skotten som rymmer ut i gräsmattan för att förlänga hallonlandet. Hallon är det absolut godaste bären. Men undrar också om du har testat mullbär? Har köpt torkade till yogurthen och de är ju både goda och nyttiga så undrar om de klarar vårt klimat (zon 4 här)?

 2. Annika Fredriksson skriver:

  Har funderat på hallon men är rädd att de ska ta sig ut i gräsmattan MVH Annika

  • Birgitta Jacobsson skriver:

   Det gör de så klart, men det är bara att klippa över dem med gräsklipparen. Inget problem. Värre om de står nära ett trädgårdsland eller blomrabatt!

 3. Emma skriver:

  Hej!
  Har du märkt någon skillnad i kvalitet på dina flyttade plantor och de köpta?

 4. Marie Tiverman skriver:

  Kan hallon föröka sig med frö. Mitt barndomshem som är en gård på landet har helt plötsligt berikats med gula hallon. Ingen vet hur de kom dit men jag tror att det kanske fanns rester av ett hallon i fågelspillning eller så. Kan det stämma?

 5. Anna skriver:

  Jag har (av misstag) hittat ett sätt att ta död på hallon: vattna med mycket kalkrikt vatten! En rejäl kalkning borde väl också funka?

 6. Emma-Lena Liljenberg skriver:

  Jag har en liten odlingslott som jag gärna vill hålla så lättskött men charmig som möjligt. Den var rätt vildvuxen när vi tog över lotten förra sommaren. För nån månad sen grävde jag om hösthallonen så att de står i rader istället för ett busksnår. Nu har vi täckt gräs/ogräs med lite jord och markduk och toppat med kutterspån. Jag ville egentligen ha halm, men det var svårt att få tag på. Nu undrar jag, tror ni att jag kväver hallonen för mycket med detta? Jag har klippt hack i duken så att plantorna sticker upp. Måste man lämna mer utrymme? Vill ju gärna slippa ogräs och gräs i raderna...

 7. Helene skriver:

  Jag har ett vildvuxet hallonland med somamrhallon som sköter sig i stort sett själv och ger mycket hallon, särskilt förra sommaren. Jag gödslar efter skörd och tar bort de skott som gett bär på senvintern/våren efter. Problemet nu i år är att det finns väldigt få skott kvar, de som ska ge bär i år. Det brukar finnas mängder av skott. Många av buskarna, om man kan kala dem så, verkar ha dött helt. Vet du vad det kan bero på?

  • Synnöve skriver:

   Du ska gödsla på våren! Absolut inte efter skörd eller på hösten. I augusti ger man höstgödsel utan kväve.

 8. CAROLINA LARSSON skriver:

  Jag har en massa hallon som växer hejvilt. Dom ger otroligt mycket hallon men går inte att hantera. Jag planerar just nu att göra iordning detta kaos med gångar, binda upp mm. Har en massa små nya plantor som sprider sig. Kan man ta upp dessa och plantera om i det nya landet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *