Grönsaker jag förodlar tidigt

Vilka är grönsakerna jag startar från frö tidigast på året? Fixa starten på odlingsåret med min lista på årets första sådder.

Försådder under växtbelysning

I en av mina så-stationer odlas paprika tidigt på året. Det är en växt som jag skattar mycket högt i odlingen, som har lång utvecklingstid. Den kan ätas både färsk och lagras bra i frysen. Lätt att använda i matlagningen under lång tid.

 

På vintern börjar det bli dags att plocka fram fröpåsarna och så de grönsaker och blommor som har längst utvecklingstid. Vissa växter tar nämligen så lång tid på sig att utveckla den del vi ska skörda till mat, eller blommor, att de inte hinner bli klara om vi sår på våren när det blivit varmt ute. Därför kickar vi igång sådderna redan inomhus och ger växterna en smygstart. När våren och sommaren kommer har vi färdiga plantor som är hyfsat stora att sätta ut, både på friland och i växthus.

Men, då väcks förstås alla frågor om när det är dags att så. Är det januari eller februari som gäller? Spelar det nån roll om det är i början eller slutet av månaden? Och vad händer om man missar att så? Här vill jag ge dig några tider att hålla dig till, baserat på min egen odling i odlingszon 3.

 

Tips: Bli medlem och följ min odling dag för dag

 

Lång utvecklingstid i värme

När jag sår mina grönsaksväxter på vintern försöker jag alltid ha i åtanke när på våren de kan planteras ut. Det är ingen idé att så växter så tidigt att de måste stå inomhus och stampa och trängas i onödan, det far de bara illa av. Därför sår jag bara de nödvändigaste tidigt och låter övriga vänta. Några "onödiga" växter sås också tidigt, för att jag vill specialodla dem till riktigt tidig skörd, men det är ett helt eget kapitel.

Hos mig i zon 3 i Småland, söder om Växjö, räknar jag med att de första utplanteringarna på friland och i växthus görs i maj. De senaste åren har vi haft bitande kallt med ner mot åtta minusgrader i senare delen av maj, så det gäller att inte vara för optimistisk. Jag måste alltså räkna med att allt jag odlar ska kunna stå inomhus hela maj om det vill sig illa. Vissa saker brukar jag sätta ut tidigare än så i tunnelväxthus och vara beredd på att skydda på olika sätt, eller helt enkelt bära in, om det skulle bli skitkallt.

 

Läs mer: Såskola för nybörjare

 

Detta betyder att platsen inomhus måste disponeras till det viktigaste; de som har lång utvecklingstid och kräver varm miljö att starta sin första tid i. Alla andra grönsaker och blommor sås senare under våren.

Det gäller att inte starta så tidigt att växterna riskerar att stå och stampa inomhus utan att kunna utvecklas optimalt. Och det gäller samtidigt att inte så för sent, så att skörden fördröjs eftersom växten inte nåt det stadie där den producerar.

Dessa växter är de viktigaste för mig att förså i respektive månad. Självklart sår jag en del annat också, men dessa får jag inte missa.

 

Januari

 • paprika
 • chili
 • aubergine
 • kronärtskocka
 • rotselleri
 • purjolök
 • kruktomat
 • fönstergurka

 

Februari

 • paprika
 • kronärtskocka
 • aubergine
 • purjolök
 • sparrisböna/långböna
 • kapkrusbär

 

Mars

 • lök (gul, röd, silver, schalotten)
 • sparris
 • tomat
 • kål
 • potatis (lägger för att rota)

 

Grönsakerna jag förodlar tidigt ger oftast skörd om de sås senare också. Men i mitt fall tillkommer den lilla detaljen att jag siktar på att vara självförsörjande på grönsaker. Därför är jag extra mån om att kicka igång sådder tidigt för att få tidigaste möjliga skörd. Paprika ett exempel. Efter en lång vinter är vi svältfödda på fruktgrönsaker och tämligen trötta på blad och rotsaker. Jag vet att om jag startar paprika redan i januari, då kan vi skörda i juni. Det är mycket roligare att vara självförsörjande på grönsaker när utbudet av grönsaker är rejält, och därför sår jag mina paprikor med start i januari (om jag inte fuskat igång några plantor på skoj redan under hösten, men det hör som sagt till en annan odlingsberättelse).

 

Läs mer: Växtbelysning - bygga egen eller köpa färdig?

 

Skippar detaljerat schema

En del odlare har väldigt detaljerade så-scheman, med tydliga datum angivna för sådd, omplantering, utplantering och så vidare. Jag har provat den varianten, men dom du kanske märkt har jag inget sånt dokument att hålla mig till. Jag tappar lätt sugen när saker ska passas in i mallar och scheman. Om jag inte klarar av att bocka av listan på utsatt tid känner jag mig misslyckad och ledsen. Därför undviker jag det. Alltså kan min sådd i januari bli i början, mitten eller slutet, beroende på när tid finns. Det förhållningssättet passar mig bäst. Du kan säkert gissa dig till att jag för säkerhets skull ändå brukar så i början av månaden, och gärna lite extra om det inte skulle gro som jag önskat.

De allra tidigaste grönsakssådderna är viktiga för mig eftersom det inte finns några fler chanser till sådd senare under våren. Om paprika och aubergine sås i april hinner de inte ge skörd som gör det värt arbetet med att odla plantorna. Inte ens i mitten-slutet av mars tycker jag att resultatet är tillräckligt bra.

Hoppas min lista gör det lättare för dig att välja vad du ska så först av allt. Stort lycka till med sådderna!
/Sara Bäckmo

 

13. december 2021

Ett svar till “Grönsaker jag förodlar tidigt”

 1. Ida skriver:

  När du sår lök i mars, är detdå från frö?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *