Kålutmaning på Skillnadens - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kålutmaning på Skillnadens

Visst är det kallt och rätt konstigt att sikta på utplantering av kål om åtta veckor eller så, men det är vad jag tänkt. Årets första kål för odling i tunnelväxthus är sådd och nu är det bara att vänta.

Ett läckert grönt huvud av savoykål med buckliga blad.

Savoykål 'Vorbote 3', fotograferad 10 maj 2017 i mitt tunnelväxthus.

 

De senaste åren har jag sått kål i januari, för att odla i tunnelväxthuset och sedan skörda under april-maj. För mig har det blivit en av vinterns viktigaste sådder, nästan som en liten ritual. Då väcks hoppet och jag känner stor längtan efter att inom bara några månaders tid få skörda de stora huvudena i trädgården. En belöning efter vintern!

För alla er som är medlemmar på sarabackmo.se drar vi igång Kålutmaning 2019 idag! Där odlar vi kål tillsammans, var och en på sitt håll, och peppar varandra fram till skörd senare i vår. På medlemssidorna får du följa både min egen och andra odlares väg fram till, vad vi hoppas, blir välförtjänta kålhuvuden. Om du inte redan är medlem följer du instruktionerna i länken nedan för att bli det.

 

Var med i Kålutmaningen 2019 här! 

 

Videon nedan är en kortversion av den långa medlemsvideon jag gjort som startskott på utmaningen. Där visar jag själva sådden.

 

 

Vill du se mer vore det jättekul om du hakar på min utmaning. Målet är att få följa sådder över hela Sverige och kunna sätta samman en liten lista med resultat för olika odlingszoner i Sverige. Du får gärna gå med som medlem på sajten bara för en kort period under våren, vi har ingen uppsägningstid.

 

Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Oavsett om du vill vara med eller inte finns mer inspiration om tidig kål i serien Kål från sådd till skörd på min YouTube. Del 1 kan du se här:

 

 

Del 2: Omplantering
Del 3: Andra omplanteringen
Del 4: Utplantering
Del 5: Skörd

 

Heja kålen -  nu kommer vi!
/Sara Bäckmo

15. januari 2019

2 svar till “Kålutmaning på Skillnadens”

  1. Men varifrån köper du in de smarta pluggarna
    som du kan så direkt i? Finns det bättre å sämre sorter..

  2. annika.ryndal skriver:

    Från sådd till första omplanteringen, ger du någon extra näring då eller räcker det som finns i frö och planteringsjorden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *