Grönsaker som passar att odla tillsammans - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Grönsaker som passar att odla tillsammans

Med många olika växter i köksträdgården är det bra att använda all yta riktigt effektivt. Jag gör det genom att samplantera många grönsaker. Här tipsar jag om bra saker att tänka på och delar några av mina favoritkombinationer.

En samplantering av kål, kryddor och sommarblommor.

En läcker mix av kål 'Kalibos', jätteverbena, kryddor och sparris i min köksträdgård.

 

Det finns en stor mängd tips och råd till den som vill odla olika slags grönsaker tillsammans. Många sorter sägs trivas bra tillsammans, andra inte. Listor på ditt och datt sätts samman och det är lätt att ta mycket som sanningar. Men är det det?

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

Inga rätt eller fel

För några år sedan pratade jag om samplantering med den erfarne odlaren Börje Remstam, som är aktiv i den svenska föreningen FOBO, Föreningen för organisk biologisk odling. Han var noga med att poängtera att de flesta förslag på samplanteringar grundar sig på personliga erfarenheter odlare gjort, men att det inte finns så mycket som är hugget i sten. Någon tycker att kombinationen si har fungerat, medan någon annan noterar att så varit en bra lösning. Det finns ingen sanning. Var och en måste pröva sig fram och hitta egna favoriter. Det har gjort mig våghalsig i trädgården. Nyfiken.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att följa Skillnadens Trädgård i livesändningar

 

En färgglad plantering i motljus.

Här växer svartkål på höjden och kålrot under. De ljusare kålbladen är kålroten. Mellan plantorna växer sommarblomman heliotrop.

 

Vilket växtrum används?

De flesta av mina samplanteringar ett resultat av att jag vill få plats med så mycket som möjligt på begränsade ytor. Jag maxar odlingen genom att kombinera grönsaker som utnyttjar olika ”växtrum”. Det kan till exempel vara:

 • Höga växter – låga växter
 • Yviga växter – växter med lång stjälk/stam
 • Växter med stort rotsystem – växter med litet rotsystem eller växter med pålrot
 • Ovanjords-grönsaker – underjords-grönsaker
 • Snabbväxande grönsaker – långsamtväxande grönsaker

Ett år fyllde jag en tio meter lång djupbädd med 48 jättekorta rader grönsaker där jag hela tiden tänkte på att varva under jord med över jord. Det blev en lång skördetid och otroligt mycket mat. Suveränt!

 

Massor av grönsaker på rad.

Den tio meter långa djupbädden planterades ett år med allt ifrån rotselleri, mangold och tagetes, till rädisa, purjo och sallat.

 

Kombinationer jag gillar

Exempel på grönsaker jag tycker passar bra att odla tillsammans för att få fin skörd på begränsad yta är:

 • Majs + sallat, låga brytbönor, rödbetor, tomater, squash eller pumpa
 • Sparris + sallat, rödbetor, persilja eller brytbönor
 • Potatis + solrosor
 • Sallat + purjolök, lök, gräslök,
 • Kål + sallat
 • Tomat + morot, sallat, basilika, trädgårdsportulak, nyzeeländsk spenat

När jag väljer grönsaker att odla är jag väldigt intresserad av att kika på den slutliga höjden. Det är viktigt för att kunna kombinera med rätt grönsak eller blomma.

På vissa platser går jag helt bananas i kombinationerna och planterar hej vilt. I tunnelväxthuset står just nu en bädd med följande innehåll: fem sorters sallat, tre sorters huvudkål (spetskål, savoykål, sommarkål), majrova, broccoli, bladselleri. Bit för bit skördas de olika växterna och lämnar plats till annat. Jag tål inte att yta står tom, särskilt inte när den är så värdefull som i tunnelväxthuset.

Samplanteringar går också fint att göra i kruka, särskilt då hög växt kombineras med låg.

 

En fullsmäckad bädd med sallat och kål i olika färger.

I tunnelväxthuset fyller mängder av grönsaker upp de tidiga bäddarna. Här växer bland annat flera sorters sallat, majrova och savoykål.

 

Kombinationer att undvika

Jag har några få kombinationer som jag provat och sedan undvikit. Lustigt nog är det kombinationer som ofta framhålls som bra, men som jag av praktiska skäl tycker är dåliga:

 • Potatis och bondbönor. Jag undviker den kombinationen eftersom bondbönorna lätt kvävs av all potatisblast. De får för lite solljus när de är små och jag får svårt att sköta om bönorna när de drabbats av löss. Skörden blir kass.
 • Kål och lök. Löken hämmas ordentligt bakom eller under de stora kålplantorna och får inte det ljus de behöver. De växer inte till sig och skörden blir dålig.
 • Kål och tomat. Det här sägs vara en bra kombination eftersom tomaten ska skrämma bort kålfjäril och kålmal. Det har inte gjort någon skillnad på angreppen, däremot har tomaterna en tendens att breda ut sig så våldsamt att kålen tagit stryk.
 • Morot och lök (varannan rad). Lök älskar sol och värme. Om planteringen blir för tät utvecklas inte löken så bra, den skuggas under morotens blast. Samplanteringen blir bättre om löken sätts som en kant runt morotsplanteringen. Lök sägs hålla morotsflugan borta, men det har jag inte sett nåt av.
 • Palsternacka och rädisa. Det rekommenderas att så in rädisor i palsternacksraden för att se var sådden är gjord. Rädisan växer upp snabbt, innan palsternackan. Rädisorna blir dock så få i raden att sådden är helt utan mening rent matmässigt.

Det är är ju mina högst personliga tankar om samplanteringar och andra odlare kan ha helt andra synpunkter.

 

En frodig grön plantering med färgklickar från sommarblommor i.

Kanske den finaste samplantering jag gjort – persilja under sparrisen, tillsammans med sju olika sorters sommarblommor som gav färg från tidig sommar till sen höst.

 

Sommarblommorna då?

Det finns också en mängd tips om samplanteringar med blommor och grönsaker för att hålla skadedjur borta, till exempel kål och tagetes. Jag tycker inte att någon av dem funkat tillräckligt bra. Angreppen blir ofta så stora ändå att jag måste ta till skydd av olika slag. Dessutom är de flesta samplanteringsblommor orangea eller gula, vilket gör färgskalan i trädgården lite ensidig. Jag odlar bara blommorna för nyttan de gör som glädjespridare.

Tipsar om Anette Nilssons fina gästblogginlägg på Skillnadens: Grönsaker älskar blommor!

 

De enklaste till sällskap

Vissa grönsaker passar att klämma ner överallt. I min växtföljd har de ingen egen del utan kan sättas varhelst det finns plats eller där jag tycker att de skulle se fina ut. Jag älskar att känna mig fri att sätta grönsaker där jag vill ha dem, det gör odlingen mycket roligare!

Enkla grönsaker att fylla ut med i köksträdgården är: sallat, trädgårdsportulak, nyzeeländsk spenat, betor (gula, röda, vita), basilika, dill, gula ärter (till ärtskott), brytbönor och olika pumpor som kan slingra sig mellan höga växter. Jag har alltid ett batteri av plantor i kruka som jag kan sätta ut där jag tycker det behövs.

Samplantering av grönsaker är ett kul sätt att leka med färg och form! Våga plantera tätt och experimenterar med kombinationer av olika bladverk, blomningar och funktioner. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

 

12. maj 2017