Inspiration: Sticka & virka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Inspiration: Sticka & virka

Här samlar jag beskrivningar, bilder, videos och länkar till projekt som jag stickar och virkar. Du kan också se min lilla "stickskola" för att komma igång med ett eget projekt.

Sara i hemstickad mössa och randig kofta.

Foto: Maria Fors Östberg

Tack för alla uppmuntran kring mina stickprojekt! Jag får så många frågor om stickning och virkning att jag bestämde mig för att göra ett inlägg här på bloggen, där jag samlar upp stickbeskrivningar jag gjort och kan visa lite mer av hur det går till att sticka.

Senast i raden av publicerade stickbeskrivningar är den långa randiga koftan. Ni är många som frågat efter beskrivning till den och nu kan du äntligen sticka en likadan. Du köper stickbeskrivningen i webbutiken och laddar ner den till din enhet. Beskrivningen innehåller inga krångliga moment, du kan sticka koftan med hyfsat vanliga baskunskaper.

 

Köp stickbeskrivning till randig långkofta här!

 

Mössan jag bär till koftan är en variant av min gula hallonmössa, stickad med tunnare garn och "valkar" som är fästade med fler maskor i föregående varv. Du förstår antagligen hur jag menar om du kikar på stickbeskrivningen. Riktigt kul att sticka!

 

Sara i hemstickad mössa och randig kofta.

Jag har gjort en hög krage som når upp i nacken. Bekvämt för en som har kort hår och störs av att det blåser i nacken. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Sara i hemstickad mössa och randig kofta.

Koftan är som en stor filt att vira omkring sig. Varm och vacker. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Sara i hemstickad mössa och randig kofta.

Färgerna är stickade med oregelbundna ränder. Mitt på finns en påsydd knappslå som döljer stora tryckknappar. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Nedan kan du se min senaste video om stickning. Du får följa med under en stund när jag stickar ett par handledsvärmare till min dotter. Värmarna stickas fram och tillbaka på stickor 5, med 50 g garn Drops Nepal. Värmarna är cirka 15 cm långa. Alba blev jätteglad för sina nya handledsvärmare - de passade perfekt!

 

Gul mössa hallon

Min senaste stickbeskrivning i webbutiken är den gula mössan som jag kallar för Hallon. Den ser ut som ett hallon då den bärs med avigsidan ut. Så kul! Extra roligt är förstås att så många velat sticka samma mössa. Tagga gärna ditt sticke med #sarastickar så jag kan kika på era projekt emellanåt. Nedan hittar du länk till hallon-mössan.

 

Köp stickbeskrivning: Gul mössa hallon

 

Sara i gul hallommössa

 

Mössan görs i en teknik som kallas för gallerstickning. Den kan göras på många olika sätt. Kanske inte det enklaste att börja med, men det är verkligen lätt när man väl fått kläm på det. Och det är ett oerhört roligt sätt att skapa vackra effekter i sticket. I videon nedan visar jag hur du gör för att sticka det som beskrivs i mössbeskrivningen.

 

Stickat och virkat i min webbutik

Här finner du de beskrivningar till stickat och virkat som jag lagt ut beskrivningar till i min webbutik. Små projekt kostar 29 kronor och större projekt kostar 49 kronor. Beskrivningarna laddas ner som pdf-fil till din enhet och kan därefter skrivas ut. Om länken strular på din enhet kan den kopieras och klistras in i adressfältet i webbläsaren.

 

Gul tröja med stor krage
Enkel tubkrage i räta maskor
Fuskpolo med stickade pluppar
Gallerstickad gul mössa hallon
Virkad mössa med galler
Långkofta i många ränder

 

Saras stickskola

Nästan alla har lärt sig sticka i syslöjden i skolan. Men om man inte underhåller kunskaperna försvinner de lätt. Om du blivit sugen på att plocka upp stickorna igen, har jag gjort en videoserie med det mest grundläggande för att komma igång. Här kan du lära dig att lägga upp maskor, sticka räta maskor, sticka aviga maskor och att avmaska.

 

 

 

 

 

 

Övrigt om stickning och virkning

Ibland har jag tidigare skrivit här på bloggen om stickning. Det har också hänt att vi stickat när det gjorts podd. Här kan du spana in stickat som publicerats tidigare.

 

Kofta med puffärmar och taggig krage
Islandströja Riddari
Mammor på vift och stickar

 

Eftersom sarabackmo.se i huvudsak är min trädgårdsblogg vill jag inte överösa er med stickprojekt. Här är åtminstone ett inlägg där jag kan fylla på med projekt och länkar allteftersom jag publicerar i andra kanaler. På YouTube har jag till exempel gjort en spellista för stickprojekt - STICKA - och du kan också följa några av mina projekt på min Instagram @skillnadens.

Hoppas på en härlig höst och vinter med fina stunder vid stickorna. Lycka till!
/Sara Bäckmo

08. december 2021